Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja

Dopingsääntöjä rikkonut uinnin olympiavoittaja lopettaa uransa – Liettuan historian nuorin olympiavoittaja ui kultaa 15-vuotiaana Lontoossa

Liettualaisen Ruta Meilutyten kilpailukielto jatkuu Tokion olympialaisten yli, mutta siellä ei häntä nähdä.

uinti
Ruta Meilutyte
Ruta Meilutyte voitti olympiakultaa Lontoossa 2012 vain 15-vuotiaana. Kuvassa Meilutyte juhlii EM-kultaa vuonna 2016.EPA

Liettualainen uimaritähti Ruta Meilutyte lopettaa kilpauransa, hän ilmoitti keskiviikkona. Meilutyte, 22, joutui keväällä kohun keskelle, kun hän jätti kolmannen kerran väliin dopingtestin. Laiminlyönnit merkitsisivät kilpailukieltoa, joka pitäisi hänet sivussa ensi vuonna järjestettävistä Tokion olympialaisista.

– Olen valmis aloittamaan uuden luvun elämässäni. Kiitos kaikille, jotka tuitte minua tällä matkalla, Meilutyte summasi tiedotteessaan. Hän kertoo liettualaissivusto Lrytasille (siirryt toiseen palveluun), että hän aikoo keskittyä tästedes opintoihinsa.

Liettuan uimaliiton mukaan uimari ottaa täyden vastuun testien laiminlyönneistä, kun Meilutyte ei muun muassa ilmoittanut olinpaikkaansa kansainvälisille dopingtestaajille. Testaajat eivät tavoittaneet häntä viime vuoden huhtikuussa, elokuussa ja tämän vuoden maaliskuussa.

Lrytas-sivusto kertoo, että Meilutyte ei ole harjoitellut helmikuun jälkeen. Dopingtestien laiminlyönti oli sivuston mukaan tahallista, koska Meilulyte olisi halunnut lopettaa uransa jo aiemmin, eikä siksi että hän olisi käyttänyt kiellettyjä aineita.

Meilutyte säväytti vuonna 2012 Lontoon olympialaisissa, kun hän voitti naisten 100 metrin rintauinnin vain 15-vuotiaana. Seuraavana vuonna hän voitti MM-kultaa. Viime vuonna masennuksestaan kertonut Meilutyte karsiutui finaalista MM-kilpailuissa joulukuussa.

Meilutyte on Liettuan historian nuorin olympiavoittaja. Hän oli myös Liettuan olympiajoukkueen kuopus Lontoon olympialaisissa.

Lue myös:

Uinnin olympiavoittaja palasi kisoihin syövän jälkeen

Matti Mattsson alitti Tokion olympiarajan viidellä sadasosalla

Mattsson rytisti niukasti kolmansiin olympialaisiinsa – "Lähelle se jäi!"

Huimia hetkiä: kun 15-vuotias Rüte Meilutyte ui shokkikullan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat