Suora

 • Jukolan viesti
 • Suunnistus Jukolan viesti
 • Jukolan viestin maaliintulo
 • Jukola tänään
 • Venlojen viestin kooste
 • Kooste Jukolan viestistä
 • Rallin MM, Sardinia, ek 17 - live
 • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
 • Rallin MM, Sardinia, Power Stage -live
 • Suomen vahvin mies, karsintakilpailu 2019
 • Makwan Amirkhani: Syön vastustajani elävältä kaiken kokemani paskan jälkeen
 • Titta Keinänen - dropoutista karaten huipulle
 • FIFAn jalkapallon naisten MM: SWE - THA
 • WRC-kauden välitilinpäätös
 • Urheiluruutu

Leijonat teki ilmiömäisen tempun – yksityiskohta Venäjä-välierän voittomaalissa osoittaa tyhjentävästi, miksi Suomi pelaa tänään MM-kullasta: "Täydellisyyttä hipova esitys"

Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi kertoo, miksi Suomi eteni jääkiekon MM-turnauksen loppuotteluun.

urheilu
Suomi juhlii Venäjää vastaan
Katso lauantain Urheiluruudun kokonaisuus Leijonista

Jääkiekon MM-turnauksen otteluohjelman, tulokset ja tilastot löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

1. Venäjä-välierä oli oppikirjamateriaalia

Eihän tämän pitänyt olla edes mahdollista. Leijonien parjattu ja aliarvioitu joukkue teki jääkiekon miesten MM-turnauksessa melkoisen tempun. Suomi pelaa tänään MM-loppuottelussa, vaikka juuri kukaan ei uskonut Leijonien mahdollisuuksiin ennen turnausta.

18 ensikertalaisen ryhmä voitti lauantain MM-välierässä Venäjän 1–0 Marko Anttilan maalilla. Venäjä oli jo toinen NHL-tähtiä vilisevä huippujoukkue, jonka Suomi pudotti jatkosta. Puolivälierässä kaatui Ruotsi.

Venäjää vastaan Suomi piti turnauksen tähän mennessä vaarallisimmat pelaajat Nikita Kutsherovin ja Nikita Gusevin täysin pimennossa. Muutkaan Venäjän tähdet eivät päässeet loistamaan, kun Suomi kontrolloi kiekkoa.

– Se oli täydellisyyttä hipova esitys Suomelta, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi.

– Venäjä-ottelu oli Meidän pelin, yhteistyön jääkiekon ja ottelutaktiikan osalta aivan ilmiömäistä oppikirjamateriaalia siitä, miten taktiikkaa ja joukkuepelaamista pystytään hyödyntämään ottelun voittamiseen.

Suomi voitti Venäjän, koska joukkueen pelisuunnitelma onnistui ja joukkueen taistelutahto oli aivan poikkeuksellisella tasolla. Sen lisäksi yksilöt saatiin pelaamaan taitojensa ylärajoilla.

– Suomi sai enemmän yksilöitä ylittämään itsensä kuin Venäjä.

Marko Anttila
Marko Anttila tuuletti raivokkaasti voittomaalia.Joe Klamar / AFP / Lehtikuva

2. Joukkue oli sisäistänyt pelisuunnitelman täydellisesti

Jukka Jalosen johtama Suomen valmennusjohto oli tehnyt Venäjä-otteluun pelisuunnitelman, jonka joukkue oli sisäistänyt täydellisesti.

– Valmennus tiesi, mihin kannattaa iskeä. Se oli saatu siirrettyä lihaksi ja vereksi kentälle, jääkiekkovalmentaja Juujärvi sanoo.

Venäjän joukkue on täynnä taitavia pelaajia, jotka turhautuivat, kun Suomi piti heidät pois kiekosta. Suomi pyrki pitämään kiekkoa hallussaan sekä määrittämään pelin virtauksen, ja onnistui tässä suurimman osan ajasta.

– Leijonat rytmitti peliä aivan loistavasti. Joukkue lähti nopeisiin hyökkäyksiin aina, kun oli paikka, mutta uskalsi pelata viivelähtöjä ja sitä kautta kontrolloi pelin rytmiä, Juujärvi kehuu.

– Sen lisäksi Suomi karvasi aggressiivisesti aina, kun siihen oli mahdollisuus. Joukkue sai paljon kiekonriistoja, joista tuli muutama huippupaikka.

Tällaiset asiat kuuluvat muutenkin Leijonien pelitapaan, mutta lauantain välierässä avainsana oli reagointi. Leijonat karvasi aggressiivisesti silloin, kun oli paikka. Leijonat lähti nopeasti silloin, kun oli paikka ja malttoi pelata kiekon oman maalin taakse, kun tilanne sitä vaati. Suomi osasi tarvittaessa myös tukkia keskialueen trapillaan

– Trap-pelissä oli hienoa katsoa, miten kärkipelaaja teki töitä ja sitten, kun kärki joutui tulemaan sisään, sieltä tuli linjasta uusi pelaaja kärkikarvaajaksi. Venäjä ei saanut yhtään tilaa.

Joel Kiviranta Nikita Nesterov, Nikita Kutshero
Suomen voittomaali lähti Joel Kivirannan riistosta.Christian Bruna / AOP

3. Voittomaali kuvastaa Leijonien hyvyyttä

Marko Anttila teki voittomaalin runsaan 50 minuutin pelin jälkeen. Mörkö-Marko nousi kansallissankariksi, mutta maalin taustalla oli viisikon saumaton yhteistyö.

Leijonat on hionut turnauksessa pieniä yksityiskohtia pelitavan sisällä huippuunsa. Juujärvi sanookin, että Suomi ja Venäjä pelasivat molemmat erinomaista joukkuepeliä, mutta Suomen taktiikka oli pidemmälle hiottu.

Tämä on näkynyt koko turnauksen ajan esimerkiksi aloituksissa, joissa kaikki Leijonien viisikon jäsenet tietävät, mitä tehdä. Kaikki muistavat Kaapo Kakon aloituskuvion päätteeksi tekemän maalin alkusarjan Slovakia-ottelussa.

Venäjä-ottelun voittomaalissa Suomen Juho Lammikko hävisi aloituksen, mutta se ei haitannut Suomen viisikkoa, jonka jokainen jäsen ampaisi heti täyttämään tehtäväänsä. Kiekko oli Venäjän maalissa kahdeksan sekuntia hävityn aloituksen jälkeen.

Joel Kiviranta antoi heti paineen, riisti kiekon ja syötti sen siniviivalle. Heti, kun nähtiin, että riisto saadaan, kaksi pelaajaa meni maalin eteen, Juujärvi kertaa.

Henri Jokiharju heitti kiekon maalille, Andrei Vasilevski torjui kiekon eteensä ja Anttila laukoi irtopalan verkkoon. Tuo maali riitti voittoon.

Juuri tällaisilla yksityiskohdilla ja viisikon saumattomalla yhteistyöllä Leijonat on saanut tässä turnauksessa kilpailuetua vastustajiin nähden.

Suomen maalinedusta
Suomi puolusti maalinedustaa erinomaisesti.Martin Rose / Getty Images

4. Kevin Lankinen ja Suomen puolustus hirmuvireessä

Suomen suurin sankari ottelussa oli maalivahti Kevin Lankinen, joka torjui 32 kiekkoa ja pysäytti Venäjän NHL-tähdet. Lankinen tuli Venäjä-otteluun hankalasta lähtökohdasta, sillä hän oli kahdessa edellisessä ottelussa päästänyt yhteensä kahdeksan maalia.

– Lankisen nousu tuolle tasolle on osoitus joukkueen henkisestä tilasta. Hänessä tiivistyy se luottamus ja rohkeus, mikä pelaajista huokuu. Lankisella oli turnauksen alussa ylipelaamisen oireita. Hän vähän ylitorjui tilanteita ja paketti näytti levottomalta, Juujärvi sanoo.

– Puolivälierä Ruotsia vastaan oli hänelle erittäin vaikea. Tuli vain vähän laukauksia, pari maalia mahdottomasta paikasta ja yksi pomppumaali. Hän pystyi nousemaan siitä ihan nappipeliin Venäjää vastaan.

Lankinen pelasi perusvarmaa peliä, joka antoi rauhan Suomen puolustukselle. Siihen päälle hän otti muutaman maailmanluokan torjunnan muun muassa Aleksandr Ovetshkinin ja Kirill Kaprizovin laukauksiin.

Maalivahdin onnistuminen oli myös Suomen viisikon onnistuminen.

– Suomi pelasi täydellistä maalinestopeliä. Ruotsi-otteluun verrattuna Suomi paransi oman maalin edustalla. Nyt toinenkin laitahyökkääjä tuli oman maalin eteen. Sitä kautta Suomi pystyi siivoamaan monta läheltä piti -tilannetta maalin edestä, Juujärvi sanoo.

– Suomi paransi myös laukausten blokkaamisen osalta. Suomi maksoi tässä ottelussa enemmän hintaa kuin Venäjä.

Juho Lammikko Juhani Tyrväinen Oliwer Kaski
Leijonissa vallitsee luottamus ja usko joukkuekaveriin.Martin Rose / Getty Images

5. Poikkeuksellinen henkinen tila

Suomen joukkueen henkinen lataus oli Venäjää vastaan juuri oikealla tasolla. Jos Ruotsia vastaan tuli ensimmäisessä erässä kaksi turhaa jäähyä, tällä kertaa Leijonat ei ottanut yhtään ylimääräistä kaksiminuuttista. Myös huolimattomuusvirheitä oli todella vähän.

– Suomen tunne oli optimitasolla ensimmäisestä vaihdosta viimeiseen hetkeen asti. Se on urheilussa kaikista tärkeintä, Juujärvi muistuttaa.

Henkinen lataus tulee Suomen joukkueen yhteishengestä, jota on kehuttu turnauksen aikana poikkeukselliseksi. Se välittyy Slovakiasta Suomeen asti.

– Joukkue uskaltaa pelata rohkeaa peliä, mutta myös olla kärsivällinen ja rauhallinen. Sellaista yliyrittämistä ei ole ollenkaan. Tunne ja järki lyövät niin hyvin kättä tuossa pelaamisessa kuin voi, Juujärvi sanoo.

– Kaikki urheilua seuraavat tai harrastavat tietävät, että kova yritys on helppo saada. Kova yritys yhdistettynä suoritusrauhallisuuteen ja malttiin kovassa painetilanteessa on kaikkea muuta kuin helppoa. Tässä joukkueessa se onnistuu.

Jotain parannettavaakin jäi sunnuntain MM-finaaliin.

– Noista maalipaikoista olisi pitänyt tehdä enemmän maaleja.

Suomi kohtaa Kanadan jääkiekon miesten MM-loppuottelussa tänään sunnuntaina kello 21.15 alkaen.

Lue myös:

Tämänhän piti olla surkea joukkue! Leijonien hyökkääjältä järisyttävä palopuhe Venäjä-voiton jälkeen: "Kaikki ennakkoluuloiset ovat olleet väärässä"

Suomen mykistävä voitto Venäjästä kiteytyi pieneen hetkeen toisen erän lopulla – "Muistan sen tilanteen hyvin"

Kansansuosikiksi noussut leijonakapteeni hehkutti ylpeänä sensaatiomaista MM-finaalipaikkaa: "Halu on ihan hirveä"

Venäjän tähdet hölmistyivät! Leijonien sankarivahtia ylistettiin MM-välierän tempusta: "Olihan tuo Lankinen ilmiö tuolla maalissa"

Suomi pelaa MM-loppuottelussa Kanadaa vastaan sunnuntaina kello 21.15 – presidentti Niinistö kommentoi ajankohtaa: "Vaali vai finaali tv:stä?"

Jukka Jalonen yritti hillitä itsensä Venäjä-ottelun kummallisista ratkaisuista – "Maailmassa oli vain kaksi silmäparia, jotka eivät sitä nähneet"

Kommentti: Leijonien täydellinen esitys yritettiin murskata häpeällisellä farssilla – Suomi teki ihmeen, ja voitti kaksi ylivoimaista vastustajaa!

MM-finaaliin! Leijonat voitti Venäjän uskomattomalla tavalla – "Mörkö"-Markosta tuli Suomen sankari, Lankinen nollasi Venäjän tähdet

Toistuuko alkusarjan yllätys? Suomi kohtaa MM-finaalissa Kanadan – Kaapo Kakko kylvetti viimeksi

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat