Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • Urheilukierros
  • Boulderoinnin SM-kisat
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: ITA - CHN
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NED - JPN
  • Urheiluruutu

Voimistelun SM-kisat keräävät kahdeksan lajin urheilijat Turkuun – huimien temppujen akrobatiavoimistelu houkuttelee harrastajia

Voimistelulajin yhteiset SM-kilpailut järjestetään viikonloppuna viidennen kerran. Turkuun kokoontuu lähes 1 000 voimistelijaa kilpailemaan kahdeksassa eri lajissa.

voimistelu
Akrobatiavoimistelu
Akrobatiavoimistelussa kilpaillaan triossa ja duossa. Arkistokuva.Getty Images

Tampereen Voimistelijoiden akrobatiavoimistelupari Anna KivistöMaisa Tatti valmistautuu SM-kisoihin muiden voimistelijoiden kanssa seuran omalla salilla. Tuore pari on löytänyt nopeasti keskinäisen luottamuksen.

– Anna on tosi hyvä nostoissa ja heitoissa. Anna on myös tosi mukava ja kiltti, nauraa 11-vuotias Maisa Tatti, jolle SM-kisat ovat ensimmäiset.

SM-kisoissa kilpaillaan duo- ja triosarjoissa, joissa tehdään yksi yhdistetty nosto- ja heitto-ohjelma. Tuomarit arvioivat muun muassa vaikeutta, suorituspuhtautta, taiteellisuutta ja yhteistyötä.

– Meidän etumme on kokoero, josta toki tulee vähän vähennyksiä ja se pitää kiriä suorituspisteillä. Harvinaisen hyvin ovat treenit lähteneet käyntiin, kun ei olla harjoiteltu tällä kokoonpanolla kuin viisi kuukautta. Sitä ei ihan heti arvaisi, kun katsoo meidän tekemistä, kertoo 16-vuotias Anna Kivistö.

Akrobatiavoimistelun suosio on noussut räjähdysmäisesti Suomessa viime vuosina. Vuonna 2016 kilpalisenssejä oli 160, vuotta myöhemmin 410 ja viime vuonna jo lähes 700. Lajissa kiehtoo monipuolisuus.

– Akrobatiavoimistelu vaikutti kivalta lajilta, kun siinä saa tehdä nostoja ja heittoja, Tatti kuvailee.

– Välillä korkealla ja heiteltävänä on vähän jännittävää, mutta silti aika kivaa.

– Vaihdoin akroon telinevoimistelusta noin viisi ja puoli vuotta sitten. Tämä tuntui sopivammalta lajilta, tässä on tosi paljon erilaista tekemistä ja kaikista voimistelulajeista on jotain mukana, Kivistö kuvailee.

– Lajissa tehdään yksilönä voimaa, liikkuvuutta, käsilläseisontoja ja voltteja, mutta sitten ovat myös ne nostot ja heitot, joita tehdään kokoonpanoissa. Se on se isoin juttu, joka lapsilta nousee esiin, kuten myös meidän yhteishenki ja ilmapiiri tässä lajissa. Akroa tekee Suomessa hyvä porukka, mikä vie lajia eteenpäin, kertoo Tampereen Voimistelijoiden valmentaja Sanni Suominen.

Kansainvälinen taso vaatii pitkän linjan harrastajia

Suomalaisvoimistelijoilla on vielä pitkä matka lajin kansainväliseen kärkeen, mutta vähitellen askelia otetaan myös ulkomaisilla kisaareenoilla. Lajin kärkimaat ovat tällä hetkellä Belgia ja Iso-Britannia. Anna Kivistö oli viime vuonna suomalaisjoukossa, joka oli ensimmäistä kertaa mukana nuorten MM-kisoissa.

– Isoin juttu, mitä Suomeen tarvitaan on porukka, joka aloittaa tarpeeksi nuorella iällä. Nyt ne, jotka edustavat Suomea kansainvälisissä kisoissa, ovat aika myöhäisellä iällä aloittaneet lajin. Porukka pitää saada treenaamaan pienestä pitäen oikeita juttuja. Se varmasti vie tasoa myös kv-puolella eteenpäin, Suominen uskoo.

Duo Kivistö–Tatti on yltänyt kärkisijoille kauden kisoissa. SM-kilpailuista on tavoitteena mitali.

– Aina vähän jännittää, mutta kyllä se sitten helpottaa, kun on sen suorituksen tehnyt, hymyilee Tatti.

– Koittaa pitää positiivisen asenteen, että vaikka on vähän paineita ja jännittää, muistaa pitää hauskaa kisaamassa. Ettei vain ihan kauhusta kankeana tee suoritusta, hymähtää Kivistö.

Jaossa yli 500 SM-mitalia

Akrobatiavoimistelun lisäksi Turussa jaetaan SM-mitaleita joukkuevoimistelussa, jossa mukana ovat myös viikko sitten MM-hopeaa ja -pronssia saavuttaneet Minetit ja OVO Team, kilpa-aerobicissa, rytmisessä voimistelussa, team gymissä, miesten ja naisten telinevoimistelussa sekä trampoliinivoimistelussa.

Yle välittää kisat TV2:ssa ja Yle Areenassa.

La 25.5. TV2 ja Areena: joukkuevoimistelu klo 14.55 ja rytminen voimistelu klo 18. Areena: akrobatiavoimistelu klo 19.08.

Su 26.5. TV2 ja Areena: akrobatiavoimistelu klo 12, team gym klo 12.45 ja telinevoimistelu klo 13.55.

Lue myös:

Tiesitkö, että voimistelija painaa voltin alastulossa sumopainijan verran?

Joukkuevoimistelun MM-hopea ja -pronssi Suomeen – lajipäällikkö palkintojenjaon alla: "Kummatkin joukkueet tekivät älyttömän hyvät suoritukset täällä"

Kapteenien kaavailemiin MM-mitalijuhliin tiivistyy täydellisesti joukkuevoimistelun luonne: "Rentoudumme joukkueen kesken, koska siitä me tykkäämme kaikista eniten"

Suomalaiset jäivät finaalien ulkopuolelle rytmisen voimistelun EM-kisoissa – "Suunta on oikea, mutta edessä on vielä paljon työtä"

Valmentaja Titta Heikkilää ympäröinyt kritiikkimyrsky satutti, mutta lopulta vahvisti – Minetit janoaa MM-kultaa takaisin Tampereelle

Konkarivalmentaja on todistanut joukkuevoimistelun muutosta fyysiseksi huippu-urheiluksi – nöyrästi töitä paiskiva OVO Team lumoaa lennokkaalla energiallaan

Suomen telinevoimistelijat ylsivät EM-kisoissa saavutukseen, jota ei ole nähty 15 vuoteen: ”Aika kova homma”

Pomppukone Emil Soravuo lähestyy telinevoimistelun maailman kärkeä – peloton hurjapää kisaa Tokion olympiapermannolla, jos sama meno jatkuu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat