Suora

  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

MM-kisoissa yllättänyt Kamerun on saanut uuden kansallissankarin – hyväntekijä on maan naisfutiksen kasvot

Gaëlle Enganamouit on ollut Kamerunille elintärkeä pelaaja, mutta MM-kisojen alla hänen kuntonsa oli suuri arvoitus.

FIFAn jalkapallon naisten MM 2019
Gaëlle Enganamouit.
Gaëlle Enganamouit on Kamerunin tähti, jonka kunnosta ei tällä kertaa ole takeita.Getty Images

Samuel Eto'o on ollut kamerunilaisessa jalkapallossa aivan poikkeuksellinen sankari - eikä turhaan.

Itse asiassa Eto'o on ansaitusti vahva ehdokas, kun valitaan jopa kaikkien aikojen parasta afrikkalaista jalkapalloilijaa. Real Madridiin jo teini-ikäisenä siirtynyt hyökkääjä kasvoi eturivin maalintekijäksi ja Barcelonan supertähdeksi.

Olympiakulta sekä kaksi Afrikan mestaruutta Kamerunin maajoukkueen paidassa sinetöivät aseman legendana. Maajoukkueura päättyi viisi vuotta sitten Brasiliassa järjestettyihin MM-kisoihin.

Se tarkoitti yhden aikakauden päättymistä, mutta sankarin viitalle oli jo perijätär. Uusi ykköstähti on Eto'on superfani, hyökkääjän paikalla itsekin pelaava Gaëlle Enganamouit.

– Olen nykyisin usein yhteydessä häneen ja hän antaa neuvoja. Hän on innoittanut minua valtavasti, Enganamouit sanoi Fifan verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Hänen tapauksessaan ensimmäinen este löytyy kuitenkin syntymätodistuksesta.

Enganamouit on nainen, monen afrikkalaiskulttuurin silmissä yhä aivan muuhun kuin pallon potkimiseen tarkoitettu nuori. Hän on kuitenkin osoitus siitä, että myös kamerunilaisnainen voi ponnistaa kauas kotikaupungistaan pelaamaan jalkapalloa ammattilaisena.

Pioneerin esimerkki voi jatkossa innoittaa yhä useampaa kokeilemaan siipiään.

Gaëlle Enganamouit.
Gaëlle Enganamouitin näyttävä tyyli on helppo tunnistaa.Getty Images

Enganamouit on viettänyt merkittävän osan aikuisurastaan Ruotsissa, ensin Eskilstunassa ja sitten malmöläisessä Rosengårdissa, Zlatan Ibrahimovicin lapsuusmaisemissa.

Sen jälkeen hän kävi Norjassa ja viimeksi Espanjassa. Hurjimmalla kaudellaan Enganamouit teki Ruotsin naisten pääsarjassa 22 ottelussa 18 maalia.

– Uskon, että paikkani on suuruuksien seassa. Tavoitteenani on olla parhaiden joukossa. Tiedän, että se on saavutettavissa ja kaikki riippuu kovasta työnteosta, hän sanoi Fifan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2015.

Kamerunin naisfutiksen kasvot

Tämän vuoden alussa Enganamouit pääsi vihdoin toteuttamaan yhden haaveistaan, jolla kamerunilainen jalkapallo ja afrikkalainen tyttöjalkapallo voisi ottaa seuraavan askeleen eteenpäin.

Hyökkääjä oli aiemmin rahoittanut muun muassa perheensä taksiyritystä, mutta ajatuksissa oli koko ajan suurempi investointi. Tammikuussa Yaoundéssa - Enganamouitin kotikaupungissa ja Kamerunin pääkaupungissa - avattiin hänen järjestelemänsä naisten jalkapallokoulu.

Päämääränä on voida tuoda kouluun tyttöpelaajia ympäri koko maata sekä opiskelemaan että harjoittelemaan. Aluksi kutsuttiin 18 pelaajaa, kaikki alle 17-vuotiaita. Heille akatemiaelämä ei maksaisi mitään.

– He saavat elää todella hyvissä oloissa kaiken kehittymiseen tarvittavan infrastruktuurin ja välineistön keskellä. Minulla ei ollut nuorempana mahdollisuutta samaan ja opin lajin vain pelaamalla poikien seassa. Naisten on tärkeää saada omaa tilaa sekä parempi asema valmentajien ja lajijohdon keskuudessa, Enganamouit sanoi Fifalle (siirryt toiseen palveluun).

Hän oli jo aiemmin perustanut säätiön järjestämään tytöille jalkapallotapahtumia.

Gaëlle Enganamouit.
Enganamouit on panostanut seuraavan sukupolven kasvattamiseen.Getty Images

Kamerunin naiset pelaavat tänä kesänä MM-lopputurnauksessa vasta toista kertaa tehtyään debyytin neljä vuotta sitten. Miehet ovat olleet mukana kaikista afrikkalaismaista eniten, seitsemän kertaa, vaikka jäivätkin ulos Venäjällä viime kesänä pelatuista kisoista.

Kotimaassaan Enganamouit on ensimmäisenä naisten jalkapalloon yhdistettävä kasvo. Niiden ohella tunnusomaisin piirre ovat olleet hänen usein vaaleiksi, lähes kullanvärisiksi, värjäämänsä hiukset.

Rohkea ulkomuoto sopii hänen tarinaansa, sillä hän on harvoja kamerunilaisia, jotka ovat uskaltaneet ja pystyneet ponnistamaan ammattijalkapalloilijaksi.

Ensisijaisesti nuoret tytöt yritetään pitää koulun penkillä, sillä he ovat perinteisesti keskeyttäneet opintonsa poikia todennäköisimmin ja siirtyneet töihin.

Enganamouitin kohdalla kovin ratkaisu tapahtui 19-vuotiaana, jolloin hän sai tarjouksen Serbiasta - ja koulut jäivät kesken.

Seitsemän lapsen suurperheen kuopus oli aloittanut jalkapalloilun viisivuotiaana lähinnä pihapeleissä, mutta edennyt vauhdikkaasti tyttömaajoukkueisiin. Euroopassa ei lopulta mennyt kauaa ennen kuin kamerunilainen oli jo otsikoissa - hän kun teki yhden jalkapallohistorian nopeimmista maaleista, vain kolme sekuntia aloituspotkun jälkeen.

Samana vuonna hän oli jo naisten maajoukkueen mukana Lontoon olympialaisissa.

Historiallinen debyytti

Kamerunin naiset tekivät ensiesiintymisensä MM-lopputurnauksessa kesäkuun 8. päivä vuonna 2015. Enganamouitin syntymäpäivä oli seuraavana päivänä, mutta tätä hän oli odottanut ja jännittänyt enemmän.

Kisa-avauksessa vastassa oli Ecuador, eikä alku olisi voinut olla tarunhohtoisempi. Kamerun tyylitteli Vancouverissa 6-0-voittoon lähes 26 000 katsojan edessä. Todellinen tehonainen tuloksen takana oli Enganamouit kolmella maalillaan.

Toisessa ottelussaan Kamerun taipui finalistiksi edenneelle Japanille vain yhdellä maalilla, alkulohkovaiheen huipennuksessa kaatui Sveitsi. Matka katkesi ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Kiinan käsittelyssä 0-1-tappioon, mutta maan ensimmäiseksi MM-turnaukseksi suoritus oli vähintään tyydyttävä.

Mikään muu afrikkalaismaa ei edennyt alkulohkostaan - tai voittanut edes yhtä ottelua.

Gaëlle Enganamouit.
Kamerunin MM-kisadebyytti ihastutti.Getty Images

Mantereen ykkösmaa on perinteisesti ollut Nigeria, joka pelaa tänä kesänä jo kahdeksansissa naisten MM-kisoissaan. Sekin on kuitenkin voittanut ennen Ranskan-turnausta lopputurnauksissa 22 ottelustaan vain kolme. Parhaimmillaan se eteni vuonna 1999 puolivälieriin.

Nigeria voitti viime vuonna naisten Afrikan-mestaruusturnauksen kolmannen kerran peräkkäin ja kaikkiaan jo yhdennentoista kerran. Silti sillä on viime vuosinakin ollut vaikeuksia edes rahoittaa tavanomaisia harjoitusotteluita.

Ei siis ihme, että Enganamouit on valmis näkemään valtavasti vaivaa edistääkseen paitsi naisten ja Kamerunin, niin myös koko Afrikan jalkapalloa.

Polvivaivat pelkona

Uusien MM-kisojen kynnyksellä Enganamouit siirtyi Norjasta Espanjaan pelatakseen kauden loppuun Malagassa. Lupaavalta vaikuttanut pesti päättyi kuitenkin selvästi etuajassa, vain kahden ottelun jälkeen.

Pari viime vuotta ovat olleet muutenkin vaikeita, sillä peliminuutit ovat jääneet vähiin loukkaantumishuolien vuoksi. Nyt taustalla oli Goal (siirryt toiseen palveluun)-sivuston mukaan polvivamma, joka on piinannut Enganamouitia jo jonkin aikaa. Aiemmin sama vamma oli vesittänyt rahakkaan siirron Kiinan Superliigaan.

Sen myötä Kamerunin tähti lähestyi MM-lopputurnausta ikävässä tilanteessa. Yhtäältä hän oli ilman seuraa, toisaalta pelikunto ylipäätään oli vaakalaudalla.

Mitä pidemmälle vaivat jatkuivat, sitä epätodennäköisemmältä alkoi näyttää, että Enganamouit olisi ainakaan samanlaisessa kunnossa kuin neljä vuotta sitten - ja sellaisen kärkinaisen Kamerun tarvitsisi.

Kisojen aikana vasta 27-vuotiassyntymäpäiväänsä juhlivalle pelaajalle jatkuvat loukkaantumiset ovat pelko myös isossa kuvassa. Enganamouitilla pitäisi olla jäljellä vielä monta hyvää vuotta, joiden arvoa Kamerunin naisten jalkapallolle ei voi väheksyä.

– Aina kentälle mennessäni muistutan itseäni siitä, että nyt on minun hetkeni. Mikään ei ole parempaa kuin pelaaminen. Haluan näyttää olevani paras ja voittaa. Jos en onnistu siinä, opin seuraavaa kertaa varten, hän sanoi BBC:lle (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2016.

Täyden potentiaalin realisoiminen vaatisi kuitenkin terveitä kausia, joiden aikana Enganamouit pääsisi todella näyttämään, mihin pystyy.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue lisää:

Tähän hetkeen kulminoitui MM-kisojen ensimmäinen yllätys! Mestarisuosikiksi nostettu Australia sähläsi ja asiantuntija kummasteli: "Hieman hölmöä"

Kolme veljeä kuoli jengiammuskeluissa, naapuri tylytti miehisessä maailmassa – Usain Boltiin verrattu maalitykki on noussut Bob Marleyn tyttären avulla hurjista oloista MM-tähdeksi

Jalkapalloperheen pikkutyttö hakee nyt viimeistä puuttuvaa palasta uralleen MM-kisoissa – menestykäs ura oli päättyä jo keuhkoveritulppaan

Italian MM-joukkueen kapteeni puskee rohkeasti mädäntyneitä ennakkoluuloja vastaan – Suomen maajoukkuekonkari kertoo merkittävästä seuratoveristaan: "Hän puhuu jatkuvasti puhelimessa"

MM-kisojen ennakkosuosikin tähti on yhtä aikaa aktivisti ja huippujalkapalloilija – Megan Rapinoe on saanut tempauksillaan häirikön maineen

Tämä nainen rikkoi jalkapallon lasikaton: Ranskalaistähti valmensi historiallisesti miehiä huipputasolla ja turhautui typeriin kysymyksiin – nyt rentoutuneena tähtäimessä MM-kulta kotikisoissa

Lähteet: Fifa.com, Goal, The Guardian, BBC, AFP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat