Suora

  • Lumilautailun MC: Seiser Alm, slopestyle
  • Miesten normaalimatka, Pokljuka
  • Rallin MM, Monte Carlo, kisaennakko
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Monte Carlo, EK 1 - live
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Entinen jääkiekkoilija Emma Terho oli mukana työryhmässä, joka suositti kansainvälisen nyrkkeilyliiton sulkemista Tokion olympialaisista

Tokion olympialaisten nyrkkeilyn karsintaprosessista ja painoluokista on luvassa lisätietoa lähiviikkoina.

nyrkkeily
Mira Potkonen
Mira Potkonen (vas.) ottelemassa huhtikuussa Kölnissä.AOP

Nyrkkeilyn asema olympialajina on ollut pitkään vaakalaudalla. Nyt laji on saanut kansainväliseltä olympiakomitealta vihreää valoa Tokion vuoden 2020 kisojen osalta. Kansainvälistä nyrkkeilyliittoa Aibaa ollaan kuitenkin sulkemassa kisojen ulkopuolelle.

Aiban toiminnassa on ollut jo pitkään hallinnollisia, eettisiä ja taloudellisia epäselvyyksiä. Myös liiton anti-dopingtyöhön ja tuomarointiin on liittynyt epärehellisyyttä.

KOK asetti viime joulukuussa työryhmän tutkimaan epäselvyyksiä tarkemmin. Työryhmään kuuluu suomalainen ex-jääkiekkoilija Emma Terho.

– Olemme seuranneet, onko tapahtunut muutoksia ja tarkastelleet lähemmin huolenaiheita liiton toiminnassa. Teimme suosituksen siitä, miten asian kanssa voitaisiin edetä, Terho kertoo Yle Urheilulle.

Terhon lisäksi kolmihenkiseen työryhmään kuuluvat kansainvälisen painiliiton puheenjohtaja, serbialainen Nenad Lalovic ja puertoricolainen KOK:n hallituksen jäsen Richard Carrion.

– Richardilla on erityisesti taloudellisissa asioissa vahva osaaminen. Tässä ei katsottu yksityiskohtaisia nyrkkeilyn lajijuttuja, vaan nimenomaan hallintoon ja muihin huolenaiheisiin liittyviä juttuja, Terho toteaa.

Emma Terho
Emma Terho valittiin KOK:n urheilijajäseneksi vuonna 2018.AOP

"Urheilijoille ehdoton päätavoite"

Yksi suurimmista esteistä nyrkkeilyn olympiastatukselle on ollut AIBA:n entinen presidentti, uzbekistanilainen Gafur Rahimov. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö on kuvaillut Rahimovia "yhdeksi Uzebekistanin johtavista rikollisista".

Rahimov ilmoitti maaliskuussa jättävänsä puheenjohtajan paikan, mutta Terhon mukaan hän ei ole siirtynyt liiton toiminnasta täysin syrjään. Asiaa on tarkasteltu työryhmän raportissa.

– Tärkeänä osana raporttia oli se, mikä hänen roolinsa tarkemmin tällä hetkellä on. Selvitimme ennen kaikkea, miten hallintoa hoidetaan ja kuinka läpinäkyvää sen toiminta on, Terho sanoo.

Tokion olympialaisiin on hieman yli vuosi aikaa. Lopullinen päätös nyrkkeilyn ja Aiban olympiakohtaloista tehdään kesäkuun lopussa KOK:n yleiskoukouksessa Sveitsin Lausannessa. Painoluokista ja olympiakarsintojen järjestämisestä ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta Terhon mukaan niistäkin on luvassa lisätietoja seuraavan kuukauden aikana.

– Nyt on varmuus, että turnaus tule järjestymään. Urheilijoille on varmasti sitä parempi, mitä tarkemmin yksityiskohdat ovat tiedossa.

Kisojen järjestämistä ilman Aibaa on nimitetty selvittämään työryhmä, jonka johdossa on kansainvälisen voimisteluliiton puheenjohtaja Morinari Watanabe.

Nyrkkeilyn jatkaminen olympiaohjelmassa on tärkeä asia Suomen mitalihaaveiden kannalta. Mira Potkonen ja Elina Gustafsson ovat molemmat mahdollisia mitalikandidaatteja Tokiossa.

– Kisat ovat urheilijoille ihan ehdoton päätavoite pitkällä tähtäimellä. Olisi ollut kohtuutonta urheilijoiden kannalta, jos turnaus olisi peruuntunut kokonaan, Terho miettii.

Lue myös:

Nyrkkeily säilynee olympialajina, mutta kansainvälinen liitto jäänee kisojen ulkopuolelle – karsintoja valmistellaan voimisteluliiton puheenjohtajan johdolla

Kohujen ympäröimä Kansainvälinen nyrkkeilyliitto Aiba jännittää: lajin olympiakelpoisuus ratkeaa toukokuussa

Myrskynsilmässä ollut nyrkkeilypomo astui syrjään kesken KOK:n selvitystyön

KOK aikoo tehdä kovasti töitä nyrkkeilyn saamiseksi vuoden 2020 olympialaisiin

Nyrkkeilijöiden pääsy Tokion olympiakisoihin yhä auki – KOK lykkäsi päätöstä kesäkuuhun

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat