Hyppää sisältöön

Kaapo Kakko on palannut tavallisen kuolevaisen tasolle – tässä on Leijonien suurin uhkakuva MM-kisojen kohtalonotteluun

Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi listaa Suomen joukkueen teesit jääkiekon MM-kisojen pudotuspeleihin.

1

Maalivahtipelaamisen pitää olla parempaa kuin Saksaa vastaan

Jääkiekon MM-turnauksen otteluohjelman, tulokset ja tilastot löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

Suomen alkusarja jääkiekon MM-turnauksessa päättyi hieman alavireisesti. Joukkue hävisi Saksalle maalein 2–4 repaleisen esityksen jälkeen tiistaina.

Suomi aloitti ottelun erinomaisesti, mutta kadotti otteensa toisessa ja kolmannessa erässä.

– Jänne ei kestänyt pelata sen jälkeen, kun Saksa iski 3–2-johdon. Suomen peli meni vähän puskemiseksi, yliyrittämiseksi ja hosumiseksi, Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi sanoi tiistaina.

Juujärven mukaan Suomella riitti parannettavaa etenkin puolustuspelaamisessa, joka oli ennen Saksa-ottelua ollut tässä turnauksessa erinomaista. Myöskään maalivahti Kevin Lankinen ei saanut Saksa-ottelusta puhtaita papereita.

– Suomen maalivahtipelaaminen ei ollut riittävän hyvää suhteessa hyökkäyspelin tehokkuuteen. Suomi pystyy yksittäisessä ottelussa olemaan tehokkaampikin, mutta Suomen tehokkuus on keskimäärin tuota luokkaa, että ottelut pitää pystyä voittamaan kolmella tai jopa vain kahdella tehdyllä maalilla. Se vaatii maalivahdilta erittäin hyvää pelaamista.

Lankinen, 24, oli alkusarjan viidenneksi paras maalivahti torjuntaprosentilla mitattuna. Viisi ottelua pelanneen Lankisen torjuntaprosentti oli 93,81 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,40 per ottelu. Saksaa vastaan Lankisen torjuntaprosentti oli vain 85,00.

Puolivälierässä Suomi kohtaa Ruotsin, jonka ykkösvahdin Henrik Lundqvistin torjuntaprosentti on 89,92 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,42 per ottelu.

Lankisen pitää päästä Ruotsin NHL-tähtiä vilisevää hyökkäystä vastaan takaisin alkusarjan muiden otteluiden tasolleen, jotta Suomella on mahdollisuus edetä välieriin.

Kuva: AOP

2

Suurin uhkakuva on tehottomuus

Suomi teki MM-turnauksen alkusarjassa keskimäärin 3,1 maalia ottelussa. Suomen maalimäärä pysyi suurin piirtein samana oli vastassa sitten lohkon voittanut Kanada tai A-sarjasta pudonnut Ranska.

Alkusarjan kahdessa viimeisessä ottelussa korostui, että Leijonilla on ongelmia sekä viimeistelyssä että laadukkaiden maalipaikkojen luomisessa. Kun Kaapo Kakko palasi maalinteon tehokkuudessa tavallisen kuolevaisen tasolle, Suomen ongelmat paljastuivat karulla tavalla.

18-vuotias Kakko aloitti MM-turnauksen iskemällä neljässä ottelussa keskimäärin 1,5 maalia per peli. Sellaisen tehokkuuden jatkuminen olisi ollut lähes luonnotonta.

Nyt Kakko on pelannut kolme peräkkäistä ottelua ilman maaleja, mutta esimerkiksi Saksaa vastaan hän oli avauserässä luomassa yli puolia Leijonien maalipaikoista. Kakko pelaa yhä hyvällä tasolla, vaikka tulosta ei pariin otteluun ole tullutkaan.

Tehottomuus on asiantuntija Juujärven mielestä Suomen joukkueen suurin uhkakuva MM-puolivälierää ajatellen.

– Jos huippumaita vastaan ei käytä omia paikkojaan, on pomminvarmaa, että vastustaja jossain vaiheessa iskee. Alun onnistuminen eli avausmaalin merkitys on Suomelle iso, Juujärvi sanoo.

Ruotsi teki alkusarjassa keskimäärin 5,8 maalia ottelussa. Toisaalta se myös päästi kymmenen maalia enemmän kuin Leijonat.

On silti selvää, että Suomen pitää olla maalipaikoissa terävämpi kuin esimerkiksi tiistain Saksa-ottelussa.

Leijonien valmennusjohdolla riittää pohdittavaa myös ylivoimapelaamisessa.

– Suomen kakkosylivoima onnistui Saksaa vastaan ja oli vaarallinen. Ykkösylivoimaa valmennus joutuu vähän miettimään, miten pelaajien vahvuuksia hyödynnetään ja kätisyydet sopivat.

Leijonien ykkösylivoimassa pelasivat Saksaa vastaan Sakari Manninen, Kaapo Kakko, Marko Anttila, Oliwer Kaski ja Niko Ojamäki.

Kapellimestari Manninen pyöritti peliä vasemmalta laidalta, mikä johti siihen, etteivät ylivoimakoostumuksen rightin pelaajat (Kaski, Ojamäki ja Anttila) päässeet laukomaan suoraan Mannisen syötöstä. Kätisyyksien takia Mannien pystyi tarjoamaan suoraan syötöstä -mahdollisuuksia vain oikealla laidalla päivystäneelle Kakolle.

Veli-Matti Savinaisen, Harri Pesosen, Toni Rajalan, Mikko Lehtosen ja Henri Jokiharjun muodostamassa kakkosylivoimassa kätisyydet ja roolitukset osuivat paremmin kohdalleen.

3

Suomen vahvuudet eivät ole kadonneet mihinkään

Vaikka Leijonat hävisi yllättäen Saksalle, joukkueen vahvuudet eivät ole kadonneet yhdessä yössä mihinkään. Suomi nappasi vahvalla joukkuepelaamisella voiton NHL-tähtiä pursuavasta Kanadasta ja pani myös Yhdysvallat koville. Pienemmät maat Suomi hoiti alkusarjassa konemaisella varmuudella Saksa-ottelua lukuun ottamatta.

– Suomen joukkue on todella kurinalainen, sitoutunut ja pystyy noudattamaan omaa viisikkopelaamista, Juujärvi sanoo.

Jos näissä asioissa ei tule notkahduksia, Suomi pystyy haastamaan Ruotsin taisteluun välieräpaikasta.

Pitää muistaa, että Ruotsi hävisi alkusarjassa Venäjälle ja Tshekille sekä oli ajoittain pahoissa vaikeuksissa Latviaa ja Sveitsiä vastaan.

NHL-pelaajista kootun Tre Kronorin yhtenäisyys ei ole vielä ollut vaadittavalla tasolla tässä turnauksessa.

Suomi sai turnauksen alussa kilpailuedun, kun pääasiassa Euroopassa pelaavista pelaajista kasattu joukkue oli ollut pitkään yhdessä ja hionut yhteisiä kuvioita. Pudotuspelivaiheessa Leijonien kynnyskysymys on, onko pelaaminen kehittynyt tarpeeksi turnauksen aikana.

Juujärven mukaan jopa nihkeässä Saksa-ottelussa oli nähtävissä myös positiivisia merkkejä. Esimerkiksi maalineduspelaaminen hyökkäyspäässä oli mennyt eteenpäin edellisiin otteluihin verrattuna.

Suomi teki molemmat maalinsa vahvan maalineduspelaamisen ansiosta. Harri Pesonen ohjasi Mikko Lehtosen laukauksen ylivoimalla Saksan verkkoon maalin edestä ja Veli-Matti Savinainen teki vieressä maskia. Juhani Tyrväisen maali syntyi, kun Niko Ojamäki ajoi riittävän röyhkeästi maalille. Ahnaasti perästä tullut Tyrväinen pani irtokiekon sisään.

Myös Suomen hyökkäysketjut alkoivat löytää oikeanlaista kemiaa Saksaa vastaan.

– Saksaa vastaan kaikki neljä hyökkäysketjua pystyi luomaan tilanteita. Suomi on ollut liikaa yhden ketjun (Kakko-Manninen-Pesonen) varassa, mutta tässä ottelussa kaikki ketjut loivat hyvällä kiekollisella pelillä ja hyvällä karvauspelaamisella maalipaikkoja. Se on hyvä viesti puolivälieriä ajatellen.

Lue myös:

Leijonat kohtaa jääkiekon MM-puolivälierässä Ruotsin, joka romahti karusti Venäjää vastaan – tässä kaikki puolivälieräparit

Saksa yllätti Suomen! Leijonat jää MM-lohkossaan toiseksi – NHL-tähti Draisaitlin tehot liikaa

Kanada varmisti A-lohkon voiton – puolivälierävastustajaksi Sveitsi

Leijonien menestyksen tärkein elinehto unohtui Saksaa vastaan – veikö avauserän dominointi suomalaisten ajatukset väärille raiteille?

Saksan päävalmentajalle tuotiin MM-kisoihin yllätyspaketti Suomesta – "Terveisiä kaikille, meille voi lähettää lisää!"

Leijonien hyökkääjältä paljonpuhuva tunnustus Saksa-tappiosta: "Emme lyöneet kaikkea likoon"

Kommentti: Jääkiekon MM-kisoissa nähtiin irvokas näytelmä – muutosta on turha odottaa, koska raha ja ahneus ohjaavat päätöksentekoa

Kuva: AOP