Kautensa pirteästi aloittanut TiPS on täynnä nuoria lupauksia – menestyksennälkäisen joukkueen kärjessä viilettää Messiä ihaileva kymppipaita

Väkevästi kautensa aloittanut TiPS on jättänyt Naisten liigassa taakseen muun muassa mestarisuosikki Åland Unitedin.

jalkapallo
Jenna Topra TIPS
Jenna Topra (vasemmalla) on iskenyt TiPSin paidassa tällä kaudella viisi maalia. Jari Mäensivu

Vasta toista kauttaan korkeimmalla sarjatasolla pelaava Tikkurilan Palloseura on ollut naisten jalkapalloliigan alkukauden valopilkkuja. Kymmenen ottelun jälkeen joukkue on sarjassa kolmantena, ja taakse on jäänyt muun muassa mestarisuosikeihin povattu Åland United. Vahvasti sujunut kauden aloituskaan ei tyydytä menestyksennälkäistä joukkuetta.

– Onhan se ihan vahva, mutta voisi se olla parempikin. On vähän jäänyt harmittamaan ne kolme ensimmäistä ottelua, emme ehkä saaneet niitä pisteitä, mitä olisimme ansainneet, joukkueen päävalmentaja Petteri Kaijasilta kertoo.

Viime vuonna liiganousija päätti runkosarjan yhdeksänteen sijaan, mutta alemmassa loppusarjassa se voitti viisi kuudesta ottelusta ja yksi päättyi tasapeliin. Tänä vuonna tavoitteet ovat korkeammalla, minkä vuoksi ainakaan joukkue itse ei ole yllättynyt onnistuneesta kauden aloituksestakaan.

– Joukkueessa on niin paljon potentiaalia, että kyse on vain siitä, että sen potentiaalin saa ulos. Joukkue itse on asettanut tosi kovat tavoitteet, että yläloppusarja ensin ja sitten taistellaan mitaleista, niin kyllä se vaatiikin sen, että siellä kärjessä ollaan.

Nuorissa on tulevaisuus

Viime kauden tavoin TiPS luottaa nuoreen joukkueeseen, josta on noussut monia onnistujia. Yksi heistä on liigan maalipörssin kärkisijoja viidellä osumallaan kärkkyvä Jenna Topra, 17.Hänen mukaansa toinen kausi liigassa on käynnistynyt aivan erilaisista lähtökohdista.

– Nyt olemme vuoden pelanneet liigaa, joten osasimme odottaa, mitä voittaminen vaatii ja mitä se pelaaminen liigassa vaatii. Sen takia olemme onnistuneet tänä vuonna heti alussa. Pelaajat ovat kasvaneet naispelaajiksi, Topra avaa.

– Viime vuonna, kun tulimme naisten ykkösestä, vähän säikähdimme, mikä se taso oli ja vasta loppukaudesta pääsimme vauhtiin.

Jenna Topra TiPS 2
Vantaalaiset tuulettivat maalin jälkeen ONSia vastaan. Jari Mäensivu

Vauhtiin on päässyt myös Topra, joka onnistui maalinteossa viime kaudella kerran. Nyt osumia on kasassa jo neljä enemmän, vaikka kausi on vasta alussa.

– On kiva, että on tullut viime kautta enemmän maaleja. Olen kasvanut itsekin enemmän pelaajana ja olen saanut enemmän malttia ja rauhallisuutta siellä maalin edessä, Topra selittää.

Hän on tehnyt valtavasti töitä maalinteon suhteen, joten ei ole mikään ihme, että viisi maalia on jo syntynyt, se on varmasti vasta alkusoittoa.

Petteri Kaijasilta, TiPSin päävalmentaja

Maaleja nuorelta lahjakkuudelta sopiikin odottaa, sillä selässään hyökkääjä kantaa kymppipaitaa.

– En ota siitä paineita. Olen aina pitänyt Lionel Messiä idolinani. Siitä ehkä se lähti, että halusin ottaa kymppipaidan. Silloin paidasta ei ollut tappelua ja vielä ei ole tarvinnut numeron eteen tapella. Olen valmis kyllä tappelemaan, jos tarvitsee, Topra nauraa.

Todennäköisesti tappelua ei tarvita, ainakin, jos on uskominen valmentaja Kaijasillan kehuja.

– Jekku, kuten me häntä kutsumme, on erittäin kunnianhimoinen ja motivoitunut. Hän haluaa oppia, kuuntelee paljon ohjeita ja opiskelee itse. Hän on tehnyt valtavasti töitä maalinteon suhteen, joten ei ole mikään ihme, että viisi maalia on jo syntynyt, se on varmasti vasta alkusoittoa. Lisäksi hän on erinomainen joukkuepelaaja.

Menestyneet Kaijasillan kasvatit

Kaijasilta tietää, mistä puhuu, sillä hän on kulkenut Topran kanssa vuodesta 2013 lähtien. Tällöin omalla peliurallaan muun muassa PK-35:ssä, TPS:ssä, Allianssissa ja Jokereissa pelannut Kaijasilta aloitti TiPSin 2001-ikäluokan tyttöjen vastuuvalmentajana, sillä myös hänen tyttärensä pelasi joukkueessa.

Tänä päivänä naisten liigajoukkueessa pelaa tuosta porukasta seitsemän pelaajaa, ja osa on edennyt myös maajoukkueeseen asti. Uruguayssa alle 17-vuotiaiden MM-turnauksessa tuosta TiPSin ikäluokan joukkueesta viilettivät Topran lisäksi Joanna Tynnilä, Emmi Siren sekä Oona Siren,jotka nähtiin tämän vuoden puolella myös alle 19-vuotiaiden maajoukkueen mukana.

Jenna Topra
Jenna Topra taisteli alle 17-vuotiaiden mukana Uruguayssa. Taru Nyholm/SPL

Tavoitteelliset nuoret asettavat myös omat haasteensa valmentajalle.

– Se, että pystyy kehittämään kaikkia pelaajia, on varmaan suurin haaste joukkueurheilussa. Pelirohkeus ja pelinopeus ovat sellaisia asioita, joihin olemme paljon panostaneet. Uskallamme tehdä asiota emmekä pelkää virheitä, se näkyy TiPSin pelissä, Kaijasilta selittää.

Myös seurassa on ymmärretty, että näissä nuorissa on tulevaisuus. Tällä kaudella seura on maksanut palkkioita osalle pelaajista, ja myös valmennukselle on Kaijasillan mukaan uhrattu merkittävästi enemmän resursseja.

– Luulen, että seura on havahtunut siihen, että naisjalkapallo on tärkeää. Seurassa on paljon harrastajia tyttöpuolella. Sitten tiedostetaan se, mitä liigassa pelaaminen vaatii.

Varasuunnitelma valmentamisessa

Panostaa aikoo myös Jenna Topra, jonka tähtäin ei ole pelkästään juniorimaajoukkueissa.

– Tavoitteenani on naisten maajoukkue. En ole asettanut aikarajaa, mutta toivottavasti sen aika on mahdollisimman pian.

17-vuotiaan hyökkääjän päivät pyörivätkin lukion lisäksi pitkälti jalkapallon ympärillä, sillä omien harjoitusten ja pelien lisäksi hän on vastikään aloittanut TiPSin tyttöjunioreiden valmentamisen.

– He vasta aloittelevat jalkapalloa, niin on kiva päästä viemään heidät jalkapallourapolun alulle. Samalla saa inspiroida ja kehittää heitä ja nähdä sen kehityksen. Olen aina ajatellut, että jos sattuu loukkaantuminen eikä voi jatkaa omaa uraa, valmentamisen kautta futista voisi tehdä edelleen, Topra selittää.

Pitkät päivät eivät nuorta lupausta hirvitä.

– Olen sellainen ihminen, joka tykkää siitä, että on koko ajan menossa johonkin. Ei tule ainakaan tylsää.

Lue myös:

Tasapeli ei tyydyttänyt kunnianhimoista TiPSiä: "Jokainen pelaaja haluaa näyttää, että kuuluu Naisten Liigaan" – naisten jalkapallokausi alkoi värikkäästi

Suomen joukkue MM-turnaukseen julki – "Tavoitteena tehdä suomalaista jalkapallohistoriaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat