Sankareita ilman konnia! Leijonien pelaajista revittiin lähes kaikki mahdollinen irti – Yle Urheilu esittelee Suomen MM-kultajoukkueen

Suomen joukkueen valmennusjohto sai kultajoukkueen yksilöt ylittämään itsensä

Suomen maailmanmestarijoukkue vuosimallia 2019. Kuva: AOP

Maalivahdit

30 Kevin Lankinen 8 ottelua, torjuntaprosentti 94,20

24-vuotias AHL-vahti oli ennen kisoja täysi kysymysmerkki. Vasta tänä keväänä maajoukkueessa debytoinut maalivahti oli pelannut todella rikkonaisen kauden Pohjois-Amerikassa. Lankinen pelasi hyvän alkusarjan Saksa-ottelua lukuun ottamatta ja nousi pudotuspelien ratkaisupeleissä vielä uudelle tasolle. Esitykset välierässä Venäjää vastaan ja finaalissa Kanadaa vastaan olivat suorastaan jäätäviä. NHL-paikkaa Chicago Blackhawksista kärkkyvä Lankinen osoitti pärjäävänsä kansainvälisellä tasolla erinomaisesti.

35 Veini Vehviläinen, 1 ottelu, torjuntaprosentti 89,66

Alkusarjan USA-ottelu alkoi vaikeasti, kun Vehviläinen päästi kaksi maalia ensimmäisen runsaan kymmenminuuttisen aikana. 22-vuotias maalivahti kasasi itsensä nopeasti ja pelasi lopulta ihan kelvollisen ottelun. Toista mahdollisuutta ei kuitenkaan enää tullut.

45 Jussi Olkinuora, 1 ottelu, torjuntaprosentti 100,00

Nollapeli Britanniaa vastaan ei ole mikään erityinen taidonnäyte, mutta Olkinuora teki sen, mitä piti. Torjui 12 kiekkoa ja oli hereillä maalivahdille vaikeassa ottelussa.

Puolustajat

4 Mikko Lehtonen 10. 1+6=7, 0 jäähyminuuttia, +5

Suomen joukkueen varakapteeni oli puolustuksen ehdoton johtohahmo. Lehtonen pelasi tehokkaasti hyökkäyssuuntaan, mutta oli luotettava myös omalla puolustusalueella. Lehtosta voisi kutsua puolustuksen "pelitapaesimerkiksi", mistä johtuen hän sai Leijonien kenttäpelaajista eniten peliaikaa, keskimäärin 17 minuuttia ja 40 sekuntia per ottelu. Onnistunut turnaus Jokereihin siirtyvältä puolustajalta.

Mikko Lehtonen ja Ilja Kovaltshuk MM-välierässä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

7 Oliwer Kaski 10. 0+2=2, 4 min, +3

SM-liigassa hurjat 51 tehopistettä tehnyt hyökkäävä puolustaja ei pystynyt yhtä säihkyvään peliin MM-tasolla. Uskalsi kuitenkin pelata ja käyttää omia vahvuuksiaan rohkeasti. Kaski oli ykkösylivoimassa vähän turhan suuressa vastuussa, mutta pystyi muuten täyttämään roolinsa. Ei jäätynyt missään vaiheessa. Matka jatkuu kesällä mediatietojen mukaan Detroit Red Wingsin organisaatioon.

28 Henri Jokiharju 10. 0+3, 2 min, +1

Vasta 19-vuotias Chicago Blackhawksin puolustaja pelasi ikäisekseen kypsästi ja pystyi kantamaan vastuuta Leijonien puolustuksessa. Jokiharju omaksui hyvin Jukka Jalosen pelitavan. Vähän samat sanat kuin Kasken kohdalla, ylivoimavastuuseen nähden tehoja olisi voinut tulla enemmän. Jokiharju on osoittanut olevansa voittava pelaaja. Hänen palkintokaapistaan löytyy 18-vuotiaiden, 20-vuotiaiden ja miesten maailmanmestaruus.

40 Petteri Lindbohm 10. 2+1=3, 6 min, +2

Puolustavan puolustajan liike riitti yllättävän hyvin MM-tasolle. Myös Lindbohmin kiekollinen pelaaminen on kehittynyt Sveitsissä vietetyn kauden aikana. Takaisin Pohjois-Amerikkaan tähyävä puolustaja hoiti roolinsa alivoimalla ja puolustavana puolustajana. Jalonen luotti Lindbohmiin myös otteluiden loppuhetkillä, kun Suomi puolusti johtoasemaa.

Petteri Lindbohm teki tärkeän maalin Slovakiaa vastaan. Kuva: AOP

50 Miika Koivisto 10. 0+2=2, 4 min, +3

Pelasi perusvarmaa kiekollista peliä, vaikka ei päässyt hyödyntämään erikoisosaamistaan ylivoimalla. Muodosti luotettavan puolustajaparin Jani Hakanpään kanssa. Oli ajoittain vaikeuksissa puolustuspäässä NHL-tähtiä vastaan pudotuspeleissä, mutta itseluottamus ei horjunut missään vaiheessa. Paransi Kanada-finaaliin peliään ja pelasi parhaan ottelunsa pudotuspeleissä.

55 Atte Ohtamaa 10. 1+1=2, 4 min, +3

Suomen joukkueen kokenein puolustaja oli yksi joukkueen tasaisimmista suorittajista. Ohtamaa ja Mikko Lehtonen muodostivat puolustajaparin, joka näytti esimerkkiä joukkueen muille puolustajille.

58 Jani Hakanpää 10. 1+1=2, 4 min, +4

NHL-joukkue Anaheim Ducksiin siirtyvä Hakanpää pelasi perusvarmaa peliä omalla puolustusalueella. Hakanpään taitojen rajallisuus näkyi välillä kiekollisessa pelaamisessa, kun isokokoinen puolustaja jakoi paineen alla harhasyöttöjä. Kokonaisuutena kuitenkin erinomainen turnaus. Nousi parrasvaloihin pudotuspeleissä, eikä enää jakanut harhasyöttöjä.

70 Niko Mikkola 10. 2+3=5, 0 min, +3

AHL-puolustaja Mikkola, 23, tuli Leijoniin ryminällä. Mikkola on profiloitunut urallaan enemmän puolustavaksi puolustajaksi, mutta tässä turnauksessa hän osallistui hyökkäyksiin ennakkoluulottomasti. Yksi Suomen joukkueen suurimmista onnistujista.

Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hyökkääjät

12 Marko Anttila 10. 4+0=4, 4 min, +3

Anttila oli juuri oikeanlainen kapteeni tälle joukkueelle. Pelaaja, jonka ei koskaan “pitänyt” pelata MM-kisoissa. Niin kuin moni muukin. Taisteli nelosketjussa ja häiritsi vastustajia pitkällä mailallaan. Pudotuspeleissä alkoi tulla tulosta. Kaksi maalia MM-finaalissa jäävät kiekkokansan mieliin ikuisiksi ajoiksi. Viimeisteli sen lisäksi tasoitusmaalin Ruotsia vastaan ja voittomaalin Venäjän verkkoon. Kaksimetriseltä hujopilta aivan käsittämättömät pudotuspelit.

Marko Anttila tuuletti voittomaaliaan Venäjän verkkoon. Kuva: Joe Klamar / AFP / Lehtikuva

15 Arttu Ilomäki 5. 1+1=2, 0 min, +/- 0

Lähti turnaukseen Suomen ykkössentterinä, mikä kertoi kaiken Suomen joukkueen lähtötasosta. Tänä keväänä maajoukkueessa debytoinut Ilomäki ei pystynyt aivan vastaamaan ykkösketjun keskushyökkääjän roolin vaatimuksiin. Toisaalta hän kärsi myös Jalosen ketjuruletista, kun joutui vilttiin tehokkaan alun jälkeen.

19 Veli-Matti Savinainen 10. 0+5=5, 0 min, +2

Joukkuepelaaja vailla vertaa. Teki tärkeää työtä, eikä turhautunut, vaikka maaleja ei tullutkaan. Muutama Suomen maali tuli Savinaisen hyvän riistopelamisen ansiosta. Savinainen pääsi maalipaikoille myös itse, mutta tulos jäi uupumaan. Mukana oli huonoa tuuriakin. Joka tapauksessa Savinainen oli yksi Suomen joukkueen johtavista pelaajista. Kruunasi turnauksensa syöttämällä MM-finaalin voittomaalin.

Suomen joukkueen varakapteenit Veli-Matti Savinainen ja Mikko Lehtonen. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

20 Niko Ojamäki 10. 1+3=4, 2 min, -2

Ojamäki on hyvin tämän vuoden Suomen joukkuetta kuvaava pelaaja. Oikealta ampuva maalintekijä sai elämänsä sauman. Pelasi hyvin ykkösketjussa, vaikka maaleja olisi voinut tulla enemmänkin. Oli tärkeässä roolissa MM-finaalin avausmaalissa.

21 Juhani Tyrväinen 10. 1+4=5, 8 min, +2

Pelasi erinomaisen turnauksen. Pitkän tien MM-tasolle kulkenut taistelija osoitti, että myös kiekollinen pelaaminen ja liike riittävät tällä tasolla. Kuka olisi uskonut kauden aikana, että Juhani Tyrväinen johtaa Suomen ykkösketjua MM-finaalissa? Ei kukaan. Tyrväinen pelasi hirvittävällä itseluottamuksella ja teki myös tulosta.

24 Kaapo Kakko 10. 6+1=7, 0 min, +10

Suomen joukkueen sensaatio. Aloitti MM-turnauksen uskomattomalla tavalla ja teki kuusi maalia neljässä ottelussa. Sen jälkeen tahti hieman hiipui tehojen puolesta, vaikka Kakko pelasi yhä hyvällä tasolla. Yksi Leijonien historian kovimmista MM-debyyteistä. Otti joukkueen muutamassa ottelussa reppuselkään. 18-vuotiaalta ei voi oikein vaatia enempää. Tehotilasto +10 Suomen paras yhdessä Mannisen kanssa. Kakko voitti 13 kuukauden aikana 18-vuotiaiden, 20-vuotiaiden ja miesten MM-kultaa. Hän, jos joku, on voittava pelaaja.

Kaapo Kakon maali Kanadaa vastaan oli yksi koko turnauksen komeimmista. Kuva: AOP

25 Toni Rajala 10. 1+4=5, 2 min, +/- 0

Entinen superlupaus nousi MM-kisapelaajaksi vasta 28-vuotiaana. Pystyi tuomaan Suomen hyökkäykseen kiekollista taitoa, yllätyksellisyyttä ja tehoja. Vastapainoksi tuli liikaa kiekonmenetyksiä. Positiivisen ja puheliaan pelaajan kisasuoritus menee kuitenkin kokonaisuutena plussan puolelle.

27 Eetu Luostarinen 4. 0+0=0, 2 min, -1

KalPan-hyökkääjä hoiti oman roolinsa kolmosketjun keskushyökkääjänä kelvollisesti. Turnaus päättyi loukkaantumiseen Britannia-ottelussa.

41 Joel Kiviranta 10. 2+1=3, 0 min , +1

Sportin hyökkääjä täytti loistavasti roolinsa nelosketjussa. Pelasi luotettavaa ja energistä peliä, mutta pystyi tekemään myös tulosta. Turnauksen kohokohta oli onnistunut riistopelaaminen Marko Anttilan voittomaalissa Venäjää vastaan.

Sakari Manninen teki puolivälierissä Ruotsia vastaan tehot 1+3. Kuva: AOP

65 Sakari Manninen 10. 2+9=11, 6 min, +10

Leijonien MM-joukkueen paras pelaaja ja pelillinen johtaja. Pienikokoinen Manninen pelasi erinomaista sentteripeliä, josta junioreiden kannattaa ottaa mallia. Manninen rytmitti peliä erinomaisesti, johti Suomen vaarallisinta ketjua ja osoitti, ettei vahvaan kamppailupelaamiseen tarvita aina parimetristä vartta. Noussut kuin varkain Euroopan parhaiden jääkiekkoilijoiden joukkoon.

71 Kristian Kuusela 7. 1+1=2, 0 min, +1

36-vuotiaana arvokisadebyyttinsä tehnyt Tappara-konkari ei näissä kisoissa loistanut pistetilastoissa, mutta Jukka Jalonen nosti Kuuselan esimerkkipelaajaksi koko joukkueelle ennen finaalia. Kuusela teki pienet asiat hyvin, pelasi maltillisesti ja teki vain peliä edistäviä ratkaisuja. Hyvä turnaus.

Kristian Kuusela pelasi tasaisen varmasti. Kuva: Martin Rose / Getty Images

76 Jere Sallinen 9. 1+0=1, 4 min, +2

Yksi Leijonien johtavista pelaajista. Aloitti nelosketjun laiturina, päätti kisat kolmosketjun sentterinä. Monipuolisen hyökkääjän vahvuudet ovat muualla kuin hyökkäyspäässä, joten pistetilastoa on turha tuijottaa.

82 Harri Pesonen 10. 4+3=7, 0 min, +9

Kerran aikaisemmin kalkkiviivoilla MM-turnauksesta pudonnut Pesonen pääsi tällä kertaa mukaan MM-joukkueeseen ja nousi saman tien tähtipelaajaksi. Vahva jässikkä pelasi Suomen parhaassa hyökkäyskolmikossa rouhijan roolissa, mutta pystyi pelaamaan myös kiekollisesti Mannisen ja Kakon kanssa samalla tasolla. Teki tärkeitä maaleja, kuten 3–1-osuman finaalissa, mutta parhaiten jäi mieleen huikea hyppymaski Ruotsi-puolivälierän kolmannessa maalissa.

Henrik Lundqvist oli tämän maskin edessä voimaton. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

91 Juho Lammikko 7. 0+0=0, 0 min, +/- 0

Florida Panthersin NHL-hyökkääjä aloitti kisat hyvin nelosketjussa. Loukkaantuminen Yhdysvaltoja vastaan katkaisi turnauksen hetkeksi, mutta luotettava sentteri oli jälleen iskussa pudotuspeleissä. Lammikko oli erinomainen alivoimapelaaja Leijonille. Onnistunut turnaus.

Leijonat juhli maailmanmestaruutta sunnuntai-iltana. Kuva: AOP

Lue myös: