Lähipiiri kertoo "Mörkö" Anttilan huiman tarinan: lempeä jättiläinen saa aina kaikille hymyn huulille – "Siinä oli naurussa pitämistä, kun iso mies alkoi taivuttelemaan"

Suomen jääkiekkomaajoukkueen maailmanmestaruuteen johtanut kapteeni Marko Anttila on noussut kahden viikon aikana suomalaisten suursuosikiksi. Miehen ratkaisukyky oli yllätys lähipiirillekin.

Marko Anttilalla oli vain yksi mestaruus ennen MM-kultaa. Se oli Ilveksen riveissä tullut A-juniorien SM-kulta. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Marko Anttila on tänä päivänä suomalaisen jääkiekkokansan ykkössuosikki, mutta vielä juniori-ikäisenä tilanne oli toinen. Lempäälän Kisan kasvatti jäi juniori-ikäisenä ilman pelipaikkaa Ilveksessä ja palasi kahden kauden jälkeen takaisin LeKin riveihin.

Raamikas, yli kaksimetrinen ja satakiloinen hyökkääjä teki vaikutuksen LeKin II-divisioonajoukkueessa, sillä hän paukutteli 22 ottelussa tehot 19+19. Kiinnostus Anttilaa kohtaan heräsi Ilveksessä uudelleen, kun hänen valmentajansa Kari "Kilu" Järvinen vinkkasi Juha Pajuojalle nuoresta 18-vuotiaasta tehopelaajasta.

– Olin vuonna 2004 Ilveksen A-juniorien valmentaja, kun Kilu kertoi, että olisi tällainen kaveri tarjolla. Vähän kyselin, että mikäs tällainen hemmo on, ja kun hän löi mitat pöytään, niin aloin kiinnostua, Pajuoja hymähti muistolleen Yle Urheilun haastattelussa.

– Kun katsoin vielä hänen tehojaan, mitä hän oli pelannut, niin sanoin, että ilman muuta tervetuloa pelaamaan!

Pajuoja oli sen verran vaikuttunut Anttilasta, että hän vinkkasi pelaajasta Chicago Blackhawksin kykyjenetsijälle Sakari Pietilälle. Chicago varasikin suomalaispelaajan kaikkien yllätykseksi yhdeksännellä kierroksella.

Pajuojan valmennuksessa Anttila nousi heti ensimmäisellä kaudellaan isoon rooliin A-junnuissa ja teki myös debyyttinsä Ilveksen liigamiehistössä. Ilves voitti kaudella 2004–2005 A-nuorten Suomen mestaruuden, ja se oli Anttilan ainoa mestaruus ennen sunnuntaista maailmanmestaruutta.

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

"Ajatus orasti kyllä"

Marko Anttila oli ennen Bratislavan kultakisoja pelannut maajoukkueessa Pyeongchangin olympialaisissa sekä vuoden 2013 ja 2018 MM-kisoissa. Nyt hän toimi joukkueen kapteenina, eikä olisi paremmin pystynytkään näyttämään esimerkkiä joukkueelleen.

Anttila teki pudotuspeleissä juuri ne ratkaisevat maalit, kuten puolivälierissä 4–4-tasoitusmaalin Ruotsia vastaan, välierissä 1–0-voittomaalin Venäjää vastaan ja finaalissa 2–1-voittomaalin Kanadaa vastaan.

Nykyään Jokereissa KHL-liigaa pelaavan Marko Anttilan nimi nousi kahdessa viikossa suomalaisen kiekkokansan huulille ja pöytäkeskusteluihin. "Mörkö"-Markon nimeen ei ole viime päivinä voinut olla törmäämättä.

Anttilan nousu ratkaisupelaajaksi on hämmentänyt niin vanhoja valmentajia kuin hänen läheisiäänkin.

– En olisi tätä uskonut silloin, eikä olisi uskonut kukaan muukaan. Kaksi viikkoa sitten en olisi uskonut maailmanmestaruuteen tai siihen, että Marko ratkaisee nämä kolme viimeistä peliä, Pekka Honkanen myönsi sunnuntai-illan kultahumussa Lempäälän jäähallilla.

Honkanen toimi Anttilan valmentajana 1990-luvun puolivälin tienoilla, jolloin Anttila oli aloittamassa jääkiekkouraansa Lempäälän Kisassa.

– Kyllä tämä on ollut upeaa. Käsittämätöntä, että parissa viikossa tulee tällaista. Hänellä on ollut heikkoa aikaa ja hyvää aikaa, mutta tämä on kaiken huippu, sankari-Leijonia lentokentälle vastaan tullut Kalle-isämuotoili tuntojaan ja myönsi, ettei uskaltanut edes odottaa, että Marko ottaisi noin isoa roolia Suomen peleissä.

– Ajatus orasti kyllä, mutta se vaatii aina sen yhden maalin ensin, sitten se vasta tapahtuu. Ja nyt tapahtui.

Kuva: Joe Klamar / AFP / Lehtikuva

"Stretsi"-Anttila on kuuluisa kahdesta asiasta

Leijonien voiton tae tämän vuoden MM-kisoissa on ollut ennen kaikkea yhtenäisyys. Enimmäkseen liigapelaajista kootusta joukkueesta ei löytynyt suuria tähtipelaajia – ei ainakaan ennen kisoja.

– Joukkue on ollut tosi yhtenäinen. Siellä on autettu toista eikä pelattu itselle. Kaikki ovat pelanneet joukkueelle, ja se on toiminut hyvin, Kalle Anttila sanoi.

Sekä isä- että äiti-Anttila totesivat, että Marko on ollut pienestä pitäen juuri joukkuepelaaja, oli lajina sitten jääkiekko tai hänen toinen lajinsa jalkapallo. Perhe on todellinen jääkiekkoperhe, sillä myös Markon pikkuveli Jukka on pelannut jääkiekkomaalivahtina.

– Varustehuoltoa on pitänyt tehdä paljon. Vietiin ja tuotiin, siitä täytyy itsekin tykätä, Tiina Anttila sanoi hymyillen.

"Mörkö"-lempinimi on äidin mielestä erittäin osuva Markolle, sillä Muumit ovat hänestä kivoja ja Marko on aina ollut sellainen äitiä totteleva lempeä jättiläinen. Anttilan toinen lempinimi "Stretsi" taasen saa Juha Pajunojan naurahtamaan.

– Siitä on kahta tarinaa, mistä se on tullut: onko se pituudesta vai kankeudesta. Molemmissa Marko on aika kuuluisa. Hänen kankeutensa on aika huikea, Pajuoja sanoi.

– Muistan kun aikoinaan vähän venyteltiin, niin siinä oli naurussa pitämistä, kun iso mies alkoi taivuttelemaan.

Ilveksen pukukopissa olikin tapana vitsailla siitä, kuinka monta miestä tarvitaan vaihtamaan lamppu. Siihen ei tarvittu kuin yksi: 203-senttinen Marko Anttila.

Pajuoja on onnellinen entisen valmennettavansa ja tietenkin koko Leijona-lauman puolesta. Hänen mielestään Marko Anttilan tarina hakee vertaistaan.

– Kaveri herää vasta kaksikymppisenä tähän touhuun ja saa mahdollisuuden. Hän on tehnyt valtavasti töitä päästäkseen tuolle tasolle, Pajuoja kehui.

– Ja kuitenkin hän on sellainen persoona, ettei ikinä tuo itseään esille. Supersuomalainen joukkueen kapteeni. Vilpitön, vähän hessuhopomainen, hymy aina kasvoilla ja aina sellainen, että mitäs tässä, mennään eteenpäin.

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Isältä neuvo juhlahumusta palautumiseen

Vaikka Leijonien peli oli yllättävän hyvää ja suorastaan vakuuttavaa melkein koko turnauksen ajan, ei pelien seuraaminen televisiosta ole ollut helppoa entisille valmentajille tai vanhemmille.

– Syke on korkealla, ainakin 200 tuntuu olevan. Ei varmaan tule uni tuntiin eikä kahteen. Tätä täytyy maiskutella, tämä on niin makea tilanne, Honkanen kertoi finaalin jälkeen.

Isä-Kalle taas ei meinannut pysyä otteluiden aikaan lainkaan aloillaan.

– Kun katseltiin pelejä, niin ramppasin kämppää ympäri. Kilometrejä tuli, hän nauroi.

Tiina ja Kalle Anttila myönsivät, että MM-kisat olivat rutistus penkkiurheilijallekin. He hoitivat kisojen aikana Markon parivuotiasta Iita-tytärtä ja antoivat pojalleen työrauhan. Tsemppiviestejä he lähettivät aina silloin tällöin, mutta eivät halunneet muuten puuttua liikaa.

Tiina Anttila myönsi, ettei hän vielä oikein käsitä, mitä hänen poikansa on joukkueen kanssa tehnyt ja toivoi, että kultajuhlat rauhoittuvat sitten aikanaan. Kalle Anttilalla on jo neuvo sille, miten juhlahumusta palaudutaan parhaiten.

– Mökille. Mökille ja saunaan, mökille ja saunaan. Siinä se on, hän virnisti.

Lue myös: