Suora

  • Urheiluruutu

Kommentti: Ruotsin "kuningas" muuttui reikäjuustoksi – Leijonat teki jotain täysin käsittämätöntä!

Leijonat teki mahdottomasta mahdollisen, mutta siihen tarvittiin hiukan apua myös Ruotsin ”kuninkaalta”, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Jussi Paasi.

Jääkiekon MM 2019
Harri Pesonen Henrik Lundqvist
Henrik Lundqvist päästi Suomea vastaan neljä maalia.AOP

Jääkiekon MM-turnauksen otteluohjelman, tilastot ja tulokset löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

KOSICE. Se oli kuin satukirjasta. Omituisesta satukirjasta.

Tarina alkoi täydellisesti, muuttui sitten nopeasti kauhukertomukseksi, jonka jälkeen vuorossa oli piinaavan jännittävä seikkailuosuus. Ja loppu, se oli vielä kauniimpi kuin alku.

Leijonien lähihistorian yksi hienoimmista voitoista tuli tavalla, jota kukaan ei olisi voinut ennustaa. Tämän puolivälierän suomalaiset muistavat pitkään.

Lähtökohta otteluun oli Leijonien kannalta paras mahdollinen. Joukkueella ei ollut mitään hävittävää. Vastassa oli pitkä liuta NHL-miljonäärejä, jotka oli julistettu voittajiksi jo ennen peliä. Suomen joukkueesta puolestaan löytyi 18 MM-ensikertalaista, jotka olivat olleet ikionnellisia jo siitä, että ylipäänsä tulivat valituiksi joukkueeseen. Leijonilla ei pitänyt olla minkäänlaisia mahdollisuuksia. Mutta mitäs sitten tapahtuikaan!

Ensin Leijonat onnistui horjuttamaan valtaistuimellaan jököttänyttä Ruotsin "kuningasta". Pelikello pysähtyi ensimmäisen täyden minuutin kohdalle, ja kiekko oli Tre Kronorin tähtimaalivahdin Henrik Lundqvistin selän takana. Lundqvistin lempinimi on Ruotsissa kuningas. Suomalaispelaajat näyttivät jopa hieman hölmistyneiltä: eihän tämän nyt ihan näin pitänyt alkaa.

Lundqvistin nykykunto oli herättänyt keskustelua MM-kisojen aikana. Loisteliaan uran torjunut NHL-tähti ei ole enää takavuosien vireessä, se oli käynyt selväksi, mutta siitä huolimatta hän kuuluu yhä maailman veskarieliittiin. Suomea vastaan kuningas näytti nopeasti alamaiselta.

Niko Mikkolan avausmaalin jälkeen tähdet ryhdistäytyivät, ja näyttivät esimerkkiä järisyttävästä kiekollisesta taidostaan. Ylivoimalla tullut tasoitus tapahtui niin nopeasti, ettei Kevin Lankinen ehtinyt Suomen maalilla tehdä yhtään mitään. Sitten alkoivat Suomen kauhunhetket. Ruotsi lisäsi kierroksia, ja marssi kahden maalin johtoon. Peli näytti olevan ohi.

Sakari Manninen oli kuitenkin päättänyt, että tarinan viimeistä lukua ei ollutkaan vielä kirjoitettu. Manninen oli alustanut Mikkolan maalin, ja nyt hän yltyi taiteilemaan lisää maalipaikkoja. Tuloksena oli puolustajien juhla. Ensin kiekon latoi siniviivalta kuninkaan taakse Petteri Lindbohm, sitten Jani Hakanpää. Tarina oli saanut täysin uuden käänteen.

Kokematon joukkue ei kuitenkaan onnistunut pitämään tasatilannetta toiseen erätaukoon asti, vaan antoi Ruotsille klassisen pukukoppimaalin, ja Tre Kronor hyppäsi taas tarinan kirjoittajan rooliin.

Sinikeltaiset luulivat jo rullaavansa voittoon, mutta tarina sai Leijonien näkökulmasta kauneimman mahdollisen lopun. Siihen alkutahdit tarjoili Marko ”Mörkö” Anttila. Lempäälän jätti oli säästellyt kisojen avausmaaliaan makeimpaan mahdolliseen paikkaan. Tasoitus tuli mörkömäisellä tavalla, kun Suomen kapteeni runnoi kiekon lähietäisyydeltä alistetun kuninkaan taakse.

Jatkoajalla Manninen kruunasi itsensä tarinan suurimmaksi sankariksi. Hän laukoi niin kauniin osuman, että muistelee tätä vielä eläkkeelläkin. Kuningas lyyhistyi reikäjuustoksi muuttuneena jään pintaan.

Kuten Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi totesi ennen peliä, Leijonat tarvitsee voittoon myös hivenen onnea. Ja sitä Suomelle tarjoili tänään Henrik Lundqvist. Leijonat kuitenkin teki mahdottomasta mahdollisen. Uskomattoman kaunis tarina. Suoraan satukirjasta.

Lue myös:

Marko Anttila tiesi ratkaisumaalin tulevan – Leijonien kapteeni väänsi hersyvää vitsiä joukkueen sankarista

Tilasto kertoo kaiken Leijonien sensaatiosta – tällaista voittoa Ruotsista ei ole nähty koskaan aikaisemmin

Leijonien sankari Manninen hehkutti joukkueen viisasta rohkeutta – ikimuistoinen osuma säilyy mielessä: "Jos vain ei dementia tule"

Leijonilta uskomaton nousu! Kapteeni Anttila tasoitti kolmannen erän lopussa – Manninen upotti Tre Kronorin jatkoajalla

Leijonat kultajahtiin! Suomi kohtaa Venäjän MM-välierässä lauantaina kello 16.15

Söderholmin Saksa taipui päätöserässä – Tshekki eteni välieriin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat