Leijonat teki sen – Suomi on kolmatta kertaa jääkiekon maailmanmestari!

Suomi kaatoi MM-finaalissa Kanadan maalein 3–1.

Suomen joukkue tuulettaa maailmanmestaruutta. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Suomi on voittanut jääkiekon maailmanmestaruuden Slovakiassa. Leijonat löi finaalissa Kanadan ja nappasi historiansa kolmannen MM-kullan. Suomen aiemmat mestaruudet ovat vuosilta 1995 ja 2011.

Ottelun ratkaisijaksi nousi kapteeni Marko Anttila, joka viimeisteli Suomen 1–1-tasoituksen ja 2–1-voittomaalin.

Ottelun alku oli kuitenkin Kanadan. Vaahteralehtipaidat loivat heti ensimmäisestä vaihdosta kovan paineen, ja Sam Reinhartilla oli loistava maalipaikka toisella minuutilla. Hänen laukauksensa meni kuitenkin niukasti ohi Lankisen vartioman leijonamaalin.

Hetkeä myöhemmin Leijonille tarjoutui sauma mennä johtoon, kun Jere Sallinen pääsi alivoimalla karkuun. Kanadan puolustaja kaatoi Sallisen, ja Suomelle tuomittiin rangaistuslaukaus. Kanadalaisvahti Matt Murray torjui kuitenkin Oliwer Kasken laukauksen.

Suomi selvisi ilman takaiskua vielä 7. minuutilla nähdystä Sean Couturierin maalintekoyrityksestä, mutta Kanadan 1–0-maali nähtiin ajassa 10.02. Anthony Mantha voitti kiekontavoittelutilanteen siniviivalla, ja Shea Theodore pääsi rauhassa purjehtimaan keskeltä ja laukomaan kiekon Suomen maalin oikeaan yläkulmaan.

Erän lopussa Philippe Myers oli lähellä tuplata Kanadan johdon, mutta tolppa pelasti Leijonat.

Avauserässä Suomi sai kolme kahden minuutin rangaistusta ja Kanada yhden 2+2-minuuttisen.

Heti toisen erän alussa Kaapo Kakko hankki Kanadalle kaksiminuuttisen, ja Anttila viimeisteli 1–1-tasoituksen Sakari Mannisen ja Niko Ojamäen syötöistä. Ylivoimamaali nähtiin ajassa 22.35.

Tämän jälkeen Leijonat sai hurmion päälle ja loi tukun laadukkaita maalipaikkoja seuraavan kymmenen minuutin aikana. Murray pelasti kuitenkin Kanadan kerta toisensa jälkeen.

Erän loppua kohti Kanada sai jälleen pelin hallinnan itselleen. Lähimmäs maalia pääsi Pierre-Luc Dubois, joka laukoi kiekon tolppaan kaksi minuuttia ennen erätaukoa. Tästä huolimatta Suomi vei toisen erän laukaukset 10–8, kun avauserässä ne menivät Kanadalle 15–9.

Kolmannen erän alku oli sitten Anttilan. Parin heikomman vaihdon jälkeen Suomen nelosketju löi paineen Kanadan päätyyn, ja Veli-Matti Savinainen löysi Anttilan maalinedustalta. "Mörkö" ei aikaillut, vaan laukoi laatan ylänurkkaan – 2–1 Leijonille.

Varsinaisen peliajan viimeisellä kympillä Kanada vyörytti hyökkäyksiä Suomen päätyyn, mutta kesken kaiken Harri Pesonen pääsi yllättämään Murrayn vastahyökkäyksestä. Suomen 3–1-maali nähtiin ajassa 55.54.

Finaalissa ei nähty enempää maaleja, joten Anttilan osuma jäi voittomaaliksi. Hän ratkaisi turnauksessa myös välierän Venäjää vastaan ja pelasti Suomen jatkoajalle Ruotsia vastaan vain minuutti ennen puolivälierän päättymistä.

Suomen kultajoukkueen suorituksen arvoa korostaa se, että joukkueessa oli 18 MM-ensikertalaista. Kanada joutui ensi kertaa tunnustamaan Suomen paremmakseen MM-finaalissa. Leijonat kärsi kirvelevät tappiot vuosina 1994, 2007 ja 2016.

Slovakian MM-turnauksessa pronssia sai Venäjä, joka löi Tshekin rangaistuslaukauksilla.

Vuoden 2020 MM-kisat pelataan Sveitsissä.

Kanada-Suomi 1-3

10.02 1-0 Shea Theodore (Anthony Mantha, Jared McCann)

22.35 1-1 Marko Anttila (Sakari Manninen, Niko Ojamäki) yv.

42.35 1-2 Marko Anttila (Veli-Matti Savinainen)

55.54 1-3 Harri Pesonen (Juhani Tyrväinen)

Lue myös: