Suora

  • Urheilukierros
  • Yleisurheilun GP-sarja, Jyväskylä
  • Yleisurheilun GP-sarja, Jyväskylä
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: JPN - ENG
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SCO - ARG
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Oskari Mörö on ollut poissa kilpakentiltä lähes 365 vuorokautta ja nyt paluu siirtyy jälleen sairastumisen takia: "Valehtelisin, jos väittäisin, että ei tunnu"

Aitajuoksija Oskari Mörön kausi 2018 päättyi erilaisiin terveysongelmiin Paavo Nurmen kisojen jälkeen kesäkuun alussa. Nyt paluu kilpakentille siirtyy taas sairastumisen takia.

yleisurheilu
Oskari Mörö
Oskari Mörön haasteet juoksuradoilla jatkuvat.Getty Images

Oskari Mörön kauden avaus siirtyy, kun aitajuoksija sairastui Teneriffan-leirillä juuri ennen suunniteltua paluutaan kilpakentille. Mörön suunnitelmissa oli avata kausi Belgian kansainvälisessä kisassa lauantaina, mutta se jää nyt väliin. Tavoitteena on, että hän kilpailee Turussa Paavo Nurmen kisoissa reilun kahden viikon kuluttua.

– Saimme hyvää harjoittelua siihen alle ennen kuin tuli takapakkia, niin en usko, että tarvitsee hirmu kauan ruuvata, että löytyy kohtuullinen kisakunto, Mörö kertoi puhelimitse Yle Urheilulle palauttuaan Suomeen.

Kaudella 2018 Mörö osallistui vain kahteen kilpailuun touko-kesäkuun taitteessa ennen kuin kausi oli pakko päättää. Erilaiset vatsavirukset vaivasivat eikä Mörö toipunut rankoista treeneistä.

– En usko, että vuodet ovat veljiä keskenään, että olisi samoista hommista kyse. Uskon, että kohtapuoliin pääsen taas takaisin normaaliin harjoitteluun ja kisoja lätkimään alle.

Monen viikon Teneriffan-leiriltä Suomeen palanneen Mörön vointi on koti-Suomessa kohentunut. Hänen vointiaan tutkitaan kuitenkin tarkasti, eikä vähiten siksi, että viime vuosina juuri erilaiset virus- ja vatsataudit ovat katkaisseet kaudet ennen aikojaan.

Myönteistä tilanteessa on, että muun muassa aiemmin Möröä kiusanneet lonkkanivelen ahtaus, selän rasitusmurtuma, takareisivamma ja polviongelmat eivät nyt vaivaa, vaan paikat ovat pysyneet kunnossa.

Doha on edelleen kauden tavoite

Mörön tavoitteena ovat edelleen paitsi tämänvuotiset Dohan MM-kisat, myös ensi vuoden Tokion olympialaiset. Alkukauden pakollinen paussi voi Mörön mukaan olla jopa hyväkin asia.

– Tässä eletään nyt aika seesteistä aikaa eikä tarvitse mitään riskejä alkukaudesta ottaa, kun Dohankin kisat ovat niin pirun myöhään ja Tokion ranking-pisteitäkin aletaan keräämään vasta elokuussa. Sinänsä alkukauden kisojen oli muutenkin suunniteltu olevan ihan harjoittelukilpailuja. Pieni kevyempi jakso tähän väliin voi poikia jopa ihan hyvää, Mörö arvelee.

Oskari Mörö
Oskari Mörö kilpaili edellisen kerran kesäkuussa 2018 Paavo Nurmen kisoissa.Jaakko Stenroos / AOP

Ne pienet paussit ovat olleet 26-vuotiaalle juoksijalle aiemmin haastavia. Ylikunto on tuttua jo syksyn 2017 lopulta, kun Mörö ei malttanut toipua täydellisesti, vaan harjoitteli kevennyksestä huolimatta liikaa.

– Nyt koitamme välttää niitä samoja karikoita.

"Mieli vetää kisaamaan"

Paavo Nurmen kisat kilpaillaan Turussa tiistaina 11. kesäkuuta. Tuolloin Mörön edellisestä kisasta on lähes 365 vuorokautta, joten juoksija halajaa jo kovasti kilpailemaan.

– Mieli vetää sinne. Ei sitä voi oikein itseään sillä lailla parantaa, että laskee päiviä seuraavaan kisaan. Se vie vähän väärään suuntaan. Täytyy vain mennä päivä kerrallaan ja tehdä niitä asioita, joita pystyy ja joita vointi antaa myöden.

Vaikka Mörö on pysynyt positiivisena isojenkin haasteiden kanssa, on viimeisin isku silti vähintäänkin harmittava.

– Valehtelisin, jos väittäisin, että ei tunnu. Kevät on itselle aina vähän hankala, mutta siitä huolimatta sitä toivoo, että jos nyt pääsisi puhtaasti vetämään läpi.

Juoksijan on pakko tunnustella vointiaan päivittäin, jotta sen kehityksestä saadaan ajankohtaista tietoa. Se ei kuitenkaan ole helppoa.

– On se vähän raastavaa, kun pitää päivittäin tutkailla, että mikä olo on tänään ja mikä huomenna. Ja jos se ei olekaan ihan optimaalinen, niin aina se vähän rassaa.

Suomenennätysmies tietää, että voinnin murehtiminen ympäri vuorokauden on kropalle ja mielelle pelkästään huono asia. "Henkimaailman jutut" ovatkin Mörön mukaan tärkeä osa urheilua.

– Eiväthän ne hommat siitä murehtimalla parane. Ajatukset pitää saada muualle. Olen vähän huono lukemaan kirjoja, mutta olen koittanut tsempata, että pääsisi kirjamaailmaan mukaan, Mörö naurahtaa paljastaessaan oman rauhoittumiskeinonsa.

Lue myös:

Mystiset vaivat ja loukkaantumiset ovat langettaneet tumman pilven aitajuoksija Oskari Mörön viime vuosien ylle – "Olisi helpompaa, jos murtuisi jalka"

SULia ryöpyttänyt Kristiina Mäkelä haluaa valmennusjohtoon taitavan keskustelijan, Oskari Mörö selkeyttä leirityksiin – "Pitää ymmärtää, että olemme yhtä tiimiä"

Kaksi vuotta sitten EM-nelonen, olympiavälierät ja kova Suomen ennätys – nyt kahden painajaismaisen kauden jälkeen Oskari Mörö teki kovan päätöksen: ”Kaikki voitava on tehty”

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat