Nuoruuden muodostelmaluistelutähdestä kypsyi polkujuoksun hiomaton timantti – “Vihaan häviämistä yli kaiken!”

Muodostelmaluistelu opetti Oona Hilkamon sietämään kipua ja kovaa harjoittelua. Nyt hän panee kaiken peliin nähdäkseen mihin asti hänen rahkeensa riittävät polkujuoksussa.

polkujuoksu
Polkujuoksija Oona Hilkamo
Polkujuoksussa Hilkamolla on valmentajien mukaan eniten parannettavaa tekniikassa. Kuva Bodom Trailin 21 kilometrin kilpailusta.Aapo Laiho

ESPOO. Sauvat heiluvat Espoon Solvallan laskettelurinteessä, vaikka lunta ei ole enää kuin muutaman metrin laajuinen kumpare mäen jyrkimmässä kohdassa. On toukokuun puoliväli, ja Team Nouxin polkujuoksutiimi tekee mäkitreeniä eli tunkkaa kuten harrastajat asian ilmaisevat. Tavoitteena on tuhat nousumetriä. Solvallan mäessä se tarkoittaa noin 15 nousukertaa ja vajaata kymmentä kilometriä.

– Lämmin! Oona Hilkamo huudahtaa ja samaa toistelevat muutkin. Elohopea on pitkästä aikaa kivunnut lähelle 20 astetta. Tiimikaveri Juuso Simpanen on heittänyt paitansa pois.

Tunkkauksella Hilkamo valmistautuu kauden toiseen polkujuoksukisaansa NUTS Karhunkierroksen 55 kilometrille. Reitti on erittäin raskas. Osallistujia odottaa Oulangan kansallispuiston maisemissa 1500 nousumetriä, mikä vastaa noin 22 nousua samaisen Solvallan huipulle. Kaiken lisäksi rankimmat kipuamiset painottuvat kisan loppuun. Reisien ja pohkeiden huutaessa armoa kysytään perisuomalaista sisua.

Hilkamolle Karhunkierros on lähinnä “eväsretki kauniissa maisemissa” kuten hän nauraen kuittaa utelut tavoitteista. Tällä kommentilla hän siirtää taitavasti ennakkosuosikin paineet muiden harteille. Vaikka kyseessä on vasta Hilkamon uran toinen ultramatka, hän tuskin tyytyy vain maisemien ihailuun. Toistaiseksi ainoalla ultramatkallaan viime vuoden NUTS Ylläs Pallaksen 55 kilometrillä Hilkamo oli toinen.

Ja tämä vain vuoden säännöllisen juoksuharjoittelun jälkeen.

Nopeus ensin, kestävyys sitten

Polkujuoksu on vasta viime vuosina noussut maassamme varteenotettavaksi ja kiinnostavaksi urheilumuodoksi. Laji puhuttelee muun muassa suunnistajia, hiihtäjiä sekä niitä juoksijoita, jotka hakevat harrastukseensa inspiraatiota luonnosta ja haastavista reiteistä. Hilkamo ajautui lajin pariin sattumalta.

– Siirryin pari vuotta sitten satunnaisesta lenkkeilystä säännöllisemmän juoksun pariin ajatuksenani juosta joskus puolimaraton alle 1.45:n. Kaveriporukalla lähdimme syksyllä 2017 Sipoonkorpi Trailiin, jossa suureksi yllätyksekseni voitin 21 kilometrin kisan, Hilkamo muistelee.

Hilkamon kehitys on ollut niin nopeaa ettei ihme, että hänen valmentajakseen viime marraskuussa tullut Sami Vähänen kutsuu häntä hiomattomaksi timantiksi.

– Oona on avoin ihminen, jolla on kovasti intoa urheiluun ja halu menestyä. Hän on erittäin analyyttinen valmennettava, joka nauttii treenien suunnittelusta ja analysoinnista.

– Mikäli harjoittelu on ehjää, Oona nousee jo tänä vuonna kotimaisen kärjen välittömään tuntumaan. Juoksun vauhtikapasiteetti on sen verran hyvällä tasolla, että se jo itsestään luo hyvin otolliset olosuhteet kärjen saavuttamiseen, Vähänen näkee.

Vähänen omaa pitkän suunnistustaustan ja edustaa Suomea polkujuoksun MM-kisoissa Portugalissa kesäkuussa. Hän on tuonut Hilkamon harjoitteluun erityisesti määrätietoisuutta sekä nopeuskestävyyden parantamista.

– Sami on vienyt minut salille punttien pariin, mitä en ole aiemmin tehnyt. Lisäksi on haettu radalta nopeutta. Filosofiana on ollut panostaa nyt nopeusominaisuuksiin, koska kestävyyttä ehtii kyllä kerätä. Jos katsoo kotimaan kisoissa pärjääviä naisia, niin tosi moni on jo yli 40-vuotias eli minulla on vielä hyvin aikaa, Hilkamo, 30, sanoo.

Oona Hilkamo
Oona Hilkamo ja muut Team Nouxin jäsenet mäkitreeneissä Solvallan laskettelurinteessä.Marko Krapu

Vähäsen ja Team Nouxin toisen valmentajan Antti Lepistön ohjauksessa Hilkamon kehitys on jatkunut nopeana. Hän juoksi hiljattain kymmenen kilometriä 38 minuuttiin ja puolimaratonin aikaan 1.23.56.

– Puhtaassa aerobisessa kestävyydessä on edelleen kehittämisen varaa, etenkin maratonin mittaisilla ja sitä pidemmillä matkoilla. Lisäksi Oonalle tekee hyvää viipyillä peruslenkeilläänkin enemmän poluilla, jotta polkujuoksun taloudellisuus ja jouhevuus kehittyisivät, Lepistö näkee.

Muodostelmaluistelu opetti treenikovuutta

2000-luvun alussa muodostelmaluistelu oli nuoren Hilkamon suuri intohimo. Hän edusti Helsingfors Skridskoklubbin Team Mystique -joukkuetta, jonka kanssa hän saavutti kaksi hopeamitalia junioreiden epävirallisista MM-kisoista. Aktiiviura loppui vuonna 2006.

– En löytänyt enää tarpeeksi motivaatiota kovaan harjoitteluun. Tämän jälkeen jatkoin vielä vuosia seuramme höntsäjoukkueessa Team Paniquessa. Jäällä käyn edelleen vetämässä aikuisten harrasteryhmiä ja välillä myös lasten luistelukouluja. Lisäksi olen mukana Suomen Taitoluisteluliiton toiminnassa.

Huippuvuosinaan Hilkamo tottui kovaan harjoitteluun ja oppi sietämään kipua. Viikottaiset treenimäärät olivat jopa 20 tuntia.

– Muodostelmaluistelu oli niin intensiivistä, että on vähän vaikea ottaa tätä polkujuoksua vain harrastuksena. Jos treenataan, niin sitten treenataan.

Sadat treenitunnit luistimilla näkyvät Hilkamon räjähtävässä nopeudessa. Sami Vähäsen mukaan Hilkamo voittaa valmentajansakin 400 metrillä ja sitä lyhyemmillä matkoilla. Taitoluistelusta kertyneestä ponnistusvoimasta on hyötyä ylämäissä, ja tasapainosta etua vaihtelevassa maastossa.

– Luistelutausta näkyy myös hyvänä ryhtinä. Tarkasti katsoessa taitoluistelusta peräisin olevat poseeraukset ovat nähtävissä myös polkujuoksussa esimerkiksi käsien asennoissa eri tilanteissa, Vähänen sanoo.

Hilkamon vahvuuksiin lukeutuu myös voitontahto. Tai pikemminkin häviämisen vihaaminen kuten hän itseään luonnehtii. Hyvä esimerkki tästä saatiin kolme viikkoa sitten Bodom Trailin 21 kilometrin kilpailussa, missä Hilkamo sijoittui kolmanneksi.

– Neljänneksi tullut Marjo (Taanila) meni minusta polulla ohi noin kilometri ennen maalia. Siinä iski pieni välimasennus, mutta tiesin, että lopun tiepätkällä pääsen kovaa. Ja lopulta sain puristettua hänestä ohi. Se oli taisteluvoitto.

Kohti tohtorinhattua ja omia rajojen löytämistä

Hilkamo on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja työskentelee väitöskirjatutkijana Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun johtamisen laitoksella. Tutkimuksessaan hän tarkastelee toimialojen ja markkinoiden syntyä sosiaalisena ilmiönä.

– Olen nuoresta asti haaveillut tohtorintutkinnosta. Olen luonteeltani erittäin utelias, ja tutkijan työssä tätä ominaisuutta pääsee hyödyntämään. Kesällä kilpailukauden aikana pidän työstä lomaa, jotta voin keskittyä täysillä harjoitteluun, kisaamiseen ja palautumiseen. Talvella fokus on taas työssä, Hilkamo kertoo ja arvelee väittelevänsä 2-3 vuoden kuluttua.

Polkujuoksijat Yvonne Gunell, Hanna Jantunen ja Oona Hilkamo
Oona Hilkamon tavoitteena on voittaa kotimainen Trail Tour -kiertue. Kauden avauskisassa Bodom Traililla hänen edelleen ennättivät Yvonne Gunell (vas.) ja Hanna Jantunen.Aapo Laiho

Turvaa luo osaltaan myös Team Noux, joka perustettiin varta vasten polkujuoksun talentteja varten. Hilkamon ja Simpasen lisäksi tiimin urheilijoiksi valittiin Julia Silvennoinen ja Tomi Mikkola.

– Ensisijaisesti pyritään luomaan urheilijoille mahdollisimman hyvät edellytykset harjoitteluun. Tämä näkyy pätevänä valmennuksena, varusteina, ravintotietoutena sekä yhteistreeneinä ja leireinä. Tiimin budjetti ei ole mitenkään lyöty lukkoon, mutta muutamia tonneja vuodessa kuitenkin, kertoo tiimiä perustamassa ollut Terho Lahtinen, joka tunnetaan myös polkujuoksutapahtumien järjestäjänä.

Hilkamo kokee hyötyneensä tiimistä paljon ja kehuu erityisesti ryhmän yhteishenkeä.

– Vanhana joukkueurheilijana on kiva, että tiimi on ympärillä. On treenattu ja leireilty yhdessä, ja kaikilla on tulokset parantuneet. Myös valmentajat ovat kovassa kunnossa. Monesti tuolla lenkeillä miettii, että tässä sitä juostaan Suomen terävimmän miesten kärjen perässä “pk-lenkillä”, Hilkamo nauraa.

Hilkamo kuuluu niihin urheilijoihin, jotka eivät halua tehdä suurta numeroa omista tavoitteistaan. Niitä kuitenkin on.

– Kotimaassa tavoitteena on voittaa Buff Trail Tour Finland -kiertue. Kansainväliset kisat kiinnostavat myös, etenkin klassikot kuten Zegama-Aizkorri ja Marathon du Mont-Blanc. Myös Jenkeissä olisi kiva päästä juoksemaan.

– Mutta eniten haluan nähdä kuinka hyvä voin tässä lajissa olla. Se motivoi mua enemmän kuin mikään yksittäinen saavutus.

NUTS Karhunkierros juostaan Kuusamossa 25.-26.5. ja polkujuoksun MM-kisat Portugalissa 8.6.

Lue myös:

Vegaaniruoan voimalla juoksee vaikka sadan kilometrin lenkin – ultrajuoksija antaa vinkit kasvisruokaan, jolla pärjää kovassakin rääkissä

Yli 2000 polkujuoksijaa testasi fyysisen ja psyykkisen suorituskyvynsä rajoja Karhunkierroksella Oulangan kansallispuistossa 26.5.2018

Ylen Mennään metsään -polkujuoksukiertue Yle Areenassa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat