1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Veikkausliiga

Kommentti: HJK:n ylivoimaiset resurssit näkyvät juuri nyt vain kentän ulkopuolella – Toni Koskela tuo tuttuun ympäristöön uusia mausteita, joita alkukaudesta kyntänyt HJK kaipaa kipeästi

Mika Lehkosuon perintö jää elämään HJK:ssa ja koko Veikkausliigassa, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Jussi Vainikka.

Kuva: AOP

Arvuuttelu HJK:n uudesta päävalmentajasta jäi lyhyeksi, kun Toni Koskela marssi Töölön jalkapallostadionin lehdistöhuoneeseen keskiviikkona. Samalla loppui arvuuttelu HJK:n tulevaisuudesta, sillä Koskelan pesti kattaa seuraavat kaksi ja puoli kautta.

Ratkaisu on HJK:lta kaikin puolin perusteltu, sillä Mika Lehkosuon sopimus olisi joka tapauksessa loppunut kauden päätteeksi. Toimitusjohtaja Aki Riihilahti kertoi keskiviikkona, että HJK:n suunnitelmana oli päättää ensi kauden päävalmentajasta kesäkuussa. Yksi vahvimmista ehdokkaista oli koko ajan juuri Koskela.

Riihilahti puhui keskiviikon lehdistötilaisuudessa HJK:n uudesta alusta. Kuluva kausi saattaa alkaa ikään kuin uudelleen, mutta seuran toimintakulttuuri nojaa jatkossakin Lehkosuon luomiin arvoihin. Siitä pitää huolen useita vuosia Lehkosuon aisaparina HJK:ssa jo aiemmin valmentanut Koskela.

On sekä HJK:n että Koskelan etu, että hän pääsee rakentamaan omannäköistään joukkuetta saman tien. HJK:n täytyy saada pelilliset lukkonsa auki varsinkin hyökkäyspäässä. Koskela ei vielä keskiviikkona avannut liiemmin ajatuksiaan siitä, minkälaista jalkapalloa hänen HJK:nsa pelaa, mutta hyökkäyspelissä nähtäneen Lehkosuon seinään törmännyttä pelitapaa suoraviivaisempia elementtejä jo seuraavassa ottelussa.

Koskela tuonee HJK:hon vaadittavan muutoksen nopeasti, kun työympäristön toimintatavat ja osa pelaajista ovat tuttuja jo entuudestaan. Juuri näistä syistä HJK halusi kiirehtiä Koskelan sopimuksen maaliin mahdollisimman nopeasti.

HJK sai mitä halusi ja tarvitsi, vieläpä etuajassa. Lehkosuon korvaaminen loppukaudeksi väliaikaisella päävalmentajalla olisi ollut suuri riski, jonka HJK vältti ylivertaisilla resursseillaan. RoPS menetti osaavan päävalmentajan, mutta sai kassaansa merkittävästi lisää täytettä.

Uuden päävalmentajan haku Rovaniemeltä on tähän mennessä kauden ainoa osoitus HJK:n resursseista. Kentällä niistä ei ole merkkejä näkynyt.

Mika Lehkosuo voitti HJK:n päävalmentajana kolme Suomen mestaruutta ja kaksi Suomen cupia. Kuva: AOP

Lehkosuon perintö jää elämään

Mika Lehkosuo ei ole enää HJK:n päävalmentaja, mutta hänen perintönsä vaikuttaa seurassa ja koko liigassa vielä pitkään. Tuore luotsi Koskela toimi Lehkosuon valmennusryhmässä lähes 200 Veikkausliiga-ottelun ajan. Entisiä Lehkosuon kakkosvalmentajia ovat myös Hongan Vesa Vasara ja Interin Jose Riveiro.

Lehkosuo vei HJK:n heti ensimmäisellä kaudellaan seuran 2000-luvun suurimpaan saavutukseen. Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen selviytyminen oli kova näyttö Lehkosuon henkilökohtaisesta osaamisesta, varsinkin kun hän hyppäsi ruoriin Sixten Boströmin tilalle kesken kauden.

Seuraavat kaksi kautta tuottivat pettymyksiä pettymysten perään. Toinen perättäinen lohkovaihepaikka Euroopan kentillä jäi vain sekuntien päähän. SJK vei mestaruuden 2015 ja IFK Mariehamn 2016 HJK:n ylivertaisista resursseista huolimatta.

HJK palasi mestariksi kausilla 2017 ja 2018, mutta kannattajien täyttä luottamusta Lehkosuo ei saanut koskaan takaisin. Monet sinivalkoisia värejä kantaneet katsojat kokivat, että "Banan" pelitapa on HJK:lle liian laskelmoitu. Tulosta tuli, mutta fanit haikailivat Antti Muurisen ajoilta tutun "seksikkään jalkapallon" perään.

Runsaasti kritiikkiä vuoisen varrella saanut Lehkosuo pysyi tyylilleen uskollisena loppuun saakka. Vielä maanantaina hän perkasi analyyttisesti 0–3-tappiota FC Lahdelle, vaikka tiesi jo todennäköisesti lähtölaskennan alkaneen. Keskiviikkona Lehkosuo lähetti lämpimät kiitokset kaikille HJK-kannattajille ilman viitteitä katkeruudesta. (siirryt toiseen palveluun)

Lehkosuota on helppo kuvailla jalkapallonarkomaaniksi. Hän haluaa oppia lisää pelistä päivä päivältä enemmän. Ei olisi suuri yllätys, vaikka Lehkosuo hyppäisi uuden valmennuspestin kimppuun nopeastikin joko Suomessa tai ulkomailla.

Töölössä valtikka on nyt siirtynyt eteenpäin. Ensimmäiset viitteet Toni Koskelan HJK:sta nähdään sunnuntaina, kun sarjajumbo KPV saapuu helsinkiläisten vieraaksi.

Lue myös:

HJK ja RoPS neuvottelivat Toni Koskelan siirrosta ilman, että valmentaja itse tiesi – tuoreelta HJK-luotsilta kysyttiin asiasta vasta myöhään maanantai-iltana

Lehkosuolle potkut, Toni Koskela HJK:n päävalmentajaksi