Suora

  • Rallin MM, Monte Carlo, EK 1 - live
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Erkka Westerlundilta todella kovaa puhetta MM-kultaa voittaneesta Leijonista – vertaa kaikkien aikojen kiekkoihmeeseen: "Kyllä tämä on ihan vastaava"

Valmentajanero ei säästellyt ylisanoja Leijonien sensaatiomaisesta maailmanmestaruudesta.

Jääkiekon MM 2019
Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen ja maalivahti Kevin Lankinen onnittelevat toisiaan.
Kevin Lankinen sai onnitteluhalauksen Jukka Jaloselta.Lehtikuva / Jussi Nukari

Leijonien historian kolmatta maailmanmestaruutta juhlitaan ympäri Suomea. Juhlat alkoivat myöhään sunnuntai-iltana, jolloin Suomi kaatoi Kanadan Bratislavassa pelatussa finaalissa maalein 3–1.

Kun puhutaan suomalaisesta urheiluelämästä, meritoitunein sinivalkoinen kisastudio löytyi kuitenkin todennäköisesti Haminasta, tarkemmin sanottuna Vimpasaaresta. Asia ilmeni, kun Yle Urheilu tavoitti MM-kullan ratkettua Suomen urheilun suurimpiin valmentajaguruihin kuuluvan Erkka Westerlundin.

– Meillä oli täällä viisi tämmöistä aika urheiluhenkistä, Westerlund kertoi ja nimesi kisakatsomon jäseniksi keihäänheiton olympiavoittajan Tapio Korjuksen, Suomen olympiakomitean entisen puheenjohtajan Roger Talermon, Huippu-urheilun muutosryhmän ensimmäisen vetäjän Jukka Pekkalan ja yritysmaailmassa vaikuttavan Jari Nenosen.

Westerlund, 62, itse muistetaan menestyneenä leijonavalmentajana. Siitä osoituksena ovat muun muassa vuoden 2006 olympiahopea ja MM-pronssi, MM-hopeat vuosilta 2007 ja 2014 sekä vuoden 2014 olympiapronssi.

Voi siis huoletta sanoa, että Westerlund on oikea mies asettamaan mittasuhteet Leijonien tuoreelle MM-kullalle.

– Tätä on verrattu 1980 olympialaisiin. Kyllä tämä on ihan vastaava, Westerlund sanoo ja viittaa USA:n Lake Placidissa saavuttamaan olympiakultaan.

Miracle On Ice -nimellä (suomeksi Ihme jäällä) kulkevassa voitossa USA:n amatööripelaajista koottu joukkue päätti Neuvostoliiton tähtien valtakauden sensaatiomaisesti.

Erkka Westerlund
Erkka WesterlundTomi Hänninen

Suomen ihmeessä Euroopassa pelaavista MM-ensikertalaisista koottu joukkue kaatoi puolestaan NHL-tähtiä vilisseet Ruotsin, Venäjän ja lopuksi Kanadan – aivan kuten turnauksen avauspelissä.

– Tämä on ihan uskomaton suoritus ja ansaittu mestaruus. Todella monta kysymystä herää, miten Suomi pystyi pelaamaan noin hyvin. Suomi pystyi voittamaan kaikki suuret vastustajat, eikä kukaan pystynyt pysäyttämään joukkuetta, joka oli koottu 18 MM-ensikertalaisesta. Ihan uskomaton tarina, Westerlund hehkuttaa.

– Suomi oli paljon nälkäisempi kuin vastustajat, liikkui paremmin, oli luisteluvoimainen ja pelasi yhdessä. Ja Kevin Lankinen tietenkin maalissa oli ihan huippu.

Yksi leijona sai kuitenkin erityissuitsutusta.

– Kun oli aika, silloin kapteeni venyi. Ei ole ihme, että hän on ollut ennen tätä turnausta jo jokerifanien suosikki. Nyt hän on koko Suomen suosikki.

Westerlund jakoi vuolaasti kiitosta myös Jukka Jaloselle ja tämän valmentajatiimille.

– Tämä oli heiltä napakymppi.

– Ruotsi jäi puolivälierässä ihan jalkoihin, ei pystynyt periaatteessa antamaan vastusta. Venäjä tiesi jo Suomen vaarallisuuden, yritti mutta ei vain pystynyt pysäyttämään. Silloin tajusin viimeistään, että tämä joukkue pystyy pelaamaan tätä samanlaista peliä oli vastassa kuka tahansa, Westerlund kertoo.

Lue myös:

Leijonat teki sen – Suomi on kolmatta kertaa jääkiekon maailmanmestari!

Kommentti: Fanien laulu kertoi kaiken jo MM-finaalin puolivälissä – Leijonien kultainen tarina oli täysin poikkeuksellinen, Möröstä puhumattakaan

Käsittämätön yksityiskohta! "Mörkö"-Markon voittomaali syntyi sekunnilleen samassa ajassa kuin vuoden 2011 maailmanmestaruuden ratkaissut voittomaali

Jääkiekon MM-kisojen tähdistökenttä valittu – vain yksi suomalainen mahtui mukaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat