Hyppää sisältöön

Legendaarinen DDR-seura Union Berlin nousee Bundesliigaan

Union pudotti entisen mestarin Stuttgartin sarjaporrasta alemmas.

Kuva: Felipe Trueba/EPA

Yksi entisen DDR:n jalkapalloikoneista, Union Berlin, nousee ensimmäistä kertaa Saksan Bundesliigaan. Berliiniläisseura kaatoi kaksiosaisessa karsinnassa viisinkertaisen Saksan mestarin Stuttgartin, joka putoaa 2. Bundesliigaan.

Karsinnan ensimmäinen osa Stuttgartissa päättyi viime viikolla 2-2–tasapeliin. Nyt joukkueet pelasivat Berliinissä maalittoman tasapelin ja Union nappasi paikan vierasmaalisäännön perusteella.

Seuran suurin saavutus DDR:n cupin voitto

Union Berlin on ensimmäinen entisessä Itä-Saksassa perustettu joukkue Bundesliigassa sen jälkeen, kun Energie Cottbus putosi ylimmältä sarjatasolta 2009. Vaikka nykyisin Bundesliigan kärkiseuroihin kuuluva RB Leipzig on myös kotoisin entisen DDR:n alueelta, perustettiin se vasta vuonna 2009.

Union Berlin ei voittanut koskaan DDR:n mestaruutta. Sen suurimmat saavutukset ovat DDR:n cupin voitto vuodelta 1968 sekä yltäminen Saksan cupin finaaliin 2001. Seura on kuitenkin kerännyt menestystään suuremman maineen intohimoisten kannattajiensa ansiosta.

Verivihollinen oli Stasin suosiossa

DDR:n aikana Unionin verivihollinen oli paikallisvastustaja Berliner FC Dynamo, joka oli valtion turvallisuuspalvelun Stasin suosima joukkue ja voitti kymmenen perättäistä DDR:n mestaruutta. Kontrasti Unionin ja Dynamon välillä oli suuri, sillä Unionia kannattivat monet kommunistihallituksen kriitikot, eikä seura menestynyt.

Vaikka Union ei ole erityisemmin menestynyt yhdistyneen Saksan aikanakaan, on sillä paljon uskollisia faneja. 2000-luvulla seura on kunnostanut stadioninsa ja selvinnyt veloistaan kannattajien lahjoitusten ja vapaaehtoistyön ansiosta.

Ensi kaudella Bundesliigassa pelaa kaksi berliiniläisseuraa, Union ja länsiberliiniläinen Hertha.

Saksan mestaruuden viimeksi 2007 voittaneen Stuttgartin ohella 2. Bundesliigaan putoavat Hannover ja Nürnberg. Nousunsa ylimmälle sarjatasolle olivat jo aiemmin varmistaneet Köln ja Paderborn.

Lue myös:

.
.