Suora

  • Rytmisen MM, joukkueiden 2-ottelun A-ryhmä
  • Painin MM, vapaapaini
  • Telinevoimistelija Enni Kettunen haastaa pelkonsa päivittäin
  • Tanssin Grand Slam, vakiotanssit
  • Painin MM, vapaapaini
  • Rytmisen MM, joukkueiden 2-ottelun B-ryhmä
  • Rytmisen MM, joukkueiden 2-ottelu
  • Käsipallon Champions League, Bidasoa Irún - Cocks

Kolme veljeä kuoli jengiammuskeluissa, naapuri tylytti miehisessä maailmassa – Usain Boltiin verrattu maalitykki on noussut Bob Marleyn tyttären avulla hurjista oloista MM-tähdeksi

Khadija Shaw on kotimaassaan edelläkävijä, joka toteuttaa vaikeuksista selvinneen perheensä unelmia.

FIFAn jalkapallon naisten MM 2019
Khadija Shaw.
Khadija Shaw on Jamaikan naisjalkapallon uranuurtajia.Getty Images

Jamaikan maajoukkueen entinen päävalmentaja Jean Nelson vertasi Khadija Shaw'ta viime talvena jo Usain Boltiin eräänlaisena kansallisaarteena.

22-vuotiaan urheilijan tapauksessa vertaus on varsin hurja - varsinkin, kun kyse on naisjalkapalloilijasta, jollaisille on vaikea löytää edeltäjiä Jamaikan historiasta.

Maan keltavihreät värit nähtiin jalkapallon MM-lopputurnauksessa ensimmäisen kerran vuonna 1998, kun miehet pelasivat Ranskassa. Yli 20 vuotta Reggae Boyzin debyytin - ja toistaiseksi ainoan MM-kisaesiintymisen - jälkeen Jamaika palaa maajoukkuejalkapallon ykkösturnaukseen.

Jälleen pelataan Ranskassa, mutta naisten kisoja.

Jamaikalaisnaiset kävivät viime vuoden aikana pelaamassa muun muassa Haitissa. Karsintataipaleella oli vastassa Guadeloupen ja Martiniquen kaltaisia maita. Seitsemässä ottelussaan Jamaika oli tappioton. Joukkue suorastaan murskasi useimmat vastuksensa.

Kaikkein pitelemättömin oli Shaw, Jamaikan nuori tähtihyökkääjä. Hän teki jokaisessa karsintaottelussa vähintään yhden maalin.

Parhaimmillaan Shaw iski pallon verkkoon yhdessä ottelussa peräti kuusi kertaa ja karsintojen maalipörssin voitto irtosi uskomattomalla 16 maalin määrällä - kukaan joukkuetoveri ei yltänyt edes viiteen.

Shaw onkin nainen, josta muut Jamaikan pelaajat ammentavat itseluottamusta. Häneen voidaan luottaa jokaisessa tilanteessa ja pallon ollessa lähellä kaikki tuntuu mahdolliselta Shaw'lle.

Tämän kesän lopputurnauksessa hän kantaa harteillaan koko Jamaikan odotuksia. Maan, jonka vanhoilliset asenteet olivat estää häntä koskaan edes aloittamasta lajin pelaamista.

"Nainen pikkutyttöjen seassa"

Kuluva vuosi on Shaw'lle merkittävä monin muinkin tavoin kuin uran toistaiseksi hienoimman turnauskokemuksen osalta.

Yliopistomaailma ja -kentät jäävät taakse. Shaw ottaa uuden askeleen niin jalkapallokentällä kuin sen ulkopuolellakin. Ensisijaisena tavoitteena on päästä pelaamaan ammattilaisena joko Yhdysvalloissa tai Euroopassa.

Khadija Shaw.
Shaw on nyt ammattilaisuuden kynnyksellä.Getty Images

Ainakin tarjouksia pitäisi riittää. Shaw on nimittäin naisjalkapallon tämän hetken puhutuimpia nousevia nimiä. Kesän MM-kisat saattavat vain vankistaa hänen asemaansa monien himoitsemana vahvistuksena.

Parhaassa tapauksessa Shaw pääsee valitsemaan uuden seuransa huippuluokan ehdokkaiden joukosta.

Tilanne on uudenlainen pelaajalle, joka tulee niukkojen vaihtoehtojen keskeltä.

Jamaikassa riittää köyhiä nuoria, jotka kaipaisivat elämäänsä päämäärää. Mutta he eivät välttämättä missään vaiheessa löydä sellaista. Ura jalkapalloilijana on aivan oma lukunsa, varsinkin naispelaajana.

Shaw löysi lajin istuessaan päivästä toiseen kotitalonsa edustalla katselemassa suurperheensä veljien potkimista. Sisko kinusi mahdollisuutta päästä mukaan, mutta erityisesti äiti vastusti ajatusta.

Hän ei ollut periaatteidensa kanssa yksin, sillä Shaw on myöhemmin muistellut muitakin lannistavia kokemuksia.

Esimerkiksi naapuria, joka näki jalkapalloilevan tytön palaavan kotiin koulusta - eikä malttanut olla hiljaa.

– Hän kysyi, tiesinkö, että jalkapallo on tarkoitettu miehille, Shaw kertoi ESPN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Kiellot eivät silti pysäyttäneet Shaw'ta, joka taivutteli yhden veljistään opettelemaan perusteita ja päätyi pian pelaamaan koulunsa joukkueessa. Siitä alkoi kova nousukiito, sillä tyttö olikin yhtäkkiä poikia parempi. Pelit koulujen välisessä turnauksessa huomattiin myös Jamaikan jalkapalloliitossa, jossa yritettiin saada naisten toimintaa polkaistua käyntiin.

Elettiin vuotta 2011, kun 14-vuotias Shaw pelasi saman kauden aikana Jamaikan kaikissa tyttömaajoukkueissa alle 15-vuotiaiden joukkueesta alle 20-vuotiaisiin asti.

Ihailijoihin lukeutui muiden muassa Jamaikan vuoden 1998 MM-kisajoukkuetta valmentanut Rene Simoes, joka halusi järjestää Shaw'lle pelipaikan Saksasta. Kuvio ei kuitenkaan koskaan toteutunut.

Khadija Shaw.
Pihapelitaidot kehittyivät koulun joukkueessa, josta Shaw myös löydettiin.Getty Images

Tähtäin suunnattiin seuraavaksi aavistuksen lähemmäs, Karibianmereltä pohjoiseen Yhdysvaltojen suuntaan.

Arvosanoissa oli vielä toivomisen varaa, joten Shaw ei voinut hypätä suoraan yliopistoihin. Sen sijaan hän aloitti porrasta alempaa junior college -tasolta.

Kahdessa vuodessa Shaw paransi koulumenestystään, ansaitsi tutkinnon ja ennen kaikkea säkenöi jalkapallokentällä.

– Näin yhden hänen junior college -otteluistaan. Hän oli nainen pikkutyttöjen seassa. Hän on isokokoinen, mutta pehmeäjalkainen. Syöttötaito, pallokosketus, pelisilmä. Harvalla nuorella on yhtä korkealuokkaisia taitoja, Tennesseen yliopiston jalkapallojoukkuetta valmentanut Brian Pensky muisteli The Undefeatedin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Hän halusi Shaw'n joukkueeseensa ja onnistuikin värväysyrityksessään. Hyppy seuraavalle tasolle näytti olevan jamaikalaiselle läpihuutojuttu, sillä heti ensimmäisessä ottelussa syntyi kaksi maalia. Pitkässäkin juoksussa tulosta tuli lähes maali per peli -tahtiin.

– Hän on luontainen maalintekijä. Hän pystyy viimeistelemään mistä tahansa ja loistaa tärkeimmillä hetkillä. Jos annan hänelle pystysyötön, en epäile hetkeäkään, etteikö hän onnistuisi maalinteossa, Tennessee-joukkuetoveri Erin Gilroy kehui Tennessee Ledgerille (siirryt toiseen palveluun).

Tragedioiden keskeltä

Kaakkoisen Jamaikan Spanish Town on tuottanut urheilumaailmalle aiemminkin kaksi tunnettua tähteä.

Olympiavoittaja Asafa Powell juoksi sadan metrin maailmanennätyksen urallaan kahdesti. Maailmanmestari Yohan Blaken ura jatkuu yhä, mutta hän on jo nyt Usain Boltin jälkeen kaikkien aikojen toiseksi nopein mies sadalla metrillä. Powell syntyi Spanish Townissa, Blake puolestaan kävi samaa high schoolia kuin Shaw.

He ovat tärkeitä esikuvia kaupungissa, jossa ei kuitenkaan elellä utopistisessa rantaparatiisissa. Väkivaltarikokset luovat turvattomuuden tunnetta ja ovat vaatineet lukemattomien nuorten hengen.

Khadija Shaw.
Shaw'n kasvattaneen Spanish Townin aiemmat idolit olivat juoksijoita.Getty Images

Siitä ei tarvitse muistuttaa Shaw'n perhettä, jota ympäröivän yhteiskunnan levottomuudet ovat koetelleet poikkeuksellisen rankasti.

Peräti kolme Shaw'n veljistä on kuollut jengirikollisuuteen yhdistetyissä ampumavälikohtauksissa.

Neljäs kuoli auto-onnettomuudessa.

Yksi veljenpoika menehtyi ammuskelun seurauksena, toinen sai tappavan sähköiskun.

Juuri yksi kuolleista veljistä antoi Shaw'lle ensimmäiset jalkapallo-opit. Useimpien tragedioiden aikaan Shaw oli yksin Yhdysvalloissa.

Siellä toistuvien suru-uutisten keskellä piti jotenkin pystyä keskittymään opintomenestykseen sekä kehittymiseen jalkapalloilijana.

– Ei kukaan pysty edes käsittämään, millaista elämää hän eli lapsuusvuosinaan Jamaikassa, yliopistovalmentaja Pensky sanoi Knox Newsille (siirryt toiseen palveluun).

Sydän veti takaisin kotiin, läheisten luo, mutta molemmat vanhemmat taivuttelivat Shaw'ta jäämään - kukaan ei nimittäin ollut koskaan päässyt yhtä pitkälle, eikä mahdollisuutta saisi nyt haaskata. Yliopistotutkinto olikin Shaw'n perheessä harvinaislaatuinen saavutus.

Lisäksi usko menestymiseen jalkapalloilijana oli vahva - oli ollut jo silloin, kun suutari-isä oli rahan puutteessa tehnyt tyttärelleen nappulakengät omin käsin.

Lopulta Shaw myös valmistui, pääaineenaan viestintä. Hän jätti Tennesseen yliopiston taakseen keskiarvolla 3,8 ja yhtenä koulun jalkapallohistorian tehokkaimmista maalintekijöistä.

Taistelu olemassaolosta

Kaiken kauniin ja karun läpikäyneenä Shaw tunnetaan yhä erityisesti leveästä hymystään, joka paljastaa kookkaat etuhampaat. Ne, yhdistettynä lapsuusvuosien porkkanamieltymykseen, innoittivat sisaruksilta lempinimen Bunny, pupu.

Kotimaassaan Shaw on tällä hetkellä sankari, jonka jokainen meriitti vain lisää nuoreen naiseen kohdistuvaa ihailua.

Paras mahdollisuus niittää mainetta ovat historialliset MM-kisat, joissa Jamaikan naisia ei ole aiemmin nähty. Maassa on yritetty pyörittää naisten omaa sarjaa, mutta kansainvälisen jalkapalloliiton tuellakin kausi on jäänyt vain muutaman kuukauden mittaiseksi. Sen myötä erityisesti nuorten pelaajien kehittäminen seuraavalle tasolle on vaikeaa.

MM-kisamaaksi toiminnassa on muutenkin huomattavan paljon kehittämistä.

Jamaikan miesten maajoukkueen asema on ollut turvattu läpi 2000-luvun, mutta naiset ovat joutuneet perustelemaan olemassaoloaan jatkuvasti. Joukkue on jopa lakkautettu kahdesti ja viimeksi vain reggae-ikoni Bob Marleyn Cedella-tyttären hyväntekeväisyys ja varainkeruu mahdollisti toiminnan.

Tyttöjen joukkueet olivat jatkaneet toimintaansa, mutta naisten joukkue oli koko ajan Jamaikan jalkapalloliiton leikkauslistalla.

Jamaikalaisnaiset tekevät Ranskassa historiaa.
Jamaikalaisnaiset tekevät Ranskassa historiaa.Getty Images

Naiset joutuivat pelaamaan ja harjoittelemaan käytännössä amatööritasolla. Joukkue ei voinut edes osallistua perinteeseen, jossa pelaajat vaihtavat paitoja ottelun päätyttyä. Paitoja oli vain se yksi kappale, jonka kukin pelaaja pesi itse.

– Jamaikan tapauksessa tämä ei yllätä. He haluaisivat varmaan nähdä tytöt mieluummin uima-asuissa tai tennishameissa, eikä nappulakengissä ja jalkapallovarusteissa, Cedella Marley sanoi ESPN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Nykyinen valmentaja Hue Menzies asuu Yhdysvalloissa ja aloitti tehtävässään vapaaehtoispohjalta. Naisten maajoukkue oli kokonaan pelaamatta yli kahden vuoden ajan ennen kuin MM-kisapaikkaa alettiinkin yhtäkkiä tavoitella viime vuonna.

Onnistumiset ja Shaw'n kaltainen johtotähti ovat hiljalleen alkaneet kääntää päitä. Menestys vetää puoleensa, ja iso osa Jamaikan kisapaikasta on Shaw'n ansiota. Hän on syystäkin ylistetty pelaaja, jonka peliäly mahdollistaisi yliopistovalmentaja Penskyn mukaan jopa roolin kuin roolin.

– Hän pelaa kärjessä ja tekee maaleja, mutta voisi olla hyvä keskikenttäpelaaja. Pelisilmänsä ja jalkojensa vuoksi hän olisi mielestäni myös todella hyvä keskuspuolustaja, Pensky kehui SB Nationin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Maajoukkue kohtaa Ranskassa tuskaisan kovan alkulohkon, jossa pelaavat myös Brasilia, Italia ja Australia.

Shaw'n näkökulmasta hävittävää ei kuitenkaan ole - tosin toiminnan jatkuvuutta ei taaskaan ole turvattu ja kriitikot ovat epäilleet, miten joukkueelle käy, jos turnaus päättyykin jo alkulohkovaiheeseen.

Se ei silti estä Shaw'ta unelmoimasta tilanteesta, jossa seuraavalla sukupolvella olisi ainakin esikuvia, joita ihailla ja joiden jalanjäljissä Jamaikan jalkapallolla olisi tulevaisuus.

– Olen nähnyt Jamaikan hyvät, pahat ja rumat puolet. Haluan kerta toisensa jälkeen palata juurilleni ja antaa jotain takaisin jalkapallon kautta inspiroidakseni minun jälkeeni tulevia nuoria, hän sanoi Jamaica Observerille (siirryt toiseen palveluun) huhtikuussa.

Jamaika aloittaa MM-kisat sunnuntaina ottelulla Brasiliaa vastaan. Suora lähetys Yle Areenassa kello 16.20 alkaen.

Lue lisää:

Italian MM-joukkueen kapteeni puskee rohkeasti mädäntyneitä ennakkoluuloja vastaan – Suomen maajoukkuekonkari kertoo merkittävästä seuratoveristaan: "Hän puhuu jatkuvasti puhelimessa"

MM-kisojen ennakkosuosikin tähti on yhtä aikaa aktivisti ja huippujalkapalloilija – Megan Rapinoe on saanut tempauksillaan häirikön maineen

Jalkapalloperheen pikkutyttö hakee nyt viimeistä puuttuvaa palasta uralleen MM-kisoissa – menestykäs ura oli päättyä jo keuhkoveritulppaan

Kommentti: Maailman paras jäi pois jalkapallon MM-kisoista, mutta mikä ihme siinä ärsyttää? Urheilussa tarvitaan lisää rohkeita naisia

Lähteet: ESPN, The Undefeated, Tennessee Ledger, Knox News, SB Nation, Jamaica Observer, Tribal Football

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat