Suora

  • Tenniksen Ranskan avoin turnaus
  • Urheiluruutu
  • Tenniksen Ranskan avoin turnaus
  • Takaisin maalle! Perttu Hyvärinen hiihtää arvokisamitaleista ladulla, mutta tulevaisuuden unelmat löytyvät pellolta ja metsästä
  • Urheiluruutu

Jukka Jalonen taikoi Leijonat jälleen maailmanmestaruuteen: kultavalmentaja ei nosta yhtä ylitse muiden – "Se on sama kuin vertaisi omia lapsiaan"

Jukka Jalonen ylisti Leijonien esitystä MM-finaalin kolmannessa erässä.

Jääkiekon MM 2019
Jukka Jalonen Leijonat
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Historia toisti itseään Jukka Jalosen kannalta hienoimmalla mahdollisella tavalla. Paluu Leijonien päävalmentajaksi tuotti heti ensimmäisellä kaudella maailmanmestaruuden paikassa, jossa sama onnistui edellisen kerran kahdeksan vuotta sitten.

Bratislavan ilta 26. toukokuuta 2019 jää suomalaiseen jääkiekkohistoriaan yhtenä suurimmista yllätyksistä.

– Kyllä tämä on Suomen palloiluhistorian yksi kovimpia suorituksia, kun miettii nimenomaan meidän ryhmää ja vastustajia. Onhan se aika huikea juttu, Jalonen tunnelmoi mestaruushumussa.

Jalonen on tottunut voittamaan maajoukkuepesteissään. Kahden miesten maailmanmestaruuden lisäksi hän luotsasi alle 20-vuotiaat maailmanmestareiksi vuonna 2016.

– Mestaruuksia on tietenkin hankala verrata. Se on sama kuin vertaisi omia lapsiaan, että ketä rakastaa eniten. Kaikkia yhtä paljon, ne ovat niin erilaisia. Tapa millä tämän hoidimme hakee vertaistaan.

Leijonien kapteeni Marko Anttila nousi finaalissa jälleen kerran Suomen sankariksi kahdella maalillaan. Jukka Jalonen jakoi vuolaasti kiitosta pelaajalle, joka tuskin itsekään uskoi nostavansa joku päivä pokaalia maailmanmestarijoukkueen kapteenina.

– Jos silloin aikanaan 2011 oli Mikko Koivun joukkue, niin kyllä tämän voi nimetä Marko Anttilan joukkueeksi. Molemmat ovat kovia johtajia, mutta hyvin erilaisia, Jalonen sanoi.

– Olivathan nuo Anttilan viimeiset pelit huikeita. Hän painoi kolmeen peliin neljä verkkoa, tänään vielä kaksi ja melkein hatun siihen tyhjiin. Tähdet olivat kohdallaan meillä ja Markolla.

Jukka Jalonen Leijonat
Leijonien valmennusryhmä juhli villisti maailmanmestaruuden ratkettua.Lehtikuva / Martti Kainulainen

"Epätodellinen fiilis"

Suomi oli jokaisessa pudotuspeliottelussa terävimmillään juuri tärkeimmillä hetkillä. Puolivälierässä Ruotsia vastaan Anttilan tasoitusmaali syntyi aivan viime hetkillä. Välierässä ja finaalissa Suomi käänsi pelin edukseen niin ikään viimeisessä erässä.

– Kyllä siinä aika tyhjä olo oli, sellainen epätodellinen fiilis, pakko myöntää. Olimme viimeisessä erässä todella kovia ja jäätäviä. Vieläkään ei ole ihan täysin kolahtanut, mutta eiköhän se ala hahmottumaan, mitä on tullut tehtyä, Jalonen totesi.

Jalonen sai kuulla mestaruushaastattelun päätteeksi juhlatunnelmista kotimaassa. Mestarivalmentaja pohdiskeli Leijonien merkitystä suomalaisille.

– Kyllähän se kertoo, miten paljon Leijonat merkitsee Suomen kansalle oikeasti. Tämä on kova instituutio, jos näin voi sanoa. Sen takia pelaajat lyövät itsensä täysillä likoon aina kun lähtevät pelaamaan ja haluavat olla sen kunnian arvoisia. Ei se tietenkään aina helppoa ole. Silloin kun homma ei toimi, niin aika paljon tulee rapaa, Jalonen mietti.

Lue myös:

”Mörkö”-Marko teki MM-finaalin jälkeen erityisen ja koskettavan eleen – ”Olin kyllä liikuttunut”

Erkka Westerlundilta todella kovaa puhetta MM-kultaa voittaneesta Leijonista – vertaa kaikkien aikojen kiekkoihmeeseen: "Kyllä tämä on ihan vastaava"

Näin Suomi juhlii – upeat kuvat Helsingin yöstä

Käsittämätön yksityiskohta! "Mörkö"-Markon voittomaali syntyi sekunnilleen samassa ajassa kuin vuoden 2011 maailmanmestaruuden ratkaissut voittomaali

Kommentti: Fanien laulu kertoi kaiken jo MM-finaalin puolivälissä – Leijonien kultainen tarina oli täysin poikkeuksellinen, Möröstä puhumattakaan

Leijonat teki sen – Suomi on kolmatta kertaa jääkiekon maailmanmestari!

Yle seurasi hetki hetkeltä jääkiekon MM-finaalia: Suomi on jääkiekon maailmanmestari

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat