Suora

  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Näin Leijonat lyö Ruotsin MM-puolivälierässä – asiantuntija kertoo, miten Suomi saa Tre Kronorin repaleisesti pelanneet NHL-tähdet hölmistymään

Suomi on jo pitkään valmistautunut tähän otteluun, kun Ruotsi on vasta panemassa pudotuspelivaihdetta päälle, muistuttaa Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi.

Jääkiekon MM 2019

1

Ruotsi juhlii
Vladimir Simicek / AFP / Lehtikuva

Tällainen vastustaja Ruotsi on

Jääkiekon MM-turnauksen otteluohjelman, tulokset ja tilastot löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

Suomi kohtaa tänään jääkiekon MM-turnauksen puolivälierässä Ruotsin. Leijonien vastassa on huippuvaarallinen joukkue, jossa on 21 NHL-pelaajaa. Toronto Maple Leafsin NHL-tähti William Nylander on yksi hyökkäyksen kapellimestareista. Nylander johtaa MM-turnauksen pistepörssiä tehoin 5+12=17.

Nylanderin lisäksi Ruotsin joukkueessa on liuta vaarallisia hyökkääjiä, kuten Elias Pettersson, Patric Hörnqvist ja kesken kisojen mukaan tullut Gabriel Landeskog.

– Hyvät yksilöt pystyvät pelaamaan sellaista modernia tempolätkää, jossa kova luistelu ja kiekollinen pelaaminen kovassa vauhdissa kuuluvat pelin peruselementteihin. Ruotsi myös paineistaa aina kovaa, kun tilanne niin sallii, sanoo Yle Urheilun asiantuntija, jääkiekkovalmentaja, Juha Juujärvi.

Ruotsin puolustuksen suurimmat tähdet ovat kapteeni Oliver Ekman-Larsson ja John Klingberg, jotka ovat NHL:n parhaimmistoa.

– Ruotsin puolustajat pelaavat tiiviisti ja osallistuvat myös hyökkäyspeliin aktiivisesti, Juujärvi sanoo.

Maalilla on New York Rangersin kokenut huippuvahti Henrik Lundqvist.

Päävalmentaja Rikard Grönborg on luotsannut Ruotsin kahteen peräkkäiseen maailmanmestaruuteen.

– Grönborgin jääkiekossa ollaan ihan nykyaikaisen modernin huippukiekon ytimessä.

– Ruotsi osaa olla myös taktisesti viisas ja tyly. Joukkue ei sorru yltiöpäiseen pelaamiseen tai väkisin pelin pakottamiseen. Ruotsi lukee tilannetta ja pelaa fiksusti.

2

Marko Anttila Kanadaa vastaan
Martin Rose / Getty Images

Suomella altavastaajan etu

Leijonat lähtee otteluun altavastaajana, vaikka se sijoittuikin omassa alkulohkossaan paremmin kuin Ruotsi.

Altavastaajan asema on Suomelle etu, sanoo asiantuntija Juujärvi.

– Se on henkinen lähtötilanne, joka yleensä sopii suomalaiselle joukkueelle.

Suomi pääsee harvoin lähtemään MM-turnauksen puolivälierään näin paineettomasta tilanteesta kuin nyt. Vaikka alkusarjan Kanada-voitto nosti hieman odotuksia, Leijonat ei vieläkään ole suosikki edes mitaleille.

Tilanne on täysin eri kuin vuosi sitten, jolloin Suomen joukkueessa oli Sebastian Ahon ja Mikko Rantasen kaltaisia NHL-tähtiä. Nyt joukkueessa on lähes pelkästään Euroopassa pelaavia pelaajia.

– Suomella piti olla alkusarjassa kova taistelu, että pääseekö se edes puolivälieriin. Nyt Suomi pääsee lohkokakkosena pudotuspeleihin ja itseluottamus on voittojen myötä kasvanut, Juujärvi sanoo.

Jos Suomi häviää puolivälierän, otsikot tuskin kirkuvat katastrofia ja lynkkausmielialaa.

– Monesti puhutaan kuolemanpelistä, mutta tämä on Suomelle isojen mahdollisuuksien peli.

3

Suomi Tanska
Martin Rose / Getty Images

Nämä pelilliset asiat ratkaisevat

Suomella on mahdollisuus pärjätä Ruotsin tasoista NHL-tähtinippua vastaan vain täydellisellä joukkueen onnistumisella. Leijonat on jo osoittanut Kanadaa vastaan, että se on mahdollista.

Alkusarjan lopulla Suomi pelasi hidastempoisia pelejä, mutta puolivälierissä vastaan tulee joukkue, joka pyrkii pelaamaan nopeaa jääkiekkoa. Leijonat todennäköisesti yrittää hidastaa peliä.

– Suomi pyrkii saamaan pelin virtauksen kohtalaisen rauhalliseksi, pysymään itse kiekossa, ottamaan paljon viivelähtöjä ja rytmittämään peliä, Juujärvi ennakoi.

Pelkkää oman maalin takana seisomista ei ole kuitenkaan luvassa.

– Tärkeintä on tunnistaa ne tilanteet, jolloin Suomen kannattaa lähteä iskemään vastaan. Suomen pitää lähteä riiston jälkeen nopeisiin vastahyökkäyksiin ja käyttää repivää hyökkääjää, joka kärkkyy keskialueella Ruotsin aktiivisten puolustajien selustaan kiekkoa.

Toinen hyökkäyspelaamisen kannalta tärkeä asia on, että Suomi saisi mahdollisimman paljon pitkiä hyökkäyksiä Ruotsin päätyyn.

– Ruotsin isokokoiset puolustajat ovat olleet vähän vaikeuksissa hyvin liikkuvien hyökkääjien kanssa. Kaapo Kakon ja muiden hyökkäjien pitää valtavalla energialla ja jalkanopeudella haastaa Ruotsin puolustajia, pelata pitkiä hyökkäyksiä ja aiheuttaa Ruotsin puolustajille jäähyjä.

Jos näissä asioissa onnistutaan, Suomen pitää enää pystyä pelaamaan tehokkaasti, niin voitto tulee.

– Suomi on luonut kaikissa otteluissa maalipaikkoja enemmän kuin vastustaja, mutta maalinteon tehottomuus on vaivannut, Juujärvi sanoo.

– Maalinestopelin tehokkuus on ollut hyvää. Maalivahtipeli, oman maalinedustan puolustaminen ja laukausten blokkaaminen ovat toimineet. Ruotsin tasoista vastustajaa vastaan Suomen pitää onnistua ihan nappiin maalinestopelissä.

4

Suomi (Toni Rajala) ja Ruotsi EHT:llä
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pitkästä leirityksestä yhä etua

Tässä vaiheessa MM-turnausta osa Leijonien joukkueesta on ollut yhdessä jo kuusi viikkoa. Siinä ajassa päävalmentaja Jukka Jalosen teesit ovat menneet taatusti perille.

Osa pelaajista on liittynyt mukaan myöhemmin, mutta Suomen joukkue hyötyy yhä pitkän yhteisen leirityksen eduista.

– Tässä turnauksessa Suomen pelien heikommat vaiheet ovat olleet kiinni yksittäisten pelaajien huolimattomasta tekemisestä, mutta se pelitapa on selvästi pelaajien selkäytimessä, Juujärvi sanoo.

Päävalmentaja Jalonen ja Suomen joukkueen ydinrunko tiesivät jo aikoja sitten, että tällä kertaa MM-kisoihin ei ole tulossa montaa NHL-pelaajaa.

Kärjistetysti voisi sanoa, että torstain otteluun on valmistauduttu jo kuusi viikkoa. Kaikki Leijonien tekeminen on tähdännyt siihen. Joukkueen yhtenäisyys on ollut kaikki kaikessa, minkä vuoksi Suomen jokaisen pelaajan kisapassit leimattiin ennen MM-kisojen alkua. Vahvistuksia ei jääty odottelemaan.

– Suomi on jo pitkään valmistautunut siihen, että huippumaita pitää pystyä voittamaan yhtenäisellä jääkiekolla.

Ruotsilla tilanne on toinen. NHL-pelaajat kokoontuivat yhteen vain hetki ennen MM-turnauksen alkua. Osa pelaajista, kuten Coloradon supertähti Gabriel Landeskog, ovat tulleet mukaan kesken turnauksen.

– Ruotsin alkusarja oli repaleinen. Heillä on ehkä sellainen tilanne, että painetaas nyt nappia ja käännetään playoff-moodi päälle. Jos peli ei heti lähdekään kulkemaan, se aiheuttaa epävarmuutta, että eikös tämä toiminutkaan vaan sillä, että päätettiin ruveta pelaamaan.

5

Kaapo Kakko Saksaa vastaan
Martin Rose / Getty Images

Suomi tarvitsee silti onnea

Yle Urheilu kertoi ennen MM-turnausta, miten Suomi voi voittaa EHT-tason pelaajamateriaalilla maailmanmestaruuden.

Asiantuntija Juujärvi nosti Leijonien menestyksen kulmakiviksi vahvan roolituksen, täydellisen joukkueen onnistumisen, Jukka Jalosen teesien (pelinopeus, pelirohkeus ja tehokkuus) noudattamisen ja leirityksen hyödyntämisen.

Näistä moni asia meni nappiin alkusarjassa. Täydellisellä joukkueen onnistumisella Leijonat voitti Kanadan ja pani USA:n koville. Pelinopeus oli niissä otteluissa hyvällä tasolla, mutta heikompia maita vastaan peli oli hidasta.

Tehokkuuden lisäksi eniten parannettavaa on ollut roolituksessa. Suomella on selkeät ylivoima- ja alivoimapelaajat sekä hyvin roolitetut puolustajaparit, mutta hyökkäyksessä roolit ovat alkaneet löytyä vasta nyt.

Juhani Tyrväinen ja Sakari Manninen johtavat Suomen kahta hyökkäävämpää ketjua. Laiturista sentteriksi siirretty Jere Sallinen ja Juho Lammikko pelaavat luotettavasti kahteen suuntaan kolmos- ja nelosketjussa.

– Saksa-ottelussa oli viitteitä siitä, että Suomen jokainen ketju on löytämässä omat vahvuutensa hyökkäyssuuntaan pelaamisessa. Roolitus on lähellä loksahtaa kohdalleen.

Viides asia, josta ennen turnauksessa julkaistussa ennakossa puhuttiin, on onni. Juujärvi muistuttaa, että Suomi tarvitsee sitä yhä.

– Jos tämä pelattaisiin paras seitsemästä -sarjana, sanoisin, ettei Suomella ole minkäänlaisia mahdollisuuksia Ruotsia vastaan. Yksittäisessä ottelussa yllätysmomentti on olemassa.

Onni pitää kuitenkin ansaita tekemällä oma työ mahdollisimman hyvin. Jääkiekossa edes onnekkaat pomput eivät tule ilmaiseksi.

Lue myös:

Ruotsi voittaa Leijonat NHL-pelaajissa 21–2, mutta yhdessä tilastossa Suomi sentään on parempi – tässä on MM-puolivälierä numeroina

Länsinaapurissa luotetaan omiin rumasta Venäjä-tappiosta huolimatta: "Suomella ei ole mitään mahdollisuuksia"

Kaapo Kakko on palannut tavallisen kuolevaisen tasolle – tässä on Leijonien suurin uhkakuva MM-kisojen kohtalonotteluun

Leijonat kohtaa jääkiekon MM-puolivälierässä Ruotsin, joka romahti karusti Venäjää vastaan – tässä kaikki puolivälieräparit ja aikataulut

Leijonien hyökkääjät leikkivät pikkupoikina Kristian Kuuselaa – nyt he pelaavat samassa MM-joukkueessa, ja toinen heistä on lapsuuden sankarinsa huonekaveri

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme