Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Vuoristoharjoittelu onnistuu pian myös aivan tavallisessa suomalaisessa hotellihuoneessa – Kilpakävelijä Aku Partanen aikoo testata uutuuden jo ennen Dohaa

Alppimajat palaavat suomalaisten kestävyysurheilijoiden käyttöön. Pajulahden liikuntakeskukseen valmistuu pian kahdeksan alppihuonetta, joissa voidaan säädellä hengitettävän ilman happipitoisuutta vastaamaan vuoristo-olosuhteita.

yleisurheilu
Aku Partanen
Aku Partanen ei ole aikaisemmin käyttänyt alppihuoneita.Juha-Petri Koponen / Yle

Seisomme Suomen tämän hetken ykköskävelijä Veli-Matti "Aku" Partasen kanssa yhdessä Pajulahden liikuntakeskuksen alppihuoneista. Huone ei juuri eroa tavallisesta hotellihuoneesta. Vain seinällä olevasta pienestä anturista ja näytöstä voi päätellä, että huone on yksi liikuntakeskuksen kahdeksasta pian valmistuvasta alppihuoneesta.

Hotellihuone.
Alppihuoneita voidaan käyttää myös tavallisina hotellihuoneina.Juha-Petri Koponen / Yle

Partanen ei ole aiemmin käyttänyt alppihuoneita, mutta vuoristoleirit ovat jo vuosia olleet osa harjoittelua. Vuoristossa on yleensä oltu 3–4 viikon jaksoissa 2–3 kertaa vuodessa, eli yhteensä jopa 12 viikkoa. Pian tarve matkustaa ulkomaille vähenee.

Partanen kertoo, että jatkossa liikuntakeskus on harjoittelussa tärkeässä roolissa. Lappeenrannassa ja Helsingissä majailevalle urheilijalle Nastolassa sijaitseva liikuntakeskus on ihanteellisessa paikassa harjoittelua ajatellen.

Ohut ilma ei vaikuta kaikkiin samalla tavalla

Vuoristoharjoittelulla voidaan parantaa kestävyysurheilijan veriarvoja ja suorituskykyä.

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen KIHUn asiantuntija Ari Nummelan mielestä alppihuoneet ovat hyvä lisä suomalaiselle kestävyysurheilulle, koska vuoristo-olosuhteiden perässä ei enää tarvitse matkustaa ulkomaille.

Nummela kertoo, että varsinkin kestävyysurheilussa vuoristo-olosuhteiden käyttö harjoittelun ja kisoihin valmistautumisen tehostamiseen on nykypäivänä yleistä sekä Suomessa että ulkomailla. Alppimaja on yksi keino toteuttaa sitä. Myös Valioliigan jättiläiset, Zlatan ja Mo Farah suosivat alppimajoja.

– Jos vertaa vuoristo-olosuhteita ja alppimajoja keskenään, vaikutukset ovat tutkimusten mukaan kutakuinkin samat. Edellyttäen, että alppimajassa oleskellaan riittävä määrä tunteja vuorokaudessa.

Alppihuoneistojen konehuone.
Vuoristoilmaa tuottava laitteisto on maksanut noin 200 000 euroa.Petri Lassheikki / Yle

Nummela muistuttaa, että ohuen ilman vaikutukset urheilijoille ovat yksilöllisiä. Tutkimus antaa karkeat suuntaviivat harjoitteluun, mutta jokaisen urheilijan on itse pystyttävä tarkkailemaan esimerkiksi sitä, kuinka pitkään vähähappiseen ympäristöön kestää sopeutua.

Vuoristoleirin vaikutukset voivat myös vaihdella kerrasta toiseen riippuen siitä, miten harjoitellaan ja missä tilassa urheilijan keho on.

Alppihuoneista vauhtia arvokisoihin

Aku Partanen kertoo, että hänelle vuoristoharjoittelu on perinteisesti sopinut hyvin. Partanen on yhdessä valmentajansa Valentin Konosen tutkinut tarkkaan, millainen harjoittelu ja millainen korkeus vaikuttaa milläkin tavalla.

– Olen saanut vuoristoharjoittelusta selkeästi hyötyä.

Huoneistohotellia viimeistellään.
Uudet hotellirakennukset valmistuvat heinäkuussa.Petri Lassheikki / Yle

Uudet alppihuoneet ovat käyttövalmiita heinäkuussa. Huoneiden happipitoisuutta voidaan säätää normaalista merenpinnan tasosta vastaamaan aina 3500 metrin korkeutta. Tarvittaessa ilma saadaan yhtä ohueksi kuin 5000 metrin korkeudessa.

Happipitoisuutta ei voi säätää huoneista, vaan jokaista huonetta ohjataan niiden yhteisestä laitehuoneesta. Säädöt tehdään yhdessä henkilökunnan kanssa.

Partanen kertoo viettävänsä alppihuoneissa jaksoja jo ennen syksyn Dohan yleisurheilun MM-kisoja.

Tokion ensi vuoden olympialaisten kisarajan alittanut Partanen kertoo, että alppihuoneiden käyttö täytyy olla testattuna valmiiksi hyvissä ajoin ennen olympialaisia.

– Olympiavuonna ei enää testejä tehdä, vaan siihen mennessä alppihuoneen parhaat käyttötavat täytyy olla selvillä.

Puntit tasan vuoristomaiden kanssa

Liikuntakeskus Pajulahden kestävyysvalmentaja Rami Virlander kertoo, että alppimajoihin on jo ilmoittautunut majoittujia. Kävelijöiden lisäksi myös kestävyysjuoksijoita on tulossa leireilemään keskukseen ennen Dohan kisoja. Myös hiihtäjät ovat olleet kiinnostuneita.

Rami Virlander
Rami Virlander kertoo, että huoneet ovat herättäneet paljon kiinnostusta kestävyysurheilijoiden parissa.Juha-Petri Koponen / Yle

– Maailmalla ja Suomessakin vuoristoharjoittelu on kestävyysurheiluissa erittäin laajasti käytössä. Ja maailmalla on paljon trendiä siihen, että vuoristopäivien määrää pyritään kasvattamaan.

Koska vuoristot loistavat poissaolollaan Suomessa, Virlanderin mielestä alppihuoneet ovat yksi askel päästä kansainväliselle tasolle myös olosuhteiden puolesta.

Lue myös:

Valioliigan jättiläisten, Zlatanin ja Mo Farahin suosimat alppimajat palaavat myös suomalaisten käyttöön – ensimmäinen rakentuu Pajulahteen

Olympialaisiin tähtäävä Joel Naukkarinen viettää puolet ajastaan happivajeessa – "Poistun vain harjoittelemaan, syömään ja sairaalalle"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat