Kommentti: Fanien laulu kertoi kaiken jo MM-finaalin puolivälissä – Leijonien kultainen tarina oli täysin poikkeuksellinen, Möröstä puhumattakaan

Leijonien tarina hakee vertaistaan suomalaisessa jääkiekkohistoriassa, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Jussi Paasi.

Kuva: AOP

BRATISLAVA. Marko Anttila nostaa MM-pokaalin suorille käsille. Lause, jota ei olisi voinut uskoa kirjoittavansa vielä pari viikkoa sitten. Ei sitten millään.

Marko Anttila tekee MM-finaalissa kaksi maalia. Vielä uskomattomampaa.

Leijonat teki Slovakiassa jotain aivan käsittämätöntä. Ensin kumoon NHL-tähtiä vilissyt Ruotsi. Sitten voittamaton Venäjän karhu lauantain iltapalaksi. Ja lopuksi jääkiekon emämaa Kanada nurin MM-finaalissa.

Ja Marko ”Mörkö” Anttila. Ylisanat eivät riitä. Eihän tässä ole enää mitään järkeä.

Finaalin alku näytti kuitenkin siltä, että kultajuhlia ei ole Suomelle tulossa. Vastassa oli nyt aivan erilainen Kanada kuin alkusarjassa. Suomi kohtasi vaahteralehtimaan kisojen avausottelussa, ja se peli päättyi Leijonien voittoon maalein 3–1. Tuolloin Kanadan joukkue oli vasta kokoontunut yhteen, pelannut tässä kokoonpanossa yhden harjoitusottelun ja vetänyt neljä jääharjoitusta.

Kanadan onni oli, että MM-turnaus on niin pitkä rupeama. Joukkue oli saanut kaikessa rauhassa hitsaantua yhteen, eikä Leijonilla ollut enää sitä etulyöntiasemaa, joka tuli pitkästä leirityksestä, yhdessäolosta ja harjoitusotteluista ennen kisoja.

Suomi sai huomata heti finaalin alussa, että illasta tulee kaikkea muuta kuin helppo. Kanada vyöryi päälle, pysyi kiekossa, oli aggressiivinen, ja sai Leijonien hermokontrollin pettämään. Suomi ei saanut millään peliään rullaamaan Venäjä- tai Ruotsi-otteluiden tapaan. Mörkökin pysyi piilossa. Ensimmäiselle erätauolle lähdettäessä Suomen kultaunelma näytti kaukaiselta.

Järjetön Mörkö-show

Mutta sitten se taas tapahtui. Mörkö astui esiin. Iso mies, isojen maalien erikoismies. Marko Anttila, Lempäälän jätti, joka oli ennen näitä kisoja kulttipelaaja, on nyt kansallissankari. Tästä eteenpäin Mörkö ei saa kävellä härmässä rauhassa enää yhdelläkään kylänraitilla.

Anttila laukoi kiekon toisessa erässä ylivoimalla verkkoon, ja samalla pelin painopiste kääntyi totaalisesti Kanadan päätyyn. Maalipaikkoja tuli Suomelle solkenaan. Paremmalla viimeistelyllä peli olisi voinut ratketa toisen erän aikana. Mörkö joukkoineen alisti Kanadaa.

Mutta sitten pelin virtaus kääntyi taas yllättäen Kanadalle. Sitä edelsi tilanne, joka jäi Suomen onneksi tuomareilta täysin huomaamatta. Veli-Matti Savinainen huitaisi mailallaan Dante Fabroa suoraan sukukalleuksille. Teko täytti ulosajon tunnusmerkit, mutta yksikään raitapaita ei rumaa huitaisua nähnyt. Jos Leijonat olisi tuossa tilanteessa joutunut viideksi minuutiksi alivoimalle, olisi Suomessa voitu hornetit poistaa lähtövalmiudesta.

Tarvittiin kuitenkin tuttu hahmo kääntämään finaali lopullisesti Suomelle. Mörkö. Kapteeni Anttila painoi kiekon Kanadan maalin yläkulmaan ja katkaisi Kanadan vyöryn. Yleisö sekosi Bratislavan hallissa täysin. Koko pelin ajan katsomossa ja hallin käytävillä olivat raikuneet erilaiset Mörkö-laulut.

Niiden lisäksi MM-kisojen päänäyttämöllä veisattiin myös ”Suomi on uusi maailmanmestari” -hoilotusta. Tätä fanit parkuivat jo pelin puolivälissä. Mestaruus oli katsomossa jo selvä. Luotto Mörköön oli ilmeisesti sen verran kova.

Leijonien uskomaton tarina

Lähes kaikki tuntuivat ajattelevan ennen kisoja, että Suomen joukkueen jäsenet ovat EU-vaalipäivänä kotimaan uurnilla. Tämän MM-turnauksen mitalit piti jakaa aivan muiden joukkueiden kesken, ja Leijonien olla tv:n äärellä kotisohvilla finaalia katsomassa.

Tarina hakee vertaistaan suomalaisessa jääkiekkohistoriassa. 18 ensikertalaista, joukkueen runko SM-liigapelaajista, ei NHL-tähtiä, ei mitään, mikä olisi kotikatsomoissa synnyttänyt unelman siitä, että Marko Anttila nostaa pokaalin kolmen ja puolen metrin korkeuteen MM-finaalin päätyttyä.

Jukka Jalonen kuitenkin tiesi, mitä teki. Hän luotti joukkueen yhteisen tarinan voimaan. Kokenut Jalonen oli varma siitä, että kun joukkue on lähes kokonaan kasassa jo viikkokausia ennen kisojen alkua, saa Leijonat etulyöntiaseman muihin joukkueisiin nähden.

Tarina oli ennen kaikkea uskomaton osoitus siitä, mihin yhteistyön jääkiekko, yhteinen tarina kantaa. Leijonien jokaisesta pelaajasta aisti kisojen alusta lähtien iloa ja positiivisuutta. Heistä näki, kuinka hyvältä yhteinen matka tuntui.

Tapa, jolla Leijonat kirjoitti MM-tarinan viimeiset lauseet, saa kylmät väreet hiipimään selkään. Järisyttävän kaunis tarina. Ja vielä kansallissankari Mörkö.

Lue myös: