Hyppää sisältöön

Katso mistä tämän vuoden Karhunkierros muistetaan: käsittämätön tulosparannus hämmästytti – sama kuin jos Usain Boltin 100 metrin ME-aika kohentuisi yli sekunnilla

Yle Urheilu listasi neljä asiaa, joista tämänvuotinen NUTS Karhunkierros erityisesti muistetaan. Osallistujamäärältään maamme suurin polkujuoksutapahtuma keräsi 3 000 osallistujaa Kuusamon vaaramaisemiin.

Yhteisöllisyys oli kantava voima sekä Karhunkierrokselle että Leijonille. Kuva: Aapo Laiho

1

Reittiennätykset murskaksi jokaisella kisamatkalla

Polkujuoksun kotimaisen tason koventumisesta saatiin merkkejä jo toukokuun alussa Bodom Traililla, ja sama meno jatkui Karhunkierroksella. Vaativista olosuhteista huolimatta jokaisella kisamatkalla kirjattiin uusi reittiennätys.

166 kilometrin perusmatkalla kärkimiesten vauhti yllätti jopa järjestäjät. Jussi Nokelainen, Antti Itkonen ja Jaakko Eskelinen painelivat sen verran rivakasti, että kisaorganisaatiolle tuli hoppu saada ajanottolaitteet valmiiksi maalissa.

Puolivälissä piikkipaikalla olleen Nokelaisen aika kääntöpaikalla, 83 kilometrin kohdalla, oli 8.01.27. Sillä olisi sijoittunut kyseisen matkan kisassa toiseksi. Olkoonkin, että varsinainen kisa käydään pohjoinen–etelä-suunnassa.

Voittoon ylsi lopulta Eskelinen ajalla 18.04.19, joka alittaa edellisen reittiennätyksen yli kahdella tunnilla. Eskelisen kilometrivauhti oli 6 minuuttia ja 31 sekuntia, mikä tarkoittaa sitä, että hän olisi juossut maratonin aikaan 4 tuntia ja 35 minuuttia. Tällaisia maratoneja oli siis peräkkäin lähes neljä.

Tulosparannus oli niin suuri, että se olisi sama kuin joku parantaisi Usain Boltin 100 metrin ME-aikaa 9,58 kerralla lukemiin 8,56! Myös Itkonen ja Nokelainen alittivat 20 tunnin haamurajan.

Mainitulla 83 kilometrin matkalla ennätykset laitettiin uusiksi sekä miehissä että naisissa. Jussi Kumpula alitti ensimmäisenä juoksijana 8 tuntia, sillä hänen aikansa oli 7.53.32. Kaisa Saarion voittoaika oli puolestaan 9.36.45.

55 kilometrillä Henri Ansion kova kevätkunto jatkui ja hän lohkaisi voittoajallaan 4.28.30 omissa nimissään olleesta reittiennätyksestä noin 15 minuuttia. Ja olipa hänellä matkan aikana vara käydä pusikon puolella kyykkimässä.

Lyhimmällä matkalla, eli 34 kilometrillä, hiihtäjänä tunnettu Maija Hakala näytti, että myös juoksu kulkee. Tuloksena voitto uudella reittiennätyksellä 3.31.53. Juuso Simpanen puolestaan teki vakuuttavan MM-kenraalin pysäyttämällä kellot aikaan 2.47.14. Hän paransi edellistä reittiennätystä yli 11 minuuttia.

Jaakko Eskelisen vauhti 166 kilometrin kuninkuusmatkalla oli veret seisauttavaa. Kuva: Guillem Casanova Photography

2

Vaativat olosuhteet kurittivat juoksijoita

Kevään etenemisestä on muodostunut oma jännitysmomenttinsa Karhunkierroksen osallistujille. Aikalaiset muistelevat etenkin vuosia 2014 ja 2017, jolloin poluilla kahlattiin pahimmillaan yli polvien ulottuvassa hangessa.

Tällä kertaa lumet ennättivät sulaa pois alta, ja alueen jokien tulvahuiput koettiin hyvissä ajoin ennen tapahtumaa. Viime vuoden kaltaista hellettä ei myöskään nähty, mikä oli monen mielestä vain hyvä, sillä lämpö tuo tullessaan muita haasteita.

Perjantain perusmatkalle päästiin vielä auringon paistaessa, mutta illan ja yön tullen sadepilvet ottivat komennon ja lämpötila keikkui vain muutaman asteen plussalla. Reitti oli monin paikoin märkä, mutainen ja upottavan pehmeä, mikä lisäsi vaikeuskerrointa. Vaarojen päällä puhallellut sinänsä kohtalainen tuuli tuntui tuntikausia matkaa taittaneesta pirullisen kylmältä.

Kun tähän kaikkeen lisätään reittien suuret nousumetrit, yli tuhat metriä jo pelkästään lyhimmällä matkalla, sekä paikoin vaarallisen jyrkät ja kiviset alamäet, niin tapahtumaa voi hyvällä syyllä pitää yhtenä maamme rankimmista.

Lumet ennättivät sulaa reiteiltä, mutta silti kisa käytiin kylmissä olosuhteissa. Kuva: Aapo Laiho

3

Ruuhkat riippusilloilla pahimmat pullonkaulat

Karhunkierros on kasvanut vuosi vuodelta yhä suositummaksi. Paikat yli 55 kilometrin matkoille myydään loppuun heti kun ilmoittautuminen avataan. Lyhinkin matka täyttyy nopeasti, eli tapahtuma on loppuunmyyty jo kuukausia ennen h-hetkeä. Peruutuspaikkoja on onneksi saatavilla vielä kisan kynnykselläkin.

Suuri osallistujamäärä tuo tullessaan myös monenlaisia haasteita. Tapahtumaa pyörittävä Northern Ultra Trail Service (NUTS) on kerännyt vuodesta toiseen kiitosta järjestelyistä, eikä suotta. Reittimerkinnät, huolto, logistiikka ja tunnelma ovat huippuluokkaa. Yhteen osallistujien kannalta tärkeään asiaan, he eivät kuitenkaan ole vielä keksineet ratkaisua.

Pahimmiksi pullonkauloiksi ovat muodostuneet Kitkajoen ylittävät riippusillat. Turvallisuuden takia riippusilloilla voi olla vain tietty määrä ihmisiä kerrallaan, eikä niissä saa juosta.

34 kilometrin reitti kiertää aluksi Pienen Karhunkierroksen, jonka varrella näitä siltoja on kolme. Niistä viimeisin on myös kaikkien muiden osallistujien reitin varrella. Lauantaina sillalle oli pahimmillaan 20 minuutin pituinen jono, koska liikenteenohjaus ei toiminut sovitusti. Odottelu turhauttaa, altistaa kylmyydelle ja estää pahimmassa tapauksessa hyvät sijoitukset ja loppuajat.

Järjestäjät ovat reagoineet ruuhkiin muun muassa porrastamalla suosituimman matkan eli 34 kilometrin lähdöt seitsemään erään. Tälle vuodelle myös lähtöpaikkaa oli muutettu, jotta tungos ensimmäiselle sillalle tultaessa olisi pienempi. Näin kävikin, mutta tungokselta ei silti lopulta vältytty.

– Ensi vuonna Napapiirin ja Oulangan startit pilkotaan lähtöryhmiin ja tutkitaan aikataulu kaikkien starttien osalta. Startteja mahdollisesti aikaistetaan ja toisesta päästä venytetään. Lähtöryhmien välille tullee lisäksi 5-15 minuutin tauot, jotka helpottavat painetta silloilla ja huolloissa, kertoo tapahtuman johtaja Eero Lumme.

Karhunkierrokselle osallistui noin 3000 juoksijaa, mikä aiheutti ruuhkia etenkin riippusilloilla. Kuva: Juha Saastamoinen / Onevision

4

Yhteisöllisyys on osa Karhunkierrosta

Karhunkierroksella seurattiin tiiviisti myös Leijonien MM-joukkueen edesottamuksia. Kun Leijonien finaalipaikka varmistui Venäjä-voitolla, maalialueella keittoa särpineet kilpailijat puhkesivat raikuviin suosionosoituksiin. Muutama Mörkö-huutokin kuului.

Jos oli Leijonien historian kolmas kulta yhteisöllisyyden voitto, niin samanlaista yhteen hiileen puhaltamista oli myös Karhunkierroksella. Matkan varrella autetaan pulassa olevia, solmitaan uusia tuttavuuksia ja kamppaillaan rinta rinnan yhteistä “vihollista” vastaan, joka on tapauksesta riippuen joko seuraava mäki, kylmyys, nälkä tai ylipäänsä mikä tahansa este maaliin pääsyn edessä.

Juuri tämä yhteisöllisyys on voimavara, jonka ympärille polkujuoksu on rakentunut. Karhunkierroksen kaltaisissa tapahtumissa huiput ja harrastajat voivat mitellä omia rajojaan samoissa olosuhteissa ja samoilla reiteillä. Kaupan päälle tulee reippailua hienoissa maisemissa ja tyhjennettyä pääkoppa maallisista murheista.

Kisan jälkeen sosiaalinen media täyttyy mitä moninaisimmista kisaraporteista. Ei ole yhtään samanlaista tarinaa, mutta niitä lukiessa kokee jännää yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Lue myös:

Nuoruuden muodostelmaluistelutähdestä kypsyi polkujuoksun hiomaton timantti – “Vihaan häviämistä yli kaiken!”

Yhteisöllisyys oli kantava voima sekä Karhunkierrokselle että Leijonille. Kuva: Aapo Laiho