Suomesta on tullut jääkiekon suurvalta – Leijonien maailmanmestaruus on mieletön opetus koko suomalaiselle yhteiskunnalle: "Yksilökeskeisyyden aikakaudella näyttö kollektiivin voimasta"

Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi selittää, mistä Suomen historian kolmannessa maailmanmestaruudessa on kyse.

1

Pelitavan ja ilmapiirin avulla yksilöistä paras irti

Suomen 18 ensikertalaisen joukkue teki tempun, jota valmentajalegenda Erkka Westerlund vertasi Miracle on Iceen.

Leijonat voitti maailmanmestaruuden joukkueella, johon melkein kukaan ei uskonut ennen MM-turnausta. Kokemattomassa joukkueessa oli vain kaksi NHL-pelaajaa, kun päävastustajat olivat täynnä NHL-tähtiä.

Vastustaja toisensa jälkeen joutui nöyrtymään Leijonien kollektiivin edessä. Suomalainen yhteistyön jääkiekko oli liikaa ensin Ruotsille, sitten Venäjälle ja lopulta jopa Kanadalle. Suomi voitti Kanadan MM-finaalissa 3–1.

– Paras joukkue voitti. Puhuimme ennen turnausta paljon, minkälainen pelaajamateriaali Suomella on. Mutta pelaajamateriaali on aina enemmän kuin osiensa summa. Tämä oli esimerkki joukkueen voimasta ja yhteistyöstä. Pelitapa ja ilmapiiri tukivat niin hienosti toisiaan, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi.

Suomen joukkueen pelitapa ja hyvä ilmapiiri johtivat siihen, että yksilöt uskalsivat pelata rohkeasti. Leijonien ensikertalaiset pyörittivät välillä NHL-tähtiä vipuun todella ennakkoluulottomasti.

– Nuori Kaapo Kakko aloitti. Loppua kohden kapteeni Marko Anttila ja maalivahti Kevin Lankinen nousivat ratkaisijoiksi, mutta kaikkia tarvittiin. Joka pelaaja pääsi huipputasolle tai jopa ylitti sen, Juujärvi sanoo.

Jukka Jalonen valmennustiimeineen luotti pelitapaan, jota alettiin hioa jo kuusi viikkoa sitten MM-leirityksessä. Noin puolet kultajoukkueen pelaajista oli mukana jo tuolloin.

– Joukkueessa oli suunnannäyttäjiä, kuten Sakari Manninen, Mikko Lehtonen ja Harri Pesonen, jotka pystyivät omalla tekemisellään muuttamaan valmennuksen pelitavan ja pelisuunnitelman vereksi ja lihaksi kentälle. Joukkue oli loistavasti roolitettu.

Kuva: Peter Shatz / AOP

2

Suomalainen palloilukulttuuri ammentaa kollektiivin voimasta

MM-kulta oli Suomen miesten jääkiekkohistorian kolmas. Edellinen tuli vuonna 2011 Bratislavassa, samassa hallissa kuin tämä tuoreinkin. Ensimmäinen tuli vuonna 1995.

Nyt mestaruus tuli kuitenkin pelaajamateriaaliltaan huomattavasti vaatimattomammalla joukkueella kuin kaksi edellistä. Ainakin jos tuijottaa pelaajien saavutuksia ennen MM-kisoja.

Onko tämä suomalaisen jääkiekkohistorian kovin saavutus?

– Sanoin jo ennen peliä, että minun papereissani tämä menee top viiteen suomalaisissa kiekkosaavutuksissa, Juujärvi vastaa.

– Voittamista pitää korostaa. Ensimmäinen MM-kulta on edelleen ykkössijalla, ja tämä kiilaa siihen rinnalle.

Juujärvi löytää kolmelle mestaruudelle omat teemansa. Vuonna 1995 Suomi nousi laman keskeltä maailmanmestaruuteen ja koko maa lähti uuteen lentoon. Vuoden 2011 jääkiekkomestaruus taas oli uuden sukupolven juhlaa, kun Mikko Koivu, Tuomo Ruutu ja Mikael Granlund osoittivat, että Suomi pystyy mestaruuteen ilman Saku Koivua, Ville Peltosta ja kumppaneita.

Vuoden 2019 mestaruuden teema on kollektiivisuuden voima, josta koko suomalainen yhteiskunta voisi ottaa oppia.

– Tämä oli yksilökeskeisyyden aikakaudella sellainen näyttö joukkueen ja kollektiivin voimasta, Juujärvi sanoo.

Koko suomalainen palloilukulttuuri ammentaa yhteistyön voimasta. Suomalaiset ovat tajunneet muuta maailmaa paremmin, että jos pelaajamateriaalissa vähän hävitään, kilpailuetu pitää kaivaa jostain muualta. Eli yhteistyöstä, pelitavasta ja joukkuehengestä.

– Suomeen on kehittymässä vahva voittava palloilukulttuuri. Enää ei tarvitse katsella ujosti länsinaapurin suuntaan. Meillä on huippujoukkueita koripallossa, lentopallossa, salibandyssä ja jalkapallomaajoukkuekin on pelannut viime aikoina aivan loistavasti.

Kuva: AOP

3

Kanada-finaalissa poikkeuksellista henkistä kanttia

MM-turnauksen loppuottelu Kanadaa vastaan oli Suomelle vaikea peli. Avauserässä Kanada meni johtoon Shea Theodoren maalilla. Vielä ensimmäisessä erässä suomalaiset provosoituivat liikaa, kun kanadalaiset ärsyttivät heitä.

– Suomi ei ollut ensimmäisessä erässä lähelläkään samalla tasolla kuin Venäjää vastaan. Pelaaminen oli hermostunutta, Juujärvi sanoo.

Toisessa erässä kaukaloon tuli kylmänviileä Leijonat, joka ei provosoitunut enää mistään. Kun Marko Anttila teki tasoitusmaalin ajassa 22.35, Leijonat heräsi peliin toden teolla.

– Suomi sai selkeästi pelin hallinnan itselleen ja pystyi parantamaan peliä.

Kolmannessa erässä Leijonat oli tappavan tehokas. Marko Anttila ja Harri Pesonen ratkaisivat ottelun maaleillaan, vaikka Suomi oli ajoittain pahassa pinteessä Kanadan hyökkäysmyllyn kanssa. Maalivahti Kevin Lankinen hoiti loistotorjunnoillaan loput.

Juujärven mukaan Suomen esitys Kanadaa vastaan kuvasti etenkin joukkueen henkistä kanttia. Yle Urheilun asiantuntija muistuttaa, että Saksa-peliä lukuun ottamatta Suomi ei päästänyt MM-turnauksen kolmansissa erissä maaliakaan.

– Se on huikea saldo. Etenkin pudotuspeleissä, kun Suomi piti kolmessa ottelussa päätöserässä nollan ja käänsi ottelut voitoiksi. Se kertoo henkisestä ja myös fyysisestä vahvuudesta.

Kanadaa vastaan Suomi jaksoi paremmin. Se oli Suomen valmennusjohdon "sosiaalipeluutuksen" ansiota.

– Kanadan pelaajilla alkoi bensa loppua. Jalonen on antanut laajasti vastuuta tasaisella peluutuksella. Siellä oli neljä puolustajaparia, neljä ketjua ja rotaatiota turnauksen aikana.

– Toinen asia on, että kiekolla ei ole keuhkoja. Kiekko on vallan väline. Suomi pysyi paljon kiekossa huippumaita vastaan. Aina on helpompi pelata kiekolla kuin juosta kiekon perässä ja puolustaa.

Kuva: AOP

4

Suomalaisella jääkiekolla menee erittäin hyvin

Suomesta on kaikessa hiljaisuudessa tullut jääkiekon suurvalta. Kuuden viime vuoden aikana Suomi on voittanut yhden aikuisten maailmanmestaruuden, kolme alle 20-vuotiaiden MM-kultaa ja kaksi alle 18-vuotiaiden MM-kultaa.

NHL:ssä pelaa enemmän nuoria suomalaistähtiä kuin koskaan. Jokaisesta ikäluokasta tuntuu nousevan uusi superlupaus, kuten Kaapo Kakko, joka voitti 13 kuukauden aikana miesten, 20-vuotiaiden ja 18-vuotiaiden MM-kultaa.

Näissä MM-kisoissa mestaruus tuli kuitenkin europelaajilla, mikä on osoitus kotoisen SM-liigan kovasta tasosta.

– Suurin osa suomalaisen jääkiekon asioista on todella hyvin. Yksilökeskeinen valmennus on nostanut päätään, mutta se on samalla tietynlainen haaste suomalaiselle jääkiekkoperheelle. Yksilökeskeisyys on aivan eri asia kuin liiallinen itsekeskeisyys ja ylikorostettu individualismi, Juujärvi sanoo.

Tässä MM-turnauksessa Leijonien joukkueessa ei ollut tippaakaan individualismia. Mutta joukkueessa oli uuden sukupolven tähdille ominaista rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta.

– Nuori sukupolvi on tuonut suomalaiseen kiekkoajatteluun sitä, että uskalletaan, mennään voittamaan ja ollaan rohkeita. Ne kaikki elementit näkyivät tässä joukkueessa.

Loppuun lienee paikallaan pieni ylistys päävalmentaja Jukka Jaloselle ja hänen valmennustiimilleen. Jalonen on voittanut kaksi maailmanmestaruutta miehissä ja yhden alle 20-vuotiaissa. Lienee turvallista sanoa, että Jalonen on Suomen kaikkien aikojen maajoukkuevalmentaja.

– Suomalainen valmennus tekee aivan huikeaa työtä. Tässä turnauksessa oli kasassa kaikkien aikojen kovin valmennustiimi, mitä Suomella on koskaan ollut.

Lue myös:

”Mörkö”-Marko teki MM-finaalin jälkeen erityisen ja koskettavan eleen – ”Olin kyllä liikuttunut”

Suomi 3, Ruotsi 0! Länsinaapurin lehdet ylistävät Leijonia kilpaa: "Kiitos MM-ihmeestä, isoveli!"

Sankareita ilman konnia! Leijonien pelaajista revittiin lähes kaikki mahdollinen irti – Yle Urheilu esittelee Suomen MM-kultajoukkueen

Some repesi! Näin Leijonien MM-kultaa hehkutetaan meillä ja maailmalla – seuraa mestaruushumua hetki hetkeltä

Jukka Jalonen taikoi Leijonat jälleen maailmanmestaruuteen: kultavalmentaja ei nosta yhtä ylitse muiden – "Se on sama kuin vertaisi omia lapsiaan"

Leijonat teki sen – Suomi on kolmatta kertaa jääkiekon maailmanmestari!

Kommentti: Fanien laulu kertoi kaiken jo MM-finaalin puolivälissä – Leijonien kultainen tarina oli täysin poikkeuksellinen, Möröstä puhumattakaan

Käsittämätön yksityiskohta! "Mörkö"-Markon voittomaali syntyi sekunnilleen samassa ajassa kuin vuoden 2011 maailmanmestaruuden ratkaissut voittomaali

Erkka Westerlundilta todella kovaa puhetta MM-kultaa voittaneesta Leijonista – vertaa kaikkien aikojen kiekkoihmeeseen: "Kyllä tämä on ihan vastaava"

Kuva: AOP