Suora

  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

FC Barcelonan tähti haaveili pikkukaupungin poikajoukkueissa mahdottomasta ammattilaisuudesta – sittemmin hän on saanut koko Hollannin hullaantumaan naisten jalkapallosta

Hollannin tähtipelaaja Lieke Martens pääsikin toteuttamaan unelmansa pelaamisesta eurooppalaisessa jättiseurassa.

FIFAn jalkapallon naisten MM 2019
Lieke Martens.
Lieke Martens on maailman tunnetuimpia naispelaajia.Getty Images

– En koskaan unohda sitä päivää. Matkustimme samalla koneella. Espanjan taitoni eivät olleet silloin parhaasta päästä, mutta Lionel Messi oli silti mukava, Lieke Martens muisteli The Players' Tribunelle (siirryt toiseen palveluun) viime vuonna.

Joulukuinen päivä vuonna 2017 jäi hollantilaisen mieleen, koska se ikään kuin osoitti kaikkien vuosikausien mittaan tehtyjen uhrausten olleen oikeita valintoja.

Epärealistinen urasuunnitelma, lähtö kotoa nuorena tyttönä, muutto maasta toiseen mahdollisuuksien perässä. Martens oli uhrannut paljon päästäkseen pelaamaan jalkapalloa ammatikseen.

Kun hän sinä päivänä nousi Barcelonassa yksityiskoneeseen seuran toisen supertähden kanssa, lapsuusvuosien ihmettelyt tuntuivat antiikkisilta ajatuksilta.

Kun hän Fifan palkintogaalassa poseerasi Cristiano Ronaldon vierellä maailman parhaana naispelaajana, hän oli saavuttanut itse esikuva-aseman.

Siinä vaiheessa Barcelona oli jo tehnyt suuria panostuksia naisten joukkueeseen. Samaan hankkeseen olivat ryhtyneet muiden muassa Manchester City ja Ajax. Italiassa herättiin, samoin laajemmin Englannissa.

– Tänä päivänä pikkutytöt voivat hahmottaa polun huipulle. Heillä on roolimalleja. He voivat haaveilla suurseurassa pelaamisesta, Martens jatkoi.

"Pojat eivät tykänneet siitä, kun kuljetin pallon heidän ohitseen"

­Tuttujen maisemien hyvästeleminen näytti Martensin tapauksessa koko ajan väistämättömältä. Kotikaupungissa kun ei ollut juurikaan valinnanvaraa.

Bergen on enemmänkin kylä, joka sijaitsee aivan Hollannin ja Saksan rajan tuntumassa. Väkiluku on tällä hetkellä noin 13 000, Martensin lapsuudessa vuosituhannen vaihteessa vielä huomattavasti pienempi.

Lieke Martens.
Jalkapalloilijan tie Bergenistä Barcelonaan on pitkä.Getty Images

Jalkapalloa Bergenissä pystyi harrastamaan - ainakin, jos oli poika. Ja oli mukaan mahdollista päästä tyttönäkin - ainakin, jos oli tarpeeksi hyvä. Martensin perheessä laji oli suosiossa, sillä veljet pelasivat ja isä valmensi.

Martens myös ansaitsi peliaikansa, vaikka kaikki eivät hyväksyneet häntä poikien seassa. Viime vuonna hän kertoi Reutersille jopa joidenkin vastustajien vanhempienkin huudelleen.

– Sain kentällä enemmän iskuja, koska pojat eivät tykänneet siitä, kun kuljetin pallon heidän ohitseen. Se teki minusta vain vahvemman. Halusin näyttää, että tytötkin osaavat pelata, Martens sanoi.

Joukkueen sisällä häneen suhtauduttiin myönteisesti. Oli kaikkien etu, että Martens oli mukana, koska hyvä pelaaja teki joukkueestakin paremman ja toi enemmän voittoja.

Silti tuntui vaikealta sopeutua porukkaan ainoana tyttönä - poikkeuksena. Siitä vieläpä muistutettiin tahattomasti jokaisen ottelun jälkeen.

– Pojat juhlivat yhdessä pukukopissa, kun minä kävin suihkussa toisessa kopissa. Joskus kuulin heidät huutonsa ja laulunsa seinän takaa, kun minä olin yksin riisumassa kenkiäni, Martens muisteli Players' Tribunelle.

Lieke Martens.
Martensin taso on tunnustettu Messin ja Ronaldon kaltaisten tähtien rinnalla.Getty Images

Unelmat todeksi katalaanijätissä

12-vuotias Martens tiesi jo haluavansa maailmalle. Kosiskelijoitakin alkoi ilmaantua.¨

Vanhemmat eivät tosin olleet erityisen innoissaan ajatuksesta, jossa tyttö lähtisi kotoa hädin tuskin teini-ikäisenä.

Oli kuitenkin valitettava tosiasia, että pelit RKVV Montagnardsissa eivät voisi jatkua ikuisesti. Katto alkoi tulla vastaan. Vaihe, jossa pojat yksinkertaisesti erottautuivat tytöistä selvemmin ja peliura naisten jalkapallossa edellyttäisi uusia tuulia.

Martens oli vasta 15-vuotias liittyessään Hollannin alle 19-vuotiaiden maajoukkueeseen. Se tarkoitti arkielämän siirtämistä pienestä Bergenin kylästä satojen kilometrien päähän pääkaupunki Amsterdamin vilskeeseen. Martens muutti Amsterdamiin lähes parikymppisten naisten kämppäkaveriksi ja vieraili kotonaan vain satunnaisesti.

Tärkeintä kuitenkin oli, että kehitys jalkapalloilijana jatku. Martens sai vihdoin käynnistettyä uransa naisten sarjoissa. Matka alkoi Hollannista Heerenveenistä, mutta jatkui sitten muun muassa Belgiaan ja Ruotsiin.

Samaan aikaan mainetta tuli maajoukkueen paidassa. 17-vuotias Martens oli alle 19-vuotiaiden EM-turnauksen paras maalintekijä Hollannin edetessä välieriin asti. Vuotta myöhemmin hän liittyi jo naisten maajoukkueeseen, missä otteluita on kertynyt 26-vuotiaana toista sataa.

Lieke Martens.
Taituri lähti kotoa jo varhain panostaakseen peliuraansa.Getty Images

Martensin paikka on keskikentällä, mieluiten vasemmassa laidassa. Siellä hän hyödyntää nopeuttaan sekä ensiluokkaista tekniikkaansa ja pallonhallintaansa hassuttaessaan puolustajia omalla tyylillään. Martens harhauttelee mielellään, laukoo kaukaa tarkasti ja voimalla sekä viimeistelee tehokkaasti myös vapaapotkuista.

Kaksi vuotta sitten hollantilainen päätti pelinsä ruotsalaisessa Rosengårdissa. Malmön kylmyys ja useiden muidenkin naistähtien suosima joukkue vaihtuivat yhdenlaiseen pitkäaikaiseen päämäärään. Seuraan, johon Martensilla ei olisi koskaan pitänyt olla asiaa puhtaasti sukupuolensa vuoksi.

Monet Euroopan jätit olivat kuitenkin alkaneet panostaa naisten joukkueisiin, jotka saisivat paikoitellen käyttöönsä jopa parhaat mahdolliset resurssit. FC Barcelonan naisten historia alkaa 1980-luvulta, mutta ammattijoukkue siitä tuli vasta vuonna 2015. Viime vuosina seura on hiljalleen alkanut tarjota Club Femenín pelaajille samat tilat ja palvelut kuin miesten joukkueelle.

Sponsorisopimustensa päälle Martens saa Espanjassa The Guardianin mukaan 200 000 euron vuosipalkan, joten taloudellisesti joukkueet eivät tietenkään ole samalla viivalla, mutta omien sanojensa mukaan lapsuudessa mahdottomasta haaveilleelle pelaajalle sekin on unelmien täyttymys.

– Suurimman vaikutuksen teki kaiken mittakaava. Kaikki oli niin ammattimaista. He todella haluavat panostaa naisten jalkapalloon, Martens sanoi Voguelle (siirryt toiseen palveluun)viime vuonna.

Lieke Martens.
Tällä hetkellä hollantilainen elää unelmaansa.Getty Images

Pukeutuminen Barcelonan blaugranan ikonisiin väreihin palkitsi vuosien työn. Saman nutun Ronaldinhoa ihaillut Martens oli kantanut aina pihapeleissä.

Martensin aikana Barcelona on voittanut Espanjan cupin ja sijoittunut liigassa kahdesti toiseksi. Hollantilaistähti viimeisteli keskikentältäkin yksitoista maalia. Toukokuussa Barcelona pelasi Mestareiden liigan finaalissa, mutta taipui ranskalaiselle Lyonille.

Oranssi meri

Hollannissa naisten jalkapallon asema mullistui vuosina 2015-2017. Kahdet peräkkäiset arvokisat tarjosivat mahdollisuuden buumille, joka otti tuulta alleen maajoukkueen nappionnistumisista.

Neljä vuotta sitten Hollanti oli mukana naisten MM-lopputurnauksessa vasta ensimmäisen kerran, mutta pystyi tekemään vakuuttavan debyytin edetessään 16 parhaan joukkoon. Martens oli jo silloin otsikoissa tehtyään Hollannin naisten MM-kisahistorian ensimmäisen maalin Uuden-Seelannin verkkoon.

MM-turnaus toimi hyvänä alustuksena, mutta kesällä 2017 kaikki muuttui. Silloin pelattiin Euroopan-mestaruudesta ja Hollanti isännöi turnausta.

Edellisissä kisoissa alkulohkoon jäänyt joukkue järjestikin jättipaukun.

– En voi unohtaa ensimmäistä otteluamme. Matkalla stadionille emme tienneet, mitä odottaa. Sitten käännyimme kulman takaa ja näimme vain uskomattoman oranssin meren, Martens sanoi Players' Tribunelle.

Lieke Martens.
Vuoden 2017 EM-kisat olivat käännekohta.Getty Images

Saksan ja Ranskan kaltaiset voimanpesät olivat turnauksen suosikkeja. Hollannille ei asetettu suuria odotuksia, mutta ottelu kerrallaan unelmaturnaus alkoi näyttää todennäköisemmältä.

Tappiottomana alkulohkostaan edennyt joukkue nollasi puolivälierissä Ruotsin ja tyrmäsi sitten välierässä Englannin lukemin 3-0.

Loppuottelu Tanskaa vastaan jää Hollannin jalkapallohistoriaan.

17 miljoonan asukkaan maassa yli 4 miljoonaa katsojaa seurasi finaalia televisiosta, kun Hollanti voitti Euroopan mestaruuden maalein 4-2. Martens teki yhden joukkueensa maaleista ja sai vastaanottaa turnauksen parhaan pelaajan palkinnon.

Sen jälkeen naisia on seurattu enemmän kuin koskaan. Huuma kantoi tämän kesän MM-kisojen karsintoihin, joissa Hollannin kotiottelut houkuttelivat paikan päälle parhaimmillaan yli 30 000 katsojaa.

– EM-kisoja seurannut kesä muutti elämäni täysin. Se oli elämäni tärkein kuukausi, Martens kertasi myöhemmin Fifan (siirryt toiseen palveluun)verkkosivuilla.

Uusi väylä

Martens ei enää jaksa selitellä, miksi hänen otteluillaan on merkitystä. Hän on toivonut naisten jalkapallolle vain parasta, vaikka ei olekaan jatkuvasti vaatimassa parannusehdotuksia kovaan ääneen.

Hänelle pelkkä oma ura on jo osoitus kehityksestä. Lapsena asetettu tavoite täyttyi, vaikka silloin siihen ei ollutkaan vielä erityisen selkeää polkua.

Nyt on, ja se itsessään kertoo jotain.

– Olen onnellinen siitä, että pystyn inspiroimaan nuoria tyttöjä. He näkevät, mihin kova työ voi kantaa. Nyt heillä on unelma. Barcelonalla, Manchester Cityllä ja Atlético Madridilla on joukkueet naisille. Minun lapsuudessani sitä väylää ei ollut, hän kertasi Reutersille.

Lieke Martens.
Martens uskoo esikuva-asemansa voimaan.Getty Images

Viime vuonna Martens oli yksi ehdokkaista Ballon d'Or -voittajaksi, kun miehistä tuttu kultainen pallo jaettiin ensimmäistä kertaa myös naispelaajille. Sillä kertaa voittoa ei tullut, mutta 26-vuotias on yhä pelaajaksi nuori.

Siinä ajassa hän toivoo vielä avaavansa monta ovea ja osallistuvansa sitä kautta naisten jalkapallon kehittymiseen.

– Joskus kohtasin ihmisiä, jotka pitivät naisten jalkapalloa mitättömänä. Ei siitä tietenkään tule koskaan yhtä hyvää kuin miesten jalkapallosta. Emme voi koskaan olla yhtä nopeita tai vahvoja, eikä pelimme voi olla yhtä nopeaa. Pystymme kuitenkin olemaan teknisesti yhtä hyviä, hän pohdiskeli Players' Tribunelle.

– Jos miesten jalkapallo voi innostaa ja inspiroida ihmisiä, niin samaan pystyy myös naisten jalkapallo.

Ainakin Hollannissa viime vuodet ovat osoittaneet, miten nopeasti edistysaskeleet voivat tapahtua, jos oikeat asiat tapahtuvat oikeaan aikaan.

– Oli uskomatonta nähdä, miten paljon katsojia ja huomiota saimme EM-finaalin aikaan. Luulen, että saimme monta ihmistä kiinnostumaan naisten jalkapallosta. Siitä voimme olla ylpeitä, Martens totesi Fifan (siirryt toiseen palveluun)verkkosivuilla.

Hollanti kohtaa lauantaina MM-kisoissa Kamerunin kello 16.00. Suora lähetys Yle Areenassa kello 15.50. Päivän toisessa kamppailussa vastakkain asettuvat Uusi-Seelanti ja Kanada. Suora lähetys Yle Areenassa kello 21.50 alkaen.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit ja kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue lisää:

Hallitsevalla Euroopan mestarilla takkuinen alku MM-kisoissa:" Ei tarvitse olla taktikko, että tunnistaa Hollannin heikkouden" 22-vuotias lastenkirjailija viilettää MM-kisojen mitaliehdokkaan kärjessä ja rikkoo maaliennätyksiä – Vivianne Miedema ei kuitenkaan koskaan tuuleta

MM-kisoissa yllättänyt Kamerun on saanut uuden kansallissankarin – hyväntekijä on maan naisfutiksen kasvot

Lähteet: The Players' Tribune, Marca, Fifa.com, The Guardian, Reuters, Vogue

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat