Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Yleisurheilun GP-sarja, Joensuu
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Leijonien hyökkääjät leikkivät pikkupoikina Kristian Kuuselaa – nyt he pelaavat samassa MM-joukkueessa, ja toinen heistä on lapsuuden sankarinsa huonekaveri

Niko Ojamäki ja Juho Lammikko hurrasivat Isomäen seisomakatsomossa keväällä 2006, kun Kristian Kuusela teki hurjaa tulosta SM-liigassa.

Jääkiekon MM 2019
Juho Lammikko Niko Ojamäki
Juho Lammikko ja Niko Ojamäki tunsivat toisensa jo pikkupoikina.Jussi Nukari / Lehtikuva

KOSICE. Huuto vihloi korvia. Porin Ässien kotihallin sydän, legendaarinen Isomäen seisomakatsomo mylvi. Aina äänekäs hitsarien tyyssija huusi keväällä 2006 vielä tavallista kovemmin, sillä Ässät teki sensaatiomaista nousua kohti SM-liigan finaaleja.

Kristian Kuusela iski maaleja liukuhihnalta. Kuusela teki runkosarjassa hurjat 26 osumaa. Ja pudotuspeleissä vielä kuusi maalia päälle.

Keskellä seisomakatsomoa meuhkasivat täysillä 10-vuotiaat pojat Niko ja Juho. Ja pihapeleissä molemmat leikkivät tietysti maalitykki Kuuselaa.

Kevään 2019 nuo porilaiskaverukset viettävät jälleen yhdessä jääkiekon parissa. Tällä kertaa he eivät ole katsomon puolella, vaan Kosicen MM-areenan jäällä. He pelaavat pitkästä aikaa samassa joukkueessa.

– B-junnuissa pelattiin ensimmäistä kertaa yhdessä. Sitten A-junnuissa. Ja ensimmäiset liigapelitkin pelattiin vielä samaan aikaan, Juho Lammikko muistelee.

– Ei silloin olisi voinut kuvitella mitään tällaista, Niko Ojamäki sanoo ja pyörittelee päätään.

– Aika kaukaisilta haaveilta nämä tuntuivat. On kyllä hieno juttu, että ollaan tultu lähes samasta junioripolusta tähän pisteeseen, Lammikko komppaa.

Porin Ässät 2006
Porin Ässät juhli keväällä 2006, kun Kärpät oli kaatunut SM-välierissä. Kristian Kuusela oli yksi sensaatiojoukkueen tähdistä.AOP

"Lapsena menin ulos leikkimään Kuuselaa"

Ojamäki, Lammikko ja Kuusela ovat kaikki MM-kisojen ensikertalaisia. Asetelma on vähintäänkin poikkeuksellinen. Ensinnäkin siksi, että Kuusela debytoi arvokisoissa 36-vuotiaana.

– On se hienoa, kun olen nähnyt sen Kuuselan kulkeman polun. Kuinka pitkään hän on jaksanut tehdä töitä sen eteen, että on päässyt tänne. Sitä on pakko arvostaa, että jaksaa vielä noinkin vanhana painaa hommia, Ojamäki kehuu Kuuselaa.

Ojamäki on saanut seurata Kuuselan polkua pitkään. He ovat Tapparassa seurakavereita. Ja Kosicessa huonekavereita.

Kristian Kuusela
Kristian Kuusela debytoi MM-tasolla 36-vuotiaana.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Lammikon, 23, kanssa Ojamäki, 23, ei ole pelannut ennen tätä kevättä vuosikausiin. Lammikko lähti viisi vuotta sitten luomaan uraa Pohjois-Amerikkaan. Tällä kaudella uurastus palkittiin, kun Lammikko onnistui murtautumaan Florida Panthersin kokoonpanoon ja pelasi yhteensä 40 ottelua NHL:ssä.

Kumpikaan ei osannut odottaa pelaavansa kauden päätteeksi leijonapaidassa. Eikä mieleen tullut myöskään se, että he edustaisivat Suomea yhdessä lapsuuden sankarinsa kanssa.

– Silloin lapsena olin fani, menin ulos leikkimään Kuuselaa. Ja nyt ollaan samaan aikaan maajoukkueessa. On tämä aika hienoa, Lammikko sanoo.

Juho Lammikko
Juho Lammikko johtaa Suomen nelosketjua.Martin Rose / Getty Images

Myös Ojamäki imitoi 10-vuotiaana Kuuselaa. Hänelle se oli aavistuksen helpompaa kuin Lammikolle, sillä hän ampuu kiekkoa oikealta Kuuselan tavoin. Lammikko taas pelaa leftin mailalla.

– Vasemmalta ei ole ihan samanlaisia kikkoja lähtenyt, Lammikko sanoo.

"Nyt pääset haukkumaan"

Kuusela on tuttu hahmo kotimaista jääkiekkoa seuraavalle yleisölle. Hän on tehnyt SM-liigassa uskomattoman kovaa jälkeä vuosikaudet. Lammikko ja Ojamäki ovat suurelle yleisölle aavistuksen tuntemattomampia pelaajia, joten annetaan kaverusten esitellä vapaasti toisensa.

– No niin, nyt pääset haukkumaan, Ojamäki naurahtaa.

– Pelaajana Niko on nopea luistelija. Sen huomasi jo junnuissa, kun pelattiin samassa ketjussa. Laukaus on ollut aina todella hyvä. Ihmisenä se on vähän sellainen… no, kun yritän heittää vaikka jotain läppää, niin sieltä ammutaan jutut aika nopeasti alas. Mutta on Niko tietyllä tavalla aika holtiton kaveri. Ymmärtää huumoria, menee positiivisella mielellä eteenpäin, Lammikko kuvailee Ojamäkeä.

Niko Ojamäki
Niko Ojamäki on tehnyt seitsemässä ottelussa tehot 1+1=2.AOP

– Pelaajana Juho on omalla puolella todella hyvä, monella tavalla. Pitää hyvin kiekkoa ja osaa syöttää. Vastustajalle hän taas on helvetin ärsyttävä. Jään ulkopuolella Juho sitten heittelee koko ajan omasta mielestään hauskoja juttuja, ja on jatkuvasti suuna päänä. Täytyy välillä vähän rauhoitella jätkää, Ojamäki virnistää.

Kaksikko päätyy juttutuokion lopuksi muistelemaan vielä kolmentoista vuoden takaista Isomäen hurmoksellista kevättä.

– Silloin olimme kahdestaan seisomakatsomossa huutamassa. Mave (Marko Kivenmäki) heitti lättyä Krisselle (Kuusela). Ja kaikilla oli irokeesit, Lammikko nauraa.

Oliko teilläkin irokeesikampaukset?

– Taisi muuten olla, Ojamäki sanoo.

Ja vielä punaiset?

– Olisikohan ollut… kyllä varmaan, Lammikko muistaa.

Torstaina Kosicen MM-areenassa kaverukset yrittävät Kuuselan ja koko muun joukkueen kanssa kaataa puolivälierässä Ruotsin. Ja katsomossa sinisiin peruukkeihin pukeutuneet suomalaisfanit huutavat vähintään yhtä kovaa kuin Lammikko ja Ojamäki lapsina.

Ässät 2006 seisomakatsomo
Jossain tuolla 10-vuotiaat Juho Lammikko ja Niko Ojamäki hurrasivat Ässille keväällä 2006, kun Ässät saavutti SM-hopeaa.AOP

Suomi kohtaa Ruotsin jääkiekon miesten MM-turnauksen puolivälierässä torstaina kello 21.15.

Lue myös:

Kristian Kuusela debytoi MM-kisoissa 36-vuotiaana – Porissa hänen viereensä istui 15 vuotta sitten mies, jolla oli Kuuselan uralla käänteentekevä merkitys

Ruotsi voittaa Leijonat NHL-pelaajissa 21–2, mutta yhdessä tilastossa Suomi sentään on parempi – tässä on MM-puolivälierä numeroina

Länsinaapurissa luotetaan omiin rumasta Venäjä-tappiosta huolimatta: "Suomella ei ole mitään mahdollisuuksia"

Kaapo Kakko on palannut tavallisen kuolevaisen tasolle – tässä on Leijonien suurin uhkakuva MM-kisojen kohtalonotteluun

Leijonat kohtaa jääkiekon MM-puolivälierässä Ruotsin, joka romahti karusti Venäjää vastaan – tässä kaikki puolivälieräparit ja aikataulut

NHL-pomot hehkuttavat Kaapo Kakon taitoja kilpaa Yle Urheilulle – voisiko Leijonien sensaatiohyökkääjä olla sittenkin Suomen historian ensimmäinen ykkösvaraus?

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat