1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. triathlon

Kaisa Sali pureskelee yhä Havaijin viime vuoden pettymystä, mutta haluaa palata pääkisaan vielä kerran: "Olin typerä ja valmis ottamaan tyhmiäkin riskejä"

Triathlonisti Kaisa Salin elämässä on viime syksyn jälkeen tapahtunut suuria muutoksia. Sali valmistautuu uransa viimeiseen täysmatkan MM-kilpailuun valmentamalla itse itseään.

Kaisa Sali tavoittelee palkintokorokepaikkaa lokakuun Havaijin Ironman-kilpailussa. Kuva: Snou Creative

Suomen triathlontähti Kaisa Sali puhuu suoraan viime syksyn Havaijin Ironman-kilpailusta. Lajin legendaarinen MM-kilpailu päättyi viime lokakuussa hänen osaltaan pettymykseen. Palkintokorokepaikka jäi saavuttamatta, ja Sali joutui taipumaan seitsemänneksi.

Menestysmahdollisuudet olivat murentuneet jo ennen kuin kisa alkoi.

– Suurin pettymys kisassa oli se, että jos en olisi ollut niin tyhmä ja vetänyt överiksi viimeisiä valmistautumisviikkoja ennen kisaa ja hankkinut itselleni aika pahaakin rasitusvammaa, olisin päässyt siihen, mihin olisin pystynyt, helsinkiläisellä kuntosalilla treenaava Sali muistelee lähes puoli vuotta myöhemmin.

Sali jäi kolmannesta sijasta 13 minuuttia. Kisan piti olla uran viimeinen, mutta toisin kävi. Suomalainen päätti jatkaa vielä vuoden.

– Se ei missään nimessä ollut syy jatkaa, että minulla olisi jäänyt Havaijilta hampaankoloon. Kyllä ne suurimmat syyt olivat siinä, että halusin selvittää, pystynkö kehittymään vielä yhden askeleen, hän sanoo.

Takana 3,9 kilometriä uintia avovedessä, 180 kilometriä pyöräilyä ja maratonjuoksu. Kuva: Nigel Roddis / Getty Images

Sali tekee kuntosalilla keskivartaloa ja lantion pitoa vahvistavia liikkeitä. Hän esimerkiksi tasapainoilee yhdellä jalalla pienen keikkuvan laudan päällä ja tekee lantionnostoja siten, että toinen jalka on kiinni katosta roikkuvassa lenkissä. Kuntosalin valmentajiin kuuluva urheilufysioterapeutti Ville Rapeli seuraa vieressä ja ohjeistaa Salia pitämään liikkeet kontrollissa.

Liikkeiden tarkoitus on viedä yli 20 vuotta triathlonia harjoitelleen suomalaisen suoritusta vielä askeleen pidemmälle. 37-vuotias Sali kertoo, että tulosta on jo tullut.

– Esimerkiksi uintitekniikan oppiminen ja ylläpitäminen on vähän helpompaa. Pyöräilyyn olen saanut takareisiin ja lihasten takaketjulle hiukan enemmän liikkuvuutta, jolloin on helpompi olla aika-ajoasennossa. Juoksussa saan aktivoitua lihakset paremmin ja jokainen askel pitää pikkuisen paremmin, Sali sanoo.

Rapelin kanssa Sali on tehnyt jo pidempään yhteistyötä. Moni muu asia on kuitenkin muuttunut viime syksyn Havaijin pettymyksen jälkeen. Kolme vuotta sitten ulkomaille harjoitusolosuhteiden perässä muuttanut Salin pariskunta on perustanut tukikohdan ainakin toistaiseksi Suomeen. Samalla päättyi Salin reilut kaksi vuotta kestänyt yhteistyö amerikkalaisvalmentaja Siri Lindleyn kanssa.

Kaisa Sali ja hänen entinen valmentajansa Siri Lindley. Kuva: Pekka Rautionmaa, Yle

Sali oli tuntenut Havaijin jälkeen, että hänen on tehtävä isoja muutoksia, jotta pystyy nousemaan seuraavalle tasolle.

– Päätöksen tekeminen oli todella vaikeaa ja valmennussuhteen lopettaminen meille molemmille kova paikka. Meistä tuli todella hyviä ystäviä Sirin kanssa. Mutta edelleen olemme hyviä ystäviä, ja Sirikin ymmärsi minun päätökseni, Sali avaa.

– Minusta tuntuu, että Sirin kanssa se suurin ongelma oli se, että me molemmat suhtauduimme urheiluun todella intohimoisesti, ja sitten kun se meidän molempien "wuhuu" kasaantui, sitä olikin ehkä vähän liikaa. Ja se on ehkä yksi syy siihen, että viime vuosi meni vähän överiksi.

Liikaa tehoja

Lindleystä tuli Salin valmentaja vuoden 2016 lopussa. Tunnollisena ja intohimoisena harjoittelijana tunnettu Sali kertoo, että kuluneet vuodet amerikkalaisen valmennuksessa olivat intensiivisiä ja painottuivat tehoharjoitteluun. Perinteistä valmennustyyliä edustavan Lindleyn ohjelmissa lihaskuntoharjoittelun rooli oli pieni.

Lopulta valmennustapa ei enää ollut kehittävä suomalaiselle, jonka tärkeät pohjaominaisuudet, suorituskyky ja suorituksen taloudellisuus kärsivät.

– Me teimme aika paljon todella kovaa, vähän ehkä väkinäistä treeniä. Esimerkiksi altaassa uimme lyhyitä vetoja niin, että oltiin ihan älyttömillä hapoilla, jolloin tekniikka ei ollut missään nimessä enää optimaalinen. Koin, että se ehkä jopa huononsi minun uintitekniikkaani. Vähän sama homma tapahtui juoksussa.

Sali korostaa, että hän ei kadu kahta vuotta amerikkalaisen valmennuksessa. Hän kertoo oppineensa Lindleyltä paljon ja kasvaneensa henkisesti.

– Olen siitä aivan varma, että Siri oli tuossa vaiheessa urheilu-uraani juuri sitä mitä tarvittiin. Jos olisin jatkanut kolmannen vuoden, uskon, että seuraava Kona olisi mennyt selkeästi huonommin.

"Päätöksen tekeminen oli todella vaikeaa ja valmennussuhteen lopettaminen meille molemmille kova paikka."

Kaisa Sali.

Sali valmentaa nyt itse itseään, mutta on hankkinut tuekseen ammattilaisia. Aiemmin 18 vuotta Salia valmentanut Paul Sjöholm palasi avuksi. Kokenut ja arvostettu brittivalmentaja David Tilbury-Davis on tiimin tuorein jäsen. Hän on valmentanut muun muassa vuonna 2014 ammattilaiseksi ryhtynyttä, ja vain kolme vuotta myöhemmin Havaijilla toiseksi sijoittunutta, kanadalaista Lionel Sanderssia.

Tilbury-Davis on jo nyt tuonut uutta Salin harjoitteluun.

– Sirin kanssa ei juurikaan seurattu tai käytetty sykkeitä ja watteja. Keräsin niitä koko ajan, mutta ne eivät olleet harjoittelun suunnittelussa tai seurannassa oikeastaan millään tavalla mukana. Nyt on säännöllisesti tehty testejä laktaattien, sykkeiden ja wattien avulla, ja suunniteltu harjoituksia niiden avulla vielä entistä tarkemmiksi, Sali avaa.

Suomalaisen yllätykseksi paljastui, että hänen peruskestävyysominaisuutensa eivät olleetkaan niin vahvoja kuin mitä hän oli luullut.

– Esimerkiksi helmikuun alussa tehdyssä testissä selvisi, että rasvanpolttokapasiteettini ja peruskestävyysalueet olivat aika paljon huonompia kuin olin itse ajatellut. Olin aika hyvä menemään tehoalueilla. Muutimme harjoittelua vähän perinteiseen suuntaan. Olen tehnyt pitkää peruskestävyyslenkkiä vähän junnaavalla ja rakentavalla teholla. Tuntuu, että se on toiminut hyvin.

Sali on tullut tunnetuksi intohimoisena harjoittelijana, mutta millainen valmentaja Sali on itselleen?

– Todella moni sanoo aina alkuun, että ei tuosta mitään tule, että vedän itseni ihan överiin, treenaan liikaa ja liian kovaa, mutta ainakaan toistaiseksi niin ei ole käynyt. Olen malttanut aika hyvin pitää kontrollin ja rytmittänyt harjoittelua oikealla tavalla. En ehkä olekaan niin ankara valmentaja itselleni, vaikka äkkiseltään niin voisi luulla, Sali nauraa.

Pettymys hiertää yhä

Palataan hetkeksi viime vuoden lokakuuhun, Havaijin Kailua-Konan saarelle. Edessä oli Salin uran viimeinen kilpailu, johon suomalainen oli ladannut kaikkensa.

Julkisuuteen hän ei ollut hiiskunut sanaakaan todellisesta tilanteestaan. Siitä, että hänen toinen jalkansa oli niin kipeä, ettei hän pystynyt edes juoksemaan.

– Se tuli pikku hiljaa kauden aikana ja alkoi luultavasti pohjelihaksen ylirasituksesta. Ajattelin, että kivut häviävät, kun herkistelen. Mutta eivät ne hävinneet. Viimeiset pari viikkoa ennen Havaijia jalka oli niin kipeä, etten pystynyt oikeasti juoksemaan, Sali muistelee.

– Kisaan mennessä en tiennyt mikä jalassa oli, ja sain jotenkin uskoteltua itselleni, että minua vaan jännittää niin paljon, että kivut johtuvat siitä. Vasta myöhemmin selvisi, että jalassa oli rasitusmurtuma ja kaikennäköistä muuta pientä hässäkkää.

Kaisa Sali vuoden 2018 Havaijin Ironman-kilpailussa. Kuva: EPA

Kuluneet viikot olivat olleet Salille henkisesti hyvin raskaita. Niin oli myös kilpailusuoritus, josta hän selvisi päättämällä jättää kehonsa hälytysmerkit yksinkertaisesti huomiotta. Siitä syystä vasta pari kilometriä ennen maalia, eli 40 kilometrin juoksun jälkeen, hän oli huomannut, ettei ollut solminut kunnolla juoksukenkiensä nauhoja.

– Olin ennen kisaa päättänyt, että en yhtään kuuntele sitä miltä juoksu tuntuu, koska se sattuu kuitenkin. Juoksen vain pää niin tyhjänä kuin mahdollista ja luotan siihen, että kun on 20 vuotta juossut, niin jollain tavalla sitä juoksee maaliin saakka.

Maraton oli hitain, minkä Sali oli koskaan Ironmanilla juossut, mutta silti hän jäi kolmannesta sijasta vain vajaan 13 minuutin päähän. Sitä ennen Salilla oli takanaan jo vajaat neljä kilometriä avovesiuintia ja 180 kilometriä pyöräilyä.

Sali kertoo käsittelevänsä yhä viimevuotista pettymystä.

Vasta helmikuussa hän nousi Havaijilla käyttämänsä pyörän päälle, mutta purskahti heti itkuun. Niin pahalta mieleen tulleet muistot tuntuivat.

– Se on pitkä käsittelyprosessi, mikä siihen kilpailuun liittyy. En ole varmaan vieläkään päässyt siitä yli, Sali sanoo.

Havaijin kisalippu haussa

Silti lokakuussa kilpailtava legendaarinen Havaijin MM-kilpailu on Salille uran viimeinen – kävi miten kävi.

Vuosina 2016 ja 2017 Sali sijoittui Havaijilla viidenneksi, joka on tähän mennessä hänen paras sijoituksensa. Tänä vuonna hän haluaa nousta palkintokorokkeelle.

– Ehdottomasti tärkeintä on, että teen siellä urani parhaan suorituksen. Tavoitteena on myös päästä podiumille, mutta toisaalta ei voi ikinä tietää miten kovaa muut menevät. Siksi oman parhaan tekeminen on parempi tavoite, vaikka se tylsältä ja kliseiseltä kuulostaakin.

Sitä ennen suomalaisen on ansaittava paikkansa kisaan, sillä säännöt ovat muuttuneet. Sali yrittää lunastaa paikan viikonloppuna Australiassa käytävästä Ironman-kilpailusta.

– Edelleen herään pirteänä aamulla viiden tai kuuden maissa, että jee, tänään minä saan taas ajaa, juosta ja uida monta tuntia.

Lue myös:

Kaisa Sali lopettaa uransa Havajin Ironman-kisaan – "Uralla on jäljellä yksi kilpailu"

Kaisa Sali harmitteli överiksi mennyttä harjoittelua: "Hyvänä päivänä olisin voinut olla kolmas tai jopa toinen"

Aikaansa parantanut Kaisa Sali seitsemäs Havaijin Ironman-kisassa

9741 kilometriä uintia, pyöräilyä ja juoksua – katso Kaisa Salin kova vuosi kohti Havaijin Ironman-kisaa

Suomen kovakuntoisin nainen haluaa testata, mihin pieni tyttö pystyy Havaijin Ironman-kisassa – "Ihan hirveällä riskillä me koko ajan eletään"

Maailman himotuimmasta Ironman-tittelistä taistellaan petollisen jylhissä maisemissa – Suomen ykköstriathlonisti Kaisa Sali tietää, miten Havaijilla menestytään: "Tällä saarella keuliminen ei kannata"