Cristiano Ronaldoa ihaileva maalitykki oli hilkulla luovuttaa hurjaan vammakierteeseen – MM-kisojen supertähti elää uuvuttavaa kaksoiselämää ja ihastuttaa takavolttituuletuksillaan

Australian tähtipelaaja Sam Kerr on ehtinyt rikkoa ennätyksiä ja pelaa jo kolmansissa MM-kisoissaan, vaikka ikää on vasta 25 vuotta.

FIFAn jalkapallon naisten MM 2019
Sam Kerr.
Sam Kerr on naisjalkapallon kasvot Australiassa.Getty Images

Sam Kerrin perheessä kansallinen perinnelaji oli suuressa arvossa. Sekä isä että veli olivat uppoutuneet australialaiseen jalkapalloon, jota perheessä harrastettiin lähikentillä, tapitettiin televisiosta, ja jopa pelattiin huipputasolla.

Jalkapallon, amerikkalaisen jalkapallon ja rugbyn periaatteita yhdistelevässä lajissa 18 pelaajan joukkueet pyrkivät maalintekoon potkaisemalla soikeanmuotoisen pallon korkeiden maalitolppien välistä.

Vauhdikas ja fyysinen laji kiehtoi Kerrin perheen intialaistaustaista isää, joka sai myös lapsensa innostumaan. Isoveli Daniel eteni ammattilaiseksi asti ja pelasi yli 200 ottelua Australian pääsarjassa.

Siitä haaveili myös Sam Kerr. Hän ei pikkutyttönä vielä hahmottanut sukupuoleensa perustuvaa, läpäisemätöntä lasikattoa. Hän pelasi poikien kanssa ja kuvitteli, että sääntöjä kyllä muutettaisiin aikanaan hänen vuokseen.

Äiti alkoi kuitenkin jossain kohtaa kyllästyä mustelmilla ja jopa verissä päin kotiin tulleen tytön jatkuviin kolhuihin. Peli alkoi käydä liian rajuksi, kun fyysiset erot osoittautuivat jopa vaarallisiksi.

Serkun inspiroimana Kerr löysi uuden lajin. Sellaisen, joka oli mahdollisimman lähellä australialaista jalkapalloa. Sellaisen, jossa naisetkin voisivat nousta huipulle.

Vielä vuonna 2009 hän valitteli haastatteluissakin sitä, miten hänet tunnettiin yleensä "Daniel Kerrin siskona". Kymmenessä vuodessa asetelma on muuttunut merkittävästi, sillä Kerr on astunut valokeilaan yhtenä Australian tunnetuimmista jalkapalloilijoista.

Nousukiidosta vammakierteeseen

Tänä päivänä australialaisessakin jalkapallossa on erikseen naisten liiga. Naisten AFL perustettiin kuitenkin vasta vuonna 2016.

Se on kuitenkin ollut riemuvoitto tavanomaiselle jalkapallolle. Vain kolme vuotta australialaislajista luopumisen jälkeen Kerr pelasi jo jalkapalloa Australian naisten pääsarjassa - pian avautui paikka myös maajoukkueesta.

Sam Kerr.
Kerr sopeutui jalkapallokentälle nopeasti.Getty Images

Kerr oli viidentoista vuoden ja 45 päivän ikäinen pelatessaan ensimmäistä kertaa Australian naisten liigassa. Vain 43 päivää myöhemmin hän teki ensimmäisen maalinsa. Seuraavana vuonna hän oli maajoukkueen mukana Aasian-mestaruusturnauksessa.

Nousu huipulle oli rakettimainen. Kerrin ominaisuudet olivat selvästi täydelliset jalkapalloon. Alkuvaikeudet olivat lähinnä henkisiä, sillä hän ei heti heittäytynyt uuteen lajiinsa täysillä. Naisfutaajat olivat kuitenkin urheilullisempia kuin australialaisen jalkapallon tyttöjoukkueiden pelaajat, mikä tarjosi ainakin herkullisen kilpailuasetelman.

Sitten vastaan tuli kuitenkin seinä. Parikymppinen Kerr ajautui ikävään loukkaantumisten kierteeseen, jolle ei näkynyt loppua.

Ensin tuli polvileikkaus, joka toi epävarmuutta ja huolellisen kuntoutuksen. Sen jälkeen alkoi uusi kausi, mutta vain kolmen ottelun jälkeen jalkavamma pakotti Kerrin uudelleen sivuun. Seuraavaan kolmeen kuukauteen hän ei kyennyt edes kävelemään kunnolla.

Välillä tuli toivoa paremmasta, sitten seuraava harjoituskerta tuntuikin lähinnä takapakilta. Toistuvat pettymykset ja uuvuttava työ toipumisen eteen saivat Kerrin jopa harkitsemaan peliuransa lopettamista.

Kahden vuoden aikana Kerr laski pelanneensa vain noin kuuden kuukauden ajan.

– Mietin, etten voisi enää jatkaa samalla tavalla. En pystyisi tulemaan päivästä toiseen harjoituksista kotiin samassa, huonossa mielentilassa, hän paljasti myöhemmin (siirryt toiseen palveluun).

– Puhuin lopettamisesta monien kanssa. Jalkapallo aiheutti siinä kohtaa enemmän surua kuin onnea, enkä pelannut vain rahan vuoksi. Yritin jo alkaa totutella pelaamattomuuteen, koska en halunnut enää kokea vastaavaa.

Sam Kerr.
Loukkaantumiset koettelivat keskellä muuten kovaa nostetta.Getty Images

Läheiset tulivat pelastukseksi. Aivan kuten jalkapallouran alkuvaiheessa, Kerrin suurimmat vaikeudet olivat henkisiä. Pelitaidot olisivat tallella, pitäisi vain puskea läpi kuukausien kuntoutuksen vastoinkäymisistä piittaamatta.

Vasta yhdeksän kuukauden poissaolon jälkeen Kerr pystyi palaamaan kentälle ja juuri sopivasti Rio de Janeirossa järjestettyihin olympialaisiin.

Paluuottelussaan Kerr iski pallon maaliin volley-laukauksella ja oli taas oma itsensä.

Samalla hän oli kokenut asennemuutoksen. Alakulolle ei olisi enää sijaa.

– Olin aivan hilkulla luovuttaa. Seuraavalla kaudella aloin kuitenkin pelata sillä ajatuksella, että seuraava loukkaantuminen voisi tarkoittaa loppua. Suhtauduin jokaiseen otteluun kuin se olisi viimeiseni, Kerr kuvaili 442FM-podcastissa vuoden 2017 syksyllä (siirryt toiseen palveluun).

Kahdella mantereella

Harva pelaaja on lähtenyt valloittamaan maailmaa nuorena, mutta silti yhtä kokeneena kuin Kerr. Hänen varhainen debyyttinsä mahdollisti naisten peleihin totuttelun ja omien rajojen kokeilemisen jo koululaisena.

Siirtyessään Yhdysvaltoihin Kerr oli siten jo varsin valmis pelaaja.

Kerrin vaarallisimpia piirteitä ovat hänen vauhtinsa ja yleinen liikkuvuutensa. Ne korostuivat laiturina. Kun seuravalmentaja keksi kokeilla häntä keskellä, Kerristä tuli puhtaampi maalintekijä. Onnistumiset saivat vain jatkoa.

Pääpeli tunnettiin jo entuudestaan Kerrin vahvuudeksi. Mutta uusi pelipaikka toi esiin Kerrin kyvyt kliinisenä viimeistelijänä, ahkerana ja uhkaavana laukojana. Hän osaa hakeutua oikeille alueille edistääkseen joukkueensa hyökkäämistä.

– Voin viimeistellä tilanteet yhdellä kosketuksella. Enää ei tarvitse kuljetella yhtä paljon. Laidalla oli pakko tehdä temppuja ja päästä puolustajien ympäri. Keskellä voin vain olla maalipyssy, Kerr sanoi FourFourTwolle (siirryt toiseen palveluun).

Sam Kerr.
Muuttunut rooli toi Kerristä esiin uusia puolia.Getty Images

Hurjimmillaan osumat tuovat Kerristä esiin yhden hänen tunnetuimmista puolistaan. Maalin juhliminen takavoltilla on noussut suursuosioon, mutta nainen on yrittänyt käyttää tuuletustaan vain valikoituina hetkinä.

– Joskus tunteet vain ottavat vallan. Kerran mokasin maaottelussa ja tipahdin päälleni, mistä valmentaja ei tykännyt, Kerr naureskeli Sydney Morning Heraldille (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2017.

Aloitettuaan uransa Australian länsirannikolla Perthissä Kerr siirtyi 19-vuotiaana maan toiselle laidalle Sydneyn riveihin. Siellä pelatessaan hän aloitti uuvuttavan, mutta palkitsevan kaksoiselämän, jonka aikana Kerr pelaa seurajalkapalloa sekä Australian että Yhdysvaltojen sarjoissa.

Yhdistettynä maajoukkueen otteluihin pelimäärä oli merkittävä ja matkustelu itsessään koetteleva kokemus. Eri aikaan pelattavat kaudet kuitenkin ovat mahdollistaneet huippusuoritukset molemmilla puolilla maailmaa.

Nyt Kerr on luvannut ottavansa vihdoin kunnon loman - jos Australia juhlii tänä kesänä maailmanmestaruutta. Samaan aikaan huhut ovat vieneet häntä Euroopan liigoihin valloittamaan jälleen uutta mannerta.

– Välillä tämä kaikki kyllä väsyttää. Toisaalta, en malttanut odottaa paluuta kentälle, kun viimeksi otin kaksi viikkoa lomaa. Joudun kamppailemaan itseäni vastaan pitääkseni tauon. En halua ottaa mitään itsestäänselvyytenä, hän tuskaili uutistoimisto AP:lle helmikuussa.

Sam Kerr.
Viime vuodet ovat pitäneet australialaisen kiireisenä.Getty Images

Molemmat sarjat huomioiden Kerr on voittanut maalipörssin jo neljä kertaa peräkkäin. Lisäksi hänen hallussaan ovat esimerkiksi NWSL:n kaikkien aikojen, yhden kauden sekä yhden ottelun maaliennätykset.

Kaikki tämä on tehnyt Kerristä vetovoimaisen hahmon, jonka kasvoilla naisten jalkapalloa on voitu markkinoita erityisesti Australiassa. Aiemmin tänä vuonna hänen uutisoitiin tehneen merkittävän sponsorisopimuksen, joka nostaa hänen kokonaisansionsa yli miljoonaan Australian dollariin.

Pettymyksestä sisuuntuneet

Neljä vuotta sitten Kerr pelasi jo toisissa MM-kisoissaan. Debyytti oli tapahtunut teini-ikäisenä osana muutenkin nuorekasta Australian joukkuetta.

Kesällä 2015 pelattiin Kanadassa, missä Australia koki lopulta ankaran pudotuspelipettymyksen. Puolivälieräottelu kärkimaa Japania vastaan eteni 20 000 katsojan edessä tasaisena viimeisille minuuteille asti, kunnes kulmapotkua seurannut purku epäonnistui ja pallo jäi pomppimaan Australian maalin eteen.

Kolmannella yrittämällä Japani sai iskettyä pallon maaliin. Osuma oli ottelun ensimmäinen ja ratkaiseva, ja syntyi vain kolme minuuttia ennen täyttä aikaa lähettäen australialaiset kotimatkalle.

– En oikein pysty pääsemään siitä ottelusta yli. Se on niitä, joita katselee vain uudelleen ja uudelleen, koska se kirveli niin kovasti. Toivottavasti sellainen ei enää toistu, Kerr muisteli maaliskuussa Soccerbiblen (siirryt toiseen palveluun)mukaan.

Tänä kesänä Kerrin on odotettu voivan johdattaa Australian vähintään yhtä pitkälle. Hän ei ole enää yksi muista, vaan selvä supertähti. Rohkeimmat ovat pitäneet häntä ensimmäisenä todellisena haastajana Tim Cahillille, kun puhutaan Australian kaikkien aikojen jalkapalloilijasta.

Sam Kerr.
Kerr yrittää johdattaa maajoukkuetta menestykseen.Getty Images

Takana on kaksi hurjaakin hurjempaa vuotta, joiden mittaan Kerr on rikkonut ennätyksiä ja kasvattanut mainettaan.

Hän on ollut ehdolla maailman parhaaksi naispelaajaksi, tullut nimetyksi Australian vuoden naisurheilijaksi sekä kahdesti peräkkäin vuoden naisjalkapalloilijaksi. Vuoden 2018 puolella hänet palkittiin myös vuoden nuorena australialaisena osoituksena asemastaan esikuvana.

Maajoukkue intoutui samaan aikaan kahdeksan ottelun voittoputkeen vuoden 2017 heinäkuun ja vuoden 2018 helmikuun välillä. Vastassa oli Brasilian ja Japanin kaltaisia MM-kisatasollakin nähneitä ja menestyneitä maita.

– Uskon hänen kehityksensä jatkuvan vielä vuosia. Hän on vasta 25-vuotias, mutta rikkonut jo ennätyksiä sekä Australiassa että Yhdysvalloissa. Hän tekee hirveästi töitä kaiken eteen ja ansaitsee onnistumisensa, Perthin valmentaja Bobby Despotovski kehui alkuvuodesta The Courierin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Kerr on ihaillut Cristiano Ronaldoa pienestä asti, koska tähän on aina voinut luottaa silloin, kun hänen joukkueensa tarvitsee maaleja. Nyt Kerr on selvästi samanlaisessa asemassa itsekin, eikä vähiten kesän MM-kisoissa.

Joukkueen kapteeniksi alkuvuodesta nimetyn hyökkääjän onnistumiset ovat Australialle elintärkeitä.

– Aiemmin olemme olleet mustia hevosia, mutta nyt jotkut jopa lyövät vetoa mestaruutemme puolesta. Olemme todella luottavaisia. Hiljaisen itsevarmoja. Tiedämme, mihin pystymme, Kerr sanoi Soccerbiblelle (siirryt toiseen palveluun).

Hehkutuksen myötä ympärille on tullut myös uusi, vaikkakin tuttu, koskiskelija.

Australialaisen jalkapallon puolelta on yritetty tehdä Kerrille houkuttelevia tarjouksia, mutta tässä vaiheessa hän ei enää ole valmis vaihtamaan asemaansa lajilegendana vain seuratakseen isänsä ja veljensä jalanjäljillä.

Australia ja Kerr kohtaavat MM-kisojen toisessa ottelussaan torstaina Brasilian. Lähetys ottelusta alkaa TV2:ssa ja Areenassa kello 18.40.

Yle näyttää kaikki MM-kisojen 52 ottelua suorana lähetyksenä. Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit ja kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue lisää:

Tähän hetkeen kulminoitui MM-kisojen ensimmäinen yllätys! Mestarisuosikiksi nostettu Australia sähläsi ja asiantuntija kummasteli: "Hieman hölmöä"

Maailman paras jätti MM-kisat välistä ja yhden naisen protesti jatkuu kenties ikuisesti – Ada Hegerbergin kelpaa loistaa seurajoukkueessaan

Jalkapalloperheen pikkutyttö hakee nyt viimeistä puuttuvaa palasta uralleen MM-kisoissa – menestykäs ura oli päättyä jo keuhkoveritulppaan

MM-kisojen ennakkosuosikin tähti on yhtä aikaa aktivisti ja huippujalkapalloilija – Megan Rapinoe on saanut tempauksillaan häirikön maineen

Näyttävä vapaapotku kruunasi hattutempun! Brasilia sai karmean tappioputkensa poikki MM-avauksessa – Jamaikan maalivahti loisti silti, Usain Boltkin hehkutti

Tähän hetkeen kulminoitui MM-kisojen ensimmäinen yllätys! Mestarisuosikiksi nostettu Australia sähläsi ja asiantuntija kummasteli: "Hieman hölmöä"

Lähteet: BBC, ESPN, FourFourTwo, FTBL, , Sydney Morning Herald, AP, Arrow Living, Soccerbible, The Courier

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat