Suora

  • Urheiluruutu

Leijonilta uskomaton nousu! Kapteeni Anttila tasoitti kolmannen erän lopussa – Manninen upotti Tre Kronorin jatkoajalla

Leijonat eteni välieriin. Ruotsi kaatui jatkoajalla lukemin 5–4 (1–2, 2–2, 1–0, 1–0).

Jääkiekon MM 2019
Mörkö
EPA

Jääkiekon MM-turnauksen otteluohjelman, tilastot ja tulokset löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

Leijonat ei kumarrellut Ruotsin NHL-tähtiä jääkiekon MM-kisojen puolivälieräottelussa. Etenkin toisessa erässä Suomi onnistui horjuttamaan ruotsalaisten rivejä ennakkoluulottomalla ja rohkealla pelaamisella.

Leijonien vahvasta peli-ilmeestä huolimatta Ruotsi pääsi kolmanteen erään yhden maalin johtoasemassa. Kolmas erä sujui kuitenkin edelleen Suomen komennossa.

Tasoitusmaali syntyi silti vasta erän lopussa, kun Suomi pelasi ilman maalivahtia. Marko Anttila oli terävänä maalinkulmalla, josta Leijonien kapteeni survoi kiekon verkkoon.

Jatkoajalla ratkaisun iski vastahyökkäyksestä kiekon yläkulmaan laukonut Sakari Manninen.Manninen oli Leijonien sankari, sillä hän saalisti kamppailussa myös kolme syöttöpistettä.

Näin ollen Suomi eteni välieriin, jossa se kohtaa lauantaina Venäjän.

Mikkola teki salamamaalin, mutta Ruotsi vei avauserän

Suomi sai otteluun räjähtävän alun. Peli oli ehtinyt vanhentua vain minuutin, kun Niko Mikkolan viivakuti upposi Ruotsin verkkoon ohi Henrik Lundqvistin. Syötön maaliin saivat Harri Pesonen ja Sakari Manninen.

Leijonat ei kuitenkaan kauan saanut nauttia johtoasemasta. Suomi sai jäähyn väärästä vaihdosta vain pari minuuttia johto-osuman jälkeen. Ruotsin ylivoima toimi heti murhaavasti, kun John Klingberg latasi kiekon poikittaissyötöstä Kevin Lankisen vartioimaan maaliin.

Takaiskusta huolimatta Suomi oli vahvasti pelin päällä ensimmäisen erän avauspuolikkaan aikana. Sinipaidat paineistivat vahvasti vaihdosta toiseen, ja ruotsalaisilla oli suuria vaikeuksia käynnistää omaa hyökkäyspeliään.

Intoilu kuitenkin kostautui vielä ennen erän puoliväliä, kun Manninen koukki hyökkäyspäässä turhan rangaistuksen. Tällä kertaa Ruotsin pakkopeli ei kuitenkaan tuottanut tulosta.

Erän loppua kohden Ruotsi onnistui vyöryttämään useita pitkiä hyökkäyksiä Suomen päätyyn. Lopulta yritys tuotti myös onnistumisen. Patric Hörnqvist ohjasi viivalaukauksen kohti Suomen maalia, josta kiekko pomppi sisään Henri Jokiharjun luistimesta sisään.

Leijonat jyräsi, Ruotsi osui alussa ja lopussa

Toinen erä alkoi Suomen kannalta katastrofaalisesti. Elias Petterson vispasi Leijonien puolustuksen vipuun jo puolen minuutin pelin jälkeen. Lankinen ei voinut mitään NHL-tähden tuliselle rannelaukaukselle.

Suomi kuitenkin tuli peliin takaisin mukaan viiden minuutin pelin jälkeen. Erän ensimmäinen pitkä hyökkäys päättyi lopulta Petteri Lindbohmin laukaukseen siniviivalta. Tällä kertaa myös suomalaisilla oli tuuria matkassa, kun kiekko ohjautui sisään ruotsalaispuolustajasta.

Leijonien ote pelistä jatkui myös kavennusosuman jälkeen. Ruotsin kiekonmenetykset avasivat myös suomalaisille tekopaikkoja. Yksi riistoista päättyi myös maaliin. Manninen pelasi kiekon Jani Hakanpäälle, joka täräytti pelivälineen voimalla ohi Lundqvistin, joka ei nähnyt kiekkoa eteen hypänneen Harri Pesosen takaa. Manniselle syöttöpiste oli jo ottelun kolmas.

Suomi otti toisessa erässä kaiken ilon siitä, että peli aaltoili päästä päähän. Suomi käänsi hyökkäyksiä nopeasti ja paineisti vahvasti, eikä Ruotsi näin päässyt kiinni kiekolliseen peliin avauserän tapaan. Leijonat ei tyytynyt kuitenkaan vain vastaiskuihin, vaan suomalaisryhmitys onnistui vyöryttämään Ruotsin päätyyn myös pitkiä hyökkäyksiä.

Ruotsi ei kuitenkaan tarvinnut erän lopussa kuin yhden tilanteen siirtyäkseen uudestaan johtoon. Päätösminuutilla Erik Gustafsson viritti viivasta hurjan laukauksen, eikä Lankinen nähnyt kiekkoa maskin takaa.

Suomi sai kirivaihteen silmään heti kolmannen erän alussa

Tre Kronorin peli passivoitui johtoasemassa, mitä Suomi yritti myös käyttää hyväkseen. Erän alkupuolisko sujuikin vahvasti suomalaisten komennossa. Etenkin Mannisen johtama kentällinen aiheutti vaihdosta toiseen vaikeuksia ruotsalaisille.

Keltapaitojen omasta hyökkäyspelaamisesta ei ollut kolmannessa erässä tietoakaan. Ruotsalaiset onnistuivat kuitenkin puolustamaan keskustaa tiiviisti ja ennen kaikkea jäähyttömästi.

Suomen raju yrittäminen kääntyi ottelun lopussa väkinäiseksi puskemiseksi. Tasoitusmaaliin vaadittiinkin Lankisen kutsuminen pois maalilta. Ensimmäistä kertaa pelissä miesylivoimalla pelannut Leijonat sai tasoituksen aikaiseksi kuudella kenttäpelaajalla, kun Marko Anttila iski laatan reppuun.

Lue myös:

Kommentti: Ruotsin "kuningas" muuttui reikäjuustoksi – Leijonat teki jotain täysin käsittämätöntä!

Marko Anttila tiesi ratkaisumaalin tulevan – Leijonien kapteeni väänsi hersyvää vitsiä joukkueen sankarista

Tilasto kertoo kaiken Leijonien sensaatiosta – tällaista voittoa Ruotsista ei ole nähty koskaan aikaisemmin

Leijonien sankari Manninen hehkutti joukkueen viisasta rohkeutta – ikimuistoinen osuma säilyy mielessä: "Jos vain ei dementia tule"

Leijonat kultajahtiin! Suomi kohtaa Venäjän MM-välierässä lauantaina kello 16.15

Söderholmin Saksa taipui päätöserässä – Tshekki eteni välieriin

Nyt on draamaa! Sveitsin yllätys suli käsittämättömällä tavalla – Kanadalta tasoitus vain 0,3 sekuntia ennen loppua

Venäjä pudotti Yhdysvallat jatkosta – suomalaistuomari joutui tiukkaan paikkaan Sveitsin ja Kanadan ottelussa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat