Suora

 • Rytmisen EM, neliottelu C- ja D-ryhmät
 • Hiihdon maailmancup, naisten 10 km (v) takaa-ajokilpailu
 • Urheilustudio 29.11.
 • Hiihdon maailmancup, miesten 15 km (v) takaa-ajokilpailu
 • StarCraft 2: talviturnaus
 • Rytmisen EM, neliottelu B- ja A-ryhmät
 • Urheilustudio 29.11.
 • Ampumahiihdon MC, naisten pikakilpailu, Kontiolahti
 • Ampumahiihdon MC: Kontiolahti, naisten pikakilpailu
 • Yhdistetyn maailmancup, hiihto-osuus 10 km
 • Mäkihypyn maailmancup, Ruka, HS 142, 1. kierros
 • Urheilustudio 29.11.
 • Mäkihypyn maailmancup, Ruka, HS 142, 2. kierros
 • Urheiluruutu
 • Urheilustudio 29.11.
 • Neliottelu
 • Suomen vahvimman miehen raju tarina: Mika Törrö vaihtoi huumeet, viinan ja vankilan puntteihin - nyt äiti voi nukkua yönsä rauhassa
 • Urheiluruutu

Jokereiden jättitappiot on kuitattu miljoonien eurojen pääomalainoilla, neljässä kaudessa venäläislainaa 44 miljoonaa euroa – katso tästä yhtiön hurjat taloustiedot vuosi vuodelta

Jokerit teki neljänä KHL-kautenaan yli 56 miljoonaa euroa tappiota. Venäläistaustaiset omistajat ovat useimmiten kuitanneet tappioita pääomalainoilla.

KHL
Roman Rotenberg, Gennadi Timtshenko
Roman Rotenberg ja Gennadi Timtshenko omistivat osan Jokereista sen KHL-taipaleen alusta toukokuun 24. päivään saakka.Alexander Demianchuk/AOP

Jokerit Hockey Club Oy:n venäläistaustaisten omistajien Gennadi Timtshenkon ja Roman Rotenbergin arvioidaan rahoittaneen kiekkoyhtiön kymmenien miljoonien eurojen tappioita KHL-aikakaudella pääomalainoilla. Viime tilikauden lopussa venäläistaustaiset omistajat olivat antaneet yhtiölle pääomalainaa kaikkiaan peräti 44 miljoonaa euroa. Summa on kertynyt Jokerien neljän KHL-kauden aikana.

Jokereiden uusi omistaja Jari Kurri ei suostunut kertomaan Yle Urheilulle yhtiöstä maksettua kauppasummaa.

– Keskusteluja on käyty rahoituskumppaneiden kanssa, Kurri kertoi seuran tiedotustilaisuudessa.

Kurria ei tavoitettu myöhemmin kommentoimaan sitä, onko pääomalainat ja velat kuitattu oston yhteydessä.

Harry Harkimo, Jari Kurri
Jari Kurri (oik.) omistaa nyt Jokerit kokonaan.Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Jos velkoja ei ole kuitattu oston yhteydessä, tarkoittaa se käytännössä sitä, että Jokerit on täysin pääomalainoja yhtiölle myöntäneiden velkojien armoilla myös tulevaisuudessa omistajan vaihdoksesta huolimatta.

Tilikausi 2013–2014

Jääkiekkojoukkue Jokereiden taustayhtiö Jokerit Hockey Club Oy perustettiin vuonna 2013. Tuolloin kiekkojoukkue pelasi viimeisen SM-liigakautensa, joka päättyi yhdeksänteen sijaan.

Tilikaudella liikevaihto oli vajaat seitsemän miljoonaa euroa ja tappiota kertyi noin neljä miljoonaa euroa. Yhtiön hallituksessa istuivat tuolloin puheenjohtaja Harry Harkimon lisäksi jäseninä Kai Paananen, Catharina Stackelberg (19.8.2014 saakka), Sami Kyntölä (24.10.2014 alkaen) ja Jukka Kohonen (toimitusjohtaja 1.2.2014 alkaen). Paananen on Timtshenkon pitkäaikainen yhteistyökumppani.

Tilikausi 2014–2015

Joukkue pelasi ensimmäisen kautensa KHL:ssä ja sijoittui kuudenneksi. Yhtiön liikevaihto nousi rajusti, 11,6 miljoonaan euroon. Tappiot olivat kuitenkin sitäkin suuremmat, 13,4 miljoonaa euroa.

Oma pääoma taipui tappiolle ja tilinpäätöksessä todettiin suoraan, että yrityksen rahoitus on riippuvainen omistajien rahoituksesta yhtiölle. Pääomalainoja tilinpäätöksessä ei vielä ollut. Hallituksen kokoonpanoon ei tullut muutoksia.

Tilinpäätöksessä yhtiötä huomautettiin siitä, että vaikka sen oma pääoma on ollut negatiivinen yli seitsemän miljoonaa euroa, ei se ole tehnyt osakepääoman menettämisestä osakeyhtiölain edellyttämää rekisteri-ilmoitusta.

Tilikausi 2015–2016

Yhtiön taloudelliset tappiot jatkuivat toisella KHL-kaudella. Liikevaihto oli reilut 10 miljoonaa euroa, mutta tappiota kertyi 15,4 miljoonaa euroa.

Harry Harkimo ja Roman Rotenberg
Harry Harkimo ja venäläisyhtiön puheenjohtaja Roman Rotenberg kertoivat vuonna 2013, että Jokerit siirtyy KHL-sarjaan.Petteri Paalasmaa/ AOP

Maaliskuussa 2016 yhtiö ja sen rahoittaja sopivat pitkäaikaisten lainojen muuttamisesta pääomalainoiksi. Tilikauden päätteeksi Jokerit Hockey Club Oy oli saanut rahoittajiltaan pääomalainaa yhteensä 21,4 miljoonan euron verran. Yleisesti on tiedossa, että yhtiötä ovat lainoittaneet sen venäläistaustaiset omistajat Gennadi Timtshenko ja Roman Rotenberg. Kaksikosta Rotenberg istui hallituksessa, kuten myös puheenjohtaja Harkimo, Kai Paananen, Sami Kyntölä ja toimitusjohtaja Jukka Kohonen.

Yhtiö sai tilintarkastuskertomuksessa jälleen huomautuksen siitä, ettei se ollut tehnyt oman pääoman menettämisestä rekisteri-ilmoitusta. Oma pääoma oli tappiolla yli 22 miljoonaa euroa.

Tilikausi 2016–2017

Jokerit pelasi kolmannen kautensa KHL:ssä. Tilikausi oli yhtiölle neljäs. Taloudelliset vaikeudet jatkuivat, sillä liikevaihto putosi 7,7 miljoonaan euroon. Tappiota kertyi 14,9 miljoonaa euroa.

Pääomalainojen määrä nousi rajusti, sillä se oli jo yli 36 miljoonaa euroa. Tilinpäätöksen mukaan toiminnan jatkuvuus oli turvattu 12 kuukautta eteenpäin omistajilta tulevilla pääomalainoilla.

Yhtiön pääomalainat oli tilikauden aikana siirretty toiselle velkojalle ja korkoa nostettiin 7,1 prosenttiin.

Tilikausi 2017–2018

Jokereiden kausi päättyi taloudellisesti jälleen tappioihin. Liikevaihto nousi 12,2 miljoonaan euroon, mutta tappiota kertyi 12,5 miljoonaa euroa. Pääomalainojen määrä oli noussut 44 miljoonaan euroon. Niille oli kertynyt korkoa vuoden 2018 huhtikuun lopussa 4,2 miljoonaa euroa.

Jukka Kohonen
Jukka Kohonen jatkaa Jokerien toimitusjohtajana.AOP

Neljän KHL-kauden yhteenlasketut tappiot olivat yli 56 miljoonaan euroa. Jokereiden toimitusjohtaja Jukka Kohonen kommentoi viime joulukuussa Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että "rahoittajat rahoittavat saadakseen sille rahalle vastinetta jossakin muualla".

Toimintakertomuksessaan yhtiö totesi, että "pakotteet ja Venäjä-kytkökset aiheuttavat Jokereille merkittävää mainehaittaa, jota kotimainen valtamedia omasta puolestaan lietsoo". Mainehaitan se katsoi haitanneen yhtiön toimintaa. Edelleen toimintakertomuksessa todettiin, että yrityksen rahoitus on riippuvainen omistajien rahoituksesta yhtiölle. Seuraavan vuoden toiminta oli taattu omistajien antamilla pääomalainoilla.

Jokerit Hockey Club sai huomautuksen tilintarkastuskertomuksessa siitä, ettei yhtiö ollut tehnyt edelleenkään osakeyhtiölain edellyttämää rekisteri-ilmoitusta negatiivisesta omasta pääomasta. Yhtiön hallituksessa istuivat Harkimon lisäksi Rotenberg, Kai Paananen, Jukka Kohonen ja uutena Jari Kurri.

Jutun lähteinä on käytetty Jokerit Hockey Oy:n Kaupparekisteriin toimitettuja tilinpäätöksiä.

Lue myös:

Jari Kurrista uusi Jokereiden omistaja – seura palaa täysin suomalaiseen omistukseen

Harkimo halusi, etteivät Venäjä-pakotteet vaikuta enää Jokereihin – Kurri ei tahtonut avata kauppasummia: "Talousasioita en kommentoi"

Kommentti: Harkimo loi Helsingin pienestä haastajasta suurseuran, kunnes lopulta tukahdutti Jokerien sielun ja sydämen

Urheilua on aina käytetty politiikan pelinappulana – Jokerit on tästä nykyajan selvin esimerkki Suomessa

Hjallis Harkimo pelasti Jokerit "varmalta" tuholta ja kasvatti perheyrityksestä miljoonabisneksen – villin visionäärin hurjista suunnitelmista vain osa toteutui

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat