Jääkiekon maailmanmestarit villitsivät kymmenet tuhannet ihmiset Helsingin Kaisaniemen puistossa – presidentti Niinistö: Lennu katsoi kaiken loppuun

Kaisaniemen puistossa maailmanmestaruuden voittaneet Leijona-pelaajat saivat lavalle arvokkaan vieraan, kun presidentti Sauli Niinistö tuli onnittelemaan mestareita. Niinistön mukaan pelaajat ovat "aika velikultia".

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lavalla voittomaljan kanssa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Ihmiset villiintyivät täysin, kun Leijona-joukkue nousi lavalle kultajuhlassa. Ihmiset heiluttivat Suomen lippuja ja hurrasivat pelaajille. Helsingin poliisin arvion mukaan Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla on yhteensä noin 50 000 ihmistä.

Presidentti Sauli Niinistö nousi lavalle Leijonien kultajuhlissa. Niinistö sanoi maailmanmestaruuden voittaneiden Leijona-pelaajien olevan "aika velikultia" ja totesi näiden tehneen suomalaista urheiluhistoriaa.

– Kyllä me kuulkaa olemme kotikatsomoissa jännittäneet valtavasti. Meillä kävi kotona siinä mielessä harmillisesti, että Aaro uskoo pelin päättyneen ensimmäiseen erään, kun jouduimme hätistämään hänet nukkumaan, mutta Lennu katsoi kaiken loppuun, Niinistö kertoi.

Niinistö viittasi kommentillaan siihen, että Kanada johti finaalipeliä ensimmäisen erän jälkeen.

– Mutta ei tämä ole pelkkää historiankirjoitusta, olette antaneet meille suomalaisille valtavan paljon. Haluan syvästi omasta ja koko kansan puolesta kiittää teitä.

Lisäksi Niinistö sanoi Leijonien antaneen suomalaisille muun muassa jännitystä, voitontunnetta ja ilonkyyneleitä.

– Mutta ei pelkästään niitä kokemuksia, vaan myös elämänoppia. Nimittäin eräs kanadalainen asiantuntija kuvasi Venäjä-matsin jälkeen, että joukkueissa oli ero: toiset pelasivat suurella sydämellä ja toiset suurella egolla. Se on iso ero.

Presidentti antoi Leijonille Suomalaisen työn liiton avaimen merkiksi menestyksestä sekä siitä, että jääkiekolla on suuri merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa. Joukkueen kapteeni Marko Anttila otti avaimen vastaan.

– Olette varmaan huomanneet että (Veli-Matti) Savinainen ehdotti, että Anttilasta tehdään seuraava presidentti. Se ajatus on saanut kannatusta. Minulla kävi hyvä tuuri, ettei tämä kaikki käynyt ennen edellisiä presidentinvaaleja, Niinistö sanoi ja nauroi.

Lue myös: