Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • Urheiluruutu

Leijonat tietää, missä on Ruotsin heikkous – Jukka Jalonen revitteli vastustajan piinallisella tilanteella: "Jos NHL-joukkue häviää SM-liigajoukkueelle, mikä hässäkkä siitä syntyy"

Suomi ottaa mielellään altavastaajan aseman tänään pelattavassa jääkiekon MM-puolivälierässä Ruotsia vastaan.

Jääkiekon MM 2019
Jukka Jalonen palaveri Leijonat
Jukka Jalosen mukaan Leijonat on käynyt Saksa-tappion virheet yhdessä läpi.Jussi Nukari / Lehtikuva

Jääkiekon MM-turnauksen otteluohjelman, tulokset ja tilastot löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

Toisella joukkueella on 21 NHL-pelaajaa. Toisella joukkueella NHL-pelaajia on kaksi. Toinen maa on hallitseva maailmanmestari. Toinen maa on jäänyt kaksi kertaa peräkkäin mitalien ulkopuolelle. Paperilla Ruotsi on selvä suosikki Suomea vastaan tänään pelattavassa MM-puolivälierässä.

Todellisuudessa joukkueiden välinen ero ei ole niin suuri. Suomi pelasi paremman alkusarjan Kosicen MM-turnauksessa ja sai pelaajistaan enemmän irti kuin Ruotsi.

Leijonat ottaa altavastaajan aseman silti mielellään vastaan.

– Tiedämme, mitkä paineet Ruotsin pojilla on. Jos NHL-joukkue häviää SM-liigajoukkueelle, sen tietää, mikä hässäkkä siitä syntyy, Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi keskiviikkona Yle Urheilulle.

– Onhan tämä huikea mahdollisuus meille. Tällaisia pelejä tulee harvoin vastaan. Silloin pitää osata nauttia ja jättää turha jännittäminen pois, Leijonien tähtisentteri Sakari Manninen jatkoi.

"Olimme parempia kuin Saksa"

Kun Suomi lähti Kosicen MM-turnaukseen, kukaan ei odottanut joukkueelta mitään. Leijonissa oli 18 ensikertalaista ja vain neljä KHL-pelaajaa sekä kaksi NHL-pelaajaa.

Penkin takana seisoi sentään mestarivalmentaja Jalonen, jonka ansioluettelosta löytyy miesten (2011) ja nuorten (2016) maailmanmestaruus.

Heti turnauksen alussa nähtiin, että Jalosen valmennustiimin luomalla pelitavalla Suomi pystyy haastamaan huippujoukkueita. Suomi yllätti avausottelussa Kanadan ja pani hanttiin myös Yhdysvalloille.

Sakari Manninen treenit Leijonat
Sakari Manninen teki alkusarjassa tehot 1+6.Jussi Nukari / Lehtikuva

Alkusarja päättyi kuitenkin mollivoittoisesti, kun Saksa yllätti Suomen 4–2.

– Olimme parempia kuin Saksa, mutta emme tehneet tarpeeksi maaleja. Kävimme sen jälkeen pelaajien kanssa läpi, mitä voittaminen vaatii vielä vähän parempaa joukkuetta kuin Saksaa vastaan, Jalonen kertoi.

– Keskiviikon aamupalaverissa joukkueessa oli määrätietoinen ilmapiiri. Kaikista näki, että olemme valmiita, kun kiekko putoaa jäähän torstaina.

Manninen muistuttaa Ruotsin heikkoudesta

Suomi lähtee MM-puolivälierään samoilla teeseillä kuin tähänkin asti. Jalonen ja Manninen puhuvat toistuvasti pelirohkeudesta, uskalluksesta, haastamisesta, tiiviistä puolustamisesta ja kiekon pitämisestä.

Leijonien pitää olla pelillisesti yhtenäisempi joukkue kuin Ruotsin, jotta matka jatkuu MM-välieriin.

– Saksaa vastaan peli oli ajoittain todella hyvää. Eihän Saksalla ollut edes kymmentä maalipaikkaa pelissä. Jos pystymme pitämään Ruotsin samassa, olemme tosi vahvoilla, Jalonen sanoi.

Kakkosketjua johtava Manninen sanoo, että hyökkäyspäässä Suomen pitää käyttää siniviivaa enemmän hyödyksi.

– Moni vastustaja ylimiehittää kulmissa. Kun jaamme sieltä kiekkoa viivaan ja 1–2 pelaajaa menee maalille, saamme sinne ruuhkaa ja kuteja. Sitä kautta tulee jatkokiekkoja, jotka voittamalla saamme pidempiä hyökkäyksiä, Manninen sanoi.

Ruotsia vastaan pelinopeus todennäköisesti nousee alkusarjan otteluista. Ruotsi osaa kääntää peliä todella nopeasti.

Suomi voi olla kovassa temmossa ajoittain helisemässä, mutta Manninen muistuttaa, että Ruotsin joukkueellakin on heikkoutensa.

– He tykkäävät hyökätä, mutta siinä on heidän akilleenkantapää. He eivät tykkää puolustaa niin paljoa. Siinä on meille iskun paikka.

Lue myös:

Ruotsi voittaa Leijonat NHL-pelaajissa 21–2, mutta yhdessä tilastossa Suomi sentään on parempi – tässä on MM-puolivälierä numeroina

Länsinaapurissa luotetaan omiin rumasta Venäjä-tappiosta huolimatta: "Suomella ei ole mitään mahdollisuuksia"

Kaapo Kakko on palannut tavallisen kuolevaisen tasolle – tässä on Leijonien suurin uhkakuva MM-kisojen kohtalonotteluun

Leijonat kohtaa jääkiekon MM-puolivälierässä Ruotsin, joka romahti karusti Venäjää vastaan – tässä kaikki puolivälieräparit ja aikataulut

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat