Suora

  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

NHL-pomot hehkuttavat Kaapo Kakon taitoja kilpaa Yle Urheilulle – voisiko Leijonien sensaatiohyökkääjä olla sittenkin Suomen historian ensimmäinen ykkösvaraus?

Ennen MM-kisoja lähes kaikki pitivät selvänä, että Jack Hughes varataan NHL:ään ennen Kaapo Kakkoa. Nyt NHL-vaikuttajat eivät enää ole aivan varmoja asiasta.

Jääkiekon MM 2019
Kaapo Kakko Jack Hughes
Kaapo Kakko (vas.) ja Jack Hughes taistelevat kesän NHL-varaustilaisuuden ykkösvarauksen tittelistä.Jussi Nukari / Lehtikuva

Jääkiekon MM-kisojen otteluohjelman, tulokset ja tilastot löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

KOSICE. Molemmissa MM-kisakaupungeissa on tälläkin kertaa vahva edustus eri NHL-seurojen johtohenkilöitä ja kykyjenetsijöitä tarkkailemassa tulevaisuuden mahdollisia NHL-pelaajia. Suurin huomio kiinnittyy luonnollisesti kesän varaustilaisuuden kuumiin kärkinimiin Jack Hughesiin ja Kaapo Kakkoon.

Yle Urheilun Kosicessa haastattelemat arvostetut NHL-pomot ovat kaikki vakuuttuneita Kaapo Kakon, 18, taidoista, osaamisesta sekä kypsyydestä pelata jo nyt miesten MM-kisapelejä laadukkaalla tasolla.

– Olen erittäin vaikuttunut nähdessäni hänen pelaavan. Olen vaikuttunut paitsi Kakon tehokkuudesta, mutta myös siitä, millä tavalla hän tekee maaleja. Kakko pelaa fiksusti. Kaikesta aistii, miten tasapainoinen pelaaja hän on ja miten tasapainoisesti hän luistelee, Carolina Hurricanesin entinen toimitus- ja seurajohtaja Ron Francis hehkuttaa Yle Urheilulle.

Kanadan MM-joukkueen johtoryhmään Slovakiassa kuuluva Francis ei säästele kehujaan Kakosta puhuttaessa. Yli 1 200 NHL-ottelua urallaan pelanneen sekä 12 kautta Carolinan toimitusjohtajana operoineen Francisin ylistäviä sanoja on pakko uskoa.

– Tunnen nuoret lahjakkaat pelaajat hyvin ja olen varma, että Kakko on NHL:n suuria tähtiä tulevaisuudessa ja hän pelaa liigassa pitkään. Kakolla on kaikki ominaisuudet pelata huipputasolla, kaksi Stanley Cupia huippupelaajana voittanut Francis lataa suoraan.

– Kakko ymmärtää peliä ja pelaa fiksusti. Kun hänelle tulee ikää lisää, hänestä tulee fyysisesti vahvempi. Kakon tulevaisuus NHL:ssä on kirkas, hän jatkaa.

TOP Kakko Hughes
TPS:ssä pelaava Kaapo Kakko ja juniorisarja USHL:ssä pelaava Jack Hughes ovat ikäluokkansa kärkinimet. Molemmat pelaavat lähes varmasti ensi kaudella NHL:ssä.AOP

Sentteri vastaan laituri

NHL:n tuleva ykkösvaraus on tälläkin kertaa huipputaitava, kiekollista taidokkuutta ja arvaamattomuutta pursuava huippulahjakkuus.

Keskushyökkääjä pelaavan amerikkalaisen Jack Hughesin ja laituri Kaapo Kakon erojen mittaaminen ja arviointi on haastavaa NHL-seurojen päättäjillekin.

Kakko on pelannut MM-turnauksessa huomattavasti enemmän pisteitä kuin Hughes. Varauspäätöstä ei tehdä kuitenkaan yksittäisen turnauksen perusteella.

– Hyvä ja vaikea kysymys. Kakko on fyysisesti isompi, Hughes on puolestaan ilmiömäinen lahjakkuus. Molemmat ovat ikäluokkansa ylivoimaiset kärkinimet, Carolina Hurricanesin seurajohtajiin kuuluva Rick Dudley toteaa Yle Urheilulle.

Jack Hughes
Saako Jack Hughes etua pelipaikastaan?AOP

– Molemmat ovat aivan erityisiä pelaajia taidoiltaan. Kakon maalit tällä tasolla hänen iässään on aivan erityinen saavutus, Boston Bruinsin pelaaja-arviointijohtaja John Ferguson kehuu.

Toronto Maple Leafsin toimitusjohtajanakin 2000-luvun alkupuolella toiminut Ferguson ennustaa Kakolle hienoa tulevaisuutta.

– Ottaisin vertailukohdaksi Mikko Rantasen menneen kauden, joka oli hänen läpimurtokautensa. Kakkoa voi hyvällä syyllä verrata juuri Rantaseen ja Kakosta saattaa tulla häntäkin parempi, kuka tietää.

Pidin aiemmin selvänä, että Kakko varataan toisena, mutta nyt en ole aivan varma asiasta.

Rick Dudley

Kakko (187 cm / 86 kg) on isompi kuin Hughes (179 cm / 77 kg). Massiivisen uran NHL-seurojen pelaaja-arvioinnin johtotehtävissä tehneen Rick Dudleyn, 69, mukaan Kakon isompi koko ei anna hänelle etua lopullisessa valinnassa.

– Vuosia sitten isompi pelaaja olisi aina ollut ensisijainen ykkösvaraus. Tänä päivänä tilanne on aivan toinen. MM-kisoissa ja NHL:ssä on uskomattoman taitavia pienikokoisia pelaajia.

Kaapo Kakko
Kaapo Kakon ensimmäinen maalin miesten MM-kisoissa oli poikkeuksellinen.AOP

Keskushyökkääjää on pidetty usein arvokkaampana kuin laitahyökkääjää, mutta tässäkin kohtaa arvio menee Rick Dudleyn mukaan hieman pieleen. Dudley sanoo, ettei Jack Hughes saa pelipaikkansa takia kilpailuetua Kakkoon.

– Huippupelaajat ovat aina huippupelaajia. Huikean lahjakasta pelaajaa ei jätetä varaamatta ykkösenä sen takia, ettei hän ole keskushyökkääjä. Monista laitureista on tullut viime vuosina seurojensa kulmakiviä, "franchise pelaajia". Näin tulee olemaan jatkossakin, hän muistuttaa.

Bostonin John Ferguson on hieman eri mieltä.

– Näiden kahden pelaajan ero on minimaalinen. Ehkäpä pelaajien ero liittyy sittenkin pelipaikkaan. Tämä saattaa joissakin tapauksissa olla juuri se ratkaiseva seikka, millainen pelaaja varataan ykkösenä, Ferguson toteaa.

Kaapo Kakko Sakari Manninen
Kaapo Kakko ja Sakari Manninen ovat olleet MM-turnauksessa Leijonien tehokkaimmat hyökkääjät.AOP

Kakko – varaustilaisuuden numero kaksi?

Pohjois-Amerikan NHL-piireissä on pidetty toistaiseksi yleisimpänä arviona, että Kaapo Kakko varataan toisena Jack Hughesin jälkeen. NHL-vaikuttajat pitävät suunsa visusti supussa kommentoidessaan mahdollista ykkösvalintaa.

New Jersey Devils pääsee valitsemaan ensimmäisenä. New York Rangers varaa toisena.

– Pidin aiemmin selvänä, että Kakko varataan toisena, mutta nyt en ole aivan varma asiasta. New Jerseyllä on kova paikka edessään. Onneksi minun ei tarvitse olla tekemässä tuota valintaa, Carolina Hurricanesin pelaaja-arvioinnin johtajiin kuuluva Rick Dudley naureskelee.

– Valitettavasti en ole päättämässä ykkösvarausta. New Jerseyn toimitusjohtajalla Ray Sherolla on aika vaikea valinta edessään, Carolinan ex-toimitusjohtaja Ron Francis sanoo diplomaattisesti hymyillen.

Myöskään Detroit Red Wingsin päävalmentajan Jeff Blashillin kommentit eivät aukaise tulevaa ykkösvarausta.

– En ole nähnyt riittävästi Kakon pelaamista. Tiedän ainoastaan sen, että Jack Hughesilla on samoja ominaisuuksia kuin Patrick Kanella. Hänestä on tulossa samalla kilpailuhenkisyydellä varustettu pelaaja kuin Kane, Blashill toteaa.

– Molemmilla on silti hieno tulevaisuus NHL:ssä, hän päättää.

NHL:n varaustilaisuus järjestetään 21.–22. kesäkuuta. Jos Kaapo Kakko varataan ensimmäisenä, hänestä tulee Suomen historian ensimmäinen ykkösvaraus.

Lue myös:

Kommentti: USA–Leijonat 3–2, Kakko–Hughes 6–0

Kaapo Kakko sai yleisön villiintymään – pelin jälkeen hän nauratti toimittajia: ”No nyt saatiin eka kysymys tuosta, hieno homma!

Kaapo Kakko on kirjoittanut nimensä kiekkomaailman tietoisuuteen isoilla kirjaimilla – ”Mikään ei enää yllätä hänen kohdallaan”

MM-sensaatio Kaapo Kakko on rakastanut esiintymistä lapsesta asti – nämä ominaisuudet tekevät hänestä poikkeuksellisen

Kaapo Kakon, 18, mykistävää maalia ylistetään Ruotsissa – New York Rangersin kapteeni haluaa suomalaisen joukkuekaverikseen

Asiantuntija paketoi Pikkuleijonien MM-turnauksen – Juha Juujärvi vertasi Jack Hughesia ja Kaapo Kakkoa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat