Kommentti: Harkimo loi Helsingin pienestä haastajasta suurseuran, kunnes lopulta tukahdutti Jokerien sielun ja sydämen

Harry Harkimo ei ole enää Jokerien omistaja. Suomalaisen urheilubisneksen kiistanalainen ikiliikkuja sai aikaan paljon, mutta lopulta jäljelle jäi kylläinen mammutti, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Saarinen.

KHL
Harry Harkimo
Harry Harkimo myi Jokerit kokonaan Jari Kurrille.Timo Korhonen / AOP

Harry Harkimo. Kansan mielissä tuttavallisesti vain Hjallis.

Suomalaisen urheilubisneksen kiistanalainen ikiliikkuja on jättänyt pysyvän jälkensä Suomen urheiluelämään lähes kolmen vuosikymmenen ajan. Rohkea riskinottaja, ennakkoluuloton visionääri, verraton verkostoituja, herkeämätön sponsorihaukka sekä kärsimätön menestyksentavoittelija.

Mutta myös suhmuroija, kabinettipelaaja sekä lopulta henkilö, joka lopulta tukahdutti perinteisen, omaleimaisen jääkiekkoseuran sielun ja sydämen.

Ollaan 65-vuotiaan diplomi-ekonomin lukemattomista bisneskuvioista, kansainvälisistä jäähallihankkeista, epäonnistuneesta Jokerien jalkapalloprojektista tai yleisestä julkisuuskuvasta mitä mieltä tahansa, lienee syytä tarkastella Harry Harkimon jättämää perintöä vain suureksi kasvaneen suomalaisen jääkiekkoseuran johtamisen näkökulmasta.

Maailmanympäripurjehduksiensa kautta suureen mediajulkisuuteen Suomessa noussut Harkimo sai pitkälle jääkiekkojohtajan uralleen lentävän lähdön syyskuussa 1991, kun Jokerit käynnisti hänen alaisuudessaan ensimmäisen SM-liigakautensa. Jääkiekkoliiton silloinen vahva mies, varapuheenjohtaja Kalervo Kummola oli onnistunut vuotta aiemmin houkuttelemaan Harkimon mukaan SM-liigan pohjamutiin juuttuneen, konkurssikypsäksi vajonneen Jokereiden omistajaportaaseen.

Harkimolla oli muuten tapana maailmanympäripurjehdustensa aikaan patsastella välisatamilla HIFK:n pelipaita päällä.

Harkimolle oli pedattu kultamunat Jokereiden koriin jo valmiiksi. Mikä olisi ollut koko Jokereiden tarina ylipäänsä suomalaisessa liigakiekossa, jos heti ensimmäisessä joukkueessa ei olisi sattumalta ollut valmiina huippujunioreita: Waltteri Immosta, Mika Strömbergiä, Keijo Säilynojaa, Markus Kettereriä sekä Teemu Selännettä.

Harkimolla oli heti käsissään poikkeuksellisen lahjakas ja potentiaalinen liigajoukkue, jota oli helppo ryhtyä markkinoimaan eri sidosryhmille. Olisiko Jokereista tullut ilman noita huippuyksilöitä koskaan 1990-luvun SM-liigan menestystarinaa, johon kiekkofanit tottuivat?

Harkimo ja Kummola
Kalervo Kummola ja Harry Harkimo vuonna 2014.Juha Metso / AOP

Oliko vain onnellinen sattuma Harry Harkimon suuri pelastus heti omistajuutensa alkutaipaleella?

Taivaankappaleet olivat heti kohdillaan. Viihdyttävä joukkue yhdistettynä Harkimon taitoon markkinoida Jokereita poikkeuksellisen näkyvällä ja kekseliäällä tavalla loi Suomen kiekkokartalle Jokeri-ilmiön.

Jokereissa oli 1990-luvun edetessä vetovoimaa, imua ja mediaseksikkyyttä. Kiitos tästä kuuluu toki Harkimon energiselle tavalle touhuta seuran väsymättömänä markkinoijana niin mediassa kuin sidosryhmien keskuudessa.

Harkimo oli luomassa lamassa kituvaan 1990-luvun Suomeen ensimmäistä kertaa aitoa jääkiekko- ja urheiluviihdettä, joka puhutti myös niitä ihmisiä, joilla ei ollut mitään kiinnekohtaa urheilun seuraamiseen.

Liian isoksi liian nopeasti

Helsingin pikkuseurasta kasvoi Harry Harkimon käsissä nopeasti suurseura. Samalla Jokerit alkoi jatkuvan menestyksen toivossa houkutella isolla rahalla ja paksulla tilipussilla joukkueeseen pelaajia kahmalokaupalla muista liigaseuroista.

Ison rahan taikavoima tepsi aikansa. Kausina 1992–1997 Jokerit oli kiistatta menestyksekäs sekä Suomen että Euroopan mittareilla.

Ilkeämielisimpien tarinoiden mukaan Harkimo katseli teksti-tv:n sivuilta liigan pistepörssejä ja päätti sivuja selaillessaan seuraavan kauden tähtihankinnat muista seuroista. Harry Harkimon Jokerit nosti pelaajapalkkiot SM-liigassa uudelle tasolle ja monien pelaajien tilipussi olikin Jokereissa erityisesti 2000-luvulla huomattavasti paksumpi kuin taidot kaukalossa olisivat edellyttäneet.

Puhuttiin lopulta Jokereiden palkka-armeijasta, syystäkin. Harkimon Jokereissa oli 2000-luvulle tultaessa entistä isompia nimiä, tähtikaartia riitti joukkueessa kaudesta toiseen sekä olosuhteet olivat loistavat kiitos uuden Areenan. Jotain alkoi Jokereista silti puuttua: aitoa sitoutumista sekä samaa tulenpalavaa henkeä, jota joukkueesta pursusi vielä ennen 1990-luvun loppuvuosina.

Harry harkimo
Harkimo Jokerien kotihallissa vuonna 2002.Mauri Ratilainen / AOP

Uudelle vuosituhannelle saavuttaessa Jokerit kiinnosti pelaajia enemmänkin tuhdin tilin kuin vaikkapa kehittymisväylän tai inspiroivan valmennuksen takia. Harkimon Jokereista oli tullut SM-liigaan kylläinen mammutti, joka syyti hurjalla vimmalla rahaa pelaajahankintoihin mestaruuksien saavuttamiseksi heikolla menestyksellä.

Jokereiden panos-tulos-suhde koko 2000-luvulla kertoo pahasta epäonnistumisesta: vain yksi Suomen mestaruus (2002) valtaviin satsauksiin suhteutettuna.

Muilta "anastettua"

Harry Harkimon tempoilevasta seurajohtamisesta kertovat useat liigajoukkueen henkilörekrytoinnit ja valmentajille annetut potkut. Niitä tunnetusti riitti aina Alpo Suhosesta Hannu Aravirtaan asti. Kaudella 1997–1998 kärsimätön seurajohtaja vaihtoi jopa kahdesti päävalmentajaa.

Harry Harkimon jääkiekko-osaaminen seurajohtajana ei ollut kovinkaan innovatiivista. Hän rakensi SM-liigajoukkueitaan houkuttimenaan vain raha.

Muilta seuroilta Harkimo osasi kyllä ryöstää pelaajat ja usein myös valmentajat. Kohutuin kaappaus oli ostaa paikallisvastustajalta HIFK:lta kaksikon Erkka Westerlund-Raimo Summanen keväällä 1999. Juuri HIFK:n seurajohto Jarmo Kekäläisen johdolla oli pari vuotta aiemmin keksinyt innovatiivisen sekä suurella tunteella toimineen valmentajaduon päävalmentajaparikseen tarkan kartoituksen jälkeen.

Jokereiden käskijäksi sittemmin siirtyneen Doug Sheddenin palkkasi SM-liigaan alunperin samainen HIFK. Myös hänet Harkimo kävi sittemmin sopivasti kaappaamassa.

Missä ovat olleet Harkimon omat, tarkkaan mietityt ja seulotut valmentajarekrytoinnit ajalta ennen KHL:ään siirtymistä?

Hän näytti suurelta seurajohtajalta 1990-luvulla, kun Jokereilla oli omat runkopelaajat menestyksen takana. Harkimo yritti jatkaa 2000-luvulla Jokereiden menestystä nimekkäillä värväyksillä, mutta turhaan. Jokeri-pomon jääkiekko-osaaminen ja pitkäjänteisyys ei riittänyt urheilulliseen eikä myöskään taloudelliseen menestykseen.

Venäläiset pelastivat

Harry Harkimon Jokeri-taipaleen viimeinen etappi kesäkuussa 2013 ei käynnistynyt lainkaan kunniakkaasti. Harkimon kiire KHL:ään oli sen verran kova, että hän ”unohti” kertoa hankkeestaan SM-liigan muille seuroille osakassopimuksen vastaisesti.

Taloudelliseen ahdinkoon Helsingin Areenan ja Jokereiden kanssa joutunut Harkimo pystyi irrottamaan seuran SM-liigan osakkuudesta lopulta vain nolon sopimussakon kautta. Jäljelle jäivät savuavat rauniot sekä KHL-Jokereiden ja SM-liigaseurojen olemattomat välit.

Harry Harkimo ja Roman Rotenberg
Harry Harkimo ja venäläisyhtiön puheenjohtaja Roman Rotenberg kertoivat vuonna 2013, että Jokerit siirtyy KHL-sarjaan.Petteri Paalasmaa/ AOP

Kun Harry Harkimo myi hallinsa ja seurastaan 49 prosenttia venäläisille rahoittajille ja liittyi KHL-seikkailun arvaamattomiin pyörteisiin, tapahtui samalla jotakin peruuttamatonta. Harkimo myi samalla pois Jokereiden sielun ja sydämen. KHL-Jokereiden uutuudenviehätyskin kesti vain häviävän pienen hetken.

Monen pitkäaikaisen Jokeri-fanin tunnesiteet alun perin pieneen helsinkiläiseen seuraan katkesivat venäläisten kyydissä. Nyky-Jokereihin on vaikea samaistua.

Nyt seura yritetään ainakin nimellisesti palauttaa suomalaiseen omistukseen, kun Jari Kurri ottaa sata prosenttia seuran osakkeista. Harkimo eksyi, mutta pystyykö Kurri palauttamaan Jokerit seuraksi, johon kannattajat aikanaan ihastuivat?

Lue myös:

Jari Kurrista uusi Jokereiden omistaja – seura palaa täysin suomalaiseen omistukseen

Henrik Haapalalle kaksivuotinen sopimus Jokereihin – "Asenne ja halu oli tärkeää"

Hjallis Harkimo Jokereiden kauden päättymisestä: "Ei tähän totu koskaan"

Harkimo pyörtää puheitaan Jokerien uudesta omistajasta: "En ole sanonut, että kauppoja on tehty"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat