1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Menestyspaineet eivät hetkauta korkeushypyn suurlupausta Ella Junnilaa – "On kiva, että ihmiset uskovat minuun"

Viime kesän läpimurto Ella Junnila haluaa menestyä nuorten EM-kisoissa heinäkuussa ja tavoittelee myös kisalippua Dohan MM-kisoihin.

Ella Junnilaa osallistuu tiistaina Paavo Nurmen kisoihin. Kuva: Alpertti Rieskjärvi / Yle

Viime kesänä Ella Junnila hyppäsi suomalaisten tietoisuuteen. Joensuun GP-kilpailussa 19-vuotias Junnila paransi ennätystään peräti seitsemällä sentillä. Kilpailussa ylittyi 192, joka jäi vain sentin päähän Linda Sandblomin SE-tuloksesta.

Tulos avasi Junnilalle pääsyn ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin. Berliinin EM-kisoista loppukilpailupaikkaa ei auennut, mutta kokonaisuudessaan kausi oli Junnilalle käänteentekevä.

– Minulla on kisoista todella vähän muistikuvia. Silloin kun hyppään hyvin, muistan kisoista vähän. Viime kesä meni aika nopeasti, Junnila naurahtaa.

Junnilan mukaan uusi ennätys ja tasonnosto olivat tulosta pitkäjänteisestä, hyvästä työstä valmentaja Jouko Kilven kanssa.

– Siinä sattui napsahtamaan kehitys fyysisesti ja henkisesti urheilijana paikoilleen.

Jyväskylässä Ella Junnila harjoittelee yhdessä poikaystävä-valmentajansa Mikko Rummukaisen kanssa. Kuva: Alpertti Rieskjärvi / Yle

Kesän tavoitteena Suomen ennätys

Läpimurtokesän jälkeen Junnila valmistui ylioppilaaksi Mäkelänrinteen urheilulukiosta Helsingistä ja muutti Jyväskylään. Myös harjoittelu muuttui.

Helsingissä Junnila harjoitteli usein yksin, mutta Jyväskylässä hänen harjoituksiaan seuraa poikaystävä-valmentaja Mikko Rummukainen. Harjoitusohjelmat ovat Kilven käsialaa, ja Junnila käy välillä tekemässä tekniikkaharjoituksia hänen kanssaan Tampereella.

Talvella Junnila hyppäsi tuloksen 190, joka on 22-vuotiaiden halli-SE. Hallikauden lopulla Junnilalle tuli kuitenkin jalkaongelmia, ja tulostaso laski.

Nyt vaivat on selätetty ja harjoituskausi on sujunut suunnitellusti. Kesän päätavoitteena ovat alle 23-vuotiaiden EM-kisat heinäkuussa Ruotsissa, jossa Junnila tavoittelee menestystä.

Toiveissa olisi myös päästä Dohan MM-kisoihin. Sinne raja on 194, joka on myös Suomen ennätys.

– Totta kai haluan hypätä sen. Melkein tärkeämpää on se, että kyseessä on myös raja Dohaan. Haluan sinne aika kovastikin, Junnila toteaa.

Viime syksynä Ella Junnila kävi töissä, mutta kesää kohden hän on vähentänyt vuoroja ja vain "rehellisesti urheillut". Kuva: Alpertti Rieskjärvi / Yle

"On kiva, että ihmiset uskovat minuun"

Junnilaan kohdistuu paljon ulkopuolisia odotuksia ja häneltä toivotaan kovia tuloksia tälläkin kaudella. Lisääntyneen huomion ja julkisuuden myötä tulleet paineet eivät kuitenkaan 20-vuotiasta Junnilaa paina.

– Korkeushyppy on intohimoni. Se, että se tuo muille ihmisille iloa ja he saavat elää riemua mun kanssani on hienoa. Mutta teen tätä ennen kaikkea itselleni, joten ulkopuolisten paineet eivät huolestuta.

Itseensä ja tavoitteisiinsa Junnilalla on vahva usko. Se, että muilla on odotuksia, on Junnilan mielestä vain hyvä asia.

– On kiva, että ihmiset uskovat minuun. Minä uskon, että minä ja valmennustiimini olemme tehneet hyvää työtä talvella. On hienoa, että muutkin uskovat minuun samalla tavalla.

Kisapäivinä Ella Junnila kertoo höpöttävänsä paljon, mutta kun kisaverryttely alkaa, hän vetäytyy keskittymään. Kuva: Alpertti Rieskjärvi / Yle

Kaksi metriä ennen Pariisin olympialaisia

Tulevaisuudessa Junnilan tavoitteena on ylittää maaginen kahden metrin raja. Tälle kaudelle Junnila uskoo sen olevan vielä liian optimistinen tavoite, mutta askelmerkit sitä kohti ovat selvät.

– Jos hypätään 190 tai 200, hyppääminen on aika erilaista luontaisestikin. Tekniikkaa pitää hioa vielä aika paljonkin.

– Ja koska olen vasta 20-vuotias, pohjaa pitää vielä tehdä.

Kilpailullisesti mielessä siintävät erityisesti Pariisin olympialaiset vuonna 2024. Sitä ennen tavoitteena on päästä arvokisafinaaliin ja sitä myötä pikkuhiljaa hilata sijotusta kolmen parhaan joukkoon.

Ja se kaksi metriä. Milloin se ylittyy?

– Jaa-a, Junnila miettii.

– Toivottavasti ennen niitä Pariisin olympialaisia.

Lue myös:

Antti Ruuskasen kausi ei käynnisty tiistain Paavo Nurmen kisoissakaan – "Toipuminen on vielä vähän vaiheessa"

Röhler saarijahdissa Paavo Nurmen kisoissa: "Ihmeitä täytyy tapahtua, mutta ei sitä koskaan tiedä"

Justin Gatlin kesti rangaistuksen, koska luotti nousevansa takaisin huipulle – kullanhohtoiset muistot Suomesta lämmittävät yhä

Taika Koilahti avasi kautensa lennokkaasti Lahden myötätuulessa – virolainen nakkasi keihään kahdeksan metriä muita pidemmälle

Ella Junnila löysi avaimet tekniikkavirheeseen unessaan: ”Tajusin, että olen ajatellut korkeushyppyä ihan väärin”

Tekeekö superlupaus Ella Junnila suomalaishistoriaa? – "Haluan olla ensimmäinen, joka hyppää kaksi metriä"

Ennätystään roimasti parantaneesta Junnilasta on jopa kahden metrin rikkojaksi – "Suomen ennätyksen rikkoutuminen on mahdollista tänä kesänä"

Ella Junnilan ensimmäinen hyppy naperona sai äidin Ringa Ropon haukkomaan henkeään – pituushypyn SE-nainen jakoi asennekasvatusta pienestä pitäen