Suora

  • Jalkapalloilija Roosa Bröijer: " Liigalisenssin epääminen tuli täytenä sokkina"
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NED - CAN
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CMR - NZL
  • Urheiluruutu
  • Pakettipommi
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SWE - USA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: THA - CHI
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

HJK oli valmis maksamaan kovan summan saadakseen oman poikansa kotiin – asiantuntija Koskelan valinnasta: "Herkullisin mahdollinen paikka"

Toni Korkeakunnas pitää Toni Koskelan valintaa loogisena, sillä HJK on takavuosinakin halunnut päävalmentajikseen pitkän linjan klubilaisia.

Veikkausliiga
Toni Koskela
Toni Koskelaa odottaa muutto Rovaniemeltä takaisin Helsinkiin.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Helsingin Jalkapalloklubin päävalmentajan Mika Lehkosuon potkut tuskin tulivat täysin puskista kenellekään jalkapallon Veikkausliigaa viime aikoina seuranneelle. Uudeksi päävalmentajaksi nimettiin Rovaniemen Palloseurasta siirtyvä Toni Koskela, mikä jossain määrin yllätti jalkapalloväen.

Yle Urheilun asiantuntija, jalkapallovalmentaja Toni Korkeakunnas pitää Koskelan valintaa loogisena tämän tausta ja HJK:n aikaisemmat päävalmentajavalinnat huomioiden.

– Mielestäni tämä on linjassa siihen, miten HJK on valintoja tehnyt, että tavallaan talon sisältä löytyi päävalmentaja. Toni (Koskela) on muhinut valmennustiimissä jo Sixten Boströmin ja Banan (Lehkosuo) aikana, Korkeakunnas sanoo Yle Urheilulle.

Lehkosuo ja hänen edeltäjänsä Boström tutustuivat HJK:n organisaatioon jo pelaajina ennen valmennuspestejään. Boströmiä ennen joukkuetta valmensi vuosina 2007-2012 Antti Muurinen, joka hänkin oli HJK-paluumuuttaja, sillä hän luotsasi joukkuetta vuodesta 1997 vuoteen 1999.

Koskela liittyi HJK:n valmennustiimiin juniorivalmentajaksi ja edustusjoukkueen apuvalmentajaksi vuonna 2013, kun päävalmentajana toimi viimeistä vuottaan Sixten Boström. Vuonna 2014 Lehkosuo otti edustusjoukkueessa ohjat. Koskela toimi HJK:ssa valmennustehtävissä vuoteen 2017 asti, kunnes siirtyi RoPSin päävalmentajaksi.

– Hän on HJK:n oma mies, Toni tuntee HJK:n ja HJK tuntee Tonin, joten seura tietää mitä saa, Korkeakunnas toteaa.

Se, että Koskela on HJK:n miehiä, ei vielä riitä. Korkeakunnas pitää selvänä, että Koskelan valinnassa painoi valmentajan "sensaatiomainen debyyttikausi" Veikkausliigassa. RoPSin viimevuotinen kakkossija liigassa osoitti, että Koskela, 36, on nousemassa valmentajana tähdeksi.

RoPSilla oli myyjän markkinat

HJK voitti kauden kaksi ensimmäistä ottelua, mutta sen jälkeen on ollut hankalaa. Kahdeksan ottelun voitoton putki alkoi syödä seurajohtoa, joukkuetta ja valmennustiimiä.

– Pelaajamateriaali on edelleen ylivertainen, mutta syystä tai toisesta ei ole lähtenyt kulkemaan. Toisaalta alkukausi on ollut ennätystasainen ja mestaruus on täysin mahdollinen, sillä kärki ei ole karannut kauas, Korkeakunnas pohtii.

Vaikka Korkeakunnaksen mukaan "HJK:lla ei voi huonommin mennä", pitää hän Koskelan tilannetta ihanteellisena. Kun joukkue tarvitsee kipeästi muutosta, voi pelkästään uuden persoonan tulo joukkueeseen olla tarvittava herätys.

Koskelan valmennusfilosofia ja pelityyli eivät eroa merkittävästi Lehkosuon tyylistä, joten uuden valmentajan ajattelutapa ei todennäköisesti tule joukkueelle shokkina.

HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti kertoi tiedotustilaisuudessa, että Koskela olisi ollut vahva suosikki ensi kauden päävalmentajan pestiin Lehkosuon seuraajaksi. Kun valmentaja meni vaihtoon odotettua aikaisemmin, oli seura valmis maksamaan suurenkin summan saadakseen "oman poikansa kotiin".

– Tässä oli myyjän markkinat niin sanotusti. RoPSilla on ollut mahdollisuus pyytää (suurta summaa), kun HJK on kovasti Tonin halunnut. Se on ollut RoPSin kannalta hyvä tilanne, Korkeakunnas toteaa.

HJK on Korkeakunnaksen mukaan Suomen mittakaavassa niitä harvoja seuroja, jolla on mahdollisuus maksaa siirtokorvauksia niin pelaajista kuin valmentajistakin. Summaa ei ole paljastettu julkisuuteen, mutta RoPSin uuden toiminnanjohtajan Risto Nivan mukaan se on seuralle "merkittävä".

– Tämä on ollut hedelmällinen yhtälö, että tällainen siirtokorvaus on mahdollinen. Toni pääsee nyt toteuttamaan unelmaansa. Aina valmentajilla on paineita, mutta kun asian kääntää, niin tämä on herkullisin mahdollinen paikka, Korkeakunnas sanoo.

Lue myös:

HJK ja RoPS neuvottelivat Toni Koskelan siirrosta ilman, että valmentaja itse tiesi – tuoreelta HJK-luotsilta kysyttiin asiasta vasta myöhään maanantai-iltana

Lehkosuolle potkut, Toni Koskela HJK:n päävalmentajaksi

Kahdeksas ottelu putkeen ilman voittoa! HJK:n taaperrukselle ei näy loppua – FC Lahti nöyryytti mestarisuosikkia rumin lukemin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat