Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

6 000 pistettä ja 4 000 ääntä: Kouvojen kapteeni Ville Kaunisto hyödyntää politiikassa urheilun arvoja ja haluaa nostaa vielä kerran Pantteri-patsasta

Kansanedustaja Ville Kaunisto ajaa suomalaisten asioita eduskunnassa ja taistelee Kouvolan Kouvojen kapteenina koripallon Suomen mestaruudesta. 

koripallo
Ville Kaunisto
Kansanedustaja Ville Kaunisto haluaa kehittää suomalaista koululiikuntaa.Tomi Hänninen

"On turha vertailla kumpi maistuu makeammalta: voitto pelikentällä vai politiikassa, asiassa, jota on ollut innokkaasti ajamassa. Täytyy muistaa, että urheilu on vain urheilua kaikessa hienoudessaan. Silloin, kun ajetaan ihmisten asioita isolla sydämellä, niin kyllä se menee urheilussa voittamisen edelle."

Ville Kaunisto on Anssi Rauramon ohella toinen kansanedustajaksi valittu koripalloilija, joka valintahetkellä yhä pelaa huipputasolla. Kaunisto on Kouvolan Kouvojen kapteeni ja yhä 37-vuotiaana yksi joukkueensa tukipilari. Kauniston mielestä kapteenin roolista voi siirtää elementtejä myös politiikkaan.

– Olen usein miettiynyt kapteenin uraani. Minulla on erittäin luja usko ihmiseen ja siihen, että yksilön pitää uskaltaa toimia yhteisen hyvän eteen. Kapteenina olen tietyllä tavalla vastuussa siitä, että annan tilan sille yksilölle toimia parhaiten niiden taitojen ja laatukriteerien mukaan, jotka tämä omaa. Uskon, että tämä ajattelumalli toimii myös politiikassa.

Kaunisto on Korisliigassa pelatessaan tehnyt liki 6 000 pistettä. Kevään eduskuntavaaleissa Kaunisto keräsi lähes 4 000 ääntä, jotka toivat hänelle kansanedustajan paikan. Kaunisto on myös Kouvolan kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja. Kauniston mukaan urheiluelämässä on elämän arvoja, jotka sopivat myös poliitikko-Kauniston ohjeeksi.

– Urheiluelämässä on paljon arvoja, joita voi hyödyntää politiikassa. Vastuu itsestä, mutta samalla kyky kantaa vastuuta heikommassa asemassa olevista. Ahkeruus ja taito katsoa asioita eteenpäin tavoitteellisesti. Urheilijana olen myös oppinut taidon voittaa, mutta toisaalta pitää myös osata hyväksyä häviöt osana elämää. Nämä ovat muun muassa arvoja, joita olen urheilusta oppinut ja mielestäni ne sopivat myös poliitikon ohjenuoraksi.

Kaunistolla on takanaan mittava koripalloura. Hän on edustanut Suomea Euroopan mestaruuskisoissa, voittanut kapteenina Kouvoissa Suomen mestaruuden ja pelannut ammattilaisena Sveitsissä, Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa.

– Useat vuodet ulkomailla pelanneena voi lähestyä asioita laajemmalla perspektiivillä. Olen oppinut katsomaan Suomea toisenlaisesta näkökulmasta. Esimerkiksi tunnistamaan Suomen vahvuudet ja heikkoudet verrattuna niihin maihin, joissa olen ammattilaisena pelannut. Lisäksi pystyn paremmin ymmärtämään esimerkiksi, miksi ranskalaiset ajattelevat joistakin asioista eri tavalla kuin suomalaiset. Vuodet ulkomailla ovat antaneet minulle vahvan näkemyksen niin eurooppalaisesta kuin ylipäätään globaalista elämän tavasta. Tästä kaikesta on minulle nyt paljon hyötyä politiikkona.

"Liikuntapolitiikka on iso osa minua"

Urheilijana Kaunisto profiloituu monien silmissä liikuntapoliitikoksi. Eduskunnassa Kaunisto toimii valtiovarainvaliokunnan, sivistys- ja tulevaisuus valiokunnan jäsenenä, mutta lupaa olla edistämässä myös suomalaisten liikunta-asioita.

– Liikuntapolitiikka on iso osa minua. Näen sen kansantaloudellisesti hyvin laajana asiana. Minulla on palava halu olla niiden ihmisten keskellä, joilla on ideoita ja halua kehittää liikuntapolitiikkaan uusia parannuksia. Liikunta pitäisi tuoda yhteiskunnalliseen keskusteluun positiivisella tavalla eikä uhkakuvien kautta. Tähän liittyen minulla on konkreettisia ajatuksia, miten esimerkiksi liikuntaa ja koulumaailmaa voitaisiin paremmin yhdistää.

Kansanedustajilla on mahdollisuus kerätä julkisuutta värikkäillä puheilla eduskunnan suuressa salissa. Kaunisto aikoo käyttää puheenvuoroja harkiten.

Ville Kaunisto
Ville Kaunisto ottaa yleisöä mukaan.Tomi Hänninen

– Tottakai, mikäli tilanne vaatii, tulee puheenvuoroja käyttää ja se on myös tapa vaikuttaa. Minä kuitenkin ajattelen niin, että turhat löpinät kannattaa jättää pois. Täytyy ymmärtää, että suurin osa eduskuntatyöstä tapahtuu suuren salin ulkopuolella valiokunnissa silloin, kun TV-kamerat ovat sammutettuina. Minä arvostan sitä työtä enemmän.

Ville Kaunisto on ilmoittanut lopettavansa koripallon pelaamisen huipputasolla tämän kauden jälkeen. Kouvojen pelaajat varmasti tekevät kaiken voitavansa, että joukkueen arvostettu kapteeni saisi päättää peliuransa noutamalla palkintojenjakoseremonioissa Suomen mestaruuden sinettinä Pantteri-patsaan. Kaunisto ei vielä tuntevansa haikeutta hyvästellessään tänä keväänä pelikentät.

– Olen saanut tämän koripallouran niin täytenä kuin vain voi saada, joten tällä hetkellä minulla on todella levollinen tunne siitä, että ura näiden loppuottelujen jälkeen huipputasolla loppuu. Varmasti jonkin ajan kuluttua lopettamisesta alan tajuta, miten etuoikeutettu olen ollut, kun olen saanut vuosikaudet tehdä yhdessä töitä näin huikeassa ryhmässä. Luulen, että kilpailuvietti on ehkä sellainen asia, jota jään urheiluelämästä erityisesti kaipaamaan.

Lue myös:

Kouvojen tarkka kolmen pisteen heittopommitus katkaisi Kauhajoen voittokulun ja tasoitti finaalisarjan

Kyle Lowry johdatti Toronton voittoon – Raptors tasoitti sarjan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat