Suora

  • Uimahyppyjen MM, sekaparien 3 m:n synkrohyppyjen loppukilpailu

ENCEllä huippupaikka iskeä, kun maailman paras joukkue jättää Dallasin väliin – mutta vaivaako kisarasitus suomalaistähtiä?

16 maailmantason CS:GO-joukkuetta taistelee 250 000 dollarin palkintopotista Dallasin suurturnauksessa. Asiantuntija Kalle "gaLezki" Kareisen papereissa ENCE on yksi ennakkosuosikeista.

e-urheilu
Aleksi "aleksib" Virolainen
Suomen viisikkoa johtaa serverillä Aleksi "Aleksib" Virolainen (kesk.).Kirsi Ranta / Yle

Counter-Strike: Global Offensiven maailmanrankingin kolmantena majaileva suomalainen ENCE on yksi suurimmista ennakkosuosikeista, kun Dallasissa pelataan tällä viikolla DreamHack Masters -turnaus. HLTV:n rankingin kärkipaikkaa hallitseva Astralis ei ole mukana turnauksessa ja kärkiviisikon joukkueista puuttuu myös Natus Vincere.

Kuusi joukkuetta selvitti tiensä turnaukseen karsintojen kautta ja kymmenen joukkuetta pääsi mukaan suoralla kutsulla. Kutsujoukkueista kaikki paitsi Cloud9 ovat HLTV-rankingissa (siirryt toiseen palveluun) 20 parhaan joukossa.

Viisi turnauksen joukkuetta – ENCE, Liquid, Vitality, NRG ja Renegades – pelasivat viikonloppuna Los Angelesissa cs_summit 4 -turnauksessa. Turnaus oli hengeltään perinteisiä turnauksia kevyempi, mutta joukkueet joutuivat pelaamaan paljon otteluita muutaman päivän aikajaksolla.

Ranskalainen Vitality kruunattiin lopulta turnauksen voittajaksi, kun se voitti pudotuspeleissä sekä ENCEn että pohjoisamerikkalaisen Team Liquidin. ENCE kaatui semifinaalissa ratkaisevan kartan jatkoajalla ja Liquid helpohkosti finaalissa suoraan kahdessa kartassa.

Jää nähtäväksi, kuinka paljon turnausväsymys painaa pitkän viikonlopun pelanneita joukkueita. Pudotuspeleistä jää alle kaksi vuorokautta aikaa matkustaa ja asettua Dallasiin, kun lohkovaihe hurahtaa tiistaina käyntiin.

Esimerkiksi FaZe Clan, NiP ja Fnatic pääsevät turnaukseen huomattavasti paremmin levänneinä ja he ovat ehtineet vakoilla pahimpien kilpakumppaniensa viimeisimpiä taktiikoita viikonlopun aikana.

Lue lisää: ENCE vastasi Dallasin kutsuun – DreamHack Masters starttaa Ylen CS-kesän

Turnausformaatissa riittää pelattavaa

North
Viimeisin DreamHack Masters -turnaus pelattiin elo-syyskuussa 2018 Tukholmassa. Silloin voittoa juhli tanskalainen yllättäjä North.DreamHack

Molemmissa alkulohkoissa pelataan kaksinkertainen pudotuskaavio eli turnauksesta putoaa vasta toisen tappion jälkeen. Ainoastaan avausottelut pelataan “paras yhdestä”-formaatilla ja kaikki muut – myös finaali – ovat “paras kolmesta”.

Otteluvoittoon vaaditaan siis alun jälkeen aina kaksi karttavoittoa. Etenkin turnauksen altavastaajien parhaat yllätysmahdollisuudet ovat heidän avausotteluissaan, jos paperilla vahvempi joukkue ei saa peliään heti kulkemaan.

Kahdella voitolla turnauksen aloittaneet joukkueet pelaavat ylemmän kaavion finaalin, josta voittaja etenee suoraan semifinaaliin ja häviäjä puolivälieriin. Tappio ennen ylemmän kaavion finaalia pudottaa joukkueen alempaan kaavioon, jonka voittaja lunastaa paikan puolivälieriin.

Pudotuspelit alkavat perjantai-iltana 31.5, jolloin pelataan molemmat puolivälierät. Lohkovoittajat saavat ylimääräisen lepopäivän odotellessaan välierävastustajiensa selviämistä. Välierät väännetään lauantai-iltana ja finaali alkaa sunnuntai-iltana kello 21:00 Suomen aikaa.

Dallasin DreamHack Masters -turnauksen kaikki pudotuspelit ja loppuottelu näkyvät suorana Yle Areenassa 31.5.–2.6..

Jatkuuko Vitalityn lento A-lohkossa?

Allekirjoittaneen arvioissa A-lohkon kolmesta pudotuspelipaikasta taistelevat HLTV-rankingin kakkosen Team Liquidin vanavedessä varmimmin Vitality ja FaZe Clan. Vitality päihitti Liquidin Summitin finaalissa selvästi, mutta Liquid on ollut jo pidemmän aikaa tasainen suorittaja huipputason turnauksissa.

Liquid tunnetaan huonosti finaaleissa pelaavana joukkueena, mutta lohkovaiheen ei pitäisi tuottaa heille ongelmia Dallasissakaan. Jos Vitality ja etenkin heidän 18-vuotias supertähtensä Mathieu “ZyWoo” Herbaut kuitenkin jatkavat huippuotteitaan jo lohkovaiheessa, ranskalaisille ei löydy pysäyttäjää.

Team Vitalityn Mathieu “ZyWoo” Herbaut
Team Vitalityn nuori tähti Mathieu “ZyWoo” Herbaut.HLTV

Monikansallisella kokoonpanolla pelaava FaZe julkisti kaksi viikkoa sitten, että puolalainen konkaripelaaja Filip “NEO” Kubski liittyy mukaan pelinsisäiseksi johtajaksi. Joukkue on pystynyt pelaamaan tänä vuonna vahvasti pelkällä tulivoimallakin, joten pienet sakkaukset uudenlaisessa pelinjohdossa eivät estä etenemistä pudotuspeleihin.

Ruotsalainen NiP sai AWP-pelaajansa Dennis “dennis” Edmanin takaisin kokoonpanoonsa viime kuussa ja heidän esityksensä ovat vaihdelleet laidasta laitaan. Ruotsalaisten lisäksi bulgarialainen Windigo ja tanskalainen North pystyvät parhaalla pelillään kampeamaan itsensä pudotuspelikamppailuihin mukaan.

Aasialaisjoukkueet Tyloo ja Lucid Dream ovat lähtökohtaisesti lohkon heittopussit. Tyloon elinehtona on NiPin yllättäminen heidän välisessä avauskamppailussaan.

ENCEltä odotetaan B-lohkon voittoa

ENCEn pahimmat kilpakumppanit B-lohkossa ovat paperilla Fnatic ja NRG. Fnatic taipui toukokuun alussa IEM Sydneyn finaalissa Liquidille, mutta vasta viidennessä kartassa. NRG hävisi cs_summit-välierässä Liquidille suoraan kahdessa kartassa, mutta heillä on vahvat edellytykset päästä pudotuspeleihin tässäkin turnauksessa.

Australialainen Renegades ei saanut viisumiongelmien takia AWP-pelaajaansa Sean “Gratisfaction” Kaiwaita mukaan Yhdysvaltoihin vielä viime viikonlopuksi, joten brittipelaaja Owen “smooya” Butterfield pelasi hänen tilallaan. Joukkue jäi pudotuspelien ulkopuolelle, mutta Gratisfaction palaa kokoonpanoon mukaan viisumiongelmien selvittyä (siirryt toiseen palveluun), eli joukkue saattaa löytää Dallasissa vireensä takaisin.

Renegadesin Sean “Gratisfaction” Kaiwai
Sean “Gratisfaction” Kaiwai palaa Dallasissa Renegadesin riveihin.HLTV

Renegadesin tavoin yllätysvalmiita joukkueita ovat ranskalainen G2 ja brasilialainen FURIA. Etelä-Amerikan toinen soihdunkantaja FURIA asuu ja harjoittelee Yhdysvalloissa, joten heidän tiensä turnaukseen kävi Pohjois-Amerikan karsintojen kautta. NRG:llä ei ole varaa löysäilyyn brasseja vastaan avausottelussa, vaikka he ovatkin voittaneet kaikki joukkueiden aiemmat keskinäiset kohtaamiset.

Sekä eurooppalaisista että yhdysvaltalaisista pelaajista koostuva Cloud9 sai pelinsisäisen johtajansa Maikil “Golden” Selimin takaisin kokoonpanoonsa viime kuussa. Joukkueen peli on vielä kaukana valmiista, koska ruotsalainen kapteeni oli pois pelikentiltä peräti puoli vuotta ja sillä välin kokoonpano on muuttunut parinkin pelaajan osalta.

Joukkue pystyy pelaamaan yksittäisiä karttoja hyvin, mutta pudotuspeleihin pääsy vaatisi täydellisen suorituksen.

Aleksi "allu" Jalli
Konkari Aleksi "allu" Jalli on ENCEn AWP-pelaaja.Kirsi Ranta / Yle

ENCE aloittaa Dallasin urakkansa tiistai-iltana Isurus Gamingia vastaan. Argentiinalaistiimi saavutti paikkansa turnaukseen Etelä-Amerikan karsintaturnauksesta, jossa vastustajien taso oli huomattavasti Mastersia alhaisempi.

Paperilla ENCEllä ei pitäisi olla ongelmia, kun taas Isurus joutuu heti kättelyssä syvään päähän räpiköimään. Toisaalta yksittäisessä kartassa voi tapahtua mitä vain, ja epätasainen suorittaminen vaivasi suomalaisten peliä koko viime viikonlopun Los Angelesissa.

Haastavat kellonajat suomalaisille katsojille

Turnauksen aikataulu ei helli suomalaisia penkkiurheilijoita. Ottelut alkavat Suomen aikaa illalla ja jatkuvat pitkälle yöhön.

“Paras kolmesta” -otteluita on myöhäisimmillään (tai aikaisimmillaan) aikataulutettu alkamaan aamuviideltä. Aikataulut voivat muuttua esimerkiksi jatkoajalle venyvistä otteluista ja mahdollisista teknisistä ongelmista riippuen.

Alkulohkojen toisen ja kolmannen kierroksen pelit pelataan keskiviikon ja torstain aikana illoin öin. Pudotuspelejä ja turnauksen ratkaisuvaiheita seurataan suorana Yle Areenassa perjantaista 31.5. alkaen.

Kalle "gaLezki" Kareinen

Lue lisää: ENCE vastasi Dallasin kutsuun – DreamHack Masters starttaa Ylen CS-kesän

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat