Suora

  • Lentopallon EM, Venäjä - Suomi
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste
  • Urheiluruutu

Unelmahankinta on muuttunut sadan miljoonan euron painajaiseksi – kannattajat ja seura käänsivät selkänsä itsekkääksi parjatulle Gareth Balelle

Gareth Bale on ajautunut Real Madridissa niin pahasti sivuraiteille, että jatko seurassa alkaa näyttää mahdottomuudelta.

jalkapallo
Gareth Bale.
Getty Images

Sankarin kotiinpaluun piti olla juhlaa. Vuoden tärkein jalkapallo-ottelu oli täydellinen näyttöpaikka. Hetki, jolloin hän voisi tehdä kaikki ylpeiksi.

Voiton hetkellä kaikki kuitenkin tiedostivat, että kaikki ei ollut kuin unelmissa. Sankari oli enemmänkin statisti.

Mestareiden liigan loppuottelu oli rantautunut vuoden 2017 toukokuussa Walesin Cardiffiin. Puolustava mestari Real Madrid otti mittaa Juventuksesta 66 000 katsojan edessä.

Cristiano Ronaldo oli ottelun ratkaisija. Real sai juhlia toisen kerran peräkkäin.

Gareth Bale? Hän pelasi lopussa muutaman minuutin. Zinedine Zidane vaihtoi Balen kentälle 77 minuutin kohdalla, muutamia minuutteja sen jälkeen, kun Madrid oli mennyt jo vakuuttavaan 3-1-johtoon.

Bale pääsi kyllä esiintymään synnyinkaupungissaan ja pokkaamaan taas yhden pokaalin, mutta tälläkään kertaa hän ei ollut sellainen pelaaja kuin hänen piti.

Rohkea ratkaisu lähteä Englannin Valioliigasta Espanjaan johti kyllä menestysvuosiin. Niiden aikana Bale on paikoitellen ollut kovassakin vireessä.

Silti hänen ennakoidaan jättävän Madridin taakseen tänä kesänä – vihdoin, lisäisi moni.

Koko kuvio on nimittäin saamassa ikäviä käänteitä. Seuran kannattajien keskuudessa Bale on jo kirosana, mutta nyt myös Zidane on ilmaissut mielipiteensä suoraan.

– Mitä aiemmin, sen parempi. On kaikkien parhaaksi, että siirto tapahtuu pian, valmentaja sanoi lauantaina.

Silloin Real Madrid aloitteli valmistautumista uuteen kauteen. Bale ei ollut mukana.

"Hän juoksi koko ajan muista ohi"

Walesilaisen suurin vahvuus ja tunnetuin tavaramerkki on saanut arvokkaimman mahdollisen hyväksynnän.

– Tällä hetkellä hän on maailman nopein jalkapalloilija, sprintterilegenda Usain Bolt hehkutti The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan vuonna 2014.

Bolt oli tuolloin ihastunut Balen maaliin, jota oli edeltänyt 50 metrin rynnistys. Samoihin aikoihin internetissä kohistiin Real Madridin harjoituksissa otetuista kuvista, joissa Balen lihaksikkaat jalat veivät päähuomion.

Jo 14-vuotiaana Balea yritettiin hidastaa koululiikunnassa, jotta muillakin olisi mahdollisuus. Silloin hän juoksi sata metriä 11,4 sekunnissa. Jalkapalloa pelatessa häntä esimerkiksi kiellettiin käyttämässä vasenta, parempaa, jalkaansa.

Ammattilaisenakin häntä olisi paikoin pitänyt jotenkin jarrutella, sillä parhaimmillaan Bale on kiihdyttänyt vastustamattomalla tavalla puolustajaa karkuun ja laittanut sitten pallon maaliin.

Kasvupyrähdyksensä jälkeen Balen nopeuteen pystyi vastaamaan vain ani harva. Samalla hän oli harvinaisen kestävä, eikä hyytynyt kovassakaan rasituksessa.

Gareth Bale.
Parhaimmillaan Gareth Bale on ollut pitelemätön vauhtikone.Getty Images

Rod Ruddick oli iskenyt silmänsä walesilaiseen taituriin alle 9-vuotiaiden junioreiden turnauksessa. Southamptonin kykyjenetsijä oli taistellut paikalle kovan liikenneruuhkan läpi, mutta vaivannäkö palkittiin.

– Menin vain katsomaan, jos joku erottuisi joukosta. Näin pienen ja laihan pelaajan, joka käytti koko ajan vasenta jalkaansa. Hän juoksi koko ajan muista ohi ja teki tai syötti maaleja, Ruddick sanoi myöhemmin Wales Onlinelle (siirryt toiseen palveluun).

Vanhemmat eivät jättäneet tarjottua tilaisuutta hyödyntämättä, ja muutaman vuoden kuluttua Bale muutti Southamptoniin saman katon alle akatemiapelaajien kanssa.

Nykyisin Ruddick tunnetaan ennen kaikkea miehenä, joka löysi Gareth Balen.

Hän myös uskoi suojattiinsa, jopa silloin, kun Southampton oli epävarma ammattilaisuuden kynnykselle kasvaneen pelaajan tulevaisuudesta. Ruddick vakuutti seuran ja voi seistä sanojensa takana: Bale oli vasta 16-vuotias saadessaan kutsun Walesin A-maajoukkueeseen ja debytoi kautta aikain nuorimpana pelaajana.

Seurapomon unelma

Bale oli pitkään laitapuolustaja, josta tehtiin laitahyökkääjä vasta aikuisiällä Tottenhamissa.

Hän niitti mainetta vapaapotkuspesialistina ja harvinaisen voimakkaana laukojana. Puolustajia hanakasti haastava pelaaja piinasi vastustajia paitsi nopeudellaan, myös fyysisyydellään.

Hänellä oli sekä taidot ja tekniikka että fysiikka tehdä tuhoa kenen tahansa kustannuksella.

Tottenhamissa hänestä kasvoi tähti. Ja tehokas, vakuuttavan näköinen ja brittiyleisölle tuttu tähti kiinnittää väistämättä Florentino Perezin huomion.

Real Madridin puheenjohtaja on tunnettu alusta asti galácticoistaan. Sellainen tulisi myös Balesta. Seura oli jäänyt nuolemaan näppejään Neymarin suhteen tämän valitessa Barcelonan, ja moiseen oli vastattava pikimmiten.

Sadan miljoonan euron siirtosumma oli silloin uusi maailmanennätys, joka asetti samalla riman pilviin Baleen kohdistuvissa odotuksissa. Perezin oli kuitenkin pakko osoittaa mahtinsa jätti-investoinnilla.

Ensimmäinen ongelma näyttää ainakin jälkikäteen ilmiselvältä.

Real Madrid oli tehnyt myös edellisen maailmanennätyssiirron vain neljä vuotta aiemmin – ja silloinen ostos oli yhä joukkueessa. 94 miljoonalla eurolla siirtyneen Cristiano Ronaldon koti oli vasemmalla laidalla, Balen ensisijaisella pelipaikalla.

Jotta kaikki galácticot saataisiin mahtumaan samaan ryhmitykseen, Bale päätyi oikealle.

Gareth Bale.
Bale joutui sopeutumaan Cristiano Ronaldon ympärille rakennettuun joukkueeseen.Getty Images

Toinen ongelma on ollut erityisen merkittävä, eikä Bale ole pystynyt selättämään sitä oikeastaan missään vaiheessa. Debyyttiottelussa tullut maali oli valopilkku, joka kuitenkin jäi pian tähtihankintaa piinanneen loukkaantumiskierteen varjoon.

Seuran johdossa oli kova halu varmistaa, että Bale onnistuisi. Hän oli Perezin aikakauden jättihankinta, jonka suhteen ei luovutettaisi hevillä. Perez henkilökohtaisesti vaati Balelle peliaikaa ja vastuuta.

Kun Ronaldon, Karim Benzeman ja Balen muodostoma hyökkäyskolmikko myös teki tulosta, kaikki näytti jopa perustellulta. Walesilaisen asema oli niin vahva, että sen uhmaaminen johti jopa valmentaja Carlo Ancelottin lähtöpasseihin.

Ancelotti suuttui Balen päätöksestä laukoa itse tilanteessa, jossa valmentaja piti syöttöä oikeana ratkaisuna, ja otti tämän vaihtoon.

Perez oli eri mieltä, mikä johti yhteenottoon. Ancelotti laittoi lähtönsä myöhemmin Balen itsekkyyden piikkiin.

– Kaaos alkoi, kun otin hänet kentältä. Hyökkääjä tarvitsee suuren egon, mutta se ei saa riistäytyä käsistä, hän sanoi alkuvuodesta Independentin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Myrskyn keskellä

Espanjan-mestarina, Espanjan cupin voittajana, peräti nelinkertaisena Mestareiden liigan voittajana ja eturivin brittipelaajana Balea on vaikeaa olla pitämättä supertähtenä.

Siitä huolimatta hän on Madridissa kaukana suursuosikista. Turhankin usein numeron 11 ilmestyminen tauluun kentän laidalla vaihdon merkiksi aiheuttaa Santiago Bernabéun stadionilla vihellyksiä ja buuauksia.

Vammat ovat tylsyttäneet fyysisen Balen pelaamisen terää tuskallisella tavalla, minkä seurauksena hän on joutunut espanjalaisen jalkapallon ikävimpään asemaan – Real Madridin sylkykupiksi.

Kun brasilialaispuolustaja Marcelo kertoi mediassa keskustelevansa Balen kanssa kielimuurin takia lähinnä eleillä, walesilaisen pitkään parjattu kielitaito nostettiin tikun nokkaan. Häntä haukuttiin pelaajana, joka ei edes halua nähdä vaivaa sopeutuakseen Espanjaan.

Kun maalivahti Thibaut Courtois kutsui Balea mediassa tämän harrastuksen perusteella "golfaajaksi", Balen kerrottiin viihtyvän paremmin yksin viheriöllä kuin joukkuetovereidensa seurassa.

Kun Courtois vielä lisäsi, ettei Bale usein osallistu pelaajien yhteisille illallisille, julkinen jako "joukkueeseen" ja "ulkopuoliseen" oli valmis. Espanjalainen jalkapallomedia osaa tunnetusti olla julma, eikä se ole jäänyt pelaajalta huomaamatta.

– Olemme kyllästyneet typeriin tarinoihin ja valheisiin. Hän on lokakampanjan kohde, ja jotkut median edustajat ovat kohdelleet häntä todella epämiellyttävällä tavalla. Ehkä sen takana on kateus, Balen agentti Jonathan Barnett puhisi FourFourTwon (siirryt toiseen palveluun)mukaan tammikuussa.

Mitä pidempään draama on jatkunut, sitä enemmän Barnettilta on kysytty, milloin Bale vihdoin lähtisi.

Gareth Bale.
Kriittiset kommentit ja kyselyt ovat saaneet walesilaisen turhautumaan.Getty Images

Tärkeä kesä

Viime kauden piti olla käännekohta.

Ronaldo pakkasi laukkunsa ja lähti Juventukseen, joten Madridin joukkueessa oli uudenlainen tyhjiö täytettäväksi. Balella oli elämänsä tilaisuus astua suurempiin saappaisiin.

Toisin kuitenkin kävi.

Madridin vaikean kauden aikana valmentajakin vaihtui kahdesti, lopulta Zinedine Zidaneen – samaan mieheen, joka edellisen pestinsä aikana sai Perezinkin hyväksynnän päätökselleen pudottaa Bale pelaavasta kokoonpanosta.

Zidanen nimitys maaliskuussa vain kiihdytti lähtölaskentaa, joka oli ollut ainakin julkisuudessa käynnissä jo hyvän tovin.

Kaikki tietävät, mihin "todellinen" Gareth Bale pystyy. Se pelaaja on kuitenkin päässyt esiin vain muutamina yksittäisinä hetkinä. Missään kohtaa ne eivät ole riittäneet vakuuttamaan Madridin tunnetusti kriittistä seurayhteisöä.

Oli kyse sitten reidestä, nivusesta, pohkeesta tai nilkasta, jokainen uutisoitu vamma söi Balen uskottavuutta kannattajien silmissä. Yhden näkemyksen mukaan hänen suurin vahvuutensa on kääntynyt merkittäväksi heikkoudeksi.

– Hän on niin räjähtävä ja voimakas pelaaja, että kaikki se energia aiheuttaa toisinaan vahinkoa ja johtaa jonkinlaiseen loukkaantumiseen. Räjähtävyytensä vuoksi hän on alttiimpi lihasvammoille, Real Madridia ja Tottenhamia valmentanut Juande Ramos pohti Goalille (siirryt toiseen palveluun).

Perezin koviin odotuksiin on suhteutettu myös Balen poskettomat ansiot. Hänestä on uutisoitu laajalti koko Real Madridin kallispalkkaisimpana pelaajana, jonka nykyinen sopimus vieläpä jatkuu vuoteen 2022. Tietojen mukaan sen ajan Madrid maksaisi hänelle uskomattomat 600 000 puntaa viikossa.

Tämän hetken ilmapiirin huomioiden olisi valtava yllätys, jos Bale lopulta pelaisi koko sopimusjaksonsa valkopaidoissa. Samaan aikaan hänen palkkatilinsä kuitenkin karkottaa monta potentiaalista ostajaa, eikä hän itse varmastikaan ole erityisen halukas luopumaan kymmenistä miljoonista vaihtaakseen seuraa väkisin.

Real Madridissa noste on kuitenkin tyssännyt täysin.

Hän oli Tottenhamille avainpelaaja, joka johdatti Spursin Valioliigassa neljän parhaan joukkoon ensimmäistä kertaa historiassa. Walesin maajoukkueelle hän on edelleen korvaamaton, tärkein vaikuttaja maan toistaiseksi ainoaan EM-kisapaikkaan. Kesän 2016 turnauksessa joukkue eteni yllättäjänä välieriin asti Balen viimeistellessä kuudessa ottelussa kolme maalia.

Gareth Bale.
Maajoukkueelleen Bale on yhä korvaamaton.Getty Images

Bale on alkanut jo saavuttaa idoliaan Ryan Giggsiä jopa kaikkien aikojen walesilaisena jalkapalloilijana, mutta silti hän on kriittisille madridistoille kirosana. Hän on iskenyt Real Madridille maalin kaikki kilpailut huomioiden noin joka toisessa pelaamassaan ottelussa, Espanjan pääsarjassa vielä tehokkaammin.

Sekään ei silti tunnu riittävän, koska Balen imago lähti jo varhain valumaan väärään suuntaan. Toistuvat loukkaantumiset ja enemmän tai vähemmän todenmukaiset huhut milloin mihinkin liittyen ovat tehneet laiturista vahvasti kaksijakoisen persoonan.

Tänä kesänä sekä Bale että Real Madrid ovat suurten päätösten edessä.

Perezille kyse on imagokysymyksestä. Bale oli hänen jättihankintansa. Nyt seura hankki Eden Hazardin, ja hänelle pitäisi raivata tilaa kokoonpanosta. Samaan aikaan brasilialainen teini-ihme Vinicius on saanut runsaasti vastuuta, eikä Madrid ole halukas hautaamaan häntä vaihtopenkille uransa nousuvaiheessa.

Bale taas ei halua liikahtaa herkästi, koska viihtyy yhdessä planeetan suurimmista seuroista ja ymmärtää rahankin arvon. Agenttinsa suulla hän on toistuvasti kiistänyt huhut omista lähtöhaluistaan.

Varsinkin viimeisten käänteiden jälkeen jatko Madridissa saattaisi kuitenkin tehdä walesilaisesta kaupungin vihatuimman miehen.

Lue myös:

Gareth Bale saamassa lähtöpassit Real Madridista – päävalmentaja Zinedine Zidane tiukkana: "On kaikkien parhaaksi, että siirto tapahtuu pian"

Jymypaukku! Ruotsin supertähti Kosovare Asllani on Real Madridin naisten historian ensimmäinen hankinta

Real Madridin seuraavaksi jättiostokseksi epäilty Pogba ruokki huhuja – "Hyvä aika uusille haasteille"

Tämä mies on pahamaineinen nukkemestari jalkapallon kohujen ja jättisiirtojen taustalla – rääväsuinen mafioso eteni perhepizzeriasta häikäilemättömäksi neuvottelijaksi

Lähteet: Independent, The Guardian, Wales Online, FourFourTwo, Telegraph, Goal

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat