Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Kommentti: Jääkiekon MM-kisoissa nähtiin irvokas näytelmä – muutosta on turha odottaa, koska raha ja ahneus ohjaavat päätöksentekoa

Jääkiekon MM-turnaus tarvitsee enemmän maanantaina nähtyjen kaltaisia huippujännittäviä otteluita. Siksi sarjajärjestelmä pitää uudistaa, kirjoittaa Yle Urheilun Joska Saarinen.

Jääkiekon MM 2019
Itävalta Tshekki
Yrittikö Itävalta edes voittaa Tshekkiä vastaan?AOP

Pikkupoikana tykkäsin elää fantasiamaailmassa. Tarvitsin vain kynän ja paperia, kun aloin luoda päässäni ollutta jääkiekkoturnausta konkreettisiksi merkinnöiksi ja muistiinpanoiksi. Niihin maajoukkueturnauksiin osallistuivat aina maailman parhaat pelaajat. Usein Leijonat voitti, mutta joskus annoin muidenkin menestyä. Mielikuvitus on ihmeellinen asia.

Mielikuvitukselle oli tarvetta, koska jääkiekon MM-turnaus ei ollut tapahtuma, jossa parhaat olisivat pelanneet parhaita vastaan. Kerran neljässä vuodessa olleet olympialaiset tulivat pienelle pojalle liian harvoin.

Parhaita pelaajia ei nähdä MM-kisoissa jatkossakaan, mutta mielikuvitukselle on nyt muuta käyttöä. Vaatii aikamoista luovuutta, että jaksaa syttyä lähes kaksi viikkoa kestävään alkusarjaan.

Tänä vuonna MM-kisoihin osallistui neljä joukkuetta, joilla ei ollut juuri mitään annettavaa alkusarjassa. Britannia, Ranska, Italia ja Itävalta olivat täysiä vastaantulijoita lähes kaikissa pelaamissaan otteluissa. Alkusarjassa nähtiin enemmän suurilukuisia tappioita kuin kertaakaan 2000-luvulla.

Esimerkiksi Britannia ja Italia eivät hävinneet murskalukemin pelkästään huippujoukkueille, vaan myös Tanskan ja Norjan kaltaisille "kakkoskorin" maille.

Italian maaliero alkusarjassa oli 5–48. Britannian maaliero oli 9–41.

Irvokkain näytelmä nähtiin Itävallan ja Tshekin välisessä ottelussa sunnuntaina. Itävalta lähti häviämään tahallaan kolmella ketjulla ja kolmosmaalivahdilla. Joukkue säästi energiaa Italia-otteluun, jossa panoksena oli sarjapaikka. Tshekki voitti 8–0.

Joku vielä sanoo, ettei merkityksettömiä otteluita ole olemassa. Kyllä on.

Itävalta Italia
Itävalta kompuroi Italiaa vastaan.Vladimir Simicek / AFP / Lehtikuva

Härski temppu toi Itävallalle kenties pahaa karmaa, kun Italia pudotti joukkueen A-sarjasta maanantaina.

Italian voitto Itävallasta ja Britannian voitto Ranskasta olivat yllätyksiä, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että molemmat joukkueet taistelivat aidosti voitosta vain yhdessä ottelussa.

Vain Tanska noussut uutena maana puolivälieriin

16 joukkueen MM-turnausta on perusteltu sillä, että se on ainoa keino kasvattaa jääkiekon globaalia suosiota ja kehittää pienistä kiekkomaista suurempia. Tätä mantraa toistellaan jonkinlaisena yleisenä totuutena melko löysin perustein.

Jääkiekon MM-kisojen puolivälierissä on kymmenen viime vuoden aikana nähty vain yksi uusi joukkue – Tanska. Puolivälierissä on kahdenkymmenen viime vuoden aikana pelannut 13 eri joukkuetta.

Kaikki muut kisoissa pelanneet maat ovat hissijoukkueita, joiden taso ei ole noussut merkittävästi suhteessa maailman kärkeen. Britannia ja Italia ovat itse asiassa vasta toinen ja kolmas nousija kymmeneen vuoteen, jotka ovat pystyneet pitämään A-sarjapaikkansa.

MM-kisat laajennettiin 16 joukkueen turnaukseksi vuonna 1998. Sen jälkeen tasoaan ovat pystyneet nostamaan vain Tanska, Norja ja varauksin Ranska, joka nyt putosi A-sarjasta. Joillekin maille, kuten Saksalle, on tullut välillä heikompia ajanjaksoja, mutta jääkiekon huippumaat ja niiden haastajat ovat suurin piirtein samat kuin 20 vuotta sitten.

Britannia juhlii
Britannian säilyminen A-sarjassa oli sensaatio.AOP

Toki Britannian kaltaiset tuhkimotarinat voivat osaltaan kasvattaa jääkiekon suosiota maailmalla. Olen kuitenkin hieman skeptinen sen suhteen, että pelkästään yksi komea Ranska-voitto nostattaisi Britanniassa jääkiekkobuumia ja räjäyttäisi harrastajamäärät kasvuun.

Liian vähän tasaisia ja jännittäviä otteluita

Eikä pidä käsittää väärin. Britannian voitto Ranskasta ja Italian voitto Itävallasta olivat huippujännittävää jääkiekkoviihdettä, jota MM-kisoissa näkisi mielellään enemmänkin.

Joukkuemäärää suurempi ongelma on sarjajärjestelmä. MM-turnauksen alkusarja kestää lähes kaksi viikkoa. Sinä aikana huippumaat pelaavat 2–3 kovaa ottelua toisiaan vastaan. Lopuissa peleissä tasoero on lähtökohtaisesti liian suuri, vaikka joskus yllätyksiä nähdäänkin.

Jotain MM-kisojen tasoeroista kertoo sekin, että sekä puolivälieräjoukkueet että putoajat ovat selvillä ennen alkusarjan tänään pelattavaa päätöskierrosta.

Iso-Britannia fanit
Britannian fanit ansaitsisivat enemmän jännittäviä otteluita.AOP

Sarjajärjestelmä pitäisi muuttaa. Uudessa mallissa MM-turnaukseen osallistuisi 16 joukkuetta, mutta joukkueet jaettaisiin kahteen sarjaan.

A-sarjassa kahdeksan parasta pelaisivat ensin yksinkertaisen runkosarjan, jonka jälkeen neljä parasta jatkaisivat välieriin. Huippumaat pelaisivat siis seitsemän huippuottelua toisiaan vastaan ennen mitalipelejä. Siinä riittäisi viihdettä ja myös perusteluja alkusarjan pitkälle kestolle.

Tässä mallissa B-sarjan joukkueet pelaisivat samanlaisen alkusarjan, jonka kaksi parasta pääsisivät karsimaan sarjapaikasta A-sarjan kahta huonointa vastaan. Molemmat sarjat voitaisiin pelata samalla kisapaikkakunnalla samaan aikaan.

Tämä järjestelmä toisi MM-kisoihin enemmän tasaisia ja jännittäviä otteluita. Veikkaan, että Britannian ja Italian jääkiekko kehittyisi enemmän, jos joukkueet saisivat pelata enemmän maanantaina nähdyn kaltaisia, tasaisia otteluita vain vähän parempia maita vastaan.

Toinen vaihtoehto olisi palata takavuosien malliin, jossa joukkueet jaettiin neljään neljän joukkueen alkulohkoon.

Mikään tuskin kuitenkaan muuttuu.

Raha ratkaisee

Jääkiekon MM-turnaus on massiivinen rahantekokone sekä Kansainväliselle jääkiekkoliitolle IIHF:lle että kisoja järjestäville kansallisille lajiliitoille. Esimerkiksi Suomen Jääkiekkoliitto nettosi vuoden 2012 MM-kotikisoista 8,2 miljoonaa euroa.

Lypsävää lehmää ei kannata lopettaa. Jos vain kahdeksan joukkuetta pääsisi pelaamaan huippumaita vastaan ja taistelemaan maailmanmestaruudesta, MM-turnauksen kiinnostavuus todennäköisesti laskisi muissa maissa. Huippukiekosta tulisi entistä pienemmän piirin pyörittelyä, ainakin aluksi. Myöskään ottelumäärää ei haluta vähentää taloudellisista syistä.

Rene Fasel
Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja René Fasel.AOP

Toisaalta tällaista ajattelua voi pitää lyhytnäköisenä kvartaalikapitalismina. Kenties joissakin maissa MM-turnauksen suosio laskisi hetkellisesti, mutta pitkällä aikavälillä suurempi määrä huippuotteluita saattaisi houkutella katsomoihin ja television ääreen täysin uutta yleisöä.

Jokavuotisesta kevätkarnevaalista voisi tehdä jopa maailman kiinnostavimman kiekkoturnauksen.

Kun NHL ei saa World Cupia järjestettyä eikä osaa päättää osallistumisestaan olympialaisiin, MM-turnauksella olisi nyt etsikkoaika.

Mutta tämä on sitä sinisilmäisen fantasiamaailmassa elävän pikkupojan mielikuvitusta.

Oikeassa maailmassa raha ja ahneus vievät voiton.

Lue myös:

Sensaatio! Iso-Britannia nousi kuilun partaalta ja pudotti Ranskan MM-jääkiekon B-sarjaan

Jättiyllätykseen yltäneen Britannian edellisestä voitosta ehti kulua peräti 57 vuotta – "Emme panikoineet tappiotilanteessa"

Italia päihitti Itävallan voittomaalikisassa ja säilyy A-sarjassa – Kanada nöyryytti Tanskaa

Tshekki löylytti Italiaa – keskiviivalta maaliin lipunut laukaus paljastaa uskomattoman tasoeron vastustajiin

Ruotsi takonut hurjaa jälkeä MM-kisoissa alun tappion jälkeen – kolmen ottelun maaliero 26–2

Juttua muokattu 21.5. klo 9.08: Lisätty Italialle yksi maali.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat