Alkukaudesta Kuuselan perheessä tuskin uskottiin, miten upea kevät on edessä synkän syksyn jälkeen – Salla Kuusela liikuttui kyyneliin puhuessaan MM-kullan merkityksestä

Syksyllä Kristian Kuusela kävi läpi vaikeita aikoja niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin. Vaimo Salla Kuusela liikuttui kehuessaan Tapparan tukea ja kuvaillessaan MM-kullan merkitystä.

Kristian Kuuselan kausi oli todellinen vaikeuksista voittoon -tarina
Kristian Kuuselan kausi oli todellinen vaikeuksista voittoon -tarina

Syksyllä Tappara-hyökkääjä Kristian Kuuselan perheessä käytiin läpi synkkää ajanjaksoa, jota varjostivat esimerkiksi hautajaiset.

Kaukalon puolella Kuusela kantoi ensimmäistä kertaa urallaan kapteenin C-kirjainta. Tapparan pitkäaikainen kapteeni Jukka Peltola oli vaihtanut maisemaa KHL:ään, mikä nosti Kuuselan kapteeniksi joukkueeseen, joka oli ennen tätä kautta selvittänyt tiensä kuusi kertaa putkeen SM-liigan finaaleihin.

Kaikki odottivat Tapparalta ennen kautta uskomattoman finaaliputken jatkumista. Joukkue oli jälleen kerran vahva, selvästi SM-liigan kärkikastia.

Uusi vastuu alkoi tuntui raskaalta.

– Tiesin, että kapteenius on hänelle kova paikka ja siitä tulee painetta. Hän ajatteli, että pitää itse ratkaista kaikki. Syksyllä hän huomasi, ettei voi yksin tehdä kaikkea, vaan tarvitaan muitakin. Tapparasta Pohjosen Vellu (Veli-Matti) on ollut mahtava tuki ja joukkueen psykologi. Krisse ei varmaan olisi tuossa koneessa ilman heitä, Kristianin vaimo Salla Kuusela kertoi liikuttuneena lentokentällä odottaessaan MM-kultajoukkuetta.

Kristian Kuusela on pelannut viisi kokonaista kautta Tapparassa. Kuva: AOP

Niin, vaisun alkukauden jälkeen Tappara-taituri puhkesi jälleen tuttuun pistetehtailuun. Lopulta 60 runkosarjan ottelussa syntyitehot 19+35=54.

Kuusela oli joukkueensa paras pistemies runkosarjassa ja neljänneksi paras koko liigassa.

Pronssiin päättyneen seurajoukkuekauden jälkeen Kuusela kutsuttiin Leijonien mukaan. Hyvät otteet maaotteluissa poikivat MM-kisalipun.

Yhtäkkiä Kuusela oli jälleen uudessa tilanteessa. MM-debyytti odotti tamperelaista 36-vuotiaana Slovakiassa.

– Aivan mahtava tilaisuus. Olen hirveän ylpeä, Salla Kuusela kommentoi miehensä valintaa MM-kisajoukkueeseen.

Mestaruus antaa potkua jatkaa uraa

Pitkästä ja piinaavasta syksystä on tultu pitkälle, kesän korvalle ja iloisempiin juhliin.

– Lokakuussa tuntui siltä, että jos tämän olisi sanonut odottavan keväällä, kukaan ei olisi varmana uskonut, Salla Kuusela sanoo.

Kristian Kuusela sai mestaruushumun keskellä hienon kunnian. Leijona-kapteeni Marko Anttila nimittäin antoi mestaruuspokaalin Kuuselan käsiin ennen varakapteeneja.

Kuuselan perheessä hetkeä katseltiin ihastellen.

– Se oli hieno kunnianosoitus. Krisse muistaa sen varmasti koko loppuelämänsä, Salla Kuusela sanoo.

Kristian Kuusela pääsi nauttimaan MM-kullasta heti. Hänet valittiin tänä keväänä vasta ensimmäistä kertaa miesten maajoukkueeseen. Kuva: AOP

Salla Kuusela on seissyt rakkaansa rinnalla jo 19 vuotta. Yhteistä matkaa on kuljettu Porista Ruotsiin, Ruotsista Ouluun, sieltä Espoon kautta Tapparaan ja onpa välissä ollut yksi KHL-kausikin.

Nyt Kuusela tuo kotiin maailmanmestaruusmitalin kaveriksi aiemmin saavutetuille SHL-mestaruudelle, kolmelle Suomen mestaruudelle, viidelle SM-hopealle ja SM-pronssille.

– En ihan jokaista päivää ehkä eläisi uudelleen, mutta mitään en vaihtaisi pois, Salla Kuusela sanoo ja jatkaa:

– Osalle kutsu MM-kisoihin tulee kerran elämässä, mutta se että tulee vielä maailmanmestaruus. Uskon, että Krisse saa siitä varmasti energiaa vielä muutamalle kaudelle näin uran loppuvaiheessa.

Mestaruusreseptin tärkein osa oli Salla Kuuselan mielestä sama kuin se, mikä on ollut Tapparassakin tärkeää.

– Tapparassa tuettiin jokainen toista ja puhallettiin yhteen hiileen. Sama on ollut varmasti tässä joukkueessa. Kukaan ei sooloile, vaan uskotaan yhteiseen tekemiseen. Luulen, että sen takia Krisse siellä olikin.

Lue myös: