Kommentti: MM-kultaleijonat oli jo kolmas myyttejä murskannut ihme tänä vuonna – suomalaisella jääkiekolla menee paremmin kuin koskaan

Leijonat, Naisleijonat ja Nuoret Leijonat ylsivät kaikki ennennäkemättömiin saavutuksiin tänä vuonna, kirjoittaa Yle Urheilun Joska Saarinen.

Kaapo Kakko (vas.) ja Marko Anttila olivat Leijonien mestarijoukkueen kantavia voimia.

Kahdessa vuodessa ehtii tapahtua paljon. Keväällä 2017 Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen yllä leijui synkkiä pilviä. Leijonat oli sijoittunut MM-turnauksessa neljänneksi, mikä oli pelaajamateriaaliin nähden kelpo tulos, mutta Suomen pelaaminen oli hidasta ja kankeaa.

Sain turnauksen jälkeen työtehtäväksi selvittää, missä suomalaisessa mieskiekkoilussa oikein mennään. Lajiväki oli huolestunut kahdesta asiasta.

1. Onko Suomi menettänyt pelitavallisen kilpailuetunsa suhteessa muihin huippumaihin?

2. Pystyykö Suomi tuottamaan riittävästi laadukkaita kakkoskorin pelaajia, joista MM-kisajoukkueen runko aina muodostetaan?

Näihin kysymyksiin saatiin vastaus sunnuntai-iltana, kun Suomen maajoukkue voitti Marko Anttilan johdolla kaikkien aikojen kolmannen miesten maailmanmestaruutensa.

Suomi juhli MM-kultaa sunnuntai-iltana Bratislavassa. Kuva: Peter Shatz / AOP

Kaksi vuotta sitten Suomen MM-joukkueen tehot olivat NHL:ssä läpimurtonsa tehneiden Mikko Rantasen ja Sebastian Ahon varassa. Joukkueen runko muodostui Euroopassa pelaavista pelaajista, joista osa tuntui olevan vaikeuksissa MM-tasolla.

Suomalaisessa jääkiekkoilussa oltiin huolissaan siitä, kasvaako kuilu NHL:ssä pelaavien ykköskorin pelaajien ja Euroopassa pelaavien kakkoskorin pelaajien välillä liian suureksi. Karrikoiden huippulahjakkuuksia oli enemmän kuin koskaan ennen, mutta tasainen massa kärjen takana oli jäämässä kehityksessä jälkeen.

Toinen huolenaihe oli, että Leijonien pelitapa ei löytänyt lääkkeitä Ruotsin tai Kanadan pelaamaan moderniin tempolätkään. Sama ongelma oli nähtävissä jo syksyn 2016 jääkiekon maailmancupissa.

Täysin poikkeuksellinen MM-kulta 2019

Keväällä 2019 Suomen MM-joukkueen tehoista vastasivat 18-vuotias superlupaus Kaapo Kakko, KHL-tason huippupelaaja Sakari Manninen ja 30-vuotias ensikertalainen Harri Pesonen. Maailmanmestaruuden ratkaisi roolipelaaja Marko Anttila. Heistä Manninen, Pesonen ja Anttila ovat juuri niitä kakkoskorin pelaajia, joista Suomessa oltiin kaksi vuotta sitten huolissaan.

Harri Pesosen maskipelaaminen Ruotsi-puolivälierässä jäi mieleen. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Osa mestarijoukkueesta koostui jopa niin sanotuista kolmoskorin pelaajista. Suomen kultajoukkueessa oli tukku pelaajia, jotka eivät "normaalisti" edes taistelisi MM-kisapaikasta.

Juuri se tekee Leijonien MM-kultatarinasta niin uskomattoman. Suomen maailmanmestarijoukkue murskasi monta myyttiä.

Kanada oli aikaisemmin ollut mörkö Suomelle MM-finaaleissa. Kolme finaalitappiota muuttui voitoksi Leijonien oman Mörön johdolla. Kanada kaatui loppuottelussa 3–1, kun Anttila viimeisteli kaksi maalia.

Suomen maailmanmestaruuden salaisuus oli huippuunsa hiottu pelitapa, jota Jukka Jalonen oli iskostanut pelaajien kalloon lähes seitsemän viikon ajan ennen MM-finaalia. Juuri tämän pelitavallisen kilpailuedun ansiosta Suomen kakkos- ja kolmoskorin pelaajat pärjäsivät kansainvälisellä tasolla paremmin kuin hyvin.

Leijonien jokainen pelaaja luotti vieruskaveriin ja tiesi, mitä pitää tehdä. Sen vuoksi Juhani Tyrväisen ja Joel Kivirannan kaltaiset SM-liigapelaajat saivat NHL-puolustajat välillä näyttämään hölmöiltä.

Juho Lammikko, Juhani Tyrväinen ja Oliwer Kaski debytoivat MM-tasolla upeasti. Kuva: Martin Rose / Getty Images

Huippuunsa hiottu pelitapa ja joukkuehenki paiskasivat kättä ennennäkemättömällä tavalla, mikä johti siihen, että lähes jokainen Suomen joukkueen yksilö ylitti itsensä.

Leijonat osoitti, ettei maailmanmestaruuteen tarvita ainuttakaan NHL-tähteä. MM-kultaan tarvitaan turnauksen paras joukkue.

Naisten MM-hopea vastaavanlainen ihme

Eikä tämä ollut suinkaan ainoa tämän vuoden suomalainen kiekkoihme, jossa on murskattu vanhoja myyttejä.

Kuusi viikkoa sitten, kun miehet aloittelivat MM-leiritystään, naisten maajoukkue pelasi ensimmäistä kertaa ikinä jääkiekon MM-finaalissa.

Suomi ei ollut koskaan aikaisemmin voittanut Kanadaa arvokisojen pudotuspeleissä, mutta niin vain sekin myytti murtui kotiyleisön edessä. Naisleijonat voitti Kanadan välierässä maalein 4–2.

Naisleijonat juhli hetken maailmanmestaruutta. Sitten tuli epätietoisuus. Kuva: Tomi Hänninen

Naisleijonat oli jopa 12 minuutin ajan maailmanmestari, kunnes Petra Niemisen tekemä maali hylättiin videotarkistuksen jälkeen. Yhdysvallat vei MM-kullan lopulta voittomaalikilpailussa.

MM-hopea oli joka tapauksessa historiallinen saavutus, joka tuli yhteistyön, rohkeuden ja sydämen voimalla.

Yhteistyön jääkiekkoa pienessä kaukalossa

Historiaa tehtiin myös tammikuussa, kun alle 20-vuotiaat miehet juhlivat maailmanmestaruutta Vancouverissa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Suomi pystyi voittamaan arvoturnauksen kapeassa kaukalossa.

Puolivälierässä murtui yksi myytti, kun Suomi pudotti kotijoukkue Kanadan Toni Utusen jatkoaikamaalilla. Finaalissa Kaapo Kakko viimeisteli voittomaalin Yhdysvaltojen verkkoon.

Nuorten MM-turnaus osoitti vääräksi myytin, etteikö suomalaisella yhteistyön jääkiekolla ja kiekkokontrollipelaamisella voisi pärjätä NHL-kokoisessa kapeassa kaukalossa.

Suomella on mahdollisuus löytää pelitavallinen kilpailuetu myös silloin, kun miesten MM-turnaus pelataan kapeassa kaukalossa vuosina 2022–2025.

Nuoret Leijonat juhli MM-kultaa Vancouverissa. Maanantaina heitä juhlistettiin vihdoin Helsingissä ennen Leijonien mestaruusjuhlia. Kuva: AOP

Poikkeuksellista aikaa Suomi-kiekossa

Tänä keväänä en saanut työtehtäväksi selvittää, missä Suomi-kiekossa mennään. Suomalaisen jääkiekkoilun tilasta ymmärtää kaiken tarpeellisen, kun katsoo viime vuosien tuloksia.

Yksi miesten MM-kulta, historiallinen naisten MM-hopea, kolme alle 20-vuotiaiden miesten MM-kultaa, kaksi alle 18-vuotiaiden poikien MM-kultaa ja 18-vuotiaiden tyttöjen historiallinen MM-pronssi. Kaikki tämä kuuden vuoden sisällä.

Suomessa osataan tällä hetkellä yhdistää yksilön kehitys ja joukkueen etu parhaiten koko maailmassa. NHL:ään nousee uusia suomalaistähtiä joka vuosi, suomalainen valmennusosaaminen kukoistaa ja naiskiekko on otsikoissa enemmän kuin koskaan aiemmin.

Kenties Tuukka Rask torjuu Boston Bruinsille vielä Stanley Cupin kauden huipennukseksi.

Ja kyllä, tyytyväisyys tappaa kehityksen, mutta kesän korvilla suomalaiset kiekkoihmiset voivat taputella toisiaan selkään ja kiitellä hyvästä työstä. Kaikki arjen sankarit ovat ansainneet hetken hengähdystauon ennen kuin työ taas jatkuu.

Suomalaisella jääkiekolla menee paremmin kuin koskaan.

Muokattu 28.5.2019 kello 11.48: Korjattu, että Petra Nieminen teki Naisleijonien hylätyn maalin MM-finaalissa, ei Jenni Hiirikoski.

Lue myös: