Jukka Jalonen taikoi Leijonat jälleen maailmanmestaruuteen: kultavalmentaja ei nosta yhtä ylitse muiden – "Se on sama kuin vertaisi omia lapsiaan"

Jukka Jalonen ylisti Leijonien esitystä MM-finaalin kolmannessa erässä.

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Historia toisti itseään Jukka Jalosen kannalta hienoimmalla mahdollisella tavalla. Paluu Leijonien päävalmentajaksi tuotti heti ensimmäisellä kaudella maailmanmestaruuden paikassa, jossa sama onnistui edellisen kerran kahdeksan vuotta sitten.

Bratislavan ilta 26. toukokuuta 2019 jää suomalaiseen jääkiekkohistoriaan yhtenä suurimmista yllätyksistä.

– Kyllä tämä on Suomen palloiluhistorian yksi kovimpia suorituksia, kun miettii nimenomaan meidän ryhmää ja vastustajia. Onhan se aika huikea juttu, Jalonen tunnelmoi mestaruushumussa.

Jalonen on tottunut voittamaan maajoukkuepesteissään. Kahden miesten maailmanmestaruuden lisäksi hän luotsasi alle 20-vuotiaat maailmanmestareiksi vuonna 2016.

– Mestaruuksia on tietenkin hankala verrata. Se on sama kuin vertaisi omia lapsiaan, että ketä rakastaa eniten. Kaikkia yhtä paljon, ne ovat niin erilaisia. Tapa millä tämän hoidimme hakee vertaistaan.

Leijonien kapteeni Marko Anttila nousi finaalissa jälleen kerran Suomen sankariksi kahdella maalillaan. Jukka Jalonen jakoi vuolaasti kiitosta pelaajalle, joka tuskin itsekään uskoi nostavansa joku päivä pokaalia maailmanmestarijoukkueen kapteenina.

– Jos silloin aikanaan 2011 oli Mikko Koivun joukkue, niin kyllä tämän voi nimetä Marko Anttilan joukkueeksi. Molemmat ovat kovia johtajia, mutta hyvin erilaisia, Jalonen sanoi.

– Olivathan nuo Anttilan viimeiset pelit huikeita. Hän painoi kolmeen peliin neljä verkkoa, tänään vielä kaksi ja melkein hatun siihen tyhjiin. Tähdet olivat kohdallaan meillä ja Markolla.

Leijonien valmennusryhmä juhli villisti maailmanmestaruuden ratkettua. Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

"Epätodellinen fiilis"

Suomi oli jokaisessa pudotuspeliottelussa terävimmillään juuri tärkeimmillä hetkillä. Puolivälierässä Ruotsia vastaan Anttilan tasoitusmaali syntyi aivan viime hetkillä. Välierässä ja finaalissa Suomi käänsi pelin edukseen niin ikään viimeisessä erässä.

– Kyllä siinä aika tyhjä olo oli, sellainen epätodellinen fiilis, pakko myöntää. Olimme viimeisessä erässä todella kovia ja jäätäviä. Vieläkään ei ole ihan täysin kolahtanut, mutta eiköhän se ala hahmottumaan, mitä on tullut tehtyä, Jalonen totesi.

Jalonen sai kuulla mestaruushaastattelun päätteeksi juhlatunnelmista kotimaassa. Mestarivalmentaja pohdiskeli Leijonien merkitystä suomalaisille.

– Kyllähän se kertoo, miten paljon Leijonat merkitsee Suomen kansalle oikeasti. Tämä on kova instituutio, jos näin voi sanoa. Sen takia pelaajat lyövät itsensä täysillä likoon aina kun lähtevät pelaamaan ja haluavat olla sen kunnian arvoisia. Ei se tietenkään aina helppoa ole. Silloin kun homma ei toimi, niin aika paljon tulee rapaa, Jalonen mietti.

Lue myös: