”Mörkö”-Marko teki MM-finaalin jälkeen erityisen ja koskettavan eleen – ”Olin kyllä liikuttunut”

Leijonien kapteeni näytti suuruutensa myös juhlahumun keskellä.

Tämä hetki herkisti Leijonien voittojuhlissa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

BRATISLAVA. Mörkö! Mörkö! Mörkö! Koko areena huusi täyttä kurkkua Marko Anttilan lempinimeä. Päätössummeri oli soinut, Suomi oli voittanut jääkiekon maailmanmestaruuden sensaatiomaisella tavalla.

Leijonien kapteeni nousi MM-kisojen finaalin suureksi sankariksi laukomalla kaksi maalia Kanadan verkkoon. Huuto ei meinannut pelin jälkeen loppua millään. Vuoronperään yleisö huusi Suomea ja Mörköä. Leijonien suosikkikappaleet pauhasivat taustalla hallin kaiuttimista.

Sitten koitti se hetki. Hetki, joka jää suomalaiseen jääkiekkohistoriaan. Anttila kävi hakemassa palkintopystin käsiinsä. Pokaali nousi yli kaksimetrisen Anttilan käsissä korkeammalle kuin Timo Jutilalla vuonna 1995 tai Mikko Koivulla vuonna 2011.

Sen jälkeen, kun Anttila oli tuulettanut ensin pokaalin kanssa kapteenin oikeudella, tapahtui jotain poikkeuksellista. Mörkö ei ojentanutkaan pystiä varakapteeneille, kuten tapana on, vaan Leijonien vanhimmalle ja kokeneimmalle pelaajalle, Kristian Kuuselalle.

– Joo, niinhän se taisi antaa, Kuusela pyöritteli vielä pelin jälkeenkin yllättyneenä päätään.

Leijonien konkari kertoi, että tilanne tuli hänelle täytenä yllätyksenä.

– Kyllä mä yritin tarjota sitä noille varakapteeneille, kun yleensä se menee niin.

Anttilan hieno ele osui syvälle Kuuselan sydämeen.

– Olin kyllä liikuttunut. Kyllä siitä ymmärsi, että tässä on tullut aika pitkään pyörittyä, Kuusela sanoi, ja yritti pidätellä tunteitaan.

36-vuotias MM-debytantti Kristian Kuusela. Ja heti mestariksi! Kuva: AOP

Kuusela on toden totta pyörinyt kauan jääkiekon parissa. 36-vuotias hyökkääjä on kulkenut pitkän tien, voittanut Suomen ja Ruotsin mestaruudet, ja tehnyt itsestään SM-liigalegendan. Tänä keväänä Kuuselasta tuli kaikkien aikojen eniten pisteitä pudotuspeleissä tehnyt pelaaja. Nyt hän on maailmanmestari.

Vaikka Anttilan ele tuli Kuuselalle yllätyksenä, ei hän häkeltynyt tilanteesta.

– Samalla tavalla siinä toimin kuin ennenkin, kun on voittanut. Pytty ilmaan ja sitten vähän kierretään. Hyvä fiilis siinä tuli, Kuusela kertoi.

”Olisin suonut sen jokaiselle”

Kuuselan arvostuksesta ja taidoista kertoo kaiken Leijonien päävalmentaja Jukka Jalosen lausunto ennen finaalia. Jalonen vaati koko joukkueelta MM-finaalissa ”kristiankuuselamaista pelaamista”, joka Jalosen mukaan tarkoittaa muun muassa sitä, että tehdään koko ajan peliä ja joukkuetta edistäviä ratkaisuja jäällä, eikä hölmöillä tai oteta turhia riskejä.

Yksi Kuuselan kommentti MM-finaalin jälkeen vahvistavaa entisestään käsitystä siitä, että kyseessä on todella kaikkensa joukkueen menestyksen eteen tekevä pelaaja. Hän olisi halunnut, että jokainen Suomen joukkueen pelaaja olisi päässyt kokemaan sen kunnian, minkä Anttila hänelle palkintoseremoniassa antoi.

– Olisin suonut sen ihan jokaiselle tästä ryhmästä.

Suomen maailmanmestarijoukkue. Kuva: AOP

Kuusela palaa nyt MM-kultamitali kaulassaan Suomeen. Voitto sai hänet muistelemaan Suomen ensimmäistä jääkiekon maailmanmestaruutta.

– Olen katsonut monta kertaa VHS-nauhalta vuoden -95 videon. Monesti pikkupoikana. Toivottavasti meillä on tuolla joku jukkatammi, joka heiluu sen pokaalin kanssa.

Kukas se tämän joukkueen ”jukkatammi” on?

– Jaa… (Harri) Pesonen voisi olla yksi. Kyllä sieltä räväköitä jätkiä löytyy, Kuusela nauroi ja poistui pukukoppiin aloittelemaan kultajuhlia.

Räväkät jätkät olivat jo ehtineet marssia koppiin. Viimeisenä haastattelukäytävältä asteli tietysti Marko Anttila. Hän oli hengästynyt paitsi pelistä myös antamiensa lausuntojensa määrästä. Kaikki halusivat Mörön. Kapteenilla oli silti vielä aikaa pysähtyä vastaamaan pariin lisäkysymykseen.

Mörkö, kerro vielä, miksi päätit antaa pokaalin ensimmäisenä Kuuselalle?

– Se päätös tuli siinä hetkessä. Yhdessä sitten päätettiin. Krissellä on niin huikea ura takana. Hän näytti meille, mitä voittava jääkiekko on, Anttila sanoi.

Kuusela kertoi liikuttuneensa tuosta eleestä. Miltäs se tuntuu?

– Totta kai tuntuu hienolta. Kaikki tässä ovat liikuttuneita. Eihän tässä edes tajua, mitä on tapahtunut.

Lue myös: