Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM: JPN - ENG
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SCO - ARG
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Leijonien menestyksen tärkein elinehto unohtui Saksaa vastaan – veikö avauserän dominointi suomalaisten ajatukset väärille raiteille?

Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi listaa tiistain Saksa-tappion syyt.

Jääkiekon MM 2019

1

Marko Anttila ja kumppanit Saksa-pelin jälkeen

Suomella oli mahdollisuus ratkaista jo ensimmäisessä erässä

Jääkiekon MM-turnauksen otteluohjelman, tulokset ja tilastot löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

Suomi kärsi tiistaina ensimmäisen tappionsa varsinaisella peliajalla jääkiekon MM-turnauksessa Slovakiassa. Saksa yllätti Leijonat maalein 4–2 A-lohkon päätöskierroksen ottelussa.

Ottelu oli Suomen kannalta hieman hämmentävä, sillä Leijonat hallitsi pelitapahtumia ensimmäisessä erässä mielin määrin, mutta menetti otteensa toisessa ja kolmannessa erässä.

Yle Urheilun asiantuntijan Juha Juujärven mukaan Suomella oli mahdollisuus ratkaista peli jo ensimmäisessä erässä, kun Suomi vei laukaukset 15–3.

Leijonat teki kuitenkin vain yhden maalin, kun Harri Pesonen ohjasi Mikko Lehtosen laukauksen ylivoimalla Saksan verkkoon.

Saksa kuittasi maalin nopeasti. Marc Michaelis teki tasoitusmaalin Saksan ensimmäisestä laukauksesta maalia kohti.

– Saksa sai siitä maalista lisää uskoa ja tuli selvästi aggressiivisemmin toiseen erään. Leijonat ei ollut siihen valmis.

2

Leon Draisaitl
Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomelle tuli liikaa virheitä 

Saksa oli ottelussa todella tehokas. Joukkue viimeisteli 21 laukauksesta neljä maalia, joista yksi meni tyhjään maaliin.

– Suomen tehokkuus oli normaalilla tasolla, mutta nyt vastustajan annettiin olla tehokas. Suomella ei ole varaa sellaisiin lipsahduksiin, joita nyt tuli, Juujärvi sanoo.

Juujärven mukaan kaikki Saksan maalit tulivat Suomen virheistä.

Avauserän tasoitusmaali meni Suomen viisikon ylipuolustamisen piikkiin, kun kaikki ryntäsivät kiekkoa kohti. Toisessa erässä tullut Dominik Kahunin tasoitus tuli, kun Niko Mikkola pelasi kiekollisena huolimattomasti omalla puolustusalueella. Leon Draisaitlin voittomaalissa Suomen alivoimanelikko antoi Saksan kävellä sisään hyökkäysalueelle. Neljäs maali tyhjiin tuli kiekonmenetyksestä.

Juujärvi pohti, antoiko Suomen avauserän dominointi väärän kuvan joukkueelle vastustajan tasosta tai ottelun luonteesta.

– Kun Suomi ei pystynyt ratkaisemaan siinä peliä, hyökkäysinto jäi päälle. Joukkueen kulmakivi ja tärkein peruspilari eli hyvä viisikkona pelaaminen rakoili. Virheiden määrä voi johtua ajatusten karkaamisesta osin jo siihen näpeissä olleeseen lohkovoittoon ja puolivälieräotteluun.

Lohkovoitto jäi kuitenkin haaveeksi. Saksa-tappio pudotti Suomen A-lohkossa toiseksi.

– Pitää antaa kunniaa myös Saksalle. Heidän ykkösketjunsa (Frederik Tiffels-Leon Draisaitl-Dominik Kahun) oli todella vaarallinen ja pystyi omalla tekemisellään panemaan Suomen ahtaalle.

3

Jukka Jalonen
Jussi Nukari / Lehtikuva

Puolustuspelaamisen sitoutumisessa ja asenteessa parannettavaa

Suomi oli jo ennen Saksa-ottelua varmistanut paikkansa A-lohkon kahden parhaan joukossa. Se tarkoittaa, että Leijonien pelit jatkuvat puolivälierissä Kosicessa.

Päävalmentaja Jukka Jalosen ja hyökkääjä Harri Pesosen lausunnot pelin jälkeen vihjasivat siihen suuntaan, että lohkovoitto ei sytyttänyt Leijonia tarpeeksi peliin. Molemmat puhuivat pienistä asenteeseen liittyvistä ongelmista.

Juujärven mielestä asennevammaa ei ollut nähtävissä.

– Ensimmäinen erä kertoo hyvin paljon, millä asenteella joukkue tulee peliin. Leijonat tuli Saksa-otteluun todella nälkäisenä ja aggressiivisena, Juujärvi sanoo.

– Jänne ei kestänyt pelata sen jälkeen, kun Saksa iski 3–2-johdon. Suomen peli meni vähän puskemiseksi, yliyrittämiseksi ja hosumiseksi.

Leijonien pelaamisessa ei ollut samaa sitkeyttä ja kärsivällisyyttä kuin aikaisemmissa alkusarjan otteluissa.

– Suomen puolustuspelaamisen asenne ja sitoutuminen eivät olleet sitä luokkaa, mitä tuollaisessa maalin pelissä Saksan tasoista joukkuetta vastaan pitää olla. Se näkyi viisikkopuolustamisessa, kaksinkamppailuissa, maalinedustan suojaamisessa ja laukausten blokkaamisessa.

Suomen MM-turnaus jatkuu torstaina pelattavalla puolivälieräottelulla, jossa vastaan tulee Ruotsi, Tshekki tai Venäjä.

Lue myös:

Näin Leijonien puolivälierävastustaja ratkeaa – tarjolla kolme kovaa vaihtoehtoa, todennäköisin on Ruotsi

Saksan päävalmentajalle tuotiin MM-kisoihin yllätyspaketti Suomesta – "Terveisiä kaikille, meille voi lähettää lisää!"

Kommentti: Kalervo Kummola murahti MM-areenan ovella – sitten esiin astui toinen suomalainen herrasmies

Saksa yllätti Suomen! Leijonat jää MM-lohkossaan toiseksi – NHL-tähti Draisaitlin tehot liikaa

Leijonien hyökkääjältä paljonpuhuva tunnustus Saksa-tappiosta: "Emme lyöneet kaikkea likoon"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme