Kommentti: Vuonna 2011 asuin Aasiassa ja missasin siskonpojan ensimmäisen syntymäpäivän, mutta paljon pahemmalta tuntui jäädä paitsi MM-kultajuhlista – juuri siksi tämä mestaruus on erityinen

Kun juoksen pitkin hongkongilaisen opiskelija-asuntolani käytäviä luukuttaen läppäriltäni Pojun Poika saunoo -biisiä, on kansallisen yhteenkuuluvuuden tunne hieman hukassa. Juuri siksi tämä maailmanmestaruus on niin tärkeä, kirjoittaa Yle Urheilun Noora Takamäki.

Kolmatta maailmanmestaruutta juhlitaan nyt edellistenkin edestä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Tiedättekö sen tunteen, kun koko kansakunta kohahtaa, yhdistyy ja unohtaa kaikki erimielisyydet?

Vaikka Suomen edellisestä maailmanmestaruudesta ei edes ole kovin pitkä aika ihmisiässä, vain kahdeksan vuotta, on tämä mestaruus ensimmäinen, jossa saan kokea kaiken tuon. Se alkoi eilen Pasilasta noin kello 23.30. Mutta palataan hetkeksi ajassa taakse päin.

Kun Suomi vuonna 1995 voitti historiansa ensimmäisen jääkiekon miesten maailmanmestaruuden, juhlittiin tuolloin seitsenvuotiaiden keskuudessa saavutusta lähinnä alakoulun musiikkitunneilla raikuneiden Den glider inin, J. Karjalaisen Sankareiden ja We are the Championsin parissa.

16 vuotta myöhemmin ikäni oli jo selvästi otollisempi railakkaille torijuhlille, mutta sijaintini ei. Kun istun katse nauliutuneena kymmentuumaiseen miniläppäriin aamuyöllä aasialaisessa metropolissa ja koitan sukkuloida vuoroin ruotsin- ja vuoroin suomenkielisen – Antero Mertarannan sulosointujen säestämän – striimin välillä, on tilanne vähintäänkin koominen.

Kun juoksen pitkin opiskelija-asuntolani käytäviä aamuauringon jo noustessa luukuttaen sen kymmentuumaisen läppärini olemattomista kaiuttimista Pojun Poika saunoo -biisiä, mutta yritän samalla itkeä ja kiljua sen verran hiljaa, ettei hongkongilainen yliopistoviranomainen kimpaannu, on kansallisen yhteenkuuluvuuden tunne hieman hukassa.

Tuolloin keväisenä toukokuun päivänä 2011 olin onnellinen, mutta samalla vähän surullinen. Katselin kateellisena Facebookiin ilmestyviä kuvia torijuhlista silloisesta kotikaupungistani Oulusta. Ahmin uutisia Leijonien juhlista kaikista niistä välineistä, joista se mahdollista oli. Olin silti ulkopuolinen.

Aasiassa viettämäni puolivuotisen aikana missasin muitakin suuria hetkiä. Serkkuni vietti häitään nuoruuden rakastettunsa kanssa, siskonpoikani juhli yksivuotissynttäreitään ja vanhempani muuttivat pois lapsuudenkodistani. Mutta jos aivan rehellisiä ollaan, ei niistä paitsi jäämistä voi verrata samana päivänäkään siihen, miltä tuntui juhlia maailmanmestaruutta aamuviideltä subtropiikissa.

Olin fyysisesti tuhansien kilometrien päässä, mutta henkisesti matka oli vieläkin pitempi.

Kunnes koitti vuosi 2019, 26. toukokuuta kello 23.32. Silloin Pasilassa kajahtivat ensimmäiset ilotulitteet ja asuntoni sisäpihalla alkoi niin lasten kuin aikuisten hurja yhteislaulu ja mölinä. Jopa kotinsa lämpöön jääneet suomalaiset vääntäytyivät parvekkeilleen taputtamaan.

Pääsin vihdoin kokemaan kiekkofanin täyttymyksen ja näkemään, millaista on, kun koko kansa on yhtä. Tällaisella hetkellä jääkiekko on niin paljon enemmän kuin jääkiekkoa. Aivan kuten Leijonat on paljon enemmän kuin tavallinen joukkue. Ja nyt, torille!

Lue myös: