Suora

  • Dota 2: The International -loppuottelu
  • Rallin MM, Saksa, Power Stage - live
  • Tulosten takana: minä Antti Ruuskanen
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: esteratsastus
  • Annimari Korte haluaa näyttää epäilijöille että he ovat väärässä. Hänelle mikään ei ole mahdotonta
  • Topi Raitanen - suunnistuslupaus joka vaihtoi lajia yleisurheiluun
  • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 25.8. osa 1
  • Yleisurheilun Ruotsi - Suomi-maaottelu ja Urheilukierros
  • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 25.8. osa 2

Suomen olympiakultatoivo suunnittelee kasvimaata Kaliforniassa – skeittari Lizzie Armanto on rämäpää, mutta myös herkkä luonnonlapsi

Tokion kesäolympialaisissa 2020 Suomea edustava Armanto rauhoittuu luonnossa. Hän pitää sitä hyvänä vastapainona urbaanille lajille.

Muu urheilu
Skeittaaja Lizzie Armanto lautansa kanssa puistossa
Amerikkalais-suomalainen Lizzie Armanto löysi itsestään taistelijan skeittauksen kautta.Johanna Juntunen

Keltainen kukkameri häikäisee niittyjä ja kukkuloita San Diegon lähellä olevassa Oceansiden kaupungissa. Kyse on superkukinnaksi nimetystä ilmiöstä, jota Kaliforniassa ei ole nähty vuosikymmeniin. Ammatikseen rullalautaileva Lizzie Armanto, 26, ihastelee takapihaltaan laaksoon avautuvaa kukkaloistoa ja esittelee seutua.

– Täällä on upeaa. Tuon puunkarahkan oksalla istuu usein haukka, jota on huikea seurata. Laskuvarjohyppääjät laskeutuvat tuolle niitylle ja skeittirinki jää hieman rinteen taakse, viittoilee Armanto kädellään.

Maailman ykkösskeittaajiin kuuluva Armanto on rämäpää, mutta myös herkkä luonnonlapsi. Hän muutti pieneen surffihenkiseen merenrantakaupunkiin puolitoista vuotta sitten Santa Monicasta. Armanto suunnittelee kasvimaata sini-oranssien kolibrikukkien viereen.

– Hoidan puutarhaa silloin, kun en skeittaa. Lähellä luontoa oleminen rentouttaa ja virkistää. Pyöräilen myös usein rannalle uimaan tai surffaamaan.

Lizzie Armanto ja taustalla näkymä hänen takapihaltaan laaksoon.
Armanto edustaa skeittimaailman huippua.Johanna Juntunen

Tänäkin aamuna Armanto kävi uimassa, vaikka merivesi on tuskin yli +15-asteista.

– Vesi on täällä virkistävää Tampereella kokeilemaani avantouintiin verrattuna. Se oli hurjan intentiivinen kokemus. Paniikki oli lähellä, sillä olin niin jäässä!

Armanto on käynyt Eero-isänsä kotimaassa nelisen kertaa. Viime reissusta ei ole kuin muutama kuukausi aikaa.

– Olin lapsena hyvin ujo, enkä uskaltanut puhua vieraille. Piilouduin aina isäni jalkojen taakse, kun hän jutteli ihmisten kanssa. Tajuan vihdoin monien Suomen-reissujen jälkeen, että ujous on osa suomalaisuuttani. Se on hyvä piirre, sillä suomalaiset eivät tee itsestään suurta numeroa. Jos heillä on jotain sanottavaa, he sanovat sen ja sillä selvä.

Lizzie Armanto istuu puussa
Luonnossa rauhoittuminen on hyvää vastapainoa urbaanille lajille.Johanna Juntunen

”Olen oppinut rytmittämään harjoittelua”

Armanto aloitti rullalautailun 14-vuotiaana The Cove -altaassa Santa Monicassa ja huomasi olevansa lahjakas kaariskeittauksessa. Hän löysi lajin piiristä samanhenkistä ja mielenkiintoista seuraa.

– Veljeni halusi kokeilla skeittaamista, joten äiti vei meidät molemmat skeittipuistoon. Aloin käymään siellä koulun jälkeen, sillä toinen vaihtoehto oli kirjasto. Valitsin aina skeittipuiston, Armanto naurahtaa.

Taiteellinen pikkuveli jäi kilpailuhenkisen siskon varjoon, vaikka vielä rullalautailee harrastusmielessä. Lizzie jäi sen sijaan lajin pauloihin.

– Ensimmäinen kilpailuni sattui olemaan vuoden suurin pool-kisa. Tiesin sen jälkeen, että halusin jatkaa kilpailemista. Haastoin itseni oppimaan temppuja, jotta voisin jatkaa seuraaviin kisoihin.

Hän pitää lajin yksilöllisyyttä ja omaa tyyliä korostavasta luonteesta. Rullalautailusta tuli hänelle elämäntapa.

– Se on auttanut minua kehittymään ihmisenä ja näkemään asiat uudesta perspektiivistä. Olen päässyt matkustamaan ympäri maailmaa ja saanut ystäviä kaikkialla.

Huippuskeittaaja Lizzie Armanto tekee temppua betonirampin reunalla, toinen käsi kiinni rampissa, pää alaspäin.
Armanto löysi itsensä skeittaamisen kautta. Vans

Rullalautailu on kova laji, jossa loukkaantumiset ovat arkipäivää. Alussa Armanto piilotti kolhut äidiltään.

– Olen aina ruhjeilla ja mustelmilla. Suurempien loukkaantumisten suhteen olen ollut melko onnekas. Polvestani on revennyt nivelside ja toisessa isossa loukkaantumisessa kaaduin, ja hampaani menivät murskaksi. Se oli raskaampaa henkisesti kuin fyysisesti, koska menin seuraavana päivänä hammaslääkärille, joka laittoi hampaani kuntoon. Henkisesti tällistä oli raskasta toipua.

Kunnianhimoinen skeittaaja ei koskaan edes miettinyt lopettamista. Hän pitää itsensä kunnossa noudattamalla terveellistä ruokavaliota, huoltamalla kehoaan ja harjoittamalla malttia.

– Käyn punttisalilla tekemässä sellaisia harjoituksia, joita skeittaaminen ei kata. Käyn myös fysioterapiassa ja kiropraktikolla, sillä laji vaatii kropalta paljon. Loukkaantumisvaaran takia on opittava rytmittämään harjoittelua ja ajankäyttöä. Joinakin viikkoina skeittaan joka päivä, mutta seuraavalla viikolla lepään ja hoidan itseäni.

Tämä treenifilosofia auttoi Armantoa nousemaan huipulle vain parin vuoden harjoittelun jälkeen.

Hän kilpailee poolissa, jossa taiteillaan kaarevapohjaisessa, temppuja varten rakennetussa betonialtaassa sekä vertissä, joka tarkoittaa rampeissa skeittaamista. Armanto on moninkertainen maailmanmestari molemmissa voittaen kokonaismaailmancupin 2010-12.

Skeittaajan palkintokaappiin on kertynyt yli 30 pokaalia kymmenen vuoden aikana. Merkittäviin saavutuksiin kuuluu voitto X Games –kisoista Barcelonassa 2013, joka oli ensimmäinen naisille järjestetty park–tapahtuma. Hän nappasi toistamiseen ykkössijan Combi Pool Classic –kisoista maaliskuussa Kaliforniassa. Armanto kuittasi voitosta palkintorahoina 25 000 euroa.

Hengenlähtö lähellä

Armanto skeittaa pehmeän sulavasti, sillä hänellä on erittäin hyvä kehonhallinta.

–Vain skeittaamalla tulee paremmaksi. En tee temppuja vain temppujen vuoksi, vaan niiden on sovittava yhteen muun skeittaamisen kanssa. Tosin joskus ne on vain laitettava toimimaan.

Viime elokuussa periksiantamaton Armanto teki historiaa. Hänestä tuli ensimmäinen nainen, joka on tehnyt skeittilegenda Tony Hawkin 360-loopin eli surmansilmukan. Hurjapää halusi todistaa itselleen pystyvänsä temppuun ja selvisi siitä mustelmilla.

–Edes miehistä hyvin harva huippuskeittaaja on tehnyt tempun, joten oli suuri kunnia olla ensimmäinen nainen, joka teki sen. Se oli hullun hommaa ja henkisesti iso juttu. Silmukkaan ei voi mitenkään valmistautua etukäteen. Riski yrittää sitä on hyvin suuri. En voinut tietää, tulisinko onnistumaan tempussa vai loukkaantumaan tosi pahasti.

Lizzie Armanto tekemässä ensimmäisenä naisena skeittilegenda Tony Hawkin suunnittelemaa 360-loopia eli surmansilmukkaa.
Hurjapää teki ensimmäisenä naisena skeittilegenda Tony Hawkin suunnitteleman 360-loopin eli surmansilmukan. Armanto selvisi haasteesta ehjänä.Vans

Armanto on myös ensimmäinen pelattavissa oleva naishahmo Tony Hawk´s Pro Skater 5 –videopelissä ja oli Tony Hawk´s Shred Session mobiilipelissä, jota ei ole enää saatavilla. Hänellä on lisäksi nimikkolauta Hawkin rullalautamerkki Birdhousella.

–Skeittaamiseen kuuluu monia osa-alueita. Keskityin videoiden tekemiseen pari vuotta, mikä oli huippuhienoa, mutta tänä vuonna siirsin painopisteen tietoisesti kilpailemiseen.

Tokiossa lajeina ovat park, johon Armanto osallistuu, ja street. Park on kaariskeittausta altaissa, joissa on erikorkuisia ja -muotoisia tasoja sekä ramppeja. Streetissa skeittirata jäljittelee katumaisemaa, jossa on rappusia, kaiteita ja penkinomaisia tasoja.

–Olympialaiset ovat tietysti täysin erilainen kilpailu kuin ne, joissa olen kisannut tähän mennessä. Tunnen kuitenkin, että minulla on tarpeeksi kokemusta siltä rintamalta, että voin olla hermoilematta.

Kisalippu Tokioon irtoaa automaattisesti kolmelle parhaiten menestyneelle mies- ja naisskeittaajalle World Skate –kattojärjestön hyväksymissä tapahtumissa 1.1.2019 - 31.5.2020 välisenä aikana.

”Kaipaan Suomesta ruisleipää ja lakritsia”

Armanto päätyi edustamaan Suomea olympialaisissa, jotta ei veisi kisapaikkaa amerikkalaiselta kilpasiskoltaan. Näin useammat huippuskeittaajat pääsevät esittämään taitojaan koko maailmalle.

–Olen todella innoissani saadessani edustaa Suomea. Odotukseni on tehdä parhaani. Mitään muuta ei voi mielestäni pyytää keneltäkään.

Lizzie Armanto skeittaa
Armanto pitää kaariskeittauksesta, jossa korostuu yksilöllisyys ja oma tyyli. Vans

Hän uskoo, että naisten skeittauksella on paremmat kasvumahdollisuudet olympialaisten antaman näkyvyyden turvin.

–Miesten puolella kilpailu on kovaa, mutta uskon, että naisiin tullaan panostamaan enemmän taloudellisesti olympialaisten ansiosta. Yhä useampi pääsee kokeilemaan lajia, jonka piirissä ei ole annettu naisille juurikaan tilaa.

Armanto toivoo palaavansa Suomeen pian. Yhteys toiseen kotimaahan on vahvistunut olympiapäätöksen kautta. Hän haluaa oppia lisää suomalaisesta kulttuurista. Armannolla on Kirkkonummella asuvan isänsä lisäksi sukua Helsingissä ja muualla Suomessa.

–Moi, terve, mitä sulle kuuluu, pupu, kiitos, anteeksi, hyvää yötä, Armanto luettelee suomeksi.

Urheilija harmittelee suomen kielen vaikeutta.

–Vanhempani lukivat minulle suomalaisia kirjoja, kun olin pieni. Kieltä on todella hankala oppia, jos ei ole Suomessa. Ymmärrän jonkin verran kuulemaani, mutta en voi käydä keskustelua suomeksi.

Lizzie Armanto istuu katukiveyksellä
Rankasta lajista huolimatta Armanto on rauhallisen pohdiskeleva. Johanna Juntunen

Hän kaipaa toisesta kotimaastaan lakritsia ja ruisleipää. Suomalaista sisua hänellä sen sijaan riittää omasta takaa.

–Joskus tunnen, että olen vain itsepäinen. Kun päätän jotakin, teen sen, Armanto naurahtaa.

Lue myös:

Suomea edustava huippuskeittari Lizzie Armanto onnistui erinomaisesti – sai tärkeitä pisteitä olympiakarsinnassa

Rullalautailijana Tokion olympialaisiin tähtäävällä Roope Tonterilla on kisatavoite jo selvillä: ”Jos yksikin juniori alkaisi skeittaamaan sen ansiosta, se olisi voitettu kisa”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat