Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Leijonien täydellinen esitys yritettiin murskata häpeällisellä farssilla – Suomi teki ihmeen, ja voitti kaksi ylivoimaista vastustajaa!

Suomen voitto Venäjästä oli totaalisen mykistävä suoritus, jossa kaatui kaksi vastustajaa, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Jussi Paasi.

urheilu
Marko Anttila
Jussi Nukari / Lehtikuva

Jääkiekon MM-turnauksen otteluohjelman, tulokset ja tilastot löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

BRATISLAVA. Mikä näytös. Mikä uskomaton näytös. Leijonat otti yhdessä ottelussa kaksi voittoa. Sen ei pitäisi olla mahdollista. Mutta Leijonat olikin päättänyt tehdä mahdottomasta mahdollisen.

Suomi aloitti välierän Venäjää vastaan täydellisesti. Leijonat hallitsi avauserää selvästi, ja piti Venäjän supertähdet ihailtavan tyylikkäästi poissa mukavuusalueeltaan, eli kiekollisesta pelaamisesta. Muutaman pyörityksen Venäjä onnistui Suomen päädyssä järjestämään, mutta maalivahti Kevin Lankinen näytti, että hän oli valmis elämänsä isoimpaan otteluun.

Pelin alku tarjosi ensin myös jättiyllätyksen. Erotuomarit vaikuttivat olevan tehtäviensä tasalla. Venäjällekin vihellettiin rangaistuksia! Ennen tätä ottelua monen kiekkofanin mieleen oli nimittäin varmasti hiipinyt päivälleen viiden vuoden takainen farssi, kun tuomarit suosivat härskillä tavalla Venäjää vuoden 2014 MM-kisojen loppuottelussa. Leijonat koki tuolloin yhden jääkiekkohistorian suurimmista oikeusmurhista.

Toivo raitapaitojen ryhdikkyydestä alkoi kuitenkin haihtua nopeasti erän edetessä. Petteri Lindbohm sai Venäjän maalilla kaksi kertaa mailasta päähän. Suomalaispuolustajan huuli vuoti verta, mutta yksikään neljästä oikeudenjakajasta ei nähnyt tilanteessa minkäänlaista rikettä. Oikea tuomio olisi tietysti ollut kaksi kahden minuutin jäähyä.

Samassa maalinedusrytäkässä Kaapo Kakko oli lähellä sörkkiä kiekon Venäjän maaliin. Kakko nosti jo toisen kätensäkin ylös maalin merkiksi. Jostain kumman syystä tilannetta ei käyty tarkastamassa videolta.

Lisäksi tätä ennen tuomareilta oli mennyt ohi muutama muukin tilanne. Juhani Tyrväisen mailasta pidettiin kiinni, Miika Koivisto kampattiin. Näytti siltä, että Suomella on välierässä – Minskin finaalin tapaan – kaksi vastustajaa.

Leijonat oli kuitenkin päättänyt, että tämä ottelu päättyy lopulta sinivalkoisiin juhliin. Tuokaa NHL-tähdet, tuokaa oikeusmurhat, tuokaa mitä tahansa, tämä ensikertalaisten jengi näyttää, mistä se on tehty!

Toisessa erässä Suomen murhaava tahti jatkui. Leijonat vyörytti pitkiä hyökkäyksiä. Venäjän maalin tolppa kilahti. Marko Anttilalla oli avopaikka. Suomi uskalsi pysyä kiekossa rohkeasti eikä roiskinut vaikeissakaan paikoissa turhaan kiekkoa vastustajalle.

Yksi kohtaus toisessa erässä oli kuin koko peli pienoiskoossa. Toista erää oli jäljellä pari minuuttia, kun Jani Hakanpää käynnisti Leijonien nopean vastahyökkäyksen. Hakanpää syötti kiekon eteenpäin ja syöksyi vimmaisesti mukaan hyökkäykseen. Hän jätti rinnallaan keskialueella olleen Jevgeni Malkinin väkevillä potkuillaan puolitoista metriä taakseen, sai kiekon hyökkäysalueella takaisin lapaansa, ja ampui vain puolitoista senttiä Venäjän maalin yli. SM-liigapelaaja kohtasi NHL-tähden. SM-liigapelaaja voitti.

Mutta sitten alkoi häpeällinen näytös. Ensin venäläispelaajan maila osui Leijonien kapteenin Marko Anttilan naamaan. Ei rangaistusta. Ei tietenkään. Kolmannessa erässä meno muuttui vielä härskimmäksi. Samassa vaihdossa kaksi Leijonien pelaajaa kampattiin tylysti jäähän. Päivänselviä jäähyn paikkoja molemmat, mutta tuomarien kädet pysyivät alhaalla. Vain hetki sen jälkeen Oliwer Kaski sipaisi pehmeästi venäläispelaajaa mailallaan. Jäähy. Tietysti. Mutta Leijonat ei lannistunut.

Marko Anttila
Marko Anttila ratkaisi maalillaan voiton Venäjästä.Joe Klamar / AFP / Lehtikuva

Venäjän tähtipelaaja Ilja Kovaltsuk ei tiennyt ennen tätä ottelua, mitä Mörkö tarkoittaa. Nyt tietää. Marko ”Mörkö” Anttila nousi Leijonien hahmoksi. Ruotsi-ottelussa Anttila viimeisteli elintärkeän tasoitusmaalin. Nyt tuli vielä tärkeämpi osuma.

Kevin Lankinen kertoi ennen ottelua, että tämä peli on hänen uransa toistaiseksi tärkein. Ja millaisen esityksen Lankinen maalillaan järjestikään. Lankinen oli ensimmäisestä sekunnista lähtien yksi Leijonien jättiyllätyksen takuumies.

Suomi teki ihmeen, ja marssi Anttilan maalilla MM-finaaliin. Tälle joukkueelle mikään ei näytä olevan mahdotonta. Mutta ilman Anttilan maalia tämä ottelu olisi ollut samanlainen oikeusmurha ja farssi kuin vuoden 2014 finaali. Vain Suomen häkellyttävä esitys piti Kansainvälisen jääkiekkoliiton uskottavuuden rippeet elossa.

Lue myös:

MM-finaaliin! Leijonat voitti Venäjän uskomattomalla tavalla – "Mörkö"-Markosta tuli Suomen sankari, Lankinen nollasi Venäjän tähdet

Suomi pelaa MM-loppuottelussa Kanadaa vastaan sunnuntaina kello 21.15 – presidentti Niinistö kommentoi ajankohtaa: "Vaali vai finaali tv:stä?"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat