Suora

  • Jalkapallon naisten maaottelu: FIN - ISL
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CHN - ESP
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: RSA - GER
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon naisten maaottelu Suomi - Islanti 17.6.
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NGA - FRA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: KOR - NOR
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Kanadalla on ärsyttävä ominaisuus, joka Leijonien pitää pystyä käsittelemään MM-finaalissa – asiantuntijalta yllättävä näkemys tuomarilinjasta: "Suomen etu"

Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi kertoo, mitkä asiat korostuvat sunnuntai-illan MM-loppuottelussa.

Jääkiekon MM 2019

1

Mark Stone
Getty Images

Kanada tuo uuden elementin peliin

Suomi kohtaa Kanadan jääkiekon MM-turnauksen loppuottelussa tänään sunnuntaina. Leijonat oli parempi, kun joukkueet kohtasivat alkusarjassa. Kanada lähtee silti finaaliin suosikkina.

Suomi ei ole tässä turnauksessa nimilistoja kauhistellut, mutta Kanadaltakin löytyy tähtiä. Maalilla on kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja Matt Murray, puolustuksessa Edmontonissa kovaa jälkeä tehnyt Darnell Nurse ja hyökkäyksessä muun muassa Vegasin Mark Stone, joka on Kanadan paras pistemies luvuin 8+6=14.

Pelillisesti Kanada tuo Suomelle jälleen yhden haasteen lisää. Puolivälierissä Suomen tehtävänä oli hyydyttää Ruotsin taitavat hyökkääjät. Välierissä tähän päälle tuli Venäjän hyvän joukkuepuolustuksen murtaminen. Kanadalta löytyy taitavien hyökkääjien ja joukkuepelin lisäksi fyysisyyttä ja aggressiivisuutta eri tavalla kuin muilta Leijonien pudotuspelivastustajilta.

– Ruotsi oli vähän pehmeä. Venäjä ei lähtenyt turhautumaan, mutta he eivät millään tavalla yrittäneet provosoida Suomea. Nyt vastaan tulee sellainen joukkue, joka pelaa kovaa, näyttelee ja yrittää vielä sekoittaa Suomen pakkaa provosoimalla, sanoo Yle Urheilun asiantuntija, jääkiekkovalmentaja, Juha Juujärvi.

Lisäksi Kanadalla on päällä revanssihenkeä. Kaapo Kakko nöyryytti joukkuetta alkusarjassa, eivätkä kanadalaiset halua saman toistuvan.

– Alkusarjan tappio Suomelle ja puolivälierän nousu kuilun partaalta tiivistivät joukkuetta. Vaikka välierien voitto Tshekistä tuli vähän helposti, Kanadalla on ollut kasvun paikkoja tässä turnauksessa.

Kanada tasoitti puolivälierän Sveitsiä vastaan ottelun viimeisellä sekunnilla ja nousi voittoon jatkoajalla. Välierässä Kanada kukisti Tshekin 5–1.

2

Marko Anttila Oliver Ekman-Larsson
AOP

Tuomarilinja voi olla Suomen etu

Suomen pitää pystyä käsittelemään kanadalaispelaajien pikkusikailu ja provosointi. Suomen pelaajien keskittyminen ei saa karata siihen, että ollaan jatkuvasti valittamassa tuomarille.

– Kanadalaiset pelaavat sääntöjen rajamailla ja hankkivat jäähyjä. Se harmaa alue täytyy osata hyödyntää oikealla tavalla, Juujärvi sanoo.

– Suomikin pelaa isolla tunteella ja haluaa ottaa mies miestä vastaan toisesta mittaa. Se ei saa kuitenkaan sekoittaa fokusta.

Ainakin tähän mennessä Leijonien keskittyminen on pysynyt olennaisessa MM-turnauksen pudotuspeleissä. Esimerkiksi välierässä tuomareilta jäi 3–4 selkeää Venäjän jäähyä viheltämättä, mutta suomalaispelaajat eivät turhautuneet. Päävalmentaja Jukka Jalonen nosti asian esille lehdistötilaisuudessa. Se saattoi olla mediapeliä finaalia silmällä pitäen.

Juujärvi muistuttaa, että Suomi on tavallaan myös hyötynyt puolivälierien ja välierien sallivasta tuomarilinjasta.

– Mitä vähemmän erikoistilanteita, sitä enemmän se on Suomen etu.

Suomi pystyy dominoimaan tasakentällisin, mutta esimerkiksi sellaisessa ottelussa, jossa molemmille joukkueille tuomitaan viisi rangaistusta, Suomi on vaikeuksissa. NHL-tähdet pystyvät ratkomaan pelejä ylivoimalla Suomen europelaajia paremmin.

Kanadan ylivoimaprosentti tässä turnauksessa on ollut tyrmäävä 50. Suomen ylivoima on toiminut 23 prosentin tehokkuudella.

3

Suomen joukkue
Getty Images

Hetkessä eläminen ja henkinen tila

Suomen valmennuksen haaste on virittää joukkue juuri oikeanlaiseen henkiseen tilaan. Tunnelataus on varmasti iso, mutta se ei saa mennä yhtään yli. Venäjää vastaan Leijonat onnistui tässä täydellisesti.

– En usko Suomella olevan ongelmia sen suhteen, että maha olisi täynnä. Mutta meneekö kokemattomalla joukkueella ylilatauksen puolelle? Tai karkaako ajatus asioiden edelle kesken pelin? Tärkeä teema finaaliin on hetkessä eläminen, Juujärvi pohtii.

Leijonien pelivalmiuden täytyy olla tapissa heti, kun kiekko putoaa jäähän. Kanada tulee todennäköisesti ensimmäisestä minuutista lähtien kovaa päälle ja yrittää ottaa suomalaisilta luulot pois.

– Tärkein vaihto on pelin ensimmäinen vaihto. Se näyttää, miten joukkue on onnistunut lataamaan itsensä.

Suomen pitää pystyä pelaamaan vaistoilla ja rohkeasti, mutta samalla säilyttää maltti ja järki.

Omaa peliä pitää jauhaa kärsivällisesti 60 minuuttia, vaikka Kanada menisi johtoon.

Mitä pidemmälle ottelu pysyy maalittomana tai vähämaalisena, sitä enemmän se on Suomen etu. Leijonat pelasi lauantain välierän neljä tuntia aikaisemmin kuin Kanada.

– Suomella on energiaetu. Kanadan palautumisaika on jäänyt eilisen pelin jälkeen aika lyhyeksi, Juujärvi muistuttaa.

4

Harri Pesonen Kanadaa vastaan alkusarjassa
Getty Images

Nämä pelilliset asiat korostuvat

Osittain juuri Kanadan lyhyemmän palautumisajan vuoksi Suomen pitää iskeä Kanadan kärkipuolustajiin, jotka pelasivat lauantaina illalla yli 20 minuuttia.

– Kanadan avauspeliä pitää pyrkiä vaikeuttamaan kaikin tavoin. Siihen sopii Suomen aggressiivinen karvaus, joka toimi myös alkusarjan ottelussa Kanadaa vastaan.

Suomen ei kuitenkaan varsinaisesti tarvitse muuttaa mitään. Oman pelitavan noudattaminen riittää, kunhan Leijonat osaa reagoida viisikkona erilaisiin tilanteisiin yhtä hyvin kuin Venäjä-ottelussa.

– Jalosen peli isossa eurooppalaisessa kaukalossa on äärimmilleen vietyä tilan ja ajan jääkiekkoa. Kanadalla voi tulla sellaista pelin pakottamista, kovaa painetta, jolla saa pienessä kaukalossa tilaa pois. Siihen Suomi vastaa kiekkokontrollilla, tilanteiden tunnistamisella ja hyökkäyspelaamisen rytmittämisellä. Kiekko on kuitenkin nopeampi kuin yksikään pelaaja.

Oman alueen puolustuspelissä Suomen pitää kiinnittää huomiota Kanadan poikittaissyöttöihin.

– Keskilinjan puolustaminen on tärkeää, että Kanadalta otetaan se pitkä poikittaissyöttö pois.

Keskialueella Leijonien haaste on puolustaa Kanadan repivä hyökkääjä ja pitkät syötöt pois.

– Kysymys on siitä, miten Suomi pystyy pelaamaan tiiviillä viisikolla ja samalla huomioimaan Kanadan venyttävän pelaajan, joka hakee syöttöä ylempänä.

Tärkeintä on kuitenkin reagointi ja pelirohkeus. Suomi ei saa miettiä liikaa pelin yksityiskohtia, vaikka panokset kovenevat.

– Virheitä välttelemällä ei finaalia voiteta. Huolellinen pitää olla, mutta virheitä ei saa pelätä.

Lähes kaikki edellä mainitut asiat toteutuivat lauantain voittoisassa Venäjä-välierässä.

Yhdessä asiassa on kuitenkin parannettavaa. Suomen pitää käyttää maalipaikat tehokkaammin hyödykseen, jos se aikoo juhlia illalla maailmanmestaruutta.

Yksi maali Venäjän verkkoon riitti finaalipaikkaan, mutta se tuskin riittää MM-kultaan.

– Kuka vaan voi olla sankari, mutta katseet kääntyvät Kaapo Kakkoon, Sakari Manniseen ja Harri Pesoseen, joiden osalta oli vähän hiljaista Venäjää vastaan. Suomi tarvitsee superketjun paluun.

Suomi ja Kanada kohtaavat jääkiekon miesten MM-finaalissa tänän sunnuntaina kello 21.15.

Lue myös:

"Siellä olisi vaikka päällä blokattu kiekkoa" – Venäjä-peli kuitattiin puolessa tunnissa, Leijonien hyökkääjä hehkuttaa joukkueen taisteluilmettä finaalin alla

Jukka Jalonen tietää, ketä leijonaa kansa rakastaa yli kaiken – päävalmentaja nosti esiin myös yllättävän esimerkin, joka ei näy kotisohville

Helsingissä on varauduttu torijuhliin lisäpoliisien voimin – sateinen sää saattaa hillitä kovinta juhlamieltä

Tässä on Leijonien miehitys MM-kultajahtiin! Tutut ketjut Kanadan kaatoon

Tämänhän piti olla surkea joukkue! Leijonien hyökkääjältä järisyttävä palopuhe Venäjä-voiton jälkeen: "Kaikki ennakkoluuloiset ovat olleet väärässä"

Leijonat teki ilmiömäisen tempun – yksityiskohta Venäjä-välierän voittomaalissa osoittaa tyhjentävästi, miksi Suomi pelaa tänään MM-kullasta: "Täydellisyyttä hipova esitys"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme