Suora

  • Jalkapalloilija Roosa Bröijer: " Liigalisenssin epääminen tuli täytenä sokkina"
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NED - CAN
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CMR - NZL
  • Urheiluruutu
  • Pakettipommi
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SWE - USA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: THA - CHI
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Tältä näytti Niki Laudan elämä varikolla ja sen ulkopuolella – formularadan kovin kilpakaksikko Lauda ja James Hunt jäivät MM-kilvassa niukimmillaan vain pisteen päähän toisistaan

Kolminkertainen formula ykkösten maailmanmestari Niki Lauda kuoli maanantaina 70-vuotiaana. Kokosimme osan legendan elämän suurista ja tärkeistä hetkistä yhteen.

Formula 1

1

Niki Lauda
Imago Sportfotodienst / AOP

Selviytyjä

Niki Lauda (kuvassa johdossa) joutui vakaavaan onnettomuuteen vuoden 1976 Nürburgringin osakilpailussa Saksassa. Hän ajoi ulos radalta yli 200 kilometrin tuntivauhdissa, minkä seurauksena Laudan auto syttyi palamaan.

Kilpakumppanit Arturo Merzario ja Guy Edwards saivat Laudan ulos autosta, mutta kuskin palo- ja hengitystievammat olivat niin vakavat, ettei hänen uskottu selviävän. Lauda osoitti vahvan luonteensa ja palasi kilparadoille vain 42 päivää onnettomuuden jälkeen.

Tuolla kaudella hän joutui tyytymään kokonaiskilpailun kakkossijaan, mutta seuraavana vuonna Lauda juhli jälleen mestaruutta.

2

Niki Lauda ja James Hunt
Getty Images

Laudan ja Huntin taistelu

Itävaltalaisen Laudan ja britti James Huntin taistelu formula ykkösten maailmassa on niin legendaarinen, että siitä on tehty jopa elokuva (Rush) vuonna 2013. Kuusivuotinen kamppailu formuloiden paremmuudesta vuosina 1973–79 kääntyi kahdesti tuolloin Ferrarilla ajaneen Laudan mestaruuteen (vuosina -75 ja -77).

Hunt puolestaan voitti ainoan mestaruutensa McLarenilla vuonna 1976, jolloin britti kampesi kauden päättäneessä Japanin GP:ssä kolmanneksi ja ohitti kisassa keskeyttäneen Laudan niukasti maailmanmestaruuskamppailussa. Raikulipoikana tunnetun Huntin ja laskelmoivan Laudan välit olivat silti hyvät.

3

Niki Lauda
Imago Sport / AOP

Liitoa radalla ja ilmassa

Vauhti viehätti Niki Laudaa monella tavalla. Hän perusti eläessään kaksi lentoyhtiötä ja oli intohimoinen lentoharrastaja, joka viihtyi hyvin ilmassa. Vuoden 1975 kesällä hän poseerasi oman potkurikoneensa edessä.

4

Niki Lauda perheineen
E-Press Photo.com / AOP

Perhe on paras

Niki Lauda avioitui puolisonsa Birgit Wetzingerin (kuvassa) kanssa vuonna 2008. Kaksoset Mia ja Max (kuvassa) syntyivät vuonna 2009.

Laudalla on kaksi poikaa aiemmasta 15-vuotisesta liitostaan Marlene Knausin kanssa. Lapsista vuonna 1981 syntynyt Mathias on autourheilija ja kaksi vuotta vanhempi Lukas tämän manageri.

Laudalla on lisäksi vuonna 1982 syntynyt poika Christoph avioliiton ulkopuolisesta suhteesta.

5

Marlene ja Niki Lauda
Imago Sportfotodienst / AOP

Elämän rakkaus

Marlene Knaus ja Niki Lauda olivat naimissa 1976–1991 ja saivat yhdessä kaksi poikaa. Kun pari viisitoistavuotisen liiton jälkeen erosi, totesi Niki Lauda, ettei aio enää ikinä mennä naimisiin.

Toisin kuitenkin kävi. Knaus oli silti Laudan suuri rakkaus, vaikka miehellä olikin myös avioliiton ulkopuolisia suhteita.

6

Niki Lauda ja Alain Prost
XPB Images.com / AOP

Kovat kilpakumppanit

Niki Lauda sai Alain Prostista uuden tallikaverin vuonna 1984, kun Prost sai potkut Renault'lta ja teki sopimuksen McLarenin kanssa. Kauden päätteeksi Lauda palasi vuosien tauon jälkeen maailmanmestariksi vain puolen pisteen erolla juuri tallikaveriinsa Prostiin.

Molempien urien päätyttyä kaksikko viihtyi hyvin yhdessä eikä kiperästä kamppailusta ollut tietoakaan.

7

Bernie Ecclestone Niki Lauda
Getty Images

Ura jatkui varikolla

Niki Lauda toimi kilpauransa jälkeen muun muassa Ferrari- ja Mercedes-tallien neuvonantajana ja asiantuntijana, joista jälkimmäiselle viimeisiin elinvuosiinsa asti. Lisäksi hän oli Jaguar-tallin tallipäällikkö ja saksalaisen RTL-kanavan formula-asiantuntija.

Lauda oli varikolla näkyvä ja kuuluva persoona, joka vietti erilaisten roolien vuoksi paljon aikaa muun muassa F1-sirkuksen tirehtöörin Bernie Ecclestonen (kuvassa vasemmalla) kanssa.

8

Michael Schumacher Niki Lauda
Getty Images

Moninkertaiset maailmanmestarit

Saksalaisella Michael Schumacherilla on formula ykkösten maailmanmestaruuksia seitsemän, Niki Laudalla kolme. Kaksikko oli yhtä aikaa Ferrarilla, kun Lauda oli tallissa neuvonantajana.

Schumacher on yksi harvoista kuskeista, joka on säästynyt Laudan kritiikiltä. Itävaltalainen oli nimittäin tunnettu siitä, ettei hän säästellyt sanojaan, jos koki kuskin tarvitsevan kurinpalautusta.

9

Lewis Hamilton Niki Lauda
Imago Sportfotodienst / AOP

Mercedes-hehkuissa

Lewis Hamilton (kuvassa) on myöntänyt, ettei ole aina pitänyt Niki Laudasta. Sittemmin kaksikon välit ovat kuitenkin lämmenneet ja Lauda on julkisesti kertonut tehneensä Mercedes-tallille ehdotuksia ykköskuskin paikasta ja suosittanut siihen nimenomaan Hamiltonia.

Lauda antoi Mercedes-aikoinaan paljon hehkutusta myös Valtteri Bottakselle ja Nico Rosbergille, vaikka varsinkin Rosbergin ja Hamiltonin kehnoista väleistä tuli Laudalta myös muita kuin kehuvia sanoja.

10

Niki Lauda
Getty Images

Analyyttinen pohdiskelija

Niki Lauda tunnettiin muun muassa lempinimillä Mouse (Hiiri), Computer (Tietokone) ja Rat (Rotta). Nimien taustalla on Laudan pidättyväinen ja analyyttinen suhtautuminen ajamiseen. Lauda kävi mielellään läpi ajoaan ja tiesi myös itse erittäin paljon auton mekaniikasta.

Ei olekaan ihme, että hän pystyi ajamaan mestaruuksia kahdella eri vuosikymmenellä ja jatkamaan uraansa neuvonantajana vielä kilpaurankin päätyttyä. Laudan strateginen suhtautuminen ajamiseen on tehnyt hänestä myös mainion esikuvan monille formulakuljettajille.

Lue myös:

Formulalegenda Niki Lauda on kuollut

Niki Laudaa muistellaan ympäri maailmaa: "Itävalta suree yhtä loistavimmistaan"

Laudan entiset F1-tallit huomioivat legendan kuoleman: "Pysyt ikuisesti meidän ja fanien sydämissä"

Niki Lauda oli kuolemaansa saakka yksi F1-maailman harvoista ydinhenkilöistä: "Hänen näkemykseensä luotettiin"

Lähteet: BBC.com, ESPN.co.uk, Givemesport.com, I Depth With Graham Bensinger

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme