Jukka Jalonen tietää, ketä leijonaa kansa rakastaa yli kaiken – päävalmentaja nosti esiin myös yllättävän esimerkin, joka ei näy kotisohville

Suomen jääkiekkomaajoukkueella riittää päävalmentajan mukaan vielä parannettavaa loistavasta Venäjä-ottelusta.

urheilu
Jukka Jalonen
AOP

Jääkiekon MM-turnauksen otteluohjelman, tulokset ja tilastot löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

BRATISLAVA. Leijonat pelasi lauantaina Venäjää vastaan täydellisen ottelun. Suomi nollasi NHL-supertähdet vakuuttavalla tavalla ja marssi MM-finaaliin. Päävalmentaja Jukka Jalosen mukaan peli ei kuitenkaan ollut joukkueelta täydellinen. Kokenut luotsi kertoi, että pelaamisessa riittää yhä kehitettävää, erityisesti yksilötasolla.

– Me voimme vieläkin parantaa, vaikka Venäjä-ottelu olikin kova suoritus pelillisesti ja tuloksellisesti. Kyllä siellä on sellaisia yksilöitä, jotka pystyvät pelaamaan vielä paljon paremmin. En nyt viitsi tässä nimiä mainita, mutta eivät kaikki ihan nappipeliä pelanneet, Jalonen sanoi.

Jalonen vaatii sunnuntai-iltana Kanadaa vastaan pelaajiltaan tarkkuutta erityisesti kiekollisessa pelaamisessa.

– Koko ajan pitää olla hereillä kiekon kanssa. Meille tuli Venäjä-pelissä muutama lapsus, rupesimme kaivamaan verta nokasta. Pelattiin sellaista liigakiekkoa, vähän liian riskialtista, keskialuetta poikittain, ja niistä peli kääntyi, Jalonen kertoi.

– Pitää ymmärtää, eikä leikkiä tulella. Siellä oli muutamia sellaisia hölmöjä tekoja, jotka finaalista pitää saada pois. Ei niitä ollut montaa, mutta välillä se yksi tai kaksikin riittää, hän jatkoi.

Jalonen nosti esiin yhden pelaajan, joka ei ole kisojen aikana ollut se kotikatsomoiden juhlituin sankari, mutta kuvastaa Leijonien pelitavan täydellistä noudattamista ja esimerkillisyyttä kaukalossa. Kotisohvilla huomion ovat vieneet toistuvasti muun muassa Marko Anttila, Kaapo Kakko ja Kevin Lankinen. Jalosen mukaan katseet kannattaa kääntää joukkueen kokeneimman ja vanhimman pelaajan suuntaan.

– Sellaista kristiankuuselamaista pelaamista pitää olla enemmän. Siinä ei kauheasti hölmöillä. Vaikka (Kuuselalla) ei jalka enää niin hyvin toimikaan, pää toimii. Ratkaisut ovat aina peliä ja joukkuetta edistäviä, Jalonen kehui.

Kristian Kuusela on joukkueen konkari. 36-vuotias hyökkääjä on kulkenut todella pitkän tien pelaajana, ennen kuin paikka MM-joukkueessa lopulta aukesi.

Kristian Kuusela
Kristian Kuusela on pelannut erinomaisesti etenkin pudotuspeleissä.Martin Rose / Getty Images

"Voitetaan vaan"

Vaatimustaso on viritetty äärimmilleen, virheettömyyttä peräänkuulutetaan, hölmöillä ei saa, eikä leikkiä tulella. Tästä kaikesta huolimatta Jalonen joukkoineen aikoo nauttia kisojen huipennuksesta.

– Huikea fiilis. Ei parempi voi olla. Me olemme finaalissa, meillä on mahdollisuus voittaa MM-kultaa. Mikäs sen hienompaa. Kauden viimeinen ottelu. Hieno hetki, Jalonen hehkutti.

Leijonat on yllättänyt MM-kisoissa kaikki. Vastustajat, yleisön, median. Jaloselle joukkueen menestys ei ole ollut mikään jättiyllätys.

– Sanotaan näin, että koko ajan on ollut sellainen fiilis, että meitä on erittäin vaikea voittaa. Meitä ei ole kertaakaan voitettu helposti, ihan sieltä leirityksestä alkaen. Ei olla kertaakaan oltu jaloissa, eikä olla finaalissakaan.

Leijonilla on ollut koko kisojen ajan teema, joka kuulostaa hämmentävän yksinkertaiselta.

– Meillä on teemana, että pelataan vaan. Miten voidaan pelata paremmin huomenna, pelataan vaan. Miten voidaan voittaa huomenna, voitetaan vaan. Ei se sen kummempaa ole.

Aavistuksen kummallista – tai ainakin odottamatonta – on ollut se, että Leijonien suureksi sankariksi on Slovakiassa noussut Marko Anttila. Yli kaksimetrinen kapteeni upotti maalillaan Venäjän, ja teki elintärkeän tasoitusmaalin puolivälierässä Ruotsia vastaan.

– On se aika uskomaton juttu kyllä. Se, että jos meillä olisi ollut ihan kaikki nyt mukana olevat pelaajat alusta (leirityksestä) asti, niin ”Stretsi” voisi ehkä olla varakapteeni, mahdollisesti. Mutta hän veti niin hyvin koko leirityksen ajan, tunsi kaikki pelaajat hyvin. Ei ollut lopulta mitään epäselvää, kenet kapteeniksi valitaan.

Marko Anttila
Joe Klamar / AFP / Lehtikuva

Jalonen suorastaan herkistyi kuvaillessaan Anttilan taitoja ja luonnetta.

– Minkälainen taklaaja, minkälainen joukkuepelaaja… jätkäthän rakastavat Stretsiä. Hän on niin empaattinen ihminen. Kaikesta näkyy se epäitsekkyys ja joukkueen eteen pelaaminen. Mikäs sen hienompaa. Se tarina, mistä hän on tullut. Alkaa ikääkin olemaan, mutta hän on joka vuosi kehittynyt ja mennyt eteenpäin. Tullut paremmaksi ja paremmaksi, vaikka ikää on yli 30 vuotta. Se on todella kova suoritus, Jalonen suitsutti.

Jalonen osasi tiivistää lopuksi olennaisen yhteen lauseeseen.

– Suomen kansa rakastaa Mörköä.

Suomi ja Kanada kohtaavat jääkiekon miesten MM-finaalissa tänään sunnuntaina kello 21.15 alkaen.

Lue myös:

Tässä on Leijonien miehitys MM-kultajahtiin! Tutut ketjut Kanadan kaatoon

Tämänhän piti olla surkea joukkue! Leijonien hyökkääjältä järisyttävä palopuhe Venäjä-voiton jälkeen: "Kaikki ennakkoluuloiset ovat olleet väärässä"

Leijonat teki ilmiömäisen tempun – yksityiskohta Venäjä-välierän voittomaalissa osoittaa tyhjentävästi, miksi Suomi pelaa tänään MM-kullasta: "Täydellisyyttä hipova esitys"

Toistuuko alkusarjan yllätys? Suomi kohtaa MM-finaalissa Kanadan – Kaapo Kakko kylvetti viimeksi

Suomen mykistävä voitto Venäjästä kiteytyi pieneen hetkeen toisen erän lopulla – "Muistan sen tilanteen hyvin"

Kansansuosikiksi noussut leijonakapteeni hehkutti ylpeänä sensaatiomaista MM-finaalipaikkaa: "Halu on ihan hirveä"

Venäjän tähdet hölmistyivät! Leijonien sankarivahtia ylistettiin MM-välierän tempusta: "Olihan tuo Lankinen ilmiö tuolla maalissa"

Kommentti: Leijonien täydellinen esitys yritettiin murskata häpeällisellä farssilla – Suomi teki ihmeen, ja voitti kaksi ylivoimaista vastustajaa!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat