1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NBA

Onko tänä vuonna Stephen Curryn vuoro nousta NBA-finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi? Sormen sijoiltaanmeno estää swingit, mutta ei hidasta parketilla

Portlandin länsilohkon finaaleissa murskannut Golden State kohtaa NBA-finaaleissa joko Milwaukeen tai Toronton.

Stephen Curryn meriittien listalta puuttuu vielä NBA:n finaalien arvokkaimman pelaajan titteli. Kuva: Getty Images

Stephen Curry hämmästytti koripallon NBA:n länsilohkon finaaleissa takomalla neljässä peräkkäisessä ottelussa vähintään 36 pistettä ottelua kohden. Curryn edustama Golden State Warriors murskasi Portland Trail Blazersin otteluvoitoin 4–0 ja eteni viidettä kertaa peräkkäin liigan finaaliin.

Curryn hyvästä vireestä tekee yllättävän se, että yksi hänen vasemman käden sormistaan on ollut poissa sijoiltaan toukokuun ensimmäisenä päivänä Houstonia vastaan pelatusta ottelusta lähtien.

Koripallokentällä vaiva ei ole näkynyt, mutta se on pitänyt amerikkalaistähden poissa rakkaan vapaa-ajan harrastuksen, golfin parista, kertoo amerikkalaislehti New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Innokkaana golfarina tunnettu Curry on kertonut golfin olevan hänelle tärkeää vastapainoa koripallolle. Hän käyttääkin tavallisesti jokaisen tilaisuuden hyödyksi sekä kotonaan Kalifornian Oaklandissa että matkoilla ennen ja jälkeen vierasotteluiden.

NY Timesin mukaan Curry, 31, saa useimmiten peliseurakseen Warriors-joukkuekaveri Andre Iguodalan, mutta viime viikkoina lepopäivien golfkierrokset ovat jääneet väliin, sillä Curryn sormivamma estää oikeaoppisen otteen golfmailasta.

Stephen Curry ei ole päässyt golfaamaan sormivamman takia Kuva: Getty Images

Kuntoutuuko Durant finaaleihin?

Stephen Curry on ollut mukana Golden Staten finaalikokoonpanossa neljänä edellisenä vuonna, kun joukkue on raivannut tiensä finaaliin. Kausilla 2014-2015, 2016-2017 ja 2017-2018 pokaali on viety Warriorsin vitriiniin Oaklandiin.

Curry valittiin vuonna 2015 NBA:n kauden arvokkaimmaksi pelaajaksi, mutta NBA:n finaalien arvokkaimman pelaajan palkinto on häneltä mennyt joka vuosi sivu suun.

Keväällä 2015 finaalien MVP:ksi valittiin Curryn golfkaveri Andre Iguodala, vuonna 2016 Clevelandin LeBron James ja kahtena viime vuonna Warriorsin Kevin Durant.

Durantia on pidetty tämän vuoden pudotuspelien parhaana pelaajana, mutta hän on edelleen sivussa reväytettyään pohkeensa 8. toukokuuta pelatussa ottelussa. Myös DeMarcus Cousinsia pidättelee loukkaantuminen. Andre Iguodala joutui jättämään kolmannen ottelun Portlandia vastaan kesken pohjevamman takia, eikä pelannut maanantain ottelussa.

– Hän (Durant) on kuntoutumassa, mutta vamma on hieman vakavampi kuin aluksi luulimme, Warriorsin päävalmentaja Steve Kerr kommentoi perjantaina CNN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Finaalien arvokkaimman pelaajan tittelistä lienee kiinnostunut myös Golden Staten Draymond Green, joka nousi Curryn rinnalla Portland-ottelusarjassa ratkaisevaan rooliin Durantin vielä kuntouttaessa jalkaansa.

Sarjan viimeisessä ottelussa maanantaina sekä Green että Curry ahkeroivat triplatuplat. 17 pisteen takamatkalta jatkoaikavoittoon joukkueensa johdattanut Curry pelasi ottelun toisen puoliajan ja jatkoajan joka sekunnin.

Curryn pudotuspelien pistekeskiarvo on hurja, 27,3. Durant ei ole kaukana perässä: 30-vuotias upotti ennen loukkaantumistaan 26 pistettä ottelua kohden.

Kuva: Getty Images

On Durantin onni, että joukkue kaatoi Portlandin pikavauhtia, sillä se antaa hänelle vielä yhdeksän lisäpäivää toipua pelikuntoon ennen ensi viikon torstaina alkavaa finaalisarjaa. Neljättä mestaruuttaan viiden vuoden sisään jahtaava Warriors on vaarallinen ilmankin kirkkainta tähteään. Durant on kuitenkin tärkeä, sillä pelatessaan terveenä ja tasollaan on hänen yksi vastaan yksi -työskentelynsä NBA:n parhaimmistoa.

Viiteen peräkkäiseen finaalipaikkaan on NBA:n historiassa pystynyt vain Boston Celtics 1950- ja 1960-luvuilla. Bill Russell luotsasi Celticsin kymmenenä peräkkäisenä vuonna finaaliin ja peräti kahdeksaan peräkkäiseen mestaruuteen.

Neljänä viime vuonna Golden State on saanut finaaleissa vastaansa Cleveland Cavaliersin, joka vei voiton vuonna 2016. Viime kesänä joukkueen kantava voima LeBron James solmi sopimuksen Los Angeles Lakersin kanssa. Clevelandin kausi 2018-2019 oli täysi mahalasku: joukkue oli koko runkosarjan kolmanneksi huonoin eikä yltänyt pudotuspelivaiheeseen.

Toronto ja Milwaukee ratkovat vielä paikasta NBA:n finaaleissa. Milwaukee johtaa ottelusarjaa 2–1. Neljäs finaaliottelu pelataan tiistai-iltana Torontossa.

Lue myös:

Hallitseva mestari Golden State nousi 17 pisteen takaa jatkoaikavoittoon ja raivasi tiensä viidettä kertaa peräkkäin NBA-finaaleihin

Golden State rynni voiton päähän NBA-finaaleista